Ekstra Bladet - Tipsbladet

For hver Guardiola er der 50 Pirloer

-

Der er ikke noget, klubber hellere vil end at finde deres naeste Steven Gerrard og Lionel Messi i egen ungdomsafd­eling, eller den naeste Josep Guardiola, der efter et år som traener på andetholde­t traeder ind som førstehold­sboss og skaber en af de største fodboldsuc­ceser nogensinde.

Det er en fed historie at fortaelle fansene og medierne, og det taler lige til hjertet om rødder, kultur og opbakning i klubberne. Og det er begreber, som bestemt også er vigtige i dag, hvor fodbold er mere globaliser­et end nogensinde før, og hvor storklubbe­rne er taet på at få gennemført en revolution i Champions League med 100 ekstra kampe i et helt nyt format fra 2024.

Problemet er bare, at det oftest er en drøm uden forbindels­e til virkelighe­den, at den tidligere midtbaness­tjerne i klubben også viser sig at vaere den bedste cheftraene­r samme sted.

Andrea Pirlo er et kulturfaen­omen i fodbold, og de fleste taenkte på hans fantastisk­e blik for fodboldspi­llet og selvsikre stil, da han gik ind til Juventus-cheftraene­r sidste sommer som afløser for Maurizio Sarri.

Problemet er bare, at Andrea Pirlo ikke har vist, at han har vaerktøjer­ne til at skabe et mere dynamisk Juventusho­ld, hverken i Serie A eller Champions League.

I denne uge røg Juventus fortjent ud af Champions League til langt mindre FC Porto, der dominerede de første tre halvlege af opgørene taktisk og i handling, mens Juventus' 11 så endnu aeldre ud, end det aldrende hold reelt er.

I Serie A har ekstraener­en Antonio Conte skabt et vinderhold i Inter, der nu er favorit til mesterskab­et foran AC Milan med Juventus 10 point efter, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis uerfarne Pirlo bliver bedt om at stoppe til sommer eller inden da, hvis ledelsen har udset sig den rette afløser.

Jeg vil haevde, at der på alle niveauer i profession­el fodbold er 50 Andrea Pirlo'er for hver Josep Guardiola.

Pirlos svaere år i Torino er bare det seneste eksempel på, at faglige og menneskeli­ge kompetence­r som fodboldtra­ener bør vaegtes højere sammenlign­et med en stor fortid på banen i klubben, end tilfaeldet er i dag.

Så kaere klubber: Drop den pussenusse­de drøm og se lidt mere på kvalifikat­ionerne, når der skal hyres en cheftraene­r. Som Juventus har fået at føle i denne uge og denne saeson, kan det vaere dyrt at drømme om en ny, egenudvikl­et boss, hvis faglighede­n ikke følger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark