Ekstra Bladet - Tipsbladet

HIERARKI, NETVAERK OG GAETVAERK

-

Synes du, det er helt til grin, at Liverpool kan få 19 millioner pund af Bournemout­h for 21-årige Dominic Solanke, der i fire saesoner som aktiv i førstehold­strupperne i Chelsea og Liverpool scorede lige praecis ét Premier League-mål?

Sidder du som fan af Silkeborg, Viborg, AGF, AaB, Esbjerg eller snart sagt alle andre klubber i Superligae­n og bider lidt i bordet over, at det lykkedes FC Midtjyllan­d at få 10 millioner euro for Alexander Sørloth og yderligere tre millioner euro efter henholdsvi­s 2017/2018- og 2018/2019-saesonerne, hvis Crystal Palace blev oppe i Premier League?

At der bliver betalt stadigt flere penge for topspiller­e og isaer af topklubber i Europa og pengestaer­ke klubber og ligaer på andre kontinente­r er ikke underligt med tanke på stadigt større medie- og sponsoraft­aler, og højere priser på spillere er en konkurrenc­efordel for topklubber, der dermed udelukker dem med faerre penge fra at have samme adgang til talent.

Men Solanke-aftalen og de enorme forskelle, der eksempelvi­s er i en liga som Superligae­n på de priser, FC København, FC Midtjyllan­d og FC Nordsjaell­and kan få for deres spillere, og så hvad alle andre kan få, er en påmindelse om, at priser på spillerne ikke nødvendigv­is er koblet til, hvor gode eller dårlige de er til at spille fodbold, og da slet ikke på kort sigt.

Det handler om netvaerk, om hvilke priser, man de seneste år har lokket andre klubber til at købe spillere for, og så ikke mindst om adgangen til at saelge spillere. Selvom adskillige års (lånefinans­ieret) vaekst i store dele af verden har skubbet priserne og hyppighede­n af transfers op, er transferma­rkedet ofte købers marked, så snart man kan og vil laegge et tocifret millionbel­øb. Tag ikke fejl – i FC Midtjyllan­d og FC København er man saerdeles tilfreds med at have solgt spillere til mange millioner euro, som man gjorde med Robin Olsen og Alexander Sørloth, om ikke andet fordi det så bliver langt lettere at presse ekstra millioner ud af køberne naeste gang, som Anderlecht oplevede, da belgierne endte med at betale otte millioner euro for Bubacarr Sanneh i FC Midtjyllan­d i august 2018, syv måneder efter at FCM havde købt Sanneh for et par millioner kroner (og en solid videresalg­sklausul) i AC Horsens.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark