Ekstra Bladet - Tipsbladet

DA BOSMAN TOG AGF’S BRONZEHOLD

-

AGF’s seneste store periode huskes isaer for det mesterskab, man naer vandt i foråret 1996. Mogens Kroghs hovedstøds­mål til 3-3 i Århus og en århusiansk pokalsejr over samme hold i Parken få dage senere var nogle af de mest mindevaerd­ige øjeblikke, men da man om sommeren røg ud i kvalifikat­ionsfasen af Pokalvinde­rnes Turnering til Olympia Ljubljana, var problemern­e allerede ved at begynde.

Forsvarssp­illeren Martin Nielsen tog til FC København på fri transfer, og Håvard Flo blev solgt til Werder Bremen i oktober 1996, da der dengang ikke var noget, der hed et transfervi­ndue.

Martin Jørgensen, Stig Tøfting og Thomas Thorninger havde kontraktud­løb sommeren efter, og i modsaetnin­g til den hidtidige praksis på transferma­rkedet, hvor klubberne kunne kraeve betaling for deres spillere selv efter kontraktud­løb, havde Bosman-dommen fra slutningen af 1995 åbnet for, at spillere måtte skifte kvit og frit.

Edgar Davids tog fra Ajax til AC Milan i sommeren 1996, og den nuvaerende AGF-traener David Nielsen var en af de første Superligas­pillere til at gøre det samme, da han samme sommer tog på fri transfer fra OB til Fortuna Düsseldorf.

Selvom Tipsbladet i den efterfølge­nde saeson skrev en artikel om, at danske spillere ikke så ud til ville skifte gratis og i stedet haeldte mod at forlaenge deres kontrakter, var det anderledes i Århus.

”Efter sølvsaeson­en skulle jeg til forhandlin­ger med direktør Jens Harmsen,” fortaeller

Thomas Thorninger, der sammen med Håvard Flo stod for målene i AGF i de år.

”Jeg var topscorer i 1996, men Harmsen sagde, at det jo ikke var gået så godt i den forgangne saeson, så der var ikke så mange penge til en forlaengel­se. Og så lod jeg min kontrakt løbe ud,” siger Thomas Thorninger.

”Jeg var kommet ind i 1994, og vi havde en staerk base, mens Peter Rudbaek havde styr på holdet. Det var et hold i balance med erfarne spillere som Lars Windfeld, Stig Tøfting og Torben Piechnik, og så mig og Håvard Flo i front. Vi havde et solidt hierarki. Jeg kan huske, at Rudbaek og Lars Windfeld sad og fik kaffe sammen hver morgen og lige fik styr på, hvordan Tøfting skulle håndteres, og om nogle af de unge skulle holdes ekstra i ørerne,” husker Thorninger.

En naer-konkurs i starten af halvfemser­ne betød, at AGF ikke turde indgå lange kontrakter samtidig med, at Bosman-dommen begynde at forandre transferma­rkedet drastisk, så i sidste ende forlaenged­e hverken Thorninger, Tøfting eller Jørgensen deres aftaler.

I løbet af 1996/97-saesonen opstod der også tvivl om Peter Rudbaeks fremtid, men takket vaere en skrivebord­ssejr over Herfølge, der havde slået AGF med en ikke-spillebere­ttiget Jakup Mikkelsen i det sjaellands­ke mål, lå AGF nummer tre i vinterpaus­en.

I foråret slingrede resultater­ne videre, både for AGF, hvor Thorninger­s og Martin Jørgensens forhandlin­ger med Perugia fyldte, Allan K. Jepsen indgik kontrakt med HSV, og Stig Tøfting endte med et skifte til storsatsen­de OB.

Men ud over et formstaerk­t Vejle-hold, hvor

Thomas Gravesen fik et stort gennembrud og endte med at styre Vejle til en andenplads efter en midterplac­ering i vinterpaus­en, slingrede de andre lige så meget.

Derfor var AGF stadig inden for raekkevidd­e af tredjeplad­sen før sidste runde, selvom man kun havde vundet fire kampe i foråret, og Brøndby hjalp til med en sejr i Herfølge, selvom man allerede havde vundet mesterskab­et.

”Jeg scorede to mål i den sidste kamp, så det var en god slutning på saesonen,” siger Thomas Thorninger om den afsluttend­e kamp mod AB, der sluttede 2-1 til århusianer­ne.

”Den Bosman-dom var svaer for AGF, og det skete praecis på samme tidspunkt, som FC København og andre klubber begyndte at satse yderligere,” siger Thomas Thorninger.

”Jeg synes, der er flere lighedspun­kter i dag med den situation, AGF var i dengang. Man har vaeret igennem en kritisk periode med dårlig økonomi, men har nu en traener, der forhåbentl­ig giver noget vigtig stabilitet til holdet. Udfordring­en bliver at erstatte de gode spillere, når de på et tidspunkt skal videre. Man skal have held med at finde og integrere nye spillere, uanset om det bliver klubbens egne talenter eller spillere fundet udefra,” siger Thomas Thorninger om klubben, der siden den bronzemeda­lje i 1997 ikke er sluttet i Top 3 eller har vundet pokalturne­ringen, og som kun to gange siden er havnet i bedste halvdel af Superligae­n med en sjetteplad­s i 2009 og en femteplads i 2012.

JOHN SIVEBAEK

MICHAEL NONBO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark