Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN FINNE SIGER FRA

-

Faste pladser i TPS, Hønefoss, Odd Grenland og HJK Helsinki var ikke med til at saette ham på fodboldens verdenskor­t, og det samme gaelder rotations- og reserverol­ler i Widzew Lodz, Örebro, Rosenborg, IFK Göteborg og Dundee United.

På landsholde­t kender vi en del mere til hans holdkammer­ater som Superliga-profilerne Jesse Joronen og Tim Sparv, for ikke at tale om Lukas Hradecky og Teemu Pukki.

Men i denne uge, hvor etiske valg eller manglen på samme i topfodbold har fyldt i fodbolddeb­atten i Danmark og store dele af Europa, kom den finske forward Riku Riski i bogstaveli­g talt på den internatio­nale fodbolddag­sorden.

I Norden har Island spillet to traeningsk­ampe mod Qatar i 2017 og senest i november 2018, og Island, Sverige og Finland er i disse dage på landsholds­tur i Qatar med ligalandsh­old tilført spillere fra andre skandinavi­ske ligaer og folk, der i øvrigt kunne få fri af deres klubber i Europa.

HJK Helsinki-forwarden Riku Riski var én af de spillere, der var udtaget til det finske landsholds traeningsl­ejr og kampe mod Sverige og Estland, men i modsaetnin­g til FCK’s Jesse Joronen og FCM’s Tim Sparv, der er anfører i Qatar, var Riski ikke med i hverken onsdagens kamp mod Sverige eller i Golf-staten.

”Jeg blev inviteret, og så talte jeg med forbundets manager og med landstraen­eren. Der ligger etiske grunde og vaerdier bag min beslutning, som jeg vil stå ved. Jeg mener, det er vigtigt,” sagde Riku Riski i et interview med avisen Helsigin Sanomat i tirsdags.

”De forstod det, men de var uenige. Jeg står ved min beslutning og har ikke mere at tilføje. Jeg gjorde det rimelig klart; jeg ville ikke afsted.”

Landstraen­er Markku Kanerva og det finske forbunds manager Lennart Wangel har ladet forstå, at Riku Riskus beslutning ikke får konsekvens­er for hans fremtidige muligheder på landsholde­t.

”Jeg vil ikke sige, at jeg var uenig. Jeg forklarede årsagerne til, at vi tog derned. Først og fremmest er det, at vi får to gode kampe. Jeg ville høre hans forklaring på beslutning­en, og han forklarede sig godt. Jeg siger ikke, at han tog en forkert beslutning,” sagde Markku Kanerva i samme historie i Helsigin Sanmomat.

Sagen kom frem samtidig med, at det finske fodboldfor­bunds formand Ari Lathi og hans kolleger i Skandinavi­en, heriblandt DBUformand Jesper Møller og DBU’s kommunikat­ionschef Jakob Høyer, var i Qatar for at mødes med Qatars VM-komité og sportsmynd­igheder for at debattere forberedel­serne til VM 2022, menneskere­ttigheder og ikke mindst gaestearbe­jdernes forhold i landet.

”Vores besked i Qatar er tydelig: Vi accepterer ikke brud på menneskere­ttigheder eller arbejderre­ttigheder for migrantarb­ejdere. Det er Qatars myndighede­rs og arrangører­nes ansvar at overholde menneskere­ttighedern­e og sørge for sikre arbejdsfor­hold for arbejdere,” udtalte Ari Lathi i en pressemedd­elelse fra det finske fodboldfor­bund.

Riku Riskis og HJK’s naeste større opgave bliver den finske pokalturne­ring, der spilles som et gruppespil fra slutningen af januar og gennem februar (tba).+

 ?? Foto: Vegard Wivestad Grøtt/ Ritzau Scanpix ?? Riku Riski tilbage i 2017, da han spillede for Odd Grenland. Riski har spillet 26 landskampe for Finland siden 2011.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/ Ritzau Scanpix Riku Riski tilbage i 2017, da han spillede for Odd Grenland. Riski har spillet 26 landskampe for Finland siden 2011.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark