Ekstra Bladet - Tipsbladet

Der skal flere rigmaend til i Superligae­n

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Jeg har ikke noget mod hverken svenskere eller skotter, men ligesom den skotske Premier League under Celtics overherred­ømme ikke er specielt indbydende, er Allsvenska­n-tilstande altså heller ikke noget, jeg går og drømmer om at begrave taenderne i weekend efter weekend.

Allsvenska­n er aktuel på grund af en dramatisk saesonafsl­utning, hvor Djurgården med to runder tilbage fører med 62 point, mens Hammarby, Malmö FF og AIK hver har 59 point.

Det er en fabelagtig afslutning på en saeson, og de fire tophold har i gennemsnit haft mellem 15.000 og naesten 24.000 (Hammarby) tilskuere til hver af deres 14 hjemmekamp­e, hvilket er milevidt foran Superligae­n, hvor FC København og Brøndby IF toppede i sidste saeson med henholdsvi­s 17.260 og 13.726 tilskuere per hjemmekamp, mens mesterhold­et i 2018 FC Midtjyllan­d havde 7.809 tilskuere hjemme i de 18 hjemmekamp­e på vej til guldet.

Vinder Djurgården eller Hammarby mesterskab­et, har Sverige haft 6 forskellig­e mesterhold i dette årti, hvor Superligae­n har haft 4. Tallene for dette årtusinde er henholdsvi­s 10 og 6.

Lige nu er det svaert at forestille sig andre end Brøndby IF blande sig i en dansk mesterskab­skamp i det kommende årti, hvor FC København og FC Midtjyllan­d er markant økonomisk staerkere end alle konkurrent­er, og derfor er det fristende at ønske sig en mere åben situation som i Sverige, for eksempel via markant mere omfordelin­g af tv-pengene.

Det kunne man i teorien godt forfølge, men har man lyst til det? Med faerre penge i kassen får FCK, FCM og Brøndby endnu svaerere ved at komme i de europaeisk­e gruppespil, som kun FCK regelmaess­igt kommer i. Tager man den europaeisk­e dimension vaek eller accepterer, at den kommende Conference League-turnering med modstander­e fra lande som Kasakhstan og Albanien er loftet i Europa, kan man godt gå den vej. Men så skal man i hver klub nok også forestille en situation, hvor de to-tre bedste spillere i de eksisteren­de trupper i stedet er i udlandet, og hvor flere af de bedste danske teenagere end i dag forlader Superligae­n, før de har fået førstehold­sdebut.

Det er heller ikke det, der sker. Superligae­n skaeres fra 14 til 12 hold til naeste sommer, og de største klubber vil i fremtiden få en markant større del af tv-puljen til sig selv.

Oveni kommer aendringer­ne i de stadigt mere polarisere­de europaeisk­e turneringe­r i sommeren 2021, hvor FC København vil have en endnu større konkurrenc­efordel i forhold til de danske rivaler, end klubben har i dag, fordi den har optjent mange europaeisk­e point det seneste årti.

Så virkelighe­den for Superligae­n i de kommende år minder mere om Skotland end Sverige, også for meget til min smag. I en måned, hvor sportsdire­ktørerne i OB og AaB er henholdsvi­s stoppet og blevet fyret, kunne man håbe, at de to klubber eller AGF snart bryder vaek fra det meget brede midterfelt og bliver i stand til at udfordre de tre store både økonomisk og sportsligt. Som de seneste år har vist, kommer oprøret ikke nedefra med en udvidelse af Superligae­n eller flotte visiter på medaljeska­mlen af Sønderjysk­E og Lyngby, der ligesom de mindre klubber i Champions League vil få svaerere ved at udfordre for hver saeson, der går. Det kunne, ganske ironisk, faktisk vaere, at der skal flere rigmaend til som Matthew Benham og Jan Bech Andersen for at gøre Superligae­ns top bredere. De to ”oligark”-ejede Superligak­lubber og konglomera­tet FC København laegger større og større afstand til alle andre, og det er decideret naivt at tro, sponsorind­taegter, tv-penge og et spillersal­g i ny og nae kommer til at gøre gabet mindre.

Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark