Ekstra Bladet - Tipsbladet

CLÁSICO I KRYDSILD

- TEKST: MORTEN GLINVAD @MortenGlin­vad

På overfladen lignede udsaettels­en af saesonens første Clásico en rationel og nødvendig beslutning i en anspaendt tid i Spanien. Men som så ofte før har løsningen af et problem udløst en raekke nye og udstillet mistroen og modviljen mellem de vigtigste aktører i spansk fodbold.

Lystige sjaele på sociale medier foreslog at flytte El Clásico til Buenos Aires. På den måde ville der blive bragt balance i regnskabet: Efter at den skandaløse Superclási­co mellem River Plate og Boca Juniors i Copa Libertador­es-finalen sidste år endte med at blive flyttet til Madrid, kunne der nu blive betalt tilbage. Når nu spanierne tilsynelad­ende ikke selv var i stand til at finde ud af, hvordan og hvornår de skulle afvikle klodens største klubkamp.

Men El Clásico blev naturligvi­s ikke sendt til Argentina, selvom mange scenarier har vaeret i spil. Saesonens første opgør mellem FC Barcelona og Real Madrid skulle vaere afviklet denne lørdag, men blev i sidste uge kastet op i luften, uden at nogen anede, hvor det skulle lande. Baggrunden var et politisk drama, og løsningen udviklede sig som en fodboldpol­itisk saebeopera af den slags, de faerreste mestrer bedre end spanierne. Hvor sportslige hensyn, storpoliti­k og personlige intriger på uskøn vis blev blandet sammen, og hvor løsningen på et akut problem blev et problem i sig selv.

Dramaet tog sin begyndelse sidste mandag, da Spaniens højesteret afsagde dom i de omfattende retssager mod catalanske separatist­er, der var under anklage for at organisere folkeafste­mningen i Catalonien om selvstaend­ighed i 2017. Folkeafste­mningen blev vurderet som forfatning­sstridig, og af de 12 separatist­er på anklagebae­nken blev de 9 idømt langvarige faengselss­traffe for deres gerninger. Vaerst gik det Oriol Junqueras, Catalonien­s tidligere vicepraesi­dent, der blev idømt 13 års faengsel. Samtidig blev der udstedt en ny arrestordr­e på Carles Puigdemont, Catalonien­s praesident under den ulovlige folkeafste­mning, som i øjeblikket opholder sig i eksil i Belgien.

Dommene fik i de følgende dage catalanern­e til at gå på gaderne og udtrykke deres utilfredsh­ed. Demonstrat­ioner, protester og strejker fyldte gadebilled­et i Barcelona. Det kom til voldsomme sammenstød mellem demonstran­ter og ordensmagt­en, og midt i det hele valgte fodboldklu­bben FC Barcelona også at give sin holdning til kende: ”Faengsel er ikke løsningen,” lød det i en officiel udmelding. Nogle dage efter tilføjede klubpraesi­denten Josep Maria Bartomeu: ”Vold er heller ikke løsningen.”

MISTRO MOD TEBAS

Fra de første overvejels­er om at udsaette kampen til den endelige beslutning gik det staerkt. Sidste fredag blev kampen officielt udsat og afventede nu en ny spilledato. Klimaet var ikke til en Clásico i Barcelona, hvor endnu en stor demonstrat­ion var planlagt på dagen for opgøret.

Med i overvejels­erne var det, at sporene fra 2017 skraemte. På dagen for folkeafste­mningen skulle Barcelona dengang møde Las Palmas hjemme på Camp Nou, og en gentagelse af forløbet omkring opgøret ville vaere uacceptabe­lt. Den søndag eskalerede begivenhed­erne i Catalonien i løbet af dagen, og til det sidste var det usikkert, om kampen på Camp Nou ville blive gennemført eller ej. Dele af ledelsen i FC Barcelona ønskede ikke at gennemføre kampen som protest mod myndighede­rnes voldsomme ageren ved valgsteder­ne. Catalanske spillere som Gerard Piqué og Sergi Roberto delte holdningen. Men i timerne op til kampen blev klubben truet med både at blive taberdømt og dertil fratrukket tre point i tabellen. Til sidst acceptered­e Barcelona at gå på banen, men man gjorde det for tomme tribuner for at sende et signal.

Et lignende forløb op til en Clásico ville udstille La Liga som et kaotisk og anarkistis­k foretagend­e og vaere ødelaeggen­de for brandet. At udsaette opgøret med blot otte dages varsel var dog heller ikke optimalt, isaer med tanke på de turister fra hele verden, der for laengst havde bestilt rejser til Barcelona for at overvaere opgøret. I første omgang forsøgte Javier Tebas, praesident­en for Liga de Fútbol Profesiona­l, den spanske ligaforeni­ng, på opfindsom vis at vende raekkefølg­en af saesonens to Clásicos, så kampen denne lørdag i stedet skulle afvikles på Santiago Bernabéu i Madrid. Det var dog ikke en løsning, klubberne var interesser­ede i. Og den lå i øvrigt heller ikke inden for turnerings­reglerne.

Som så ofte før har Tebas’ person vaeret i begivenhed­ernes centrum, og i Catalonien er hans rolle blevet mødt med anklagende mistro. For lå der i virkelighe­den andre motiver bag den hurtige beslutning om udsaettels­en end de rent rationelle? Tebas’ sympati for Real Madrid er velkendt, og det samme er hans politiske observans; i begyndelse­n af 1980’erne var han medlem af det staerkt højreorien­terede parti Fuerza Nueva, og tidligere på året udtrykte han offentligt sin støtte til partiet VOX, et ligeledes højreorien­teret parti, der er et af de nye i det brogede politiske kludetaepp­e i dagens Spanien.

”Hvis ”ekstremt højreorien­teret” betyder at forsvare Spaniens enhed og et katolsk livssyn, så er jeg i den kategori, og jeg taenker på samme måde, som da jeg var i Fuerza Nueva,” sagde Tebas i et interview i 2016.

I Catalonien blev Tebas’ aktive rolle i udsaettels­en af kampen derfor mange steder tolket politisk: Mens de politiske aktører i Catalonien ikke udtrykte noget ønske om at udsaette kampen, ville Tebas og centralmag­ten signalere, at Catalonien ikke havde kontrol over sine egne gader.

”Jeg er sikker på, at hverken La Liga, klubberne, Spaniens regering eller nogen spanier ønsker, at kampen skal blive en scene for nationale symboler,” sagde Tebas om udsigten til en Clásico på Camp Nou som mulig skueplads for en catalansk manifestat­ion.

”Ingen har formået at sammenblan­de politik og fodbold så klodset som praesident­en for La Liga,” konstatere­de journalist­en Albert Guasch i en kommentar i det catalanske dagblad El Periódico, hvor også forfattere­n Jordi Puntí lagde afstand til Tebas:

”Ud over at bidrage til at daemoniser­e situatione­n i Catalonien forlaenger Tebas med sit forslag konflikten­s varighed med yderligere ti dage, en forlaengel­se af en alarmtilst­and, der ikke ligefrem hjaelper dialogen,” skrev Puntí kritisk om allerede i sidste uge profetisk at konkludere, at Barcelona stadig ville vaere praeget at uro halvanden uge senere.

Mere rabiate konspirati­onsteorier noterede også, at udsaettels­en kunne vaere en bevidst sportslig hjaelp til Real Madrid: Hovedstads­klubben blev ramt af skader i landskampe­ne tidligere på måneden, og i weekenden gik Real Madrid ned på Mallorca efter en elendig indsats, mens Barcelona for første gang i saesonen overtog førsteplad­sen med 3-0-sejren i Eibar.

ASIENS CLÁSICO

Midt i det hele blev de to klubber bedt om at komme op med deres ønske til en ny spilledato, og til nogen overraskel­se var der på det punkt noget så sjaeldent som enighed mellem Barcelona og Real Madrid. Begge klubber foreslog onsdag 18. december, og så burde den del af historien jo slutte her.

Men nej. Også fastsaette­lsen af en alternativ spilledato blev en polemisk proces. Nu handlede det ikke laengere om sikkerhede­n i Catalonien; nu var det et spil om penge, branding, prestige og personkonf­likter.

I første omgang var kampen planlagt denne lørdag med kampstart allerede klokken 13.00. Det spilletids­punkt følger de senere års tendens, hvor en af saesonens to Clásicos i La Liga spilles om eftermidda­gen for at ramme primetime i Fjernøsten og dermed det lukrative asiatiske marked. Mens den anden Clásico spilles som aftenkamp af hensyn til tv-seere i Europa og Amerika.

”De klager, jeg modtager fra de asiatiske tvselskabe­r, er betydelige. De ved, at den ene Clásico er til Asien, og den anden er til Amerika,” sagde Tebas selv.

En aftenkamp en onsdag i december ville derfor ikke vaere optimalt, og derfor var Javier Tebas’ første ønske at spille kampen lørdag 7. december, hvor spilletids­punktet om eftermidda­gen dermed kunne fastholdes. Problemet ved det var dog, at der naturligvi­s i forvejen ligger en fuld ligarunde den weekend, så den løsning ville skabe to nye problemer ved at flytte Barcelonas og Real Madrids kampe mod Mallorca og Espanyol. Spaniens øvrige klubber var forargede: Det var åbenbart vigtigere at tilpasse El Clásico det asiatiske marked end at tage hensyn til de andre klubber i La Liga og deres tilhaenger­e og til turneringe­ns sammenhaen­gskraft.

Klubbernes ønske om at spille kampen den 18. december var dog også forbundet med udfordring­er. Den midtuge traeder 16 af de 20 hold i La Liga ind i Copa del Rey, der i denne saeson har fået nyt udseende med fodboldfor­bundets praesident Luis Rubiales som drivkraft bag aendringen af formatet. Og selvom Barcelona og Real Madrid selv først senere traeder ind i turneringe­n, vil det vaere ødelaeggen­de for opmaerksom­heden på den nye Copa, hvis der samme aften spilles Clásico i La Liga.

”I forvejen går det ikke så godt med at saelge tv-rettighede­rne til Copa del Rey,” konstatere­de Tebas, der har vaeret modstander af aendringer­ne i formatet for Copa’en.

Forholdet mellem Tebas og Rubiales er notorisk anspaendt, og i sidste uge fik et andet stridspunk­t mellem dem ny aktualitet, da det kom frem, at Tebas’ ligaforeni­ng endnu engang pønser på at flytte en ligakamp til Miami. Det samme var tilfaeldet i sidste saeson, hvilket Rubiales og fodboldfor­bundet forpurrede, men det afholdt ikke Tebas fra at gøre et nyt forsøg.

Mandag sad de tre medlemmer af turnerings­komiteen i møde i flere omgange for at finde en løsning, men endte med at give op. Klubberne fik forlaenget frist til at komme med et nyt forslag, når nu 18. december ikke var optimalt. Den logiske dato ville vaere onsdag 4. december, hvor der hverken er Liga, Copa eller europaeisk fodbold, men det tilfredsst­illede ikke Tebas’ ønske om en weekend, mens klubberne heller ikke var begejstred­e ved tanken om en Clásico midt imellem de to sidste spillerund­er i Champions League-gruppespil­let. I både ligaforeni­ngen, fodboldfor­bundet og klubberne begyndte jurister at naerlaese paragraffe­r for at finde ud af, hvem der egentlig havde det sidste ord, og i krogene blev der hvisket om, at den ene eller anden beslutning kunne ende med at få en af parterne til at bringe sagen for retten. Så da det spanske fodboldfor­bund onsdag meldte ud, at kampen nu var endeligt fastsat til 18. december, var det ikke overrasken­de, at ligaforeni­ngen kort efter meddelte, at den ikke var enig i beslutning­en. En dag senere lod ligaforeni­ngen forstå, at den ville appellere, og mente, at kampen skulle spilles 4. december. I spansk fodbold er en endelig beslutning sjaeldent endelig. Dominoeffe­kten af dramaet i Catalonien er på den måde omfattende. 10. november skal spanierne til det fjerde parlaments­valg på fire år, efter at den fungerende regeringsc­hef Pedro Sánchez måtte opgive at danne regering og udskrev nyvalg. Ved valget kommer det catalanske spørgsmål til at fylde meget, og ingen ved, hvordan situatione­n ser ud, når El Clásico rent faktisk skal afvikles – om så det bliver den 18. december eller ej.

”Jeg går ud fra, at kampen i hvert fald skal spilles, inden saesonen er ovre,” konstatere­de Barcelona-traener Ernesto Valverde lakonisk undervejs i endnu en dramatisk uge i historien om forholdet mellem Real Madrid og FC Barcelona. ✖

 ??  ?? ”Jeg er sikker på, at hverken La Liga, klubberne, Spaniens regering eller nogen spanier ønsker, at kampen skal blive en scene for nationale symboler,” har Javier Tebas, praesident for den spanske ligaforeni­ng, givet som en begrundels­e for en udsaettels­e af El Clásico. Billedet her er fra kampen mellem de to klubber sidste efterår på Camp Nou. Foto: Gabriel Bouys/AFP/Ritzau Scanpix
”Jeg er sikker på, at hverken La Liga, klubberne, Spaniens regering eller nogen spanier ønsker, at kampen skal blive en scene for nationale symboler,” har Javier Tebas, praesident for den spanske ligaforeni­ng, givet som en begrundels­e for en udsaettels­e af El Clásico. Billedet her er fra kampen mellem de to klubber sidste efterår på Camp Nou. Foto: Gabriel Bouys/AFP/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark