Ekstra Bladet - Tipsbladet

JAGTEN PÅ DET PERFEKTE

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Danmark kan i de kommende to landskampe mod Moldova og Østrig spille sig med til naeste års VM efter en kvalifikat­ion, der indtil nu har vaeret perfekt. Men Kasper Hjulmand og hans spillere vil stadig forbedre sig, og ude i horisonten ligger muligheden for at blive historiske ved at gå gennem kvalifikat­ionen ude at smide point eller lukke mål ind.

Grå røg fra en grill stiger op i det, der er på vej til at blive en smuk, blå oktoberhim­mel over det gamle Helsingør Stadion.

”De kender deres besøgelses­tid,” bemaerker en fotograf om grillmestr­ene, for det er bestemt ikke normalt, at man kan købe velstegte pølser til landsholde­ts traeninger, men det kan man denne mandag, og det skyldes, at op mod 1000 tilskuere er mødt op for at se den åbne åbning på landsholds­ugen frem mod kampene mod Moldova og Østrig.

Et lydanlaeg sørger også for musikalsk underholdn­ing. Selvfølgel­ig er The White Stripes ”Seven Nation Army” på playlisten, og det samme er 90'er-technoklas­sikeren ”Kernkraft 400” fra kunstneren Zombie Nation – det er den, som mange danskere ville kunne finde på at synge med teksten ”vi skal på grillen og vi skal ha' pølsemix”.

En pudsig anekdote knytter den til det danske landshold. Ved sommerens EMslutrund­e havde alle fangrupper en udvalgt sang, der fulgte deres hold over hele Europa og blev spillet inden for den sidste halve time op til kampstart for at saette gang i stadion. Danmarks var selvfølgel­ig ”Re-Sepp-ten”. Wales' havde valgt ”Kernkraft 400”, og baggrunden er, at walisiske fans spontant begyndte at synge og danse, da den kom på anlaegget efter en 0-0-kamp i Bruxelles i kvalifikat­ionen til EM 2016. Den historie kendte de tilrejsend­e danskere bare ikke, da den i juni blev spillet før EM-ottendedel­sfinalen i Amsterdam, så de brølede med på rytmerne med stor entusiasme og tog ejerskab på sangen, før landsholde­t gik banen og vandt 4-0. Sådan var den sommer bare.

Selv Shubiduas version af ”Midsommerv­isen” får en tur på anlaegget ved Øresund, og det er egentlig meget passende, for lige nu elsker vi danskere vort landshold, og stemningen er bunden af sommerens EMhjerter, så varme så glade. Så snart en gruppe spillere eller traenere viser sig, får de store bifald, og da de løber banen rundt til opvarmning, klapper tilskuerne på tribunen Cementen ned til dem, og spillerne klapper igen.

”Vi braender virkelig for at leve op til den støtte, vi har fået,” siger Thomas Delaney.

”Den støtte, som har vaeret efter alt, der er sket, er unik. Jeg kan ikke huske '92, jeg var for ung. Jeg skal ikke kunne sige, om det var større eller mindre, men vi har oplevet noget, som var fuldstaend­ig unikt, og jeg tror, der hersker en lyst, men også et ansvar for at give noget tilbage,” uddyber den danske midtbanesp­iller – og det må man da også sige, at han og holdkammer­aterne har gjort.

NYDELSE OG STRAEBEN

For selv hvis vi ser bort fra en historisk dansk EM-semifinale, har det vaeret et praegtigt dansk landsholds­år. Egentlig behøver man bare at konstatere, at Danmark foreløbig har spillet seks kampe i VM-kvalifikat­ionen og har vundet alle seks uden at lukke et eneste mål ind undervejs – 22-0 hedder målscoren.

Det er flot, det er historisk, og det er stadig ikke godt nok.

”Det går rigtig godt, og det er med at nyde det, men samtidig er vi ikke tilfredse,” siger Kasper Hjulmand.

”Vi er sgu ikke tilfredse med dele af vores kampe. Vi er ikke tilfredse med vores første halvleg nede i Østrig, hvor vi mister spillet, før vi i anden halvleg går ind og tager fat i den måde, vi gerne skal spille på. Vi er ikke tilfredse med vores anden halvleg mod skotterne, hvor vi ikke er stejle nok, når de begynder at gå på os. Vi er ikke tilfredse på Faerøerne, hvor vi ikke kan få brudt igennem, og hvor vi ikke får scoret på chancerne. Der er stadig masser af områder, som vi kan og skal forbedre.”

”Vi er så lidt samlet, at vi ikke skal spilde ét minut, vi er her. Når det går godt, og man får resultater­ne, er det som traener det nemmere at stille hårde krav, nemmere at sige: 'Det er ikke godt nok, vi skal stramme her og her.' Så for mig handler det om at skabe det bedst mulige miljø for at skabe det bedst mulige spil. Og når man vinder, får man mere tro på, at man også kan hugge mere til på de ting, som vi skal gøre bedre,” uddyber landstraen­eren.

Fordi Danmark i forbindels­e med denne samling kun spiller to kampe, er der ekstra tid til taktisk traening. Fokus er på det opbyggende spil.

”Det er gennembrud­sspillet, afslutning­sspillet, som vi helt aerligt ikke har haft tid til virkelig at konstruere systematis­k. Vi kommer til at bruge en masse tid på den del af spillet – hvordan vi angriber rummet bag dem, hvordan vi kommer til afslutning­er, hvordan vi kommer til chancer mod de hold, der står med 10 eller 11 mand nede foran eget felt. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at bruge tid på at finde den rytme, der ligger i at angribe med tålmodighe­d, men med tempo, stejlhed og genpres,” siger Hjulmand.

Yussuf Poulsen vil se både kontinuite­t og forbedring.

”Vi har bare vaeret pissegode, og det er altid en god følelse. Det er fantastisk. Men det er også farligt at tro, at det bare bliver sådan for altid – det ved vi godt, at det ikke gør. Vi skal blive ved med at arbejde videre i det spor, vi har gjort nu. Vi skal blive ved med at kunne lave de praestatio­ner, vi har leveret indtil videre.”

”Vi skal altid gøre tingene bedre. Vi havde lige pludselig problemer oppe på Faerøerne og vandt 1-0 til allersidst. Der vil altid vaere ting, man kan forbedre. Man er aldrig perfekt. Man er aldrig 100 procent på toppen. Man skal blive ved med at udvikle sig og blive bedre i alle facetter af spillet,” siger den 27-årige angriber.

FODBOLDHIS­TORIE FORUDE

Yussuf Poulsen og Thomas Delaney har begge spillet 62 landskampe og hører til blandt landsholde­ts mest erfarne. Kun Simon Kjaer (115 landskampe) og Kasper Schmeichel (74) har trukket trøjen over hovedet oftere end dem.

Derfor ved de begge, at den nuvaerende succes ikke skal tages for givet.

”Vi er 23 spillere, som alle sammen er gode nok til at vaere her, og som alle sammen fortjener at starte inde. Der har vaeret tidspunkte­r i min tid, hvor alle 23 spillere måske ikke har haft samme niveau, men 8-0 mod Moldova viser også bare, at bredden i truppen er federe, end den har vaeret før. Vi har kvalitetss­pillere på alle pladser,” siger Yussuf Poulsen.

Thomas Delaney ved også, at det ikke er i hver eneste kvalifikat­ion, man overlegent

fører sin pulje, som Danmarks landshold gør lige nu.

”Jeg har vaeret med til to slutrunder, begge to via playoff. Det er noget vaerre noget...” siger Thomas Delaney.

Faktisk husker midtbanesp­illeren forkert, for EM 2020-kvalifikat­ionen i Irland var ikke en playoff-kamp, men derimod bare sidste runde i puljespill­et. Men det føltes som en playoff, fordi det var direkte opgør om den sidste slutrundeb­illet.

”Der går man sgu på banen med pres og med nervøsitet og alt det der, der også er fantastisk ved fodbold. Jeg skal ikke stå her og snakke om, at vi har klaret noget, men det er dejligt at have haft en kvalifikat­ion, hvor vi ikke er kommet bagefter. Det fjerner en del pres, og jeg tror, det giver os lidt spillerum i forhold til presse og til fans. Skulle der ske en smutter – og det sker jo, det kommer til at ske – så er vi inde i en proces, hvor vi er langt hen ad vejen,” siger Delaney.

Landsholde­t er taet på målstregen. Sejre over Moldova og Østrig vil sikre kvalifikat­ion til VM naeste år, uanset hvordan det går de andre hold i puljen. Men landsholds­spillerne kan også kvalificer­e sig på spektakula­er, historisk vis: Ved at gå gennem puljen med maksimumpo­int eller ved at gå gennem puljen uden at lukke mål ind – det er i europaeisk­e EM- eller VM-kvalifikat­ionspuljer kun sket, dengang man bare spillede seks kampe.

Og er det så et mål for landsholde­t? At skrive national og europaeisk fodboldhis­torie ved at gå gennem kvalifikat­ionen uden at miste point eller uden at lukke mål ind?

”Det kunne da vaere meget fedt... Det kunne vaere superfedt, men først og fremmest er målet at vinde kampene. Det er jo vanvittigt at tro, at man kan gå igennem 10 kampe, uden der bliver scoret mod en, men vi tager det da gerne med. Og vi vil altid forsøge at gøre det rigtig, rigtig besvaerlig­t at score på os. Jeg tror, at Kasper har haft tre redninger i seks kampe. Så vores forsvarssp­il, vores måde at forsvare de sidste 20 meter af banen, er stadig megavigtig­t for os med hensyn til også at skulle lave resultater fremadrett­et. Det er en meget, meget vigtig pointe, men skulle der gå mål ind på os, skal vi vinde kampen. Det er det allervigti­gste: At vinde kampen. Det er vores fokus,” siger Kasper Hjulmand.

”Man skal altid straebe efter det bedste, klart. Vi har sat os i en situation, hvor vi med to sejre kan vaere sikre på et VM. Så må vi saette vores naeste målsaetnin­g derfra. Og hvis efter de to naeste kampe igen ikke har vundet og igen ikke har lukket mål ind, så kan det helt sikkert vaere en målsaetnin­g,” siger Yussuf Poulsen.

”Ja, man kan godt sige, at det er en målsaetnin­g. Om det sker, det er jeg lidt ligeglad med. Forstå mig ret: Hvis vi vinder 2-1 i de naeste to kampe, så er jeg ligeglad med, at vi har lukket mål ind. Jeg kommer fra et sted, fra FCK, hvor vi gerne ville spille til nul. Det har altid vaeret en milepael. Så det ligger dybt i mig at spille til nul og forsvare godt. Men i sidste ende vil jeg lige så gerne vinde 4-3. Det er i og for sig okay. Det handler om at vinde,” siger Thomas Delaney om statistikk­en med de nul indkassere­de mål.

”Jeg ved ikke, om vi har en rekord, eller om vi har tangeret den, men der er noget, der er større end de der småting. Jeg er ligeglad med, hvordan vi kommer med til VM. Vi skal bare med.”

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/RITZAU SCANPIX ?? Kasper Hjulmand taler med sin assistentt­raener Morten Wieghorst i forbindels­e med landsholde­ts åbne traening mandag eftermidda­g.
FOTO: LISELOTTE SABROE/RITZAU SCANPIX Kasper Hjulmand taler med sin assistentt­raener Morten Wieghorst i forbindels­e med landsholde­ts åbne traening mandag eftermidda­g.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark