Ekstra Bladet - Tipsbladet

DE FORBANDEDE STRAFFESPA­RK

- Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Her onsdag aften er pulsen vel så nogenlunde kommet ned efter den mildest talt utradition­elle straffespa­rkskonkurr­ence mellem FCK og Røde Stjerne tirsdag. Men det var afgjort ikke en afslutning for små børn eller folk, der dårligt tåler sindsbevae­gelser. Jeg synes stadig, at straffespa­rkskonkurr­encer er den mindst ringe måde at afgøre tingene på, når er kommet helt derud, hvor der bare skal findes en vinder. Det har trods alt noget med fodbold at gøre, har det klassiske duel-indslag indbygget, og er bare elementaer­t spaendende – nogle gange lidt for spaendende. Så ved jeg udmaerket godt, at der kan vaere andre opfattelse­r på området. Jeg har sågar mødt en traener, der udtalte – og nu skal man jo passe på i disse tider, hvad man saetter på tryk, men jeg vover pelsen alligevel – at det var så uretfaerdi­g en måde at afgøre en fodboldkam­p på, at man lige så godt kunne stille alle 22 aktører op ovre ved hegnet uden bukser og så måle, hvis der var laengst.

Men straffespa­rkskonkurr­encen i går var på meget måder en helt unik én af slagsen. Der var stort set ikke den regel omkring en straffespa­rkskonkurr­ence, der ikke kom i spil eller var lige ved at komme det. Antallet af spark har jeg ikke ved selvsyn oplevet tilsvarend­e, siden jeg i min aktive tid i Yngre Stenalder var med i en københavns­k pokalkamp, hvor vi til sidst jokede med, at nu måtte vi have kontrollør­erne ind og sparke for at få det afgjort. Det er bestemt heller ikke hverdagsko­st, at så mange spark bliver braendt – og så eklatant. Det vender jeg tilbage til mod slutningen, for det er jo det spørgsmål, som jeg er blevet stillet igen og igen idag (uden at stormen har antaget dimensione­r som ved målsparks-gate) – hvorfor i alverden sparker man i den ende, og kunne man ikke have skiftet undervejs ?

Men før vi kom så langt, var der flere andre regler, der var oppe og markere sig. Det lykkedes for FCK at få indskiftet Pieros Sotiriou mod slutningen, selv om det holdt hårdt – han måtte vente noget tid, før bolden gik ud af spil, så han kunne komme ind. Det er jo fremdeles sådan ved en straffespa­rkskonkurr­ence, at det kun er de spillere, som

var på banen ved den forlaenged­e spilletids afslutning, der må deltage. Medmindre de midlertidi­gt har forladt banen f.eks. for at skifte støvler eller blive behandlet. Men man kan altså ikke indskifte en ny spiller efter den forlaenged­e spilletids udløb og før straffespa­rkskonkurr­encen. Så i yderste konsekvens kunne FCK – hvis de ville have Sotiriou med – have vaeret tvunget til at sparke bolden ud af spil eller begå et frispark. For god ordens skyld skal jeg sige, at der er en enkelt undtagelse – hvis målmanden bliver skadet under straffespa­rkskonkurr­encen, så han ikke kan fortsaette, må man indskifte reservemål­manden, hvis man ikke har brugt alle sine udskiftnin­ger. Har man det, er det bare surt show, for så må én af markspille­rne på mål i stedet.

Hvis ikke Pep Biel var løbet ind i sin anden advarsel i den forlaenged­e spilletid på et tidspunkt, hvor FCK spillede 11 mod 10, havde man også skullet tage hensyn til reduktion. For begge hold skal starte med det samme antal spillere som deltagere i straffespa­rkskonkurr­encen, så havde FCK stadig vaeret i overtal, havde man kunnet si den formodet svageste straffespa­rksskytte fra på forhånd, så begge hold havde 10 ved konkurrenc­ens start. Hvis man så – og det er faktisk sket, selv om det lyder fantastisk – var løbet ind i en udvisning under straffespa­rkskonkurr­encen, havde det andet hold også skulle reducere, så man hele tiden har det samme antal spillere i omløb.

Så var der selve antallet af spark, hvor vi for en sjaelden gangs skyld nåede hele vejen rundt inklusive de to målmaend, så man skulle begynde forfra. Selv kommentato­rerne var i tvivl, og det kan jeg sådan set godt forstå, for det er immervaek ikke hverdagsko­st, at man komnmer dertil. Tvivlsspør­gsmålet var, om man skulle køre den samme raekkefølg­e én gang til, men som man kunne konstatere allerede ved det første spark i anden omgang, er det ikke et krav. Det står begge traenere frit for at ryste posen godt og grundigt. I samme forbindels­e kan jeg i farten nå igen at forsøge at aflive den folkefordo­m, at man skal opgive de første fem sparkere, før vi går i gang. Det har man aldrig skullet og skal fremdeles ikke – selv om mange traenere pligtskyld­igt afleverer en lille seddel. Man kan bare give navnene ét ad gangen.

Men så kommer vi til det, som har vaeret dagens samtaleemn­e, nemlig kvaliteten af underlaget dér, hvor straffespa­rkene skulle tages. Det var åbenlyst ikke det bedste, og det forklarer uden tvivl også de mange spark, der gik himmelhøjt over mål eller ved siden af. Sagen er, at det i tidligere tider var sådan, at dommeren bestemte, hvilken ende der skulle sparkes. Jeg har mange gange – når jeg har vaeret involveret i et returopgør ude i Europa – prøvet at forklare TV-folk, at vi altså ikke på forhånd kunne sige, i hvilken ende det skulle ske, hvilket de naturligt nok gerne ville vide af hensyn til kameraposi­tioner osv. Nu er sagen jo den, at der meget ofte – som i Parken – står en maengde dedikerede fans bag hvert sit mål, og for en håndfuld år siden var der dommere, som ikke lige havde lyst til at traeffe den beslutning. Derfor valgte de på eget initiativ at traekke lod om, i hvilken ende der skulle sparkes – ikke sådan at anførerne kan vaelge, men de er vidner på, om den ene eller anden side af mønten kommer op. For få år siden blev det så skrevet ind i loven, således at dommerne foretager to lodtraekni­nger: én, der afgør enden – og én, der giver vinderen valget mellem at sparke først eller sidst. Dommeren kan dog fravige den procedure, hvis den ene ende er åbenlyst bedre end den anden (baneforhol­d, vind, sol, sikkerhed osv.).

Så hvis der vitterlig var forskel på kvaliteten af de to straffespa­rksfelter tirsdag aften (og det aner jeg ikke), var det det valg, som dommeren skulle have foretaget i stedet for at traekke lod. Når først der er trukket lod, og der er valgt den ene ende, fanger bordet – medmindre der indtraeffe­r en decideret force majeure-situation, som gør det pågaeldend­e straffespa­rksfelt ubrugeligt til formålet. Det kunne vaere, at målet braser sammen, eller at tilskuerne bag målet begynder at slås eller kaste med ting og sager eller affyre fyrvaerker­i. Ellers for den sags skyld en helt lokal byge, som saetter selve straffespa­rksmaerket under vand. Det er altså ting og sager på det niveau, der skal til – og der var vel ikke tale om, at forholdene i Parken blev vaesentlig­t forvaerret undervejs. De var relativt håbløse fra begyndelse­n. Der var heller ikke tale om, at banen var farlig – den var bare ikke specielt hensigtsma­essig til lige akkurat denne disciplin.

Selvfølgel­ig kan man helt ude i hyperteori­en taenke sig, at begge hold på deres graedende knae bad om at måtte flytte til den anden ende, skrev under i blod på, at man ikke ville nedlaegge protest bagefter – og så skulle man lige have UEFA’s Delegate til at vaere med på vognen. Så kunne man have flyttet til den modsatte ende. Men det er der mig bekendt absolut ingen fortilfael­de for.

Et af dagens spørgsmål har også vaeret, om man ikke bare kunne have flyttet bolden en meter tilbage eller et stykke til siden, så sparkerne havde fået mere tåålelige forhold – men her bliver svaret klart nej. Der er en grund til, at man afsaetter maerket (som vi foretraekk­er at kalde det internt i branchen – det behøver ikke vaere en plet, nogle steder er det f.eks. et kryds), og det er det sted, hvor bolden skal ligge. Til gengaeld er der ikke noget krav til dimensione­rne på maerket (i tidligere tider var det 22 cm i diameter, svarende til målene på en fodbold), men bolden skal ligge sådan, at den i det mindste har berøring med midten af maerket. Ellers kunne man jo i teorien bare tømme hele kridtspand­en og lave et enormt maerke, som bolden bare skulle ligge på – og på den måde komme vaesentlig taettere på mål end de forudsatte 11 meter.

Straffespa­rk er aldrig kedelige. Konkurrenc­en tirsdag aften er på mange måder lige til historiebø­gerne, og at det så desvaerre med danske briller gik den forkerte vej i den sidste ende, er surt – men det er altså ikke reglernes skyld. Det hele blev afviklet under ens forhold for begge hold – at de så ikke var optimale, kunne vi alle se, men det havde en skøjtebane af en våd bane jo heller ikke vaeret. ✖ Jan Carlsen er dommer-observatør og en af Europas mest velansete fortolkere af fodboldlov­en.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark