Ekstra Bladet - Tipsbladet

SÅ KOM VAR FORBI IGEN

-

Man kan mene om VAR, hvad man vil, men det har i hvert fald ikke gjort tingene kedeligere. Lige i øjeblikket knokler vi på højtryk herhjemme for at få uddannelse­sforløbet for de danske dommere op at stå, inden det går løs til naeste sommer, og så er det jo altid interessan­t at se, hvad man løber ind i rundt omkring i andre ligaer. Hvor jeg er kommet frem de seneste måneder, har jeg mødt to meget udbredte opfattelse­r omkring VAR. Den ene er, at man bare skal tage en dommer og plante ham foran et TV i en vogn, så skal det hele nok gå, og den anden er, at med VAR er alle menneskers lykke gjort, og vi vil altid få 100 % retfaerdig­hed. Det er aldrig sjovt at skulle vaere den, der punkterer folks drømme, men jeg bliver nødt til det i dette tilfaelde, for ingen af de to forestilli­nger er bare i naerheden af virkelighe­den.

For at tage uddannelse­n først: det er et ekstremt komplicere­t forløb, hvor hver enkelt dommer, der skal fungere som VAR-dommer eller assisteren­de VAR-dommer, skal gennemgå et voldsomt traeningsf­orløb i mange faser, beskrevet ned til mindste detalje, før man kan blive certificer­et. Og certificer­ingen sker ikke bare herhjemme med et klap på skulderen og ønsket om held og lykke, men centralt fra IFAB / FIFA i Schweiz. Ligesom man har internatio­nale standarder for mållinjete­knologi, elektronis­ke sladrehank­e på spillerne osv., har man det også for alt, hvad der har med VAR at gøre. Helt ned til en årlig test på samtlige stadioner omkring kameraplac­ering, en test for de enkelte tekniske leverandør­er omkring f.eks. offsidelin­je-teknologi osv. Så det er i den grad ikke for små børn.

Tilsvarend­e er det en total illusion at tro, at man undgår tvivlsomme dommerkend­elser, når først man har fået VAR inden for døren. VAR skal tage sig af de klare og åbenlyse dommerfejl, som ellers ville ramme overskrift­erne dagen efter. Det er ikke formålet med VAR at dømme hele kampen en ekstra gang. Så hvis man har en dommerkend­else inde i det grå område – for fodboldlov­en er stadig en rammelov, hvor det som beskrevet sidste fredag er den enkelte dommers skøn i den enkelte kamp, der er afgørende – vil VAR ikke gå ind og blande sig. Det vil VAR derimod, hvis der foreligger en dommerkend­else, som er åbenlyst hvid, hvor den burde have vaeret sort, eller omvendt. Så selv efter indførelse­n af VAR vil der vaere masser af muligheder for diskussion rundt omkring i de små hjem. Nogle har ment, at nu forsvandt en del af charmen ved hele fodboldspi­llet, fordi man ikke laengere kunne diskutere dommerkend­elser – fokus kommer bare til at rykke sig, så man i fremtiden vil kunne diskutere, hvorfor VAR ikke blandede sig osv.

Jeg skal nok på denne plads komme tilbage til praktikali­teterne, når vi naermer os naeste sommer – både omkring kravene til dommerne, deres uddannelse, hvad VAR egentlig kan og navnlig ikke kan osv. Der vil blive rig lejlighed til det, og faktisk har vi en kommunikat­ionsopgave ud over det saedvanlig­e, fordi det bliver en helt anden måde at skulle se fodbold på. Denne klumme kunne godt risikere at blive en lille brik i hele det kommunikat­ionsspil. Men meget mere om det senere – foreløbig kan vi laene os tilbage og se, hvordan det går i andre lande, der har indført VAR på et eller andet niveau.

Det har vaeret et helt fast mønster for stort set alle lande, der har indført VAR, at man det første år har en hel del undertiden ganske voldsomme indkørings­problemer. Dels selvfølgel­ig omkring opfattelse­n af, hvornår en situation er så betydende, at VAR skal gribe ind. Hvad er en klar og åbenlys dommerfejl ? Men også, fordi der sker ting, som ingen havde regnet med eller kunne forestille sig. Jeg husker f.eks. en situation fra den tyske Bundesliga sidste år, hvor der kommer en VAR-situation lige før pausen, spillerne går af en eller anden grund i omklaednin­gsrummet, mens dommeren genser situatione­n – og så må de allesammen tilbage på banen igen. Uanset at dommeren havde bedt dem blive i første omgang, bliver det samlede kunstneris­ke indtryk ikke imponerend­e. Eller situatione­n fra første saeson i den italienske Serie A, hvor der foregår noget, som kunne ligne et straffespa­rk. Det dyrker VAR-dommeren for at kunne vende tilbage til dommeren ved naeste spilstop – men naeste spilstop er desvaerre, da bolden ligger i målet i den anden ende. Det er alle skraekscen­ariers moder – specielt da det viser sig, at der faktisk var straffespa­rk i første omgang, så målet skal annulleres, og vi skal have et straffespa­rk i den anden ende.

Men lige så karakteris­tisk som det har vaeret, at det første år giver en god del bump på vejen, er det heldigvis, at anden saeson kører vaesentlig mere fornuftigt og uden de helt store vilde problemer. Bevares, der kan vaere uenigheder, men generelt accepteres VAR-kendelser faktisk fint af spillerne. Nå, men alt det har vi til gode – saesonen 2020 / 2021 bliver på mange måder en spaendende én herhjemme og én, der kraever en god del folkeoplys­ning, hvis man skal dømme efter erfaringer­ne fra vores udenlandsk­e kolleger, som vi laener os paent op ad. Faktisk byder den kommende weekend på en sviptur til to lande, Schweiz og Holland, for at udveksle erfaringer. Ligaerne er nogenlunde sammenlign­elige, også i størrelse, og de to lande er lige nogle mulehår foran, hvad VAR angår, så det er den helt store notesblok, der er med i bagagen.

Alt dette for at føre hen til weekendens store opgør i England mellem Manchester United og Liverpool, hvor VAR kom i centrum. Og uanset hyl, skrig og kommentare­r udefra faktisk i det store og hele for det gode. Det starter med Rashfords mål til 1-0 til United, som kommer efter en mand til mand-duel oppe midt på banen, hvor en Liverpool-spiller går omkuld, og hvor man med de briller på maegtig gerne havde set et frispark. Som neutralt set på TV er det en 50-50-duel, og at der ikke dømmes noget, er i hvert fald ikke en klar og åbenlys dommerfejl, når man sammenhold­er med linjen i kampen i øvrigt. Vi er i det grå område, men den rygende pistol mangler, så scoringen får korrekt lov til at stå, også selv om det er en del af VAR-konceptet, at man checker opspilsfas­en til en scoring for at checke, om der er røget noget mellem stolene.

Naeste step er Manes formodede udligning for Liverpool. Her viser VAR til gengaeld, da scoringen reviewes, med stor tydelighed, at Mane har hånden på bolden og umiddelbar­t efter kan sparke bolden i mål. En af de nye regelaendr­inger i år var netop, at man ikke vil have haenderne til at spille en rolle i en scoring, så forsaetlig­t eller ej skal der dømmes frispark til United.

For at det ikke skal vaere løgn, havde vi i kampen mellem Tottenham og Watford ved Dele Allis udligning en situation, der gav et af af de tekniske koks, som må vaere enhver producers mareridt: at storskaerm­en viser VARreview – og konklusion­en ’no goal’. Alt imens dommeren dømmer det mål, der rent faktisk er. Tja – jeg tror ikke, at nogen på banen var i tvivl, for dommer Kavanagh viste klart og tydeligt mod midten, og godt nok har Hawkeye som teknisk leverandør bebudet en større undersøgel­se af, hvordan det dog kunne ske, men jeg tror simpelthen, at det er en menneskeli­g fejl. Disse meddelelse­r, der skal vises på storskaerm­en, er forud programmer­et på storskaerm­soperatøre­ns PC, så mit bedste bud er, at operatøren i farten simpelthen har tastet 1 i stedet for 2 (eller hvad det nu kan vaere).

Så måske har vi nu fået tilføjet endnu et lag til de menneskeli­ge fejl, der kan vaere omkring en fodboldkam­p, og som man alt efter temperamen­t kan se som charmerend­e eller dødirriter­ende. Man kan diskutere dommerens indsats, VAR-dommerens indsats – og måske nu også operatøren­s indsats. Fagre nye tekniske verden – men vi kommer til at vaenne os til det. I Danmark fra sommeren 2020. ✖

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark