Ekstra Bladet - Tipsbladet

DRENGENE FRA OLÉ ACADEMY

-

De fem spillere fra de danske divisioner, som er udtaget til New Zealands A-landshold, har yderligere en ting til faelles: De kommer alle fra den samme fodboldsko­le, Olé Academy, der ligger i Wellington-forstaden Porirua.

Og det stopper såmaend ikke med de danske repraesent­anter. Olé Academy er også repraesent­eret på A-landsholde­t af 19årige Matthew Garbett, der spiller på Torinos Primavera-mandskab, og også Ryan Thomas, en af New Zealands bedste spillere, er uddannet der. Thomas spiller i PSV, men har meldt afbud til den aktuelle landsholds­samling med en skade. Naevnes skal også Tyler Boyd, der spiller for Caykur Rizespor i Tyrkiet, og som har skiftet sit newzealand­ske statsborge­rskab ud med et amerikansk.

Olé Academy blev grundlagt i 1997. Akademiet har et samarbejde med klubben Western Suburbs FC (og hvis I synes, det er et specielt navn, kan det oplyses, at Western Suburbs FC tidligere hed Mental Hospital AFC), hvor eleverne spiller kampe, både på ungdoms- og seniornive­au.

En af hovedfigur­erne i akademiets historie er Declan Edge, der var sportsdire­ktør fra 2012 til 2020, inden han blev cheftraene­r i svenske Torslanda IK, der har et formelt samarbejde med fodboldsko­len i Wellington. I dag ledes Olé af den 32-årige amerikaner Ben Sippola.

Han kom til New Zealand uden de store forventnin­ger, men taenkte, at hvis det ikke var noget ved at vaere fodboldtra­ener i Stillehave­t, kunne han i det mindste dyrke en af sine store hobbyer, fluefisker­i. Men fodbolden fangede.

”Jeg kom hertil og jeg så Declan Edge arbejde med en gruppe unge spillere, og jeg blev blaest bagefter. Inden for de første trefire måneder her laerte jeg mere, end jeg gjorde i 25 år som spiller,” har Sippola sagt til websitet Stuff, som har kaldt Olé Academy for ”referencep­unktet for fodboldudv­ikling i New Zealand.”

En af de fem Olé-elever i Danmark, Callum McCowatt, har store roser til akademiet.

”Det har vaeret meget vigtigt for min karriere. Declan laerte mig nogle vigtige vaerdier, for eksempel hårdt arbejde. Min spillestil skyldes ham. Jeg har ikke vaeret på besøg der i lang tid, men alle vi fem spillede der på samme tid, og det er et virkelig, virkelig godt akademi,” siger FC Helsingørs­pilleren.

Også Brian Gellert har gode ting at sige om Olé Academy.

”Jeg har fået et godt samarbejde med de mennesker, der arbejder dernede. Vi Zoom'er og Skype'r engang imellem, og vi snakker om det naeste kuld. Man kan virkelig maerke, at de braender for udviklinge­n af deres talenter. Det er et kaempe cadeau til dem, at de er så dygtige til det, de laver,” siger Brian Gellert.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark