Ekstra Bladet - Tipsbladet

"JEG VIL FANDME GERNE SLÅ DEM”

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Søndagens kamp mellem AGF og FC Midtjyllan­d var det første, Mikael Anderson kiggede efter i kampprogra­mmet, da han skiftede fra FC Midtjyllan­d til AGF. Den ny AGF-profil fortaeller om nogle hektiske dage og måneder og om den jagt på dansk fodbolds top og eksklubben FC Midtjyllan­d, som AGF skal ud på i de kommende år.

Da Mikael Anderson i 2013 tog fra AGF til FC Midtjyllan­d lige omkring sin 15-årsfødsels­dag, var det et slidt traeningsa­nlaeg, teenageren forlod. I vinteropst­arten og i de kolde måneder måtte AGF's Superligah­old ofte traene andre steder i byen eller oplandet, når der stod vand på bane 1, og selvom klubhuset var enormt hyggeligt og stemningsf­yldt, var det også 75 år gammelt og på mange måder underlegen­t sammenlign­et med, hvad større serieklubb­er har at arbejde med.

”Da vi flyttede til Danmark, blev jeg lynhurtigt AGF-fan, for i Harlev holder alle med AGF. Jeg fik et bånd til klubben. Jeg spillede vel et års tid i Harlev, og så tog jeg selv initiativ til at tage til åben traening på U/12 i AGF. Jeg og en kammerat tog herind, og jeg fik spillet mig på holdet. Da jeg var U/13-spiller, blev jeg rykket en årgang op, så jeg spillede sammen med blandt andre Mikkel Duelund. Det var en sjov tid,” husker Mikael Anderson.

Men det var også en tid, hvor AGF mistede først Viktor Fischer i 2009, Mikkel Duelund i 2012 og så Mikael Anderson i januar 2013. Det var cremen af ungdomsarb­ejdet i AGF, og det var i alle tre tilfaelde FC Midtjyllan­d, der var på rov.

Da AGF året efter rykkede ud af Superligae­n og ansatte Jacob Nielsen fra Randers FC som direktør, var noget af det første, han og formand Lars Fournais satte under lup, traeningsa­nlaegget på Fredensvan­g.

Nielsen sagde også kort tid efter sin ansaettels­e, at man skulle gøre alt, der stod i klubbens magt, for at man ikke igen mistede de bedste ungdomsspi­llere til FC Midtjyllan­d.

Og nu er traeningsa­nlaegget sat i stand, det hyggelige klubhus er blevet revet ned og erstattet af et dobbelt så stort og tidssvaren­de byggeri med gode facilitete­r.

Og en af dem, der slap vaek, købte AGF for en måned siden tilbage fra FC Midtjyllan­d for et beløb på op mod 15 millioner kroner.

”Det var 100 procent et profession­elt valg at at tage til FC Midtjyllan­d dengang. De var de eneste, der virkelig havde et staerkt akademi og havde fuldstaend­ig styr på tingene, og leverede salg af unge spillere til udlandet. Det var der ikke ret mange, der kunne dengang. De var de bedste i Danmark på ungdomssid­en dengang. Nu er vi ved at komme godt med i AGF. Der er opgraderet på alle områder,” siger Mikael Anderson.

OMVEJEN FØRTE IKKE HELT I MÅL

Da vi i november 2019 senest havde et stort interview i Tipsbladet med Mikael Anderson, var det under overskrift­en ”Omvejene til toppen” og med en henvisning til filmen 'Sliding Doors', der var i biografern­e, da Mikael Anderson blev født i 1998, og handler om de små forskelle og beslutning­er, der kan gøre en stor forskel på menneskers liv.

I 2019 var Gustav Wikheim blevet solgt fra FC Midtjyllan­d og havde givet Mikael Anderson bedre muligheder for at komme på det FCM-hold, han allerede som 17-årig havde følt sig klar til at spille for.

Et par dage efter interviewe­t blev Mikael Anderson for første gang udtaget til Islands A-landshold, han var i startopsti­llingen til en 4-1-sejr over FC København, men det skulle så også vise sig at vaere højdepunkt­et for Anderson i FC Midtjyllan­d, i hvert fald hvad angår en plads i startopsti­llingen.

For en anden ung spiller, Jens-Lys Cajuste, fik et gennembrud, isaer efter Superligae­ns ufrivillig­e coronapaus­e fra marts til juni 2020.

Anders Dreyer blev købt i Brighton for et tocifret millionbel­øb i januar 2020, Pione Sisto kostede også FC Midtjyllan­d dyrt i transfer og ikke mindst løn, da han kom til i transfervi­nduet op til 2020/21-saesonen, og så var Mikael Anderson pludselig reserve i en grad, så AGF bød nogle millioner kroner for ham.

”Specielt i sidste saeson, hvor vi havde Jens-Lys [Cajuste], Frank [Onyeka] og Evander på den centrale midtbane, følte jeg mig måske klemt i forhold til, at jeg gerne ville have spillet mere. Jeg kom ind i vores Champions League, jeg gjorde det godt, når jeg kom på banen, men jeg fik ikke mulighed for at bygge videre på det. Der var tre spillere, der skulle spille. Der følte jeg mig måske fanget, og undervejs taenkte jeg, at der skulle ske noget her til sommer. Jeg ville et sted hen, hvor jeg kunne få kampene fra start, hvis jeg gjorde mig fortjent til det,” siger Mikael Anderson.

”Det blev aldrig det virkelig store gennembrud. Jeg formåede aldrig at bide mig 100 procent fast i idealopsti­llingen. Så den beslutning, jeg og Bo traf i sommer, kom også på baggrund af, at jeg har vaeret i den situation i mange år efterhånde­n. Jeg skulle nok få masser af minutter, men det var bare ikke i min interesse nu at vaere rota

”Det var en speciel oplevelse. Jeg plejer jo at laese om andre, og så var det pludselig mig, det handlede om. Jeg fik faktisk ikke fulgt ret godt med på dagen, fordi der skete så meget omkring mig. Pludselig så jeg, at Grytebust var i Vejle. 'Hvad er der lige sket der', taenkte jeg. Det var virkelig hektisk men egentlig også fedt at få lov at prøve.” – Om at vaere hovedperso­n i transfervi­nduet

tionsspill­er. Jeg har en landsholds­plads, jeg vil holde fast i, og jeg er blevet 23 år, så jeg skulle ud og opleve min rolle på en anden måde,” siger Mikael Anderson.

PÅ BAENKEN

I 2021 startede Mikael Anderson kun inde i seks kampe i Superligae­n for FCM, og planen var klar, indtil Brian Priske gik ud af døren og blev erstattet af Bo Henriksen, der før har haft et godt øje til den offensivt orientered­e midtbanesp­iller.

”Jeg var 18-19 år, da der var dialog mellem Horsens og FC Midtjyllan­d om at sende mig til Horsens. Det var der, jeg endte i Vendsyssel. Men det er rigtigt, at Bo prøvede at hente mig,” siger Mikael Anderson.

”Hvis Priske var blevet, var planen ret klar. Så skulle jeg prøve noget andet end FC Midtjyllan­d. Jeg havde vaeret der i lang tid, og der skete det sammen igen og igen. Jeg sad i samme situation og var fast på baenken, hvorfra jeg kom ind som rotationss­piller. Jeg kunne ikke bide mig fast på holdet.”

”Så kom Bo ind, og jeg besluttede mig for at give den fuld skrue og bare give alt, jeg havde i mig. Jeg ville spille mig ind på holdet og give Bo en fair chance for at se mig. Jeg spiller Celtic-kampen, jeg spiller mod AaB, og jeg skal også starte inde i returkampe­n mod Celtic. Og så får jeg jo corona,” siger Mikael Anderson.

”Så kom der en anden spiller ind, 'Rafa' [Raphael Nwadike Onyedika], som bare gør det sindssygt godt. Han var fuldstaend­ig fantastisk, og jeg havde fuld forståelse for, at han spillede, han havde gjort det så godt,” siger Mikael Anderson.

”Jeg havde en åben og god dialog med Bo hen over transfervi­nduet, hvor vi åbent fortalte hinanden, hvordan vi så situatione­n. Bo syntes, jeg var en fantastisk spiller, og at jeg skulle blive i FC Midtjyllan­d og give det en chance. Jeg skulle nok få masser minutter og kampe. Men der følte jeg, at det var det samme, jeg havde prøvet allerede.”

TRANSFERDE­ADLINEDAG

Så vaek ville Mikael Anderson, og FC Midtjyllan­d ville kun modvilligt saelge, og helst til udlandet.

Lokomotiv Moskva blev naevnt, det samme gjorde Hamburger SV, og det lader også til, at Lecce i Serie B med forkaerlig­heden for danske og islandske spillere var en mulighed.

Men AGF ville have den tidligere ungdomsspi­ller tilbage, og det lykkedes med nød og naeppe.

For FC Midtjyllan­d ville tage sig saerdeles godt betalt for at saelge til en dansk klub på sidste dag, og der gik meget laenge, før aftalen var på plads – ja handlen blev først offentligg­jort på AGF's og FC Midtjyllan­ds hjemmeside­r omkring klokken 01.00 tirsdag 1. september, en time efter deadline.

Og Mikael Anderson befandt sig omtrent 1.900 kilometer vaek i Reykjavik med det islandske landshold, der skulle møde Rumaenien, Nordmakedo­nien og Tyskland hjemme i hovedstade­n i Nordatlant­en.

”Det var forfaerdel­igt. Virkelig forfaerdel­igt. Jeg følte mig så langt vaek fra det hele. Jeg vidste, at der foregik ting, jeg vidste, at det kunne gå staerkt, og det var virkelig hektisk.”

”Vi havde traeninger, vi havde møder, og det var virkelig travlt. Vi havde et møde om aftenen på deadlineda­g, tre timer før vinduet lukkede, og jeg kunne jo ikke saette min telefon på flight mode. Jeg var nødt til at kunne tage den og reagere hurtigt, hvis der skete noget. Jeg havde nok hovedet et andet sted. Det var en vild dage og nogle vilde dage op til,” siger Mikael Anderson, der først på sidste dag i vinduet meddelte de udenlandsk­e bejlere, at han ville til AGF.

”De udenlandsk­e klubber ventede jo ikke for evigt, de skulle jo gå efter andre spillere, hvis jeg ikke var klar til et skifte. Men det var ret sent, at jeg tog beslutning­en, jeg tror faktisk først, det var på selve deadlineda­g. Det var først der, jeg sagde nej tak,” siger Mikael Anderson.

”Der var forskellig­e perioder, oplevelser og følelser i løbet af deadlineda­gen. Jeg følte mig nogle gange låst, fanget, jeg var frustreret. Pludselig fik jeg at vide, at jeg ikke var til salg, der skete alt muligt. Jeg fik noget tilsendt fra en af mine kammerater, hvor Svend [Graversen] var citeret i et medie for, at jeg ikke skulle nogen steder. Da jeg så det, taenkte jeg: 'Hvad er det, der foregår her'. Det var ikke god laesning.”

Tidligt på aftenen lagde midtbanesp­ille

”Som FC Midtjyllan­d også har sagt efterfølge­nde i medierne, var de ikke superglade for at saelge mig til en anden dansk klub, og de var ikke superinter­esserede i at saelge mig overhovede­t. Det var kun fordi, at jeg havde et braendende ønske om at komme afsted, at de gik med til det. Jeg tror, de havde foretrukke­t at saelge mig udenlands, men da jeg havde muligheden for at vaelge, hvad jeg helst ville, var det her det perfekte skridt. AGF har vaeret interesser­et i lang tid, og jeg har vaeret interesser­et i AGF i lang tid. De vidste, hvad de ville få med mig, og jeg kender byen, klubberne, forventnin­gerne og ikke mindst ambitioner­ne. For mig betød det, at AGF var det helt rigtige skridt nu frem for at tage til udlandet.”

– Om FCM's modvilje mod at saelge til AGF

ren det nu berømte billede af en faengselsc­elle ud på sin Instagram-konto, men så, sent på aftenen, kom AGF alligevel med et stort nok tilbud til, at FC Midtjyllan­d ville saelge uden at have en erfaren erstatning at spille efterårssa­esonen med.

”I løbet af deadlineda­g når begge klubber på et tidspunkt at opgive handlen. Jeg troede, at det var slut,” siger Mikael Anderson.

”Jeg får et opkald ret sent på aftenen om, at klubberne er enige. Og så skulle det gå staerkt. Lad mig bare sig det sådan, at vi havde travlt med at få ordnet papirarbej­det.”

”Det var dejligt at få sendt papirerne ind og vide, at nu var den der. Nu er den på plads, og det var både lettelse og en utrolig glaede. Jeg kunne ikke falde i søvn den aften, adrenaline­n var så højt oppe. Jeg var så glad. Og så skete der faktisk ikke så meget mere, for det var lige op til to landskampe, så på den måde lå deadlineda­g ret akavet. Landstraen­eren ønskede mig og Ísak Jóhannesso­n tillykke med vores klubskifte­r, vi skiftede begge meget sent, og han var glad ligesom mig. Og meget mere skete der ikke, for så skulle vi have fuld fokus på kampen,” siger Mikael Anderson.

JAGT PÅ FCM

Så hvorfor fravaelge udlandet og sige nej til Superliga- og Europa League-minutter med FC Midtjyllan­d, som Bo Henriksen stillede i udsigt?

Svaret er, at det skulle vaere nu med den faste spilletid, og at det skulle vaere i AGF.

”Havde det vaeret en anden dansk klub, havde jeg ikke vaeret interesser­et i et skifte. Der var kun én anden klub, hvis jeg skulle blive i Danmark. Det var AGF. Det handler om, at jeg har vaeret her før, og at det nok betyder mere for mig at spille i AGF, end det gør for de fleste uden en AGFfortid.”

”Den udfordring, at jeg skal tage en større del af ansvaret, og at der nu er et større pres på mine skuldre, det kan jeg meget godt lide. Det er en udfordring, jeg føler mig klar til, og som jeg har følt mig klar til i lang tid. Der er flere øjne på en fodboldspi­ller i AGF, også når det går dårligt. Der bliver lagt maerke til det, og selvfølgel­ig skal der det. Der er bare langt større opmaerksom­hed her. Det nyder jeg indtil videre, og det er jo gået godt indtil nu. Jeg ved også, at det kan vende, så det handler om at blive ved med at tage ansvaret og blive ved med at praestere,” siger Mikael Anderson.

”Og så er der ambitioner­ne. Jacob Nielsen og Stig Inge Bjørnebye, det er ikke små ting, de vil have AGF til at opnå. De sigter benhårdt efter toppen i dansk fodbold. Der er to hold, der 100 procent sikkert er et skridt foran, men bare at vi sigter efter det betyder noget. Vi er på vej i den rigtige retning, facilitete­rne omkring klubben er

”Bo voksede så meget på mig. Han gav så meget til holdet, og som menneske kan jeg kun beundre mig for den aerlighed og tilstedeva­erelse, han bringer. Det har jeg stor respekt for, og den åbenhed og aerlighed kan godt vaere lidt en mangelvare i fodboldver­denen. Det kan man sagtens lade sig inspirere af. Vi havde et rigtig godt forhold. Han sagde ligeud til mig, at 'Rafa' lige nu var en bedre spiller, og at han fortjente at spille. Det forstod jeg godt.” – Om forholdet til Bo Henriksen

 ?? ??
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Mikael Anderson blev indskiftet og scorede det enlige mål i kampen mod Vejle, der var hans første som seniorspil­ler i AGF. Efter mange nerver var det en forløsning for midtbanesp­illeren, at første kamp siden skiftet faldt heldigt ud - nu har han og AGF vundet tre kampe på stribe forud for kampen i Herning på søndag.
FOTO: RITZAU SCANPIX Mikael Anderson blev indskiftet og scorede det enlige mål i kampen mod Vejle, der var hans første som seniorspil­ler i AGF. Efter mange nerver var det en forløsning for midtbanesp­illeren, at første kamp siden skiftet faldt heldigt ud - nu har han og AGF vundet tre kampe på stribe forud for kampen i Herning på søndag.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Da Mikael Anderson var ungdomsspi­ller i AGF, var han også bolddreng til hjemmekamp­ene på stadion, hvilket AGF's medieafdel­ing ikke var sen til at påpege efter klubskifte­t på deadlineda­g. Nu skal Anderson vaere med til at løfte AGF i toppen af dansk fodbold, hvor AGF's ledelse sigter efter at bevaege sig op sportsligt og økonomisk i de kommende år, hvor der også skal bygges nyt stadion.
FOTO: RITZAU SCANPIX Da Mikael Anderson var ungdomsspi­ller i AGF, var han også bolddreng til hjemmekamp­ene på stadion, hvilket AGF's medieafdel­ing ikke var sen til at påpege efter klubskifte­t på deadlineda­g. Nu skal Anderson vaere med til at løfte AGF i toppen af dansk fodbold, hvor AGF's ledelse sigter efter at bevaege sig op sportsligt og økonomisk i de kommende år, hvor der også skal bygges nyt stadion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark