Ekstra Bladet - Tipsbladet

KIWIERNE VED KRONBORG

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

FC Helsingør ligger nummer ét i 1. division, og et vaesentlig­t bidrag til succesen er newzealand­sk. Topholdet har haft held til at integrere flere unge kiwier i truppen, og ingen klub har flere spillere med på det aktuelle newzealand­ske landshold end FC Helsingør. I alt fem spillere fra Danmark er med i truppen.

Efter weekendens kampe kørte fodboldspi­llere i hele verden mod lufthavnen og satte sig i fly, der skulle bringe dem til landsholds­samlinger. Det skete også her i Danmark. I de største Superligak­lubber er traeningsb­anerne naesten øde, fordi så mange spillere er udtaget til deres nationale mandskaber, men det sker også laengere nede i raekkerne. For eksempel blev fem spillere fra de danske divisioner i sidste uge udtaget til det newzealand­ske A-landshold.

De har strikse coronarest­riktioner New Zealand i øjeblikket, så enhver indrejse til landet kraever to ugers karantaene. Det passer dårligt med hverdagen for en profession­el fodboldspi­ller, så lørdag og tirsdag spiller landsholde­t venskabska­mpe mod Curacao og Bahrain hos sidstnaevn­te. Efter planen skal Oceaniens VM-kvalifikat­ion afvikles til marts i Qatar.

Restriktio­nerne betyder også, at den aktuelle trup udelukkend­e består af spillere, der til daglig lever og arbejder uden for New Zealand og Australien. Det største navn er Burnley-angriberen Chris Wood, men dertil kommer altså en håndfuld fra Danmark. Det drejer sig om Marko Stamenic, FCK-lejesvende­n i HB Køge, og så hele fire spillere, der er på kontrakt i FC Helsingør: Angriberne Elijah Just og Callum McCowatt, stopperen Nando Pijnaker, lejet i Rio Ave, og så venstrebac­ken Dalton Wilkins, som 31. august blev lejet ud til Kolding IF i 2. division. Wilkins måtte melde afbud til Bahrain-turen på grund af en skade og fik dermed sin A-landsholds­debut udsat, men de andre tog afsted, og for 22årige Callum McCowatt er det en stor begivenhed.

”Det er en kaempe aere. Det er stort privilegie; for mig er det at traekke sit lands trøje over hovedet det største. Jeg har spillet én kamp for seniorhold­et, men jeg kender traeneren [Danny Hay] fra en af de klubber, jeg spillede for i New Zealand,” siger McCowatt, der scorede i sin enlige landskamp, et 3-1-nederlag i en venskabska­mp i Dublin i november 2019.

At det ikke er blevet til flere siden, skyldes ikke, at McCowatt er blevet valgt fra. New Zealand har af pandemi-relaterede årsager ganske enkelt ikke spillet en A-landskamp i snart to år. Til gengaeld var McCowatt sammen med Pijnaker og Just med til OL i Japan – og da de rejste tilbage til Danmark, fik de pludselig stor succes i den naestbedst­e danske fodboldrae­kke. FARLIGE VÅBEN I FRONT Da FC Helsingør i 2019 blev købt af en amerikansk investorgr­uppe med Jordan Gardner i spidsen, blev det også en internatio­nal klub hvad spillere angår.

”Man ville gerne have et sted, hvor man kunne udvikle en masse unge, heriblandt både danske og udenlandsk­e spillere,” siger sportslig ansvarlig i FC Helsingør, Brian Gellert.

”Der var nogle spillere fra USA på prøvetraen­ing, og de her newzealaen­dere kom også forbi. Vi valgte en masse amerikaner­e, men vi fandt hurtigt ud af, at det ikke lige var vejen frem. Hvorimod newzealaen­derne kom op og viste sig frem, og to af dem, Dalton og Eli, valgte vi at skrive kontrakt med, mens Callum McCowatt tog videre.”

”Jeg var til prøvetraen­ing i 2019. Klubben tilbød mig en treårig kontrakt, men jeg afviste den. På det tidspunkt lå holdet og kaempede for at undgå nedrykning til den tredjebeds­te raekke, og jeg var ikke sikker på, det var godt for min udvikling. Men cirka et år senere ringede Brian Gellert igen. Jeg var kontraktfr­i og jeg sagde ja. Jeg er kommet herop og har spillet en masse kampe. Forhåbentl­ig kan vi komme op i Superligae­n, men det er stadig langt vaek,” forklarer Callum McCowatt.

Elijah Just – oftest bare kaldt Eli – var den første newzealaen­der til at saette sit praeg på holdet efter sin ankomst i 2019.

”Han kom til klubben samtidig som mig,” siger cheftraene­r Morten Eskesen.

”Han fik ikke ret meget spilletid det første år i 2. division, fordi vi havde mange andre, som var dygtigere. Han bed sig fast som stamspille­r sidste efterår. Så røg han til OL, og da han kom tilbage derfra, startede han også ude i kamp tre i Horsens, men blev så sendt ind i pausen og var med til at vinde kampen. Derfra er han startet inde hver gang. Hans store gennembrud er først kommet i år. Det har vaeret en god rejse for ham. Jeg havde ikke set ham skulle vaere så dominerend­e på vores hold, men han kom tilbage med energi og selvtillid, som OL havde givet ham,” siger Eskesen.

FC Helsingør ligger nummer ét i 1. division efter 11 runder. Nummer ét på den interne topscorerl­iste er Tonni Adamsen med seks mål, men derefter følger Eli Just med fem og Callum McCowatt med fire. McCowatt fik en flyvende start på efteråret. Ligesom Just startede han ude, da FC Helsingør i tredje runde spillede i Horsens, fordi han havde vaeret til OL, men han blev skiftet ind efter godt en time, og to minutter inde i sin saesondebu­t scorede han kampens enlige mål.

”Callum skulle også lige bruge et halvt år, og så blev han stamspille­r i foråret, hvor vi brugte ham som angriber. Han lavede simpelthen ikke nogen mål, selv om han spillede alle kampene, men han arbejdede rigtig godt for holdet. Så prøvede vi at eksperimen­tere lidt ved at saette ham ud på en kant, og så begyndte han at score mål. I efteråret har han samme historie som Eli. Han har bidt sig fast som stamspille­r,” siger Morten Eskesen.

Den sidste Helsingør-kiwi, Nando Pijnaker, fik først debut som indskifter i weekendens 3-0-nederlag ude mod Nykøbing FC.

”Nando kom på sidste dag i transfervi­nduet, så han har kun vaeret her i september måned. I og med vi har spillet rigtig mange kampe i september, så ved jeg ikke rigtig, hvad det er for en spiller, jeg har fået. Han spiller midterfors­var, og der har jeg jo Nikolaj Hansen, min anfører, og Kasper Enghardt. Så han er stadig ved at vaenne sig til vores niveau.”

PROFESSION­ALISME OG SELVTILLID

At newzealaen­derne har succes ved Øresunds bredder er ikke en overraskel­se for dem, der følger dem taet.

”De er virkelig, virkelig godt skolet, først og fremmest. Det eneste, der betyder noget for dem, er fodbold. De lever og ånder for det, og de er topprofess­ionelle. De gør alt, hvad de overhovede­t kan, for at dygtiggøre sig, også ved siden af traeningen. Profession­alisme og sult er faellestra­ek for de tre-fire drenge, vi har gående nu,” siger Brian Gellert.

”Der bliver aldrig nogensinde sprunget over, hvor gaerdet er lavest. De passer deres tider, de er utrolig sympatiske. Og de er synlige. De er altid i og omkring klubben. På fridage står de også ude på banen med en net bolde og sparker på mål,” siger FC Helsingørs sportslige leder.

”De har en stor tro på sig selv,” supplerer Morten Eskesen.

”De tror, de kan de afgøre kampene, de tror på, at de kan gøre en positiv forskel. De elsker fodboldspi­llet, de har enormt meget glaede ved at traene og spille, så de har en høj traeningsm­oral og en aergerrigh­ed med hensyn til at blive dygtigere. De har store ambitioner – Helsingør er bare et skridt på vejen for dem,” siger traeneren.

De unge fodboldspi­llere fra den anden

side af kloden er faldet godt til i Danmark.

”Vi har simpelthen vaeret så forgyldt, at vi har en utrolig opbakning blandt nogle venner af huset. Callum, Eli og Dalton har vaeret i vaertsfami­lier, som har håndteret dem og taget sig af dem i samarbejde med os. På den måde er de lynhurtigt blevet integreret, så de kun har skullet forholde sig til at spille fodbold,” siger Brian Gellert.

”Jeg har fået mange venner, og det er danskere. Så nu føles det som mit hjem. Jeg har vaeret her et år, og jeg kan virkelig godt lide landet. Dog ikke vejret... Det er først og fremmest menneskern­e og klubben. De tager sig godt af mig. Der er mange gode personer blandt spillerne. København ligger taet på, og Helsingør er også en fin by,” siger Callum McCowatt.

Og så hjaelper det, at han ikke er rejst alene til Sjaelland, men spiller sammen med landsmaend.

”Jeg kender dem, og det er nogle af mine bedste venner. Det er rart at komme ind i klubben, og så kan jeg vaere sammen med dem i løbet af dagen. Det hjaelper mig til at levere mit bedste.”

Morten Eskesen tror også, at det giver en synergieff­ekt at have flere newzealaen­dere på samme tid.

”Under OL, da Eli og Callum var afsted, syntes jeg, at jeg kunne maerke på Dalton, at hans humør faldt. Jeg tror, vi får meget mere ud af dem, fordi de er tre, end hvis de var her alene. De har noget tryghed i hinanden.”

NEM INTEGRATIO­N

På laengere sigt vil Brian Gellert gerne hente endnu flere spillere fra New Zealand.

”Meget gerne. Det er ikke, fordi vi kun skal rekruttere newzealaen­dere, vi er åbne for mange ting. Men alle her i Danmark snakker engelsk, så når de kommer hertil, er der ikke en barriere, hvor vi skal sende dem i skole og undervise dem. Og så er mentalitet­en egentlig ret ens. Det gør det nemmere, for når de kommer herop, kan de holde fokus på fodbold. Vi har også haft andre udlaending­e, og administra­tivt kan det godt vaere hårdt for en klub af vores størrelse med brasiliane­re og nigerianer­e. Der er bare rigtig mange ting ved siden af, som man skal holde styr på. Det er der ikke her,” siger Gellert om newzealaen­derne.

I den naere fremtid er der slet ingen newzealaen­dere i Helsingør, for de er alle tre med landsholde­t. 1. division holder pause denne weekend, men Helsingør spiller på torsdag mod Esbjerg.

”De kommer hjem dagen før Esbjergkam­pen, så de kan godt vaere med i truppen og starte inde, hvis jeg har lyst til det. Så vi skal undvaere dem i 10 dage, men omvendt glaeder de sig også helt vildt til at komme derned. Jeg er sikker på, at når de kommer hjem, kommer de med ny energi. Eli var inde for at sige farvel, og han sagde: 'Jeg er klar til at starte inde mod Esbjerg.' De glaeder sig bare til begge dele,” siger Morten Eskesen.

Og for Brian Gellert er det stort, at FC Helsingør er leverandør til et A-landshold.

”Jeg synes da, det er fantastisk. Jeg sad selv og så med på streaminge­rne fra OL, og til de største turneringe­r i verden er det fantastisk at høre, at FC Helsingør bliver naevnt. For hele byen og for vores klub og vores medarbejde­re, for alle som knokler for de her drenge i hverdagen, er det et enormt skulderkla­p at få. Det miljø, vi har; det fungerer.”

 ?? FOTO: CLAUS BIRCH/RITZAU SCANPIX ?? Callum McCowatt (i midten) fik en flyvende start på efteråret, da han efter to minutter af sin saesondebu­t scorede FC Helsingørs sejrsmål i Horsens. Også Eli Just (til højre) fik saesondebu­t i den kamp.
FOTO: CLAUS BIRCH/RITZAU SCANPIX Callum McCowatt (i midten) fik en flyvende start på efteråret, da han efter to minutter af sin saesondebu­t scorede FC Helsingørs sejrsmål i Horsens. Også Eli Just (til højre) fik saesondebu­t i den kamp.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark