Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN FORHADT AGENT SAETTER DAGSORDENE­N

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Praecis hvor mange penge har Mino Raiola tjent på Paul Pogba? Da Politiken i maj 2017 beskrev Pogbas rekordtran­sfer fra Juventus til Manchester United på 780 millioner kroner, endte regnestykk­et på over 300 kroner til den italiensk/hollandske agent.

Han havde repraesent­eret spilleren selv, men det usaedvanli­ge var, at Raiola både havde en aftale med Juventus om at skubbe Pogbas pris så langt i vejret som muligt, samtidig med at han ved klubskifte­t i sommeren 2016 også fik et trecifret millionbel­øb af Manchester United for at have hjulpet den stenrige engelske klub.

Via dokumenter fra Football Leaks kunne Politiken og deres kolleger i europaeisk­e medier stykke sammen, hvordan nogle af pengene i Pogba-handlen tilsynelad­ende også havde vaeret på en rejse gennem skattely, og at Raiolas og klubbernes aftaler i Pogba-handlen i den grad så ud til at stride med gaeldende lovgivning på området, hvilket dog ikke førte til straf for hverken agenten eller de to superklubb­er i Manchester og Torino.

Men måske er det bedste eksempel på de uomtvistel­ige evner hos pizzabager­en fra Haarlem ude vest for Amsterdam, at det overhovede­t lykkedes ham at lave forretning­er med Manchester United igen, efter Raiola havde vakt klubikonet Alex Fergusons vrede ved at flytte Pogba til Juventus i sommeren 2012 på fri transfer.

”Paul Pogba? Han havde en dårlig agent. Et lorteøre [a shitbag],” sagde Alex Ferguson i en peptalk til et rugbyhold, der i videoform fandt vej til britiske medier i sommeren 2017.

Det kraever både talegaver og en vis politisk og økonomisk tyngde at overvinde Fergusons vrede, og nu er Mino Raiola så igen i centrum på transferma­rkedet.

For det var Raiola, der umiddelbar­t før nytår var med til at styre Erling Haaland til Borussia Dortmund foran en lang raekke andre klubber, herunder Manchester United, og det var angiveligt på nogle opsigtsvae­kkende betingelse­r.

Det står klart, at der i Haalands kontrakt med Red Bull Salzburg var en frikøbskla­usul på 20 millioner euro, en meget lav pris for en af kontinente­ts mest attraktive unge angribere.

Det efterlod til gengaeld intense forhandlin­ger med Mino Raiola og med Erling Haalands far Alf-Inge, den tidligere spiller for blandt andre Leeds United og Norge.

De kunne vaelge og vrage mellem tilbuddene uden på noget tidspunkt at vaere afhaengige af den saelgende klub, som spiller og agent ellers plejer at vaere på transferma­rkedet, og det endte ifølge blandt andre Daily Mail med, at både Raiola og Alf-Inge Haaland fik betalinger i den tocifrede millionkla­sse, vel at maerke i euro.

Men Haalands skifte er også bemaerkels­esvaerdigt, fordi den lave frikøbskla­usul i Leipzig,

som der også gisnes om findes i en eller anden form i den nye aftale med Dortmund, flyttede magten i handlen vaek fra både den saelgende klub men på mange måder også fra den købende klub.

Det er de faerreste topspiller­e, der når i naerheden af at kunne forhandle frit som Bosman-spillere seks måneder før kontraktud­løb, mens de stadig er unge og kan handles for store beløb. Christian Eriksen er en iøjnefalde­nde undtagelse i denne saeson. Men Haaland og familien Raiolas klausuler og transferst­rategi skaber betingelse­r, der minder om dem, der gaelder for Bosman-spillere.

Igen var der tale om en bemaerkels­esvaerdig handelspar­tner, da Dortmund også selv tidligere har vaeret genstand for Mino Raiolas offensive taktik på transferma­rkedet. Således fik Raiola, ifølge Politiken og Football Leaks, i sin tid en aftale igennem med Dortmund, der havde kostet den tyske klub en stor betaling til Raiola, hvis ikke Dortmund var gået med til at saelge armenske Henrykh Mkhitaryan til Manchester United for lidt over 300 millioner kroner i 2016 i samme sommertran­sfervindue som Pogba-handlen.

Raiola er til gengaeld i unåde hos Manchester United igen og kritisered­e for nylig i hårde vendinger klubbens håndtering af Paul Pogba, som både sidste sommer og igen om nogle måneder er en af de hotte kandidater til en stor transfer vaek fra Manchester United.

”Den klub havde ødelagt Maradona, Pele og Maldini,” sagde Mino Raiola i sidste uge, hvor han svor ikke at placere flere af ’sine’ spillere i United, der vel at maerke stadig har Pogba, reservemål­manden Sergio Romero og som noget helt nyt også den utilfredse midtbanesp­iller Jesse Lingard blandt sine klienter.

Raiola byggede sit navn op på Zlatan Ibrahimovi­c, og svenskeren­s flotte karriere i en raekke storklubbe­r har nu gjort agenten til et af de hotteste for yngre navne i fodboldver­denen.

Mino Raiola har et godt ry blandt spillerne for oprigtigt at bekymre sig om deres karrierer og hverdag, og med Haalands skifte til Dortmund står den 52-årige agent forrest i køen, når de kommende årgange af stortalent­er skal jagte storhed europaeisk klubfodbol­d, Football Leaks og uvenskab med Manchester Uniteds ledelse eller ej.

UDENLANDSK AKTIVITET

DANSK AKTIVITET

UGENS RØVERKØB:

Marco Marin, Røde Stjerne Beograd til Al-Ahli (Saudi-Arabien)

UGENS HOVEDPERSO­N: James Maddison, Leicester City

UGENS MYSTISKE HANDEL:

Jack Rodwell til Sheffield United fra seks måneder som klubløs

HAM HAVDE VI GERNE SET I SUPERLIGAE­N: Andreas Poulsen, leje fra Gladbach til Austria Wien

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark