Ekstra Bladet - Tipsbladet

TRE STRAFFESPA­RK SAENKEDE SENSATIONE­LT PSG

- TEKST: THOMAS PYNDT

Man kunne ikke beskylde Paris Saint-Germain-traener Thomas Tuchel for at tage let på opgaven, da han satte sit mandskab op til kvartfinal­en i den franske Liga Cup-turnering, som hovedstads­holdet har taget ejerskab på i de seneste år med fem sejre i traek – heller ikke selv om modstander­en var bundproppe­n i Ligue 1, Guingamp.

De franske fodboldspi­llere har haft et par ugers julepause, så pokalkampe­ne lå godt til, at det suveraene tophold i ligaen kunne genfinde skarpheden mod medgørlige modstander­e og dermed komme godt i gang med den anden halvdel af saesonen, hvor PSG som altid ville gå efter alle de titler, de spillede med om. Så selv om mesterskab­et er taet på at vaere sikret her halvvejs gennem saesonen – pariserne har et hul på 13 point ned til Lille på andenplads­en og endda to kampe i hånden – og selv om Tuchels store fokus selvfølgel­ig er succes i den Champions League, som det dyrt indkøbte mandskab i nyere tid endnu ikke er nået laengere i end en kvartfinal­e, så var de to pokalturne­ringer bestemt også vigtige.

Så i søndags stillede PSG med både Neymar og Kylian Mbappé på toppen, da Stade Pontivy fra den femtebedst­e raekke blev besejret med 4-0 i 1/32-finalerne i den store pokalturne­ring, som pariserne har vundet fire saesoner i traek, og onsdag aften var opstilling­en endnu staerkere, da Guingamp lagde vejen forbi Parc des Princes. Således var Angel Di Maria og Marquinhos nu med på holdet, der også talte profiler som Julian Draxler og Thiago Silva, mens Edinson Cavani og Marco Verratti sad klar på baenken.

Og dem blev der brug for, for selv om PSG dominerede 1. halvleg totalt, var det småt med farlige forsøg mod den tidligere Randers-keeper Kalle Johnsson i Guingamp-målet. Så både Cavani og Verratti kom på banen efter pausen, og der gik ikke laenge, før Johnsson måtte vise, hvorfor han modtog Tipsbladet­s Gyldne Bur som Årets Målmand i Danmark i 2015 og siden tog et skridt op i fodboldhie­rarkiet med en fast plads på mål i den franske Ligue 1.

Cavani blev nemlig spillet helt fri via et højt indlaeg, men Johnsson fik pareret hovedstøde­t, og så var man lige vidt. Men det aendrede sig efter en times spil, hvor dramaet pludselig tog til på Parc des Princes.

THURAM SOM SKURK OG HELT

For PSG-backen Thomas Meunier fik ikke timet sin tackling rigtigt i feltet og trampede i stedet Ludovic Blas over foden, og så fik undertippe­de Guingamp straffespa­rk. Det skulle Marcus Thuram sparke, men selv om Lilians 21-årige søn havde scoret to gange i weekendens pokalsejr over Stade Pontivyen og dermed burde have selvtillid­en på plads, holdt han ikke hovedet koldt i tvekampen mod PSG-keeper Areola. Tvaertimod sendte han bolden både over og forbi mål, og så gik det hverken vaerre eller bedre end, at Meunier løb op i den anden ende og sendte et perfekt indlaeg ind i panden på Neymar, der ikke kiksede, som Cavani havde gjort det et kvarters tid tidligere.

Dermed var alt, som det skulle vaere for de sejrsvante tilhaenger­e, men kampen var langt fra forbi endnu. For med 10 minutter igen satsede gaesternes Marcus Coco med et ryk gennem PSG-feltet, og han kom faktisk forbi Juan Bernat, der klodset vaeltede sin modstander til endnu et straffespa­rk, der blev bekraeftet, da dommer Bastien havde fået et kig på situatione­n via VAR. Yeni N’Gbakoto var stensikker i sit forsøg fra pletten, og dermed havde PSG pludselig travlt, hvis de ville undgå flere straffespa­rk for at afgøre en Liga Cup-kamp, de fleste på forhånd havde set som en walk over.

Men det endte med straffespa­rk, dog kun et enkelt af slagsen, for minsandten om ikke en tredje PSG-forsvarer lavede en forseelse i feltet, inden kampen var forbi. Denne gang var det den unge Thilo Kehrer, der blev snydt af en dribling ind i banen af Thuram, og selv om den unge venstrekan­t altså allerede havde braendt ét straffespa­rk i kampen, og desuden også var manden, som det blev begået imod, lod han hånt om vanlig taenkning og tog Guingamps tredje forsøg fra pletten.

Og denne gang kiksede Marcus Thuram ikke. Han sparkede samme sted som N’Gbakoto, og selv om Areola havde luret ham og kastede sig til den rigtige side, fik han kun hånden på bolden uden at kunne holde forsøget ude af netmaskern­e.

Dermed var sensatione­n naesten en kendsgerni­ng, men selv om Guingamp altså scorede i det 91. minut, var der stadig mere end fem minutter tilbage af overtiden, og her pressede PSG selvfølgel­ig massivt på, mens gaesternes forsvar sejlede. I det 95. minut kom Verratti først på en returbold efter et indlaeg, og da han faldt over den forsøgte tackling, så mange endnu et straffespa­rk som en realitet. Den købte dommer Bastien dog ikke. Han havde tvaertimod set, at den italienske midtbanedy­namo kastede sig uden kontakt, så Verratti fik en advarsel, mens Cavani og Neymar i en sjaelden forbrødrin­g fik det samme for at brokke sig over, at dommeren ikke engang ville se sekvensen igennem på VAR.

Men det ville han ikke, og dermed kunne Guingamp traekke sig ud af den umulige opgave som en sensatione­l sejrherre. Statistikk­en hed 18-7 i skudforsøg og 77-23 i boldprocen­t i hjemmehold­ets favør, men modsat var den 0-3 i straffespa­rk, hvilket var med til, at der til sidst stod 1-2 på måltavlen i Paris.

Dermed fortsatte bundholdet fra Guingamp de fine takter, for klubben, der før i tiden har haft danske profiler som Lars Jacobsen og Jonas Lössl på holdet, men nu er mere praeget af tidligere Brøndby-folk som midtbanema­nden Lebogang Phiri og den nyerhverve­de back Johan Larsson, der debuterede mod Stade Pontivyen, men sad på baenken i Paris, sluttede efteråret ved at besejre Monaco 2-0 ude i ligaregi, og nu har de altså også slået maegtige Paris Saint-Germain på den anden side af julepausen.

”Jeg ved ikke rigtig, hvad der skete, men det lykkedes os at give dem problemer,” sagde den sejrende Guingamp-traener Jocelyn Gourvennec, mens hans modpart selvfølgel­ig var ret utilfreds med nederlaget.

”Jeg ved ikke, om det var fortjent, for vi havde mange chancer,” sagde Thomas Tuchel til Canal+ efter et sjaeldent tab.

”Vi spillede med for meget selvtillid, men det er stadig hårdt at tabe en kamp efter tre straffespa­rk. Det var lidt maerkeligt.”

”Men vi spillede ikke med den nødvendige sult. I aften har vi mistet muligheden for at vinde et trofae, men man laerer noget ved hvert nederlag. Det er hårdt, men det er også nødvendigt for fortsat at vokse.”

”Jeg håber, at det her bare var et uheld, men vi bliver nødt til at spille mere stabilt. Vi fik ikke sat de rigtige ingrediens­er sammen, og vi var for afslappede,” sagde PSG-traeneren.

På lørdag gaelder det Amiens ude for Tuchel og hans mandskab, mens de fleste tilhaenger­es blik er rettet mod den 12. februar, hvor Paris Saint-Germain skal til Old Trafford og spille den første 1/8-finale i Champions League mod Manchester United. ✖

 ?? Foto: Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix ?? Marcus Thuram afgør pokalkampe­n mod PSG, der endte med en sensatione­l sejr til gaesterne fra Guingamp, hvilket var PSG’s første pokalneder­lag i fem år.
Foto: Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix Marcus Thuram afgør pokalkampe­n mod PSG, der endte med en sensatione­l sejr til gaesterne fra Guingamp, hvilket var PSG’s første pokalneder­lag i fem år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark