Ekstra Bladet - Tipsbladet

I NEUERS FODSPOR - MEN IKONET STÅR STADIG I VEJEN

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Der var stort postyr, da Manuel Neuer for snart ni år siden skiftede Schalke 04 ud med Bayern München, og nu er der igen gang i Bundesliga­en, fordi talentfuld­e Alexander Nübel til sommer drager samme vej. Den 23-årige Schalke-keeper har allerede mistet sit anførerbin­d, og stampladse­n er også på spil. Og til sommer bliver han holdkammer­at med en målmandsgi­gant, som ikke har taenkt sig at opgive sin plads.

Da dengang 25-årige Manuel Neuer i 2011 skiftede fra Schalke 04 til Bayern München, var fansene vrede. Og ikke kun dem i Gelsenkirc­hen. De var heller ikke tilfredse i München. Det første var forståelig­t. Neuer var Schalkeman­d til benet; havde spillet i klubben siden han var en lille purk og stod på fantribune­n som teenager. Oven i købet havde han afvist at skifte til andre klubber i Tyskland med den begrundels­e, at det ikke ville føles rigtigt at iføre sig trøjen fra et hold, som han engang havde råbt grimme ting imod fra laegterne.

Men Bayern-fansene? Hvorfor var de utilfredse? De fik jo en keeper, der allerede havde etableret sig som en af verdens fremmeste – faktisk var han nok allerede den bedste af dem alle. En uge efter Manuel Neuer på sin Facebook-profil havde fortalt, at han ønskede at forlade Schalke, spillede han Champions League-semifinale mod Manchester United. Englaender­ne vandt 2-0, men Neuer stod en utrolig kamp; faktisk så utrolig at Alex Ferguson aldrig havde set noget lignende.

”I løbet af min tid i United er det formentlig den bedste målmandsin­dsats, som nogen har haft imod os,” sagde skotten, der havde vaeret manager på Old Trafford, siden Neuer var syv måneder gammel.

Alligevel brokkede en anseelig maengde af Bayern-fansene sig over nyindkøbet. Dels brød de sig ikke om hans tilknytnin­g til Schalkes mest hardcore supportere – dem som altså vendte ham ryggen, da han skiftede – dels havde han en historie med Bayern. Da svenske Patrik Andersson i den berømte mesterskab­safslutnin­g i 2001 frarøvede Schalke titlen ved at score på et indirekte frispark langt inde i tillaegsti­den af saesonens sidste Bayern München-kamp mod HSV, fejrede målmand Oliver Kahn guldet ved at sprinte fra sit mål og ned i hjørnet, kaste sig på jorden og løfte hjørneflag­et over sig i triumf. I 2009 vandt Schalke 1-0 på Allianz Arena mod et Bayern-hold, der var i gang med en i sidste ende forgaeves jagt på Wolfsburg i toppen af tabellen, og Manuel Neuer lavede en afgørende redning få sekunder før tid. Neuer fejrede sejren ved på Bayerns egen hjemmebane at kopiere Kahns ikoniske jubel fra otte år tidligere, og den hån brød man sig ikke om på storklubbe­ns fanafsnit.

Da Schalke i foråret 2011 gaestede (og vandt på) Allianz Arena i en pokalsemif­inale, fremviste hundreder af fans små plakater med teksten ”Koan Neuer” – ”ingen Neuer”. Man spottede også et banner, som erklaerede, at ”Neuer du bist und bleibt Gast” – ”Neuer, du er og bliver gaest”.

Det passede bare ikke, så da målmanden fik permanent ophold på Allianz Arena, måtte han acceptere en aftale med nogle af de mest radikale fans, der kraevede, at han for eksempel ikke kyssede klublogoet eller naermede sig fansene på tribunen. Der blev holdt møder mellem klubben og ledende ultra’er om situatione­n, og alligevel blev der ved førstgivne lejlighed, en traeningsk­amp i Italien, protestere­t mod nyindkøbet, og Bayern gav karantaene til de utilfredse fans.

Klip til i dag, hvor 33-årige Manuel Neuer er så indgroet en del af kulturen i Bayern München, at Uli Hoeness truede med at traekke alle klubbens spillere fra det tyske landshold, hvis keeperen mistede sin stamplads til FC Barcelonas Marc-André ter Stegen. Neuer i Bayern München har vaeret en kaempe succes, som hverken klubben eller keeperen har haft grund til at fortryde. Sammen har de vundet så meget haeder, at det ikke giver mening at remse op, men vi kan da naevne syv ud af otte mulige tyske mesterskab­er, Champions League-titlen i 2013 samt Neuers fire kåringer som verdens bedste målmand og tredjeplad­sen i Ballon d’Or i 2014.

Og nu prøver Bayern München så igen lykken i Gelsenkirc­hen, og en ny Schalke-keeper har udset sig Bayern München som klubben, hvor han skal have opfyldt sine ambitioner.

Bliver 23-årige Alexander Nübel den nye Manuel Neuer? Ikke hvis det står til den gamle.

NÜBEL VIL SVEDE

De kaldte Alexander Nübel for ”Manuel” på ungdomshol­det i SC Paderborn. Sammenlign­ingen var oplagt, for ligesom den berømte Bundesliga- og landsholds­keeper var Nübel god med fødderne. Da han kom til Paderborn fra den lille klub TSV Tudorf, havde han da også vaeret en energisk angriber; frygtløs i luften og en dygtig målscorer.

Men da Nübel var U/13-spiller, stoppede holdets målmand. Han syntes, de traenede for meget, og ville hellere spille bordtennis. Nübel blev prøvet af som keeper og viste hurtigt talent for det. Samtidig spillede han regelmaess­igt i marken og skiftede endda ofte position i løbet af kampene. Både fordi holdet havde brug for hans kvaliteter som målscorer, men også fordi han selv foretrak angrebet.

”Det gav mange diskussion­er, hvor han ikke var helt tilfreds. Når han bare stod i målet og ventede, kedede han sig. Han ville svede,” har Alexander Nübels ungdomstra­ener Marco Cirrincion­e fortalt i et interview med Spox.

Men Nübel brugte oftere og oftere handsker, og til sidst havde han dem på hele tiden. Han var så god, at han hurtigt etablerede sig som et stort talent og sprang et par alderstrin over i ungdomsafd­elingen. Og han havde ikke glemt, hvad han havde laert som angriber.

”Alex var altid bedre med fødderne end mange af vores markspille­re. Når man havde Alex på sit hold, var halvdelen af arbejdet gjort – man vidste, man altid kunne aflevere bolden til ham,” har hans tidligere Paderbornh­oldkammera­t Eric Kroll sagt ifølge bundesliga.com.

Kroll spiller i dag for SC Willingen i den sjettebeds­te raekke. Alexander Nübels karriere gik den anden vej. Som 18-årig sad han på baenken for førstehold­et i Bundesliga­en, men han nåede ikke at få debut for sin barndomskl­ub, inden han i sommeren 2015 skiftede til Schalke. Her måtte han vente på at få sin chance. Han fik ét minut som indskifter, da han i 2015/16-saesonens sidste kamp debuterede mod Hoffenheim og ventede derefter laenge ude på baenken.

Men da 2018 blev til 2019, og Bundesliga­ens forårssaes­on atter engang begyndte, røg Ralf Fährmann af holdet, og Alexander Nübel erstattede ham. Siden har han spillet samtlige Bundesliga-minutter, bortset fra dem han blev tvunget fra at deltage i på grund af de to røde kort, han fik sidste år. Specielt det sidste var voldsomt, og han fik fire dages karantaene, som han stadig er i gang med at afsone, for at brage ud af sit felt og stemple Frankfurts Mijat Gacinovic i brystet.

Men han har vaeret en succes i målet, og i sommer blev han af traener David Wagner belønnet for fremgangen med klubbens anførerbin­d, som han bar efteråret igennem. Det gør han bare ikke laengere.

NEUER VIL HAVE HOVEDROLLE­N

Lige før jul meddelte Schalke, at Alexander Nübel ikke ville forlaenge sin kontrakt, som udløber 30. juni. Hans nye klub, som blev offentligt kendt i weekenden, var ingen overraskel­se. Alle kender Bayern Münchens forkaerlig­hed for at hente Bundesliga-konkurrent­ernes største profiler, og alle kender Bundesliga-klubbernes

største profilers forkaerlig­hed for Bayern München. Alexander Nübel er nyeste mand i den fortaellin­g, og han har skrevet en femårig kontrakt med mestrene.

Beslutning­en har allerede haft konsekvens­er. Nübel nåede kun et halvt år som anfører for Schalke 04.

”Vi har vurderet fordele og ulemper og besluttet, at det er bedre for holdet, hvis han giver armbindet fra sig. På den måde undgår vi uro,” sagde David Wagner i en pressemedd­elelse, hvor han dog understreg­ede, at den 23-årige keeper fortsat vil vaere en vigtig del af truppen.

Men vil han det? De tyske medier spekulerer allerede i, at han mister sin plads i foråret, for han var ikke med, da Schalke tirsdag i denne uge spillede traeningsk­amp mod belgiske St. Truiden – hvad der dog også kan skyldes hans karantaene og en lille tommelfing­erskade.

Og så overlever han nok et halvt år på baenken, når han til sommer skifter til en ny, lys fremtid i Bundesliga­ens største klub. Et potentielt problem er bare, at den seneste målmand, som Bayern München hentede i Schalke, stadig kaster sin lange skygge på Allianz Arena, og han lyder ikke som en spiller, der har taenkt sig at flytte sig.

33-årige Manuel Neuer har halvandet år tilbage af sin kontrakt, og i denne uge udtalte han sig på en pressekonf­erence om sine fremtidspl­aner. Han fortalte, at forhandlin­gerne om hans kontrakt, der udløber om halvandet år, ikke bliver påvirket af aftalen med Alexander Nübel. I det hele taget talte han sin kommende konkurrent ned. Tidligere har Neuer udtalt, at Schalke-keeperen kan blive en fremtidig nummer ét på landsholde­t, men i denne uge fremhaeved­e han, at han allerede har en dygtig reserve, Sven Ulreich, og at han vil ikke frivilligt opgive minutter i målet.

”Jeg er en sportsmand og er profession­el, og jeg vil altid spille. Jeg er ambitiøs og elsker at stå på banen. Jeg er ikke statist, men derimod hovedrolle­n.”

”Jeg valgte jo noget andet. Jeg skiftede ikke til en klub, hvor jeg potentielt ville vaere nummer to. Jeg ønskede altid at spille, specielt da jeg var yngre. Jeg ved ikke, om jeg ville have besluttet og handlet på samme måde,” sagde Neuer om Nübels valg af ny klub.

Så lige nu venter vi på at finde ud af, hvordan Alexander Nübels forår bliver, efter han har skrottet Schalke, og ikke mindst, hvordan duellen med Manuel Neuer vil forløbe efter sommerferi­en. .

Én ting er sikkert: Det er aldrig kedeligt, når en Schalke-keeper skifter til Bayern München. ✖

 ??  ?? Alexander Nübel går ind til en kamp mod Bayern München og Manuel Neuer i august. Fra sommerferi­en skal han kaempe med den tyske landsholds­keeper om pladsen på mesterhold­et. Foto: Jürgen Fromme/Firo Sportphoto/Picture Alliance/Ritzau Scanpix
Alexander Nübel går ind til en kamp mod Bayern München og Manuel Neuer i august. Fra sommerferi­en skal han kaempe med den tyske landsholds­keeper om pladsen på mesterhold­et. Foto: Jürgen Fromme/Firo Sportphoto/Picture Alliance/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark