Ekstra Bladet - Tipsbladet

”DET VAR VIRKELIG MAERKELIGT AT KOMME TIL SÅDAN ET LAND”

-

King Fahd Cup var en kontrastfy­ldt turnering.

På den ene side husker Peter Rasmussen flinke vaerter og en enorm luksus, symboliser­et ved de guldbelagt­e vandhaner i omklaednin­gsrummene på stadion.

På det anden side blev en Politiken-journalist naegtet visum til Saudi-Arabien, fordi han var jøde, og Tipsbladet bragte et billede fra en offentlig henrettels­e. For nordjyden var det også en speciel oplevelse at rejse til Mellemøste­n.

”Det var første gang, jeg stiftede bekendtska­b med den kultur. Kvinderne måtte på det tidspunkt ikke køre bil, og så vidt jeg husker, måtte de heller ikke cykle. Man måtte ikke drikke alkohol i det offentlige rum, og de havde strenge straffe, hvis man blev taget i kriminalit­et. Jeg mener, der var nogen, der fik hugget haenderne af. Det var virkelig maerkeligt at komme til sådan et land,” siger Peter Rasmussen, der dog ikke taenkte på, at han deltog i en turnering, som kunne vaere med til at forbedre ryet hos et land som Saudi-Arabien.

”Jeg havde kun fodbold i hovedet. Hvad der foregik politisk, havde jeg slet ikke fokus på. Havde jeg vidst mere om det, kan det godt vaere, jeg havde taenkt mere over nogle ting, og hvad jeg ville stille op til. Men jeg havde slet ikke fokus på det dengang.”

Faenomenet sportswash­ing, hvor nationer bruger store sportsbegi­venheder til at opnå internatio­nal legitimite­t, er kun blevet mere relevant de seneste 25 år. I denne uge afvikles den spanske Super i Cup i Saudi-Arabien, og i 2022 er der VM i Qatar.

”Jeg synes ikke bare, at regimer skal kunne gøre, hvad de vil. Vi har som individer en forpligtel­se til at sige stop, hvis vi føler, der er noget, der er forkert. Men det er svaert, for man vil gerne til slutrunder, og der kan vaere konsekvens­er ved at sige, at man ikke vil vaere med til sådan nogle ting. I dag tror jeg, at jeg kraftigt ville overveje, hvad jeg ville stille op til. Dengang gjorde jeg alt, bare det var fodbold og landsholde­t. I dag ville jeg taenke meget mere over det, det ville jeg,” siger Peter Rasmussen.

 ??  ?? AaB’erne Peter Rasmussen og Lars Høgh poserer i traeningst­røjer, hvor landsholde­ts sponsor, MD Foods, forsøgte at nå det arabiske marked. Foto: Bent K. Rasmussen/Ritzau Scanpix
AaB’erne Peter Rasmussen og Lars Høgh poserer i traeningst­røjer, hvor landsholde­ts sponsor, MD Foods, forsøgte at nå det arabiske marked. Foto: Bent K. Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark