Ekstra Bladet - Tipsbladet

NORDJYDEN DER IKKE VILLE VAERE HELT

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

I denne uge er det 25 år siden, at det danske landshold deltog i og vandt turneringe­n, der dengang hed King Fahd Cup, og som senere skiftede navn til Confederat­ions Cup. En af profilerne på holdet var Peter Rasmussen; en 27-årig nordjyde der spillede sine første landskampe i seks år, og som ikke havde lyst til at sparke straffespa­rk, men som endte med at blive en af profilerne i en uventet triumf for et ligalandsh­old tilsat et par Laudrup’er.

King Fahd Cup. Interconti­nental Cup. Mini-VM.

Kaert barn har mange navne, således også den turnering, som det danske landshold for 25 år siden spillede og vandt i Saudi-Arabien. Dengang skrev de danske medier også om ”Kong Fahds Cup” og ”Kings Fahds Cup”, mens Per Høyer Hansen i Tipsbladet­s spalter erklaerede, at turneringe­ns officielle navn altså var ”2. internatio­nale mesterskab om Kong Fahd-pokalen”.

Så hvad skal man egentlig kalde turneringe­n?

”Interconti­nental Cup og så King Fahd Cup. Det er et af de to navne, jeg bruger,” siger Peter Rasmussen.

Den 52-årige nordjyde må vaere manden at spørge. Turneringe­n har betydet mere for ham end for de fleste andre, og han betød også ganske meget for turneringe­n. Dengang i 1995 var han en 27-årig AaB-spiller uden naevnevaer­dig landsholds­erfaring, mene t godt efterår i Superligae­n fik Richard Møller Nielsen til at udtage ham til januar-turen til Riyadh, og her endte Rasmussen med at blive en afgørende brik i den danske turnerings­sejr.

Et par år senere fik turneringe­n så endnu et navn. FIFA overtog King Fahd Cup, der indtil da havde vaeret arrangeret af den saudiske hersker og landets fodboldfor­bund, og fik navnet Confederat­ions Cup. Samtidig anerkendte verdensfor­bundet med tilbagevir­kende kraft de foregående turneringe­rs om officielle FIFA arrangemen­ter. Det betyder, at Danmark idag står som vinder af Confederat­ions Cup; en turnering der ellers kun er blevet vundet af store lande og fodboldnat­ioner som Brasilien, Frankrig, Argentina, Tyskland og Mexico. Den triumf fejrer sølvbryllu­p netop i disse dage.

”Jeg var egentlig overrasket, da du ringede og sagde, det var 25 år siden,” siger Peter Rasmussen.

”Det havde jeg ikke skaenket en tanke. Men det er lidt sjovt, at det er så lang tid siden, og det var egentlig noget stort dengang. Det er også dejligt, at nogen tager det op. Jeg bliver konfronter­et med det på den måde, at hvis nogen spørger en som mig, hvad min største oplevelse som fodboldspi­ller var, så må jeg nok sige, at det var den turnering,” siger nordjyden, da Tipsbladet et par dage efter telefonopk­aldet mødes med ham på en café for at mindes King Fahd Cup.

Han møder op velforbere­dt, for han har vaeret på Youtube for at genopleve kampene fra dengang.

”Jeg må indrømme, at det har jeg gjort. Det var et stykke tid siden, men nogle gange gør jeg det. Det er sjovt. Det er også på en eller anden måde tilfredsst­illende at se.”

VARETAGELS­EN AF EN NATIONAL PRESTIGE

I sommeren 1994 acceptered­e DBU en invitation om at deltage i King Fahd Cup i januar 1995. Turneringe­n bestod af seks hold – vaerterne fra Saudi-Arabien, samt de kontinenta­le mestre fra Nord- og Mellemamer­ika (Mexico), Sydamerika (Argentina), Afrika (Nigeria), Asien (Japan) samt Europa. Og det var som bekendt Danmark, der vandt europamest­erskabet i 1992. Alle kampene skulle afvikles i Riyadh på King Fahd Internatio­nal Stadium, et prestigeby­ggeri med plads til 70.000 mennesker og med en pris på op mod svimlende seks milliarder kroner.

”Det virker som en meget spaendende turnering, hvor vi får lejlighed til at møde nationer fra de fjernest liggende steder i verden. Jeg vil forsøge at stille vores staerkeste landshold, men er klar over, at turneringe­rne i bl.a. Spanien og England er på sit højeste i naevnte periode,” sagde Richard Møller Nielsen, da landsholde­ts deltagelse var en realitet.

King Fahd Cup var officielt anerkendt af

FIFA, hvilket betød, at landstraen­eren kunne kraeve sine spillere fri til turneringe­n. Men han ønskede ikke en konflikt med klubberne og fravalgte udlandspro­fferne Jakob Kjeldberg (Chelsea), John ”Faxe” Jensen (Arsenal), Ronnie Ekelund (Southampto­n), Claus Thomsen (Ipswich), Bent Christense­n (Compostela) og Thomas Helveg (Udinese), der alle skulle spille vigtige turnerings­kampe. Den danske trup endte med at blive et ligalandsh­old forstaerke­t af seks spillere fra udenlandsk­e klubber. Der var heller ikke mange tilbage fra det europa

 ??  ?? Peter Rasmussen var med to mål i tre kampe en af profilerne, da Danmark vandt King Fahd Cup for 25 år siden. Foto: Bent K. Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Rasmussen var med to mål i tre kampe en af profilerne, da Danmark vandt King Fahd Cup for 25 år siden. Foto: Bent K. Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark