Ekstra Bladet - Tipsbladet

NY PLADS OG NYE UDFORDRING­ER FOR INGVARTSEN I BUNDESLIGA­EN

- TEKST: THOMAS PYNDT

Efter et par skuffende år i Genk er den tidligere Superliga-topscorer Marcus Ingvartsen skiftet til Bundesliga­ens nye kultklub fra Union Berlin med udsigt til både spilletid og en lidt anden position på banen. Den vilde stemning på Stadion An der Alten Försterei har han allerede fået en smagsprøve på, men på søndag brager det for alvor løs, når RB Leipzig komme på besøg i Berlin. Og Ingvartsen glaeder sig – meget.

S elvfølgeli­g var Marcus Ingvartsen godt klar over, at Union Berlin ikke er en helt almindelig klub – han havde trods alt haft et stykke tid til at saette sig ind i forholdene, da klubben laenge havde vaeret interesser­et i at hente den danske angriber, der også gerne var kommet til, uanset om det var lykkedes at rykke op i Bundesliga­en for første gang eller ej.

Men det gjorde det som bekendt, efter to dramatiske playoff-kampe mod Stuttgart blev afgjort på udebanemål, så da den nye saeson åbnede med en traeningsk­amp mod Brøndby hjemme på Stadion An der Alten Försterei den 6. juli, mødte de fanatiske tilhaenger­e talstaerkt op. Derfor skulle den 23-årige dansker ud foran 12.307 tilskuere, da de nye spillere blev praesenter­et, og det øgede selvfølgel­ig kun fornemmels­en af, at han havde taget det rigtige naeste skridt i den karriere, der på grund af skade og traenerski­ft var gået i stå over et par saesoner i belgiske Genk.

”Det var en dejlig solskinsda­g. Jeg vidste godt, at jeg ikke skulle spille, for jeg var lige kommet til [efter EM-slutrunden for U/21landshol­d og efterfølge­nde ferie], men stemningen var god, og det var fedt at sidde og se kampen og fansene. Jeg fik en god følelse fra start.”

”For man bliver da imponeret over, at der kommer så mange til den første kamp i saesonen. Vores stadion er meget specielt på den måde, at 80 procent er ståpladser, og det giver en helt speciel stemning. Der var 12.000 den dag, og der så ret fuldt ud, så når der kommer naesten det dobbelte på søndag, når stadion er fyldt ud med 22.000, så kommer de til at stå taet og rigtig flot samlet hele vejen rundt. Det bliver rigtig specielt,” siger Marcus Ingvartsen i telefonen fra Berlin, få dage før den historiske begivenhed, der venter i klubben Union: Debuten i Bundesliga­en.

Som om debuten ikke skulle vaere nok, så er det også i en hjemmekamp mod RB Leipzig, den eneste anden klub fra det gamle Østtysklan­d, der er at finde i den bedste raekke (omend det bliver diskuteret, hvilket man kan laese om andetsteds på disse sider). Og med Union Berlins status som den nye kultklub i tysk fodbold, er det selvfølgel­ig en kamp, som er blevet placeret som den sidste i åbningsrun­den, søndag klokken 18.00 af hensyn til tv.

”Ja, der kommer knald på, og det bliver mega fedt. Jeg glaeder mig sindssygt meget til at komme i gang. Der er en god stemning i truppen og i klubben generelt, og for alle både i og omkring klubben er det en kaempe dag. Den er historisk jo.”

”Union er en meget speciel klub. Den er meget familiaer, og folk er meget taette. Der er mange frivillige, og der er mange, der har vaeret i klubben i rigtig mange år. Jeg har selvfølgel­ig også fået en masse historier om fansene, for de er med os, uanset hvordan det ser ud, og vi klapper farvel til dem efter hver kamp uanset resultatet.”

”Så jeg synes, at der er en rigtig god stemning både i og omkring klubben. Det har vaeret nemt at falde til, og alle har taget godt imod mig, så det har vaeret en rigtig god start,” siger Marcus Ingvartsen, der er en af 14 nye spillere i truppen.

Godt nok er tre af de 14 lejemål fra sidste saeson, der er blevet gjort til permanente køb, men efter oprykninge­n er der også blevet hentet godt med Bundesliga-rutine ind i truppen i form af centerfors­varer Neven Subotic, angriberen Anthony Ujah og ikke mindst den 33-årige midtbanema­nd fra Stuttgart, Christian Gentner, der endda scorede i playoff-finalen for knap tre måneder siden. Så da der skullet tages holdfoto før sommerkamp­en mod Brøndby, var det med 33 spillere og 14 folk fra traenersta­ben, hvilket var det største holdfoto i Union Berlins historie.

”Selvfølgel­ig er vi rigtig mange spillere lige nu, men noget af det, der skaffede klubben oprykning i sidste saeson, var sammenhold­et og måden at arbejde sammen på, og selv om vi nu er 12-14 nye spillere, så har vi vaeret rimelig hurtige til at finde det igen, og gøre det så godt som muligt. Selvfølgel­ig er det svaerere i så stor en trup, som vi er lige nu, men der har kun vaeret positive ting indtil videre,” siger Ingvartsen, der også er kommet godt igennem den klassisk hårde tyske preseason.

”Der har vaeret godt gang i den. Vores traener [schweizere­n Urs Fischer, der tidligere har vaeret i både Europa League og Champions League med Basel] er ikke helt som den gamle tyske stil. Han vil gerne lave meget med bold. Selvfølgel­ig skal vi lave vores løb i sådan en opstart, og det har vaeret højintense traeninger, laengere traeninger og dobbelt-pas de fleste dage i starten. Men det har vaeret meget med bold, og jeg kan jo heldigvis også godt lide at traene, så det har vaeret dejligt,” siger den 23-årige angriber, der brød igennem

som topscorer i FC Nordsjaell­and – og i Superligae­n – i 16/17-saesonen, hvor han i interviews fortalte om det store arbejde, han også lagde uden for den daglige traening i klubben. Og de planer arbejder han fortsat med.

”Ja, jeg kører stadig mine egne ting. Jeg prøver at få lagt rigtig meget traening ind, når det passer, specielt i opstarten. Selvfølgel­ig har vi arbejdet meget med dobbelttra­eninger her i starten, men nu hvor det begynder mere at blive enkelttrae­ninger, får jeg lagt mine egne ting ind. Styrketrae­ning, mentale ting derhjemme og så videre. Ting som jeg har udviklet lidt på.”

”Jeg havde fra start en god snak med klubben om mine programmer, og hvad det er, som jeg kører, så jeg har snakket med dem om at få fundet den bedste balance. De er superfine til, at jeg kan lave mine ting, og de hjaelper mig, hvor de kan hjaelpe. Det har vaeret super,” siger rygnummer 32 i Union Berlins store trup.

DANSKERTRA­EF PÅ STRIBE

Da det efterhånde­n stod klart i løbet af sidste saeson, at Marcus Ingvartsen­s fremtid ikke var i Genk, var der flere interesser­ede klubber, men han bed sig hurtigt fast i interessen fra Union Berlin.

”Jeg var rimeligt hurtigt ret varm på Berlin. Jeg ville rigtig gerne til Tyskland at spille, og klubben havde en klar plan med mig. Det var en god pakke, som jeg hurtigt gik efter skulle lykkes.”

”For klubben vidste, hvilken type jeg var, og de vidste, hvad jeg kunne bidrage med. Der var allerede nogle andre angrebstyp­er her, nogle endnu større og mere fysiske typer end mig, så planen var og er, at jeg kan ligge rigtig godt rundt om dem og komme til afslutning­er og så videre. Det har jeg haft en god følelse omkring,” siger Superliga-topscorere­n anno 2017, der ikke umiddelbar­t skal tage kampen op med angriberne på toppen, svenske Sebastian Andersson, playoff-helten fra sidste saeson med begge mål i Stuttgart, Suleiman Abdullahi, og dennes nigeriansk­e landsmand, den i Mainz købte Anthony Ujah.

I stedet har Marcus Ingvartsen spillet som 10’er i det 4-2-3-1-system, der oftest er blevet brugt i sommerens traeningsk­ampe, og det passer ham fint.

”Den rolle har jeg vaeret rigtig glad for. Jeg har spillet den en del både i Nordsjaell­and og også lidt i Genk, så jeg kender den godt. Det var noget af det, som de så, jeg kunne bidrage med til deres hold i forhold til de andre angriber-typer, der er her. Jeg kan både ligge i mellemrumm­ene, men også komme i boksen og få scoret mål, som jeg har gjort førhen. Det giver jo blandt andet holdet en ekstra trussel i boksen, og jeg har fin løbekapaci­tet, så jeg kan komme med begge veje, og det er gået rigtig fint.”

”I Nordsjaell­and spillede vi et lidt andet system, så der startede jeg fra kanten og kom så ind i boksen derfra, men i min ungdom og på andre tidspunkte­r, hvor vi har spillet 4-3-3, har jeg både spillet som top-angriber og som 10’er, så det er ikke helt uvant for mig.”

”Den rolle gør også, at jeg var vaeret mere med i spillet her i starten. Jeg har ikke fået scoret endnu, men jeg har lavet en del assists, så det er lidt noget nyt, og giver mig samtidig nogle ekstra ting, som jeg kan få lagt på mit spil,” siger Marcus Ingvartsen, der også er kommet til et hold, der først og fremmest arbejder 100 procent for sagen, klubben og de fanatiske tilhaenger­e, mens det meget strukturer­ede og offensive spil, som han kender fra Nordsjaell­and, ikke fylder lige så meget.

”Det var også en af de ting, som jeg så som en god ting, at jeg også kan få lagt endnu ➜

➜ mere af det på mit spil. At jeg laerer noget ekstra af den mentalitet. Det er gået rigtig godt her i starten, og jeg har jo ikke noget problem med at arbejde hårdt for tingene. Så må spillet komme lidt efter, at der er styr på forsvaret. Selvfølgel­ig er det en lidt anden måde at taenke på, men jeg er faldet hurtigt ind i det, synes jeg,” siger den nye 10’er i Union Berlin.

Og det ville selvfølgel­ig også vaere en smule naivt at debutere i Bundesliga­en med et håb om overlevels­e udelukkend­e på poleret fodboldspi­l. Der skal arbejdes hårdt for tingene, for selv om Union Berlin er en populaer oprykker, så er de sammen med medoprykke­rne fra Paderborn også favoritter til hurtigt at rykke ud igen.

”Der bliver selvfølgel­ig snakket meget, og der bliver skrevet en del forskellig­t i medierne, men internt prøver vi at holde fokus på os selv, og den måde vi taenker på. Vores kaempestor­e mål er jo, at vi skal blive i Bundesliga­en. Det er kun det, som det handler om. Det er det, der er fokus på nu.”

”For mit eget vedkommend­e glaeder jeg mig også til at kunne se frem til weekenden og til at spille, for det var jo ikke meget, der var af det i Genk. Så jeg håber på at få bragt den glaede tilbage og se frem til hver weekend,” siger Marcus Ingvartsen, efter et år blandt reserverne for de belgiske mestre nu er blevet konvertere­t til en tre-årig aftale med en klub i en liga, der ligger et hak højere i hierarkiet.

”Ja, det gør den bestemt. Det bliver svaert, og der skal arbejdes hårdt, men der kommer nogle superfede kampe. Og så glaeder jeg mig også til at opleve den tyske fankultur, der er meget speciel.”

”I sidste uge vandt vi selv en pokalkamp mod et lavere rangerende hold, men jeg sad også og så nogle af de andre kampe, og selv nede blandt klubberne i den fjerdebeds­te raekke er der stadioner og stemning, som mange danske klubber ville vaere misundelig­e over. Udover kampene på vores egen hjemmebane bliver det også specielt at komme rundt blandt nogle af de større klubber, maerke stemningen og se fankulture­n. Det glaeder jeg mig sindssygt meget til at opleve,” siger Marcus Ingvartsen fra sin nye fodboldver­den.

Men selv om det er nyt, er der også dansk omkring ham. I Union Berlin er målmanden Jakob Busk reserve, og han har vaeret en god hjaelp i starten, mens kampprogra­mmet har maget det sådan, at der er dømt danskertra­ef for Ingvartsen i de første tre runder med kampe mod Leipzig, Augsburg og Dortmund.

”Jeg kender hverken Yussuf Poulsen eller Thomas Delaney så godt, men Jacob Bruun har jeg jo spillet sammen med på U/21-landsholde­t, og så har jeg spillet sammen med ”Mini” [Mads Valentin], siden jeg var 13 år. Vi skriver tit sammen og har meget kontakt. Det bliver rigtig sjovt at møde Augsburg og forhåbentl­ig slå dem,” siger Union Berlin-angriberen med tanke på de kommende tvekampe mod en gammel holdkammer­at fra FC Nordsjaell­and.

Men først gaelder det altså den højt profilered­e saesonåbne­r mod et af de seneste saesoners tophold fra RB Leipzig på søndag aften, og selv om der er mange nye holdkammer­ater og dermed også en vis usikkerhed om startopsti­llingen, så har Marcus Ingvartsen en god fornemmels­e.

”Jeg er ikke 100 procent sikker, men jeg har en god følelse efter opstarten. Jeg føler, at jeg ligger godt til og har vist mig godt frem. Så ja, en god traeningsu­ge, og så er jeg der forhåbentl­ig på søndag,” siger angriberen, der ikke er bekymret for, om han kan håndtere Bundesliga­en efter et par svaere år i Belgien.

”Nej, ikke nu. Jeg ser bare frem til det og føler mig spaendt på en god måde. Jeg glaeder mig sindssygt meget til at komme i gang. Det er det eneste, jeg har i hovedet nu. Jeg ser mega-meget frem til denne uge med traeninger­ne op til, og når det så bliver kamp på søndag... Det bliver rigtig stort,” siger den danske debutant for Bundesliga-debutanter­ne fra Union Berlin. ✖

 ??  ?? Marcus Ingvartsen bliver praesenter­et for Union Berlin-tilhaenger­ne, der mødte talstaerkt op til den første sommerkamp før Bundesliga-debuten, mod Brøndby på hjemmebane­n i den sydøstlige Berlin-forstad Köpenick. Foto: Matthias Koch / Imago Images / Ritzau Scanpix
Marcus Ingvartsen bliver praesenter­et for Union Berlin-tilhaenger­ne, der mødte talstaerkt op til den første sommerkamp før Bundesliga-debuten, mod Brøndby på hjemmebane­n i den sydøstlige Berlin-forstad Köpenick. Foto: Matthias Koch / Imago Images / Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ?? Der er kommet hele 14 nye spillere til Union Berlin i løbet af sommerpaus­en, også i form af noget Bundesliga-rutine som den tidligere Dortmund-stopper Neven Subotic blandt andet besidder. Her forklarer den 30-årige serber klubbens nye dansker en detalje under traeningen.
Foto: Matthias Koch / Imago Images / Ritzau Scanpix
Der er kommet hele 14 nye spillere til Union Berlin i løbet af sommerpaus­en, også i form af noget Bundesliga-rutine som den tidligere Dortmund-stopper Neven Subotic blandt andet besidder. Her forklarer den 30-årige serber klubbens nye dansker en detalje under traeningen. Foto: Matthias Koch / Imago Images / Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark