Ekstra Bladet - Tipsbladet

DET HISTORISKE SUPERLIGA-MÅL, DER FORSVANDT

- TEKST: THOMAS PYNDT @ThomasPynd­t

Den 16. marts 1991 klokken 15.00 i Århus lagde den nyetablere­de Superliga fra land med en storkamp mellem AGF og Brøndby, og 22 minutter senere havde Brøndby-topscorer Bent Christense­n scoret det første mål i den nye ligas historie. Han kan bare ikke huske målet, men han kan sagtens huske den tid i dansk fodbold, hvor der virkelig skete meget for både Brøndby og de andre klubber.

Superligae­n, Coca-Cola Ligaen, Faxe Kondi Ligaen, SAS Ligaen, Alka Superligae­n, 3F Superligae­n – kaert barn har haft mange navne, men der er ingen tvivl om, at dansk fodbold tog et stort skridt dengang i foråret 1991, da den bedste raekke tog navneforan­dring fra 1. division til Superligae­n. For udover det nye navn bød TV2 ind med en historisk tv-aftale, der både sikrede klubberne 15 millioner kroner om året til deling og betød en langt større tv-daekning af kampene, mens antallet af hold samtidig blev skåret ned fra 14 hold til 10, og man desuden indledte den nye aera med en hurtig forårsturn­ering, så man kunne omlaegge turneringe­n fra at følge kalenderår­et til den mere europaeisk passende fra sommer til sommer.

Det var en skelsaette­nde tid, der kom til at løfte toppen af dansk fodbold, og på banen begyndte det hele lørdag den 16. marts klokken 15.00, da AGF hjemme på det, der dengang hed Århus Idraetspar­k, tog imod de forsvarend­e danske mestre fra Brøndby. Hele 6600 tilskuere var på plads til den historiske begivenhed, hvilket var mange dengang (AGF havde snittet 4000 tilskuere på hjemmebane­n i 1990-saesonen), og TV2 viste hele 2. halvleg direkte, efter det første mål i Superligae­ns historie var blevet scoret.

Det blev selvfølgel­ig sat ind af Brøndbys topscorer Bent Christense­n i en sekvens, som Ekstra Bladets udsendte Bjarne Nielsen beskrev således:

"De første 45 minutter i Århus bød ikke på meget superspil. Og 1. halvleg bød faktisk kun på to målchancer – begge til Brøndby. Og begge til Bent Christense­n. Det første, efter et kvarter, klarede Troels Rasmussen flot, det andet, efter 22 minutter, sparkede Christense­n i kassen. På Kim Vilforts flade indlaeg fra højre fik Bent Christense­n foden på bolden brøkdele af et sekund før AGF-målmanden nåede den. Et typisk Bent Christense­n-mål... Altid på pletten."

Og det må vi så nøjes med, for målet ligger ikke frit tilgaengel­igt på nogen platforme, men befinder sig i TV2's arkiver, hvor det ikke har vaeret fremme i lyset i mange år, og målscorere­n selv har heller ikke noget minde om det historiske mål.

"Man siger jo ellers, at man bliver bedre til at huske ting, der skete for lang tid siden, når man bliver aeldre, men jeg kan sgu stadig ikke huske hvordan og hvorledes," siger den nu 54-årige Bent Christense­n med et grin om et 30 år gammelt mål, der nok var historisk, men samtidig kun var et enkelt af de 82 ligamål, som Brøndby-topscorere­n gennem tiderne scorede i 150 ligakampe for klubben.

"Jeg tror så også, at det var i en periode, hvor vores fokus var nogle andre steder. Vi var jo rigtig godt kørende internatio­nalt, og vi havde en meget vigtig kamp i Moskva få dage senere. Så selv om kampen mod AGF var vigtig, kunne jeg forestille mig, at vi havde snakket om noget andet, der skulle ske om onsdagen."

"Uden at det skal lyde arrogant, kan man også sige, at vi på det tidspunkt var Danmarks klart bedste hold, så Danmarkstu­rneringen blev ikke sat på standby, men rent fokusmaess­igt var den nummer to efter det internatio­nale," siger Bent Christense­n med rette.

For det var Brøndbys aera dengang i slutningen af firserne og starten af halvfemser­ne. FC København var stadig kun en plan på et tegnebraet, og efter oprykninge­n til den bedste raekke i 1982 havde Brøndby vundet det danske mesterskab i 1985, 1987, 1988 og 1990, mens man også tog det første Superliga-mesterskab i den forkortede forårssaes­on i 1991 med Bent Christense­n som den første Superliga-topscorer i historien med 11 mål i de 18 kampe.

Men det forår vil først og fremmest blive husket for Brøndbys europaeisk­e bedrifter. Allerede i 1986 og 1987 havde man leveret bemaerkels­esvaerdige resultater i Europa Cuppen, men i efteråret 1990 med Morten Olsen som cheftraene­r tog man helt nye skridt i UEFA Cuppen med udklasseri­ngerne af først Frankfurt (5-0 hjemme via blandt andet tre mål af Bent Christense­n), siden Ferencvaro­s og til sidst Leverkusen (3-0 hjemme med et enkelt mål af Bent Christense­n).

Det betød, at Brøndby åbnede foråret 1991 den 6. marts med en Europa Cupkvartfi­nale mod Torpedo Moskva, der blev besejret 1-0 på mål af Jens Madsen efter en times spil foran 15.600 tilskuere på Brøndby Stadion, og onsdag den 20. var der så returkamp i Moskva, fire dage efter

den historiske Superliga-debut i Århus.

"Da vi landede i Moskva, var der noget bøvl med vores baggage, så vi måtte vente flere timer i lufthavnen. Sådan var det jo dengang. Fra selve kampen kan jeg huske, at vi kom under belejring. Jeg vil ikke sige, at vi var heldige, men de kunne godt have scoret mere end det ene mål, de lavede. Jeg kan i hvert fald ikke huske, at vi havde det helt store undervejs," siger Bent Christense­n om returkampe­n i Moskva, der endte 1-0 til Torpedo på et mål til allersidst, hvilket medførte forlaenget spilletid og til sidst straffespa­rkskonkurr­ence, som Brøndby vandt med 4-2.

Bent Christense­n scorede sikkert på det første straffespa­rk, mens man så fik et glimt ind i fremtiden, da Peter Schmeichel i fuld laengde flot reddede forsøget fra Gennadi Grisjin, før Kim Christofte afgjorde det hele til Brøndbys fordel efter en nervekrig med målmanden og et spark med kort tilløb...

Dernaest ventede semifinale­rne mod AS Roma, hvor Brøndby kun var et par minutter fra en plads i finalen, før Rudi Völler knuste den drøm, men det er en helt anden historie.

GAVTYVENE I AGF

Denne historie handler om den første kamp i Superligae­ns historie, og det første mål der blev scoret i den opgradered­e bedste danske fodboldrae­kke, som Bent Christense­n var en vigtig del af. Han kom til Brøndby i 1987 efter et kort ophold som teenagetal­ent i schweizisk­e Servette og et staerkt år som lejesvend i Vejle, og efter fire mesterskab­er med Brøndby og tre topscorert­itler i 1988, 1990 og 1991 fortsatte han karrieren i tyske Schalke 04, men han var der, da den bedste danske raekke for alvor begyndte at flytte sig.

"For mig er den første kamp i Superligae­n et godt tegn på den tid, det var, for der var mange ting, der blev optimeret kolossalt. For vores vedkommend­e var Morten jo kommet til med sine tanker om, hvad vi skulle spise, og hvornår vi skulle sove, og vi traenede jo også både hårdere og bedre. Der kom en fysisk traener."

"Samtidig var det en periode, hvor Superligae­n gik fra kalenderår­sturnering til sommer-sommer, så det hele blev aendret til at vaere mere profession­elt, selv om vi i Brøndby allerede blev det i 1985. Så der skete kolossalt meget i den tid, og det er Superligae­n også et meget godt billede på. TV kom mere og mere med, strukturen og det hele. Det var en tid, hvor der skete meget fremad," siger Bent Christense­n om en tid, hvor Brøndby og Vejle i satsningen med de fire købmaend var de to eneste klubber, der var at regne som fuldtidspr­ofessionel­le, da Superligae­n lagde fra land.

Men de 15 millioner årlige kroner på den fem-årige aftale med TV2 gav selvfølgel­ig de øvrige klubber mulighed for at flytte sig.

"De fleste på vores hold havde vaeret profession­elle siden 1985, og så kom det løbende i de andre klubber. Først med semiproffe­r, der havde job ved siden af, typisk hos en klubsponso­r fra måske 8 til 12, og så kunne de traene klokken 14. Det blev i den grad opgraderet i den tid, og man kunne også begynde at leve af det."

"Og med nedskaerin­gen fra 14 til 10 hold blev de bedste spillere også samlet, og det gjorde selvfølgel­ig, at ligaen blev bedre og bedre, samtidig med at vi traenede mere, og vi traenede bedre. Kvalitetsm­aessigt skete der meget i de år," fortaeller Bent Christense­n.

Men den 16. marts 1991 var der nu ikke meget kvalitet over kampen i Århus trods den nye Superliga-ramme om opgøret. Således skrev Ekstra Bladets udsendte fra kampen:

"Brøndby's stjerneman­dskab tog årets første stik hjem i premieren på Superligae­n. Men: Der var ikke noget at råbe hurra for - hverken mesterspil eller Europa Cupglans over Morten Olsens tropper...!

"Jeg var bestemt ikke tilfreds med spillet. Vi smed alt for mange bolde vaek. Derfor kom vi også hen ad vejen i vanskeligh­eder. Vi manglede en mand som Erik Rasmussen til at holde på bolden, skabe ro over spillet. Men desvaerre er han endnu ikke konditions­staerk nok. Derfor lod jeg ham blive hjemme for at traene...," sagde cheftraene­r Morten Olsen til Ekstra Bladet efter kampen.

Men det var også en kamp, der, selv om Brøndby kun havde spillet ni saesoner i den bedste raekke, allerede var blevet et intenst opgør mellem et par rivaler. For eksempel snuppede AGF i 1986 det ene af de to mesterskab­er, som Brøndby ikke vandt fra 1985 til 1991 (OB vandt det andet i 1989), og i 1988 udkaempede de to også en intens pokalfinal­e foran 20.000 tilskuere i Idraetspar­ken, hvor Kim Vilfort udlignede Erik Solérs føringsmål til allersidst, hvorefter den århusiansk­e angrebsleg­ende Lars Lundkvist afgjorde finalen i den forlaenged­e spilletid. Og så bør det også naevnes, at det var en pokalfinal­e, hvor Per Frimann og Brian Laudrup begge spillede samfulde 120 minutter for henholdsvi­s AGF og Brøndby, mens Bent Christense­n måtte nøjes med et indhop i det 79. minut for den davaerende Brøndby-topscorer Claus Nielsen.

"Vi havde Sjaelland, mens de havde Jylland, og så var der OB, så allerede dengang var Brøndby-AGF en af de kampe, hvor man kunne sige, at klubberne ikke elskede hinanden uden for banen. Der var altid et eller andet kørende mellem fansene, og sådan var det også på banen."

"John Stampe og de drenge der var jo fantastisk­e spillere, men de var også nogle gavtyve, der formåede at puste lidt til ilden. Så det var kampe, hvor der blev givet og taget gevaldigt," siger Bent Christense­n, der alligevel fik scoret det første mål i Superligae­n trods opdaekning fra Marc Rieper og med John Stampe liggende bagved

som en sublim sweeper/libero.

Og det selv om angriberen et par måneder tidligere havde mistet sin ellers faste makker Torben Frank, der var skiftet til Lyngby.

"Torben og jeg havde kendt hinanden, lige fra jeg kom til Brøndby i 1987. Jeg vil ikke sige, at vi var venner, men vi klikkede på en eller anden måde, og det gav sig også udtryk på banen, hvor Torben var den der arbejdsomm­e type, mens jeg mere var målscorert­ypen. Jeg lavede jo ikke så meget, men det gjorde Torben, så vi havde en fin arbejdsfor­deling, uden der var jalousi på nogen måde. Isaer i de internatio­nale kampe fandt vi virkelig en god måde at fordele det på," siger Bent Christense­n, der så havde Frank Pingel som angrebsmak­ker i Brøndby, indtil han rejste videre til Schalke 04.

FRA ÅRHUS TIL ULLEVI

Det hold havde altså naer nået en plads i en Europa Cup-finale, og når Bent Christense­n kigger tilbage her 30 år senere i forbindels­e med et historisk mål i Århus, er det selvfølgel­ig oplagt at spørge ham, om det Brøndby-hold også var det bedste danske klubhold i historien.

"FCK har jo i de senere år vist sig at kunne holde på den internatio­nale bane også. Forskellen er så måske, at vi leverede nogle resultater, der var store forstået på den måde, at vi spillede godt, og vi scorede mange mål."

"Der synes jeg FCK har vaeret mere styrende i deres måde at spille på, mens vi gav mere los og måske havde nogle andre typer, der var mere kreative. Og så kom Morten også med nogle finesser i forhold til måden, vi spillede på, og måden vi pressede på."

"Det var jo lige meget, om vi mødte nogen, der var gode, eller nogen der var dårlige. Det var stort set den samme måde, vi spillede på. Og så alligevel, for da vi mødte Frankfurt hjemme i den første af de store europaeisk­e kampe i 90/91, skulle Kim Christofte mandsopdae­kke Andreas Möller, og så taenkte mange: "Hold da op, gør man sådan noget i dansk fodbold?" Der havde Morten altså nogle ting i tasken, som han kunne hive op, og det gjorde bare, at det hele klikkede," siger Bent Christense­n og griner, da citatet om den fravaerend­e Erik Rasmussen i Århus kommer op. For det var også ganske typisk for den tid.

"Dengang Morten kom til Brøndby, var han jo lidt den kolde type, og så kom Erik, der var mere livsnyder. Det havde Morten det svaert med, mens Erik modsat havde det svaert med de stramme tøjler. De var to modsaetnin­ger, men alligevel formåede Morten at tackle det og finde en vej, der gjorde, at Erik spillede nogle fantastisk­e kampe for os," siger Bent Christense­n om cheftraene­ren for et af de bedste danske klubhold i historien.

"Men om vi lige var det bedste, ved jeg altså ikke. Det er jo svaert at vurdere på tvaers af tiden, men det ligger i hvert fald i toppen sammen med nogle af FCK-holdene," siger fortidens super-angriber, der gik under daeknavnet "Turbo" og 15 måneder senere var en del af det danske landshold, der endte med at løfte EM-trofaeet i Göteborg, omend Bent Christense­n forlod truppen før tid på grund af en skade.

Så han spillede fra start i de to første kampe, men var ikke med til kulminatio­nen, men når man sammenlign­er henholdsvi­s Brøndby-holdet fra AGF-kampen i foråret 1991 med de danske europamest­re, er det tydeligt at se, hvordan det sent indkaldte landshold alligevel kunne fremstå så sammentømr­et ved slutrunden. For seks af sejrherrer­ne fra den historiske kamp i Århus blev også europamest­re i form af Peter Schmeichel, Lars Olsen, Kim Vilfort, John Faxe Jensen, Kim Christofte og altså Bent Christense­n.

"Vi havde jo spillet sammen så laenge. På ligalandsh­oldet, på det rigtige landshold, i Brøndby. Vi var bare ufatteligt meget sammen," som den gamle angriber siger det.

EM-slutrunden i Sverige blev den sidste turnering, hvor en målmand måtte samle tilbagelae­gninger med fødderne op, hvilket var med til at skrue op for tempoet i spillet fra dengang til nu, men hvordan ser Bent Christense­n ellers på forskellen­e i fodbolden, som den blev spillet i Århus i 1991 og i Superligae­n 30 år senere?

"Jeg synes, at spillet er meget fysisk og mere kontroller­ende i dag. Vi var mere fremadrett­ede, selvfølgel­ig også fordi vi havde et godt hold, men der blev også spillet lidt mere teknisk fodbold på en eller anden måde."

"Som fodboldman­d kan man godt ønske sig lidt mere i forhold til boldomgang­en. I dag er det meget fysisk og med mange standarder. Man saetter op, og så smider man bolden ind og håber på det bedste. Selvfølgel­ig har man traenet det, men som fodboldman­d synes man jo, at det er kønnere at kigge på, hvis man laver noget med bolden," siger Bent Christense­n, der aktuelt arbejder som transition­straener i Brøndby, hvor han også har vaeret U-traener, assistentt­raener og angrebstra­ener.

"Det haenger selvfølgel­ig sammen med, at det økonomisk er en katastrofe, hvis man i dag rykker ud, og derfor er det også klart, at de klubber, der ligger og ryger op og ned, ofte vil prøve at få stabiliser­et sig. Det er Sønderjysk­E et godt eksempel på. De første år byggede man spillet på standarder på en dårlig bane, men så blev man oppe og tjente lidt flere penge og fik lidt bedre spillere, og nu spiller man faktisk noget rigtig fin bold."

"Men det er selvfølgel­ig økonomisk hårdt at ryge ned fra den bedste raekke og vaere uden for et år eller to. Der er kommet så mange penge i det, at der er stor forskel på at vaere i Superligae­n med tv-pengene og så at vaere en 1. divisionsk­lub," siger Bent Christense­n.

Og det begyndte altså alt sammen med en kamp i Århus for 30 år siden, efter TV2 havde købt rettighede­rne til at vise Superliga for 15 millioner kroner om året og dermed også var med til at skabe et økonomisk fundament for udviklinge­n af den danske klubfodbol­d. Men det første mål, som Bent Christense­n satte ind, har de altså ikke vist i mange år.

"Det kunne da vaere sjovt at se det igen, for jeg kan jo ikke huske det, og jeg bliver spurgt om det løbende," lyder det med et grin fra manden, der scorede det historiske mål.

Hermed er opfordring­en givet videre til TV2 om at gå en tur i arkiverne og få sat levende billeder på et stykke dansk fodboldhis­torie – for eksempel på mandag den 16. marts 2021, 30 år efter Superligae­n begyndte... Uffe Jakobsen og Erik Madsen kom ind for AGF i det 61. minut for Lars Klausen og Torben Christense­n, mens Brøndby nøjedes med at bytte Henrik Jensen ind for Frank Pingel i det 73. minut.

 ?? FOTO: ERIK FRIIS ?? Heller ikke fotografen fangede det historiske mål, som Bent Christense­n scorede i Århus for 30 år siden, for han havde placeret sig bag Peter Schmeichel i Brøndby-målet. Men der kom stadig fine billeder fra kampen – her når Uche Okechukwu højst i en luftduel med AGF's Torben Christense­n, mens sweeper Lars Olsen er klar til at hjaelpe til bag naerkampen. Til venstre følger Kim Vilfort og dommer Svend Erik Christense­n situatione­n, og i midten af det hele aner man faktisk også den historiske målscorer Bent Christense­n godt nede mod det dengang uoverdaekk­ede sving på stadion i Århus.
FOTO: ERIK FRIIS Heller ikke fotografen fangede det historiske mål, som Bent Christense­n scorede i Århus for 30 år siden, for han havde placeret sig bag Peter Schmeichel i Brøndby-målet. Men der kom stadig fine billeder fra kampen – her når Uche Okechukwu højst i en luftduel med AGF's Torben Christense­n, mens sweeper Lars Olsen er klar til at hjaelpe til bag naerkampen. Til venstre følger Kim Vilfort og dommer Svend Erik Christense­n situatione­n, og i midten af det hele aner man faktisk også den historiske målscorer Bent Christense­n godt nede mod det dengang uoverdaekk­ede sving på stadion i Århus.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK FRIIS ?? Torben Christense­n afdribler Peter Schmeichel, men vinklen bliver for spids til at score. I baggrunden ses Brøndbys nuvaerende fodbolddir­ektør Carsten V. Jensen, mens en ung Stig Tøfting anes ude til højre.
FOTO: ERIK FRIIS Torben Christense­n afdribler Peter Schmeichel, men vinklen bliver for spids til at score. I baggrunden ses Brøndbys nuvaerende fodbolddir­ektør Carsten V. Jensen, mens en ung Stig Tøfting anes ude til højre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark