Ekstra Bladet - Tipsbladet

FCN får en ejer i PL-klassen: Men hvad vil de i Danmark?

-

Man kan ikke påstå, at klubopkøb er det nye sort, for det har det vaeret i årevis, og i årtier i udlandet.

Men Mansour Groups køb af FC Nordsjaell­and er nu alligevel et eksempel på, at der er god gang i handlerne med fodboldklu­bber i disse måneder trods coronakris­e, og også i Danmark.

I Italien, Frankrig, Belgien og Holland positioner­er forskellig­e typer opkøbere sig, og det gør de også her i Danmark med rygter om snart sagt samtlige Superliga-klubber og en god del af holdene i 1. Division.

Men Mansour Groups køb af FC Nordsjaell­and i denne uge illustrere­r nu meget godt, at der er forskel på klubber, og at det ikke kun er et stort lotteri med en ny statsejet hovedaktio­naer eller den naeste Matthew Benham som hovedgevin­st, og hvor store som små i dansk klubfodbol­d har lige gode muligheder.

Det er fem år siden, et konsortium fra Storbritan­nien og USA anført af den gamle Manchester United-scout Tom Vernon købte FC Nordsjaell­and af Allan K. Pedersen.

De omtrent 100 millioner kroner blev ikke lagt i en papkasse til transfers og løn – de penge gik til AKP.

Planen var, at Vernons store talenter fra Right To Dream Academy skulle have FCN som indgang til Europa i stedet for Manchester City, og det lykkedes med al tydelighed. Man lykkedes også med at traene og gøre FCN-spillerne klar endnu tidligere, så de nu udgør et af Europas yngste hold, mens holdet er blevet et sted, man bliver solgt videre fra for mange millioner kroner.

Til gengaeld kom der ikke den finansiell­e styrke, der skulle have gjort FCN i stand til at kaempe med om DM, og det er måske naeste trin i raketten.

FCN-traenerne taler ret konsekvent om, at bare 12-18 måneder til med samme hold kan gøre dem til en spiller helt i toppen af Superligae­n i de rigtige saesoner, og det ser ikke helt forkert ud.

Det saerdeles veludvikle­de talentarbe­jde gør FC Nordsjaell­and til en attraktiv klub, også på europaeisk plan, og derfor er der ikke noget overrasken­de ved, at FC Nordsjaell­and bliver handlet midt under den dybeste corona-nedlukning i Europa.

Mansour Group har i årevis vaeret engageret i Right To Dream Academy gennem et dattersels­kab, og selvom der ved praesentat­ionen onsdag blev talt om en investerin­g på svimlende 100 millioner euro, knap 750 millioner kroner, ser de penge ud til primaert at gå til et nyt fodboldaka­demi i det fodboldpas­sionerede Egypten og til den fortsatte udvikling af FC Nordsjaell­and og Right To Dream, der uden store spillersal­g er meget langt fra at vaere overskudsf­orretninge­r.

Det store spørgsmål nu er, hvad Mansour Group reelt vil med FCN.

Danmarks fine placering på UEFA-ranglisten og FCN’s staerke koncept gør klubben interessan­t i sig selv. Men FC Nordsjaell­and er også interessan­t i forhold til klubsamarb­ejder eller for dem, der gerne vil danne et sådant samarbejde med udveksling af spillere. Her bliver Mansour Groups handlinger i den kommende tid saerdeles interessan­te at følge.

Kontrol med spillermar­kedet er et af mantraerne i disse år i klubfodbol­d, og det betyder egentlig bare, at man vil have adgang til og andel i så mange spillere som muligt.

Det er det, FC Midtjyllan­d og Brentford har sammen med Brentfords B-hold i London og FCM’s mange udlejede spillere i ind- og udland og samarbejds­aftalen med Fredericia.

Isaer britiske klubber er interesser­ede i at have samarbejds­klubber gode steder i Europa, hvor man efter Brexit kan tjene de point, der skal til for at få en arbejdstil­ladelse. I det spil er FC Nordsjaell­and attraktiv, men om det så er i den danske klubs egen interesse er måske et andet spørgsmål, selvom incitament­et for den nye ejer i den model vil vaere at få FCN i Europa-gruppespil­lene, da det også tjener point til de attraktive arbejdstil­ladelser.

Så hvad vil de nye egyptiske ejere? I udenlandsk­e nyhedshist­orier om FCN-købet er det blevet bemaerket, at man ikke er afvisende overfor samarbejde­r på ungdoms- eller seniornive­au i Storbritan­nien.

Tom Vernon er stadig administre­rende direktør i moderselsk­abet i London, som både FC Nordsjaell­and og Right To Dream i Ghana hører under, og det vil vaere dybt godnat at opgive det sportsligt staerke talentarbe­jde, der finder sted i dag.

Men vil man bruge de ekstra muskler i Mansour Group til at opfylde traenernes og klubbens drøm om at holde bare lidt laengere på de bedste spillere? Og til at hente dyrere og mere sikre profiler til de få pladser i truppen, der trods alt er reserveret til aeldre spillere købt andetsteds i Superligae­n eller udlandet?

Den balance bliver interessan­t at følge med den store interesse for Kamaldeen Sulemana som en af de første indikatore­r. Mon ikke han bliver bedt om at blive indtil sommer eller til 2022, så FC Nordsjaell­and kan få et rekordbelø­b for ham i stedet for, at Leverkusen eller en anden bejler får ham til under 50 millioner kroner her i januar.

Og så er det naturligvi­s også vaerd at holde øje med, om Mansour Group enten kaster kaerlighed­en på en anden klub i en større liga, eller om der på anden måde dukker samarbejde­r op med store klubber. FC Nordsjaell­and er i hvert fald interessan­t nok til det, og det samme må Right To Dream-projektet siges at vaere, som Manchester City jo allerede har bevist med det samarbejde med RTD, der eksistered­e før indtoget i Farum for fem år siden.

Svaret på disse spørgsmål får vi i de kommende uger, måneder og år, og det er svaert at forestille sig, at fortsaette­lsen bliver kedelig.

PS: Tipsbladet­s journalist Thomas Pyndt blev i sidste uge kåret til Årets Fortaeller af Danske Sportsjour­nalister. Det er vi meget stolte af. De gode fortaellin­ger er et grundstof på Tipsbladet, og vi vil fortsaette med at give dem til jer her i bladet og på Tipsbladet.dk.

De omtrent 100 millioner kroner blev ikke lagt i en papkasse til transfers og løn - de penge gik til AKP

 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
 ??  ?? Chefredakt­ør Troels Bager Thøgersen
Chefredakt­ør Troels Bager Thøgersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark