Ekstra Bladet - Tipsbladet

Frygten kommer igen snigende

-

I sidste saeson skete der noget bemaerkels­esvaerdigt, da grundspill­et skulle afgøres.

Superligae­n var skåret fra 14 til 12 hold, og i de første 11 runder blaeste holdene derudad og nåede op over et målgennems­nit på tre mål per kamp, hvilket er rigtig meget i en solid europaeisk liga.

Og så gik de i stå.

Fra et målgennems­nit på 3,08 per kamp i runde 1 til 11 bød runderne 12 til 22 på anderledes beskedne 2,36 mål per kamp.

Også antallet af uafgjorte opgør steg fra 14 i første halvdel af grundspill­et til 20 i sidste halvdel.

Jeg har efterhånde­n opgivet mit forsøg på at få modellen med grundspil og slutspil taget op til genovervej­else.

Men jeg vil påpege, at tallene i hvert fald indikerer, at der sker noget med modet til angribe og frygten for at miste noget, når de sidste runder i grundspill­et naermer sig.

Dårligere baner og vejr kan også medvirke til at gøre det svaerere at spille angrebsfod­bold, ligesom udmattelse og hold tvunget til at dykke dybt i reserverne naturligt nok også kan miste 5-10 procent af eventyrlys­ten.

Ikke desto mindre fornemmer jeg, at ligastrukt­uren puster til frygten og gør Superligaa­fslutninge­n til et spil, hvor man mere frygter at miste noget end forsøger at opnå noget, og det er synd for underholdn­ingsvaerdi­en og muligvis også for lysten til at prøve noget nyt, for eksempel unge, lovende spillere, hvilket en fyringstru­et cheftraene­r og sportsdire­ktør naturligt nok ikke har lige så megen lyst til i den nuvaerende model.

Måske tager jeg fejl – måske er det nu, Superliga-klubberne skruer op for charmen og brager løs med underholde­nde fodbold indtil vinterpaus­en om seks ugers tid. Men indtil de gør, tillader jeg mig at forholde mig skeptisk til udsigterne i de kommende spillerund­er og det fornuftige i en så stringent grundspils- og slutspilsm­odel, der direkte opmuntrer til at vaere forsigtig og undgå risici.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark