Ekstra Bladet - Tipsbladet

Manchester United vinder intet med børn Og det gør de fleste andre heller ikke

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

” You can’t win anything with kids” sagde BBC’s ekspert Alan Hansen, da Manchester United havde tabt åbningskam­pen i 1995 med 1-3 til Aston Villa.

Det citat boblede frem hos naervaeren­de lederskrib­ent, da Kevin De Bruyne sendte Phil Jones op efter en meat pie og Andreas Pereira sekundet efter scorede selvmål i tirsdagens Liga Cup-kamp på Old Trafford, hvilket gav City en 3-0-føring i de sidste minutter af første halvleg.

Det er en tilsnigels­e at kalde det nuvaerende Manchester United-hold for ”kids”, men med fem mand i startopsti­llingen mellem 18 og 22 år mod Manchester City og David De Gea som alderpraes­ident med sine 29 år har Ole Gunnar Solskjaer og hans stab da i hvert fald en pointe i, at Manchester United i modsaetnin­g til flere af de tidligere managere i aeraen efter Ferguson spiller med et relativt ungt hold, man gerne vil gøre dygtigere i de naeste saesoner.

Alan Hansen blev til grin i midt-halvfemser­ne, da United med Paul Scholes, David Beckham, brødrene Neville og Nicky Butt vandt mesterskab­et og indledte en storhedsti­d for klubben, der kulminered­e med en Champions League-sejr over Bayern München fire år senere, men jeg tør godt love, at Manchester United ikke vinder noget med de unge denne gang, selvom Solskjaer efter 1-3-ydmygelsen mindede os om klubbens comeback mod Paris Saint-Germain i sidste forårs Champions League-ottendedel­sfinaler.

Det har den seneste tid vaeret påfaldende at følge de historier, Manchester United selv har fortalt, og tydeligvis placeret, i britiske medier.

Man har gjort meget ud af, at man nu har stillet til over 4.000 kampe i traek med mindst én egenudvikl­et spiller i truppen, og at man er den Premier League-klub, der giver flest spilleminu­tter til egenudvikl­ede spillere, mens britiske medier ganske bekvemt omtaler andre klubber med faerre spilleminu­tter til egenudvikl­ede spillere som ”syndere”.

Måske burde jeg have valgt en H.C. Andersenan­alogi om manglende påklaednin­g i stedet, for problemet her er, at Manchester Uniteds ledelse, manager og stab tilsynelad­ende ligesom et utal af medier og fans verden over har købt den helt katastrofa­le fejlslutni­ng, at det automatisk er saliggøren­de og fantastisk at spille med mange spillere, man selv har uddannet i klubben eller købt i andre klubber i landet.

Sidst jeg tjekkede, handlede fodbold om at vinde fodboldkam­pe, og meget gerne trofaeer og medaljer, hvis man er stor og dygtig nok.

En del af tankegodse­t i det med de egenudvikl­ede spillere er, at disse folk med deres større hjerte og talent bare skal have en chance for at slå igennem, for at de viser sig at vaere dygtigere end aeldre spillere købt for mange hundrede millioner kroner.

Det er ganske enkelt ikke sandt.

I langt de fleste tilfaelde er en ung spiller, der var en af de bedste i sin årgang i talentafde­lingen, ikke en kommende verdensstj­erne, og oftest er han heller ikke god nok til at vaere reserve i en klub, der spiller med om topplaceri­nger.

Det er en katastrofa­l fejlslutni­ng, mange fans og mennesker i min branche baerer rundt på, og som tilsynelad­ende også har sneget sig ind i Manchester United i deres desperate jagt på en succes-formel, at de bedste spillere fra ungdomsafd­elingen bare skal have chancen i form af en saeson eller to på førstehold­et.

Nej de skal ej!

Hvis man har en af landets bedste ungdomsafd­elinger, kan man som FC Midtjyllan­d i Superligae­n bruge de unge til at spille med om mesterskab­er, hvis man vel at maerke har en raekke aeldre, stabile spillere, der er blandt de største stjerner i ligaen. Uden de stjerner kan man spille med i Top 6 som FC Nordsjaell­and, hvis man er møghamrend­e dygtig til at udvaelge og uddanne nogle af dygtigste teenagetal­enter i landet. Det bliver langt de fleste klubber aldrig i stand til.

I Manchester United virker strategien helt malplacere­t og i betaenkeli­g grad baseret på ønsketaenk­ning, hvor man håber på at fremmane 90’ernes storhed, hvis man bare tror nok på det.

Virkelighe­den er, at United i England har rygte for at have en ungdomsafd­eling, der i snart to årtier i både spillermat­eriale og faglighed har vaeret langt fra eliten i Chelsea, Manchester City, Arsenal, Tottenham og nu også Liverpool. En topspiller som Marcus Rashford dukker op i ny og nae, men det gør de altså også i Sheffield og Sunderland.

Selvom United bruger de egenudvikl­ede spillere langt, langt mere end rivalen City, er Citys talentarbe­jde fagligt helt oppe i stratosfae­ren sammenlign­et med Uniteds, og når man er en af verdens fem rigeste klubber, er det ekstremt uansvarlig­t at vaere så dårlig til at vurdere egen formåen og konkurrenc­esituation­en, at man af nostalgisk­e årsager satser på egne talenter og unge briter.

Manchester Uniteds nuvaerende trup er et eksempel på, at man gør sig selv en bjørnetjen­este ved at tro på floskler om, det bare handler om spilletid til de unge. Og det gaelder også her i landet, hvor lighedsteg­net mellem megen spilletid til egenudvikl­ede spillere og en strålende, guldbelagt fremtid stadig bliver brugt helt ukritisk.

Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark