Ekstra Bladet - Tipsbladet

”HVIS LIVERPOOL BLIVER MESTER, TAGER JEG ET LILLE GLAS VIN PÅ KONTORET UNDER BILLEDET AF KENNY DALGLISH”

- TEKST: THOMAS PYNDT

Selv om han aldrig bliver lige så stor fan som i de unge år, så holder FCK-manager Ståle Solbakken stadig øje med sit gamle favorithol­d fra Liverpool, og han mener, at topholdet i Premier League har flyttet sig en del rent taktisk i denne saeson. Men om det er nok til det første mesterskab i 29 år, kan han ikke sige, dertil er opløbet i toppen alt for taet.

Da de mange norske tilhaenger­e af Liverpool i 1980 bestemte sig for at lave en afdeling af fanklubben i landet, var den 12-årige Ståle Solbakken hurtigt ude. For Liverpool var hans klub, og derfor fik han også det lave medlemsnum­mer 68 i fanklubben. Men det er selvfølgel­ig mange år siden, og i dag handler fodboldliv­et først og fremmest om det FC København, han har stået i spidsen for som traener og manager i 11 år efterhånde­n, hvilket dog ikke forhindrer ham i fortsat at holde lidt øje med fortidens favoritter fra Anfield.

Og hjemme på traenerkon­toret på Jens Jessens Vej haenger stadig den lille plakat af Kenny Dalglish, som massør Jesper Larsen foraerede Solbakken for nogle år siden efter en oprydning i en bunke af gamle sportsblad­e.

”Jeg bliver aldrig den samme fan, som i årene efter jeg så min første kamp på tv med Liverpool, og Kevin Keegan afgjorde FA Cupfinalen med Newcastle i 1974. Efter den kamp var Keegan den store for mig, og så kom Kenny Dalglish. Jeg var nok på det allerstørs­te som fan, da Dalglish var manager for holdet med blandt andre Aldridge, Beardsley og Barnes, som jeg synes, er det bedste Liverpool-hold, jeg har fulgt. Men dengang spillede man ikke i Europa på grund af Heysel, og så kom så den periode, hvor Liverpool købte alle de nordmaend, som jeg kendte og spillede sammen med på landsholde­t. Frode Kippe, Stig-Inge Bjørnebye, Vegard Heggem, Øyvind Leonhardse­n.”

”Jeg følger da stadig med, og Liverpool er også det første resultat, som jeg kigger efter, men jeg sover godt om natten, selv om Liverpool har haft nogle tunge saesoner, og det gjorde jeg ikke før i tiden,” siger Ståle Solbakken med en tanke på dengang magien for ham forsvandt ud af Liverpool, der blev gjort meget jordnaer, når nu norske holdkammer­ater pludselig tørnede ud i den røde trøje.

Det er efterhånde­n mere end 25 år siden, men derfor følger FCK-manageren stadig med i den gamle favoritklu­b, og sidste torsdag sad han som så mange andre klar foran fjernsynet for at følge topkampen fra Premier League mellem Manchester City og Liverpool fra Etihad.

Den kamp vandt City som bekendt med 2-1, og dermed skrumpede Liverpools forspring i toppen ind til fire point, så jagten på det første mesterskab siden 1990 blev gjort en tand vanskelige­re, hvilket nu altså ikke forhindred­e Ståle Solbakken i at få en god nattesøvn hjemme i Hamar, hvor han holdt vinterpaus­en i Superligae­n med familien. Men han fik taenkt lidt over Liverpool som klub og hold undervejs, mens dramaet rullede hen over tv-skaermen.

”Jeg taenkte blandt andet, at Liverpool har flyttet sig meget som klub både på og uden for banen i de seneste år. Uden for banen har Klopp vaeret god til at arbejde videre i den struktur, der var blevet lagt. Der blev grinet meget af den der transferko­mite, som man nedsatte, men Klopp har jo på en måde bygget videre på meget af den struktur, som var i klubben.”

”Der er bare én chef, og det er Klopp, men jeg tror også, at mange føler sig vigtige, og at man er enige om, i hvilken retning man går, hvilke spillere man skal købe, og at der ligger et godt stykke arbejde bag det. Så kan man sige, at Naby Keïta ikke har slået helt til, men sådan nogle ting vil altid ske. Nogen slår hurtigere til end andre.”

”Og Mané, Firmino og Salah var jo ikke superstjer­ner, da Klopp og Liverpool købte dem. Mohamed Salah var mislykkede­s i England og var skiftet til Roma for at få fart på karrieren, Sadio Mané spillede i Southampto­n, og Roberto Firmino var ikke den største stjerne i Bundesliga­en, da han blev købt, så det er godt set. Man køber spillere til den måde, som man gerne vil spille på.”

”Så er der så Virgil van Dijk, som man havde bestemt sig for, at man ville have, så i stedet for at købe en anden forsvarer, da man ikke kunne få ham, ventede man et halvt år for at få den rigtige spiller.”

”Og så finder man Andrew Robertson i Hull til otte millioner pund, en back der nok ville koste 25-30 millioner pund på dagens marked, og samtidig har man fundet nogle unge spillere fra egne raekker som Trent AlexanderA­rnold. Jeg synes, at de har gjort rigtig meget rigtig godt.”

”Men det er klart, at de også har brugt rigtig mange penge på at forstaerke sig der, hvor det var åbenlyst, at de måtte forstaerke sig – altså på midtstoppe­r- og keeperplad­sen for at få de sidste brikker på plads,” siger Ståle Solbakken om det mange-årige transferar­bejde, der nu har skabt et af de bedste hold i England.

FULD FOKUS PÅ MESTERSKAB­ET

Rent taktisk er der også sket noget, synes FCKmanager­en.

”På banen synes jeg, at de har vaeret igennem en enorm udvikling, for de er gået lidt vaek fra den der fodbold med fuld tryk hele tiden. De løber ikke lige så meget, de løber ikke lige så langt, og de løber ikke lige så intensivt som før. De har bedre afstand i holdet, og de har bedre kontrol.”

”Nu hvor Liverpool generelt har daempet deres intensitet med 5-10 procent, har de også meget større sammenhaen­g mellem kaederne. De tager ikke laengere ni eller 10 omstilling­er, der gør, at man udsaetter sig for kontra efter kontra. Tag kampen mod Arsenal for nylig, hvor Liverpool kom bagud uden at gå i panik. De spillede deres spil, og så kom omstilling­smulighede­n. Så rykker de med 200 km/t, og så førte de pludselig 2-1. Og så vender de tilbage til at køre bolden lidt rundt igen i perioder. Det gjorde hverken Klopps Dortmund eller Klopps Liverpool i de første par år. Nu kan de faktisk køre bolden rundt og vente på de rigtige øjeblikke, og det har de udviklet meget.”

”Det var måske det, jeg var lidt skeptisk omkring, da Klopp kom til Liverpool. Når man spiller så mange kampe, som man gør i England, så kan man ikke spille dem alle sammen med 200 km/t. Nogle gange må man traede på bremsen, holde på bolden og bare spille kampen hjem. Man kan ikke bare køre på.”

”Faktisk er der dog fortsat en lille tendens,

hvis man kigger på statistikk­en, for hvis Klopp og Liverpool spiller midtugekam­pe, så er der forskel i resultater­ne på, om der er tre eller fire dage imellem. De er dårligere, når kampene kommer taettere,” siger Ståle Solbakken, før han kigger naermere på kaederne i holdet.

”De har jo taget et skridt med defensiven, der ellers har vaeret deres store akilleshae­l i et stykke tid og saerligt i de store kampe. Det har de arbejdet med, så defensiven har sat sig, og så har de kunnet bygget videre på det.”

”Samtidig har de også bygget på offensiven, der er blevet staerkere og staerkere i denne saeson. I forrige saeson var Liverpool måske endnu mere spektakula­ere på deres bedste dage, men de havde også et meget lavere bundniveau og kunne falde helt ud af kampene.”

”Deres spil mod etablerede hold har tidligere vaeret det, der ikke var så godt med Klopp. Det har vaeret omstilling­er, det har vaeret fuld fart, og det har vaeret individual­isterne, men nu synes jeg, at der har vaeret meget mere rent spil mod et etableret forsvar. Vi er mere opsatte på at få de rigtige skabeloner nu, og de skifter mellem to systemer. Der er 4-3-3 med Salah, Firmino og Mané, men så bruger de nogle gange Salah helt på toppen med Firmino bagved i en 4-2-3-1 eller en 4-4-1-1, og jeg tror faktisk, at det sidste fungerer bedst for Liverpool nu. De er farligere med Salah på toppen end til højre,” siger Solbakken og får smidt et enkelt ”vi” fra fortiden ind i den taktiske analyse, som det sker et par gange undervejs i samtalen.

”Liverpool har tabt én kamp i ligaen, og det var den mod City, der var en rigtig god fodboldkam­p, som kunne vaere gået begge veje. Så har de tabt de tre udekampe i Champions League, men man kan tabe til PSG, man kan tabe i Napoli, og så var de så rigtig dårlige mod Røde Stjerne.”

”Og så tror jeg, at det var et bevidst valg at spille et meget svaekket hold mod Wolverhamp­ton i FA Cuppen i mandags, i hvert fald et kalkuleret valg med en risiko for at ryge ud, for det handler meget mere om, at der nu er en stor chance for at vinde ligaen. De spillede med et okay hold i Liga Cuppen, men blev så også slået ud der.”

”Men jeg tror, at alt for Liverpool nu er centreret omkring at vinde ligaen. Selvfølgel­ig vil de prøve at komme så langt som muligt i Champions League, men de har så stort et fokus på at vinde det mesterskab, som de ikke har vundet siden 1990.”

”De kunne have vaeret 10 point foran, nu er det så fire, men de har spillet begge kampe mod City, de har spillet begge kampe mod Arsenal, de har spillet ude mod Tottenham og ude mod Chelsea, så jeg tror, at de kun taenker på en ting nu, og det er at vinde den liga,” siger FCK-chefen om topholdet, der altså har tabt to kampe i traek, først topkampen i torsdags mod Manchester City og siden FA Cupkampen på Solbakkens gamle hjemmebane, Molineux i Wolverhamp­ton.

Nu gaelder det så Brighton ude i ligaen, men nordmanden tror ikke, at Jürgen Klopp og kompagni tager en mental bagage af nederlag med til sydkysten og videre ud i turneringe­n.

”Nej, overhovede­t ikke. Jeg tror, at de inderst inde er vaeldig tilfredse med den kamp mod City. De tabte 5-0 i Manchester forrige år, og da Liverpool og City spillede på Anfield i oktober, syntes jeg, at City havde mere struktur i spillet og var det bedste hold. Men nu spillede Liverpool ude, og efter de første 20-25 minutter var det helt lige.”

”Hvert hold havde hver isaer deres perioder på bolden, og kampen endte med, at City måtte sparke bolden vaek fra deres eget felt, mens Liverpool dominerede kraftigt. Jeg tror, at Liverpool nu ser, at selv om de tabte kampen, så er styrkefors­kellen meget mere udlignet. City er også fortsat med i fire turneringe­r, og de vandt mesterskab­et i fjor, mens jeg er rimelig sikker på, at Liverpool kun taenker på mesterskab­et. Selvfølgel­ig kommer de til at stille et staerkt hold i Champions League, men skal man vaelge, om man vil hvile en spiller i en kamp i Champions League eller i Premier League, så bliver det i Champions League.”

”Liverpool har jo vundet Champions League fem gange, mens Manchester United har vundet den tre, så der står der 5-3, og det går Liverpool-fansene meget op i. Og hvis Liverpool nu kan bryde tendensen i ligaen og vinde mesterskab­et, så tror jeg, at det ville vaere et gennembrud af den største barriere for at tage mange flere titler,” siger Ståle Solbakken før det helt store spørgsmål.

For vinder Liverpool så det mesterskab i år?

SPORENE FRA 2014

”Hmmm, det troede jeg ikke, hvis du havde spurgt mig før den 22. december, altså før Manchester City tabte til Palace og Leicester, men nu tror jeg faktisk, at der er en chance for det. Men det er så små marginaler. Det kan vaere en skade, eller det kan vaere de 11,7 millimeter, som bolden manglede for at gå ind på Etihad for Liverpool.”

”Det var blevet meget, meget svaert for City, hvis Liverpool havde vundet den kamp, men nu er spaendinge­n tilbage, og så ved man jo heller ikke, hvordan Liverpool vil reagere, hvis de stadig ligger deroppe, når de går ind i de sidste kampe. Kommer der så en ny Gerrard-situation, bliver der ”another slip”,” siger nordmanden med reference til det seneste mesterskab­sopløb med Liverpool involveret, hvor anfører og klubikon Steven Gerrard i foråret 2014 efter den meget vigtige 3-2 sejr hjemme over Manchester City i femtesidst­e spillerund­e samlede holdkammer­aterne omkring sig og sagde ”This does not fucking slip now. We go to Norwich. Exactly the same. We go again. Come on.”

For det var lige det, der skete. Norwich blev godt nok slået 3-2, men i tredjesids­te runde gled Gerrard på Anfield og gav Chelseas Demba Ba en friløber, så Liverpool tabte hjemmekamp­en, og så kunne Manchester City lige praecis gå forbi i de sidste kampe.

Dengang stod Brendan Rodgers på sidelinjen for Liverpool. Nu er han i Celtic, mens Gerrard er manager i Rangers, og Jürgen Klopp er manden, der skal holde hovedet koldt for alle spillerne og tilhaenger­ne, når de sidste slag skal slås.

Og hvad nu hvis det lykkes? Hvad nu hvis det første mesterskab i 29 år bliver vundet? Hvad gør det gamle fanklubmed­lem nummer 68 så?

””Hvis Liverpool bliver mester, tager jeg et lille glas vin på kontoret under billedet af Kenny Dalglish,” siger Ståle Solbakken med et grin. ✖

 ?? Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix ??
Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark