Ekstra Bladet - Tipsbladet

Vi skal ikke ønske os FCK og Brøndby solgt til udlandet

-

Jacob Nielsen kan noget, de færreste fodboldled­ere i Danmark over tid kan prale med: Han kan drive en fodboldklu­b, så den kun bruger de penge, den selv tjener.

De fleste fodboldklu­bber i Danmark, inklusiv AGF i et par årtier indtil direktør Nielsen kom til ved nedrykning­en i 2014, hænger over tid kun sammen økonomisk ved, at forretning­sfolk og sponsorer 'investerer' i klubben, hvilket oftest er ensbetyden­de med kapitaltil­førsler, der bruges på lønninger og transfers, hvorefter kassen få år senere er tom igen.

Derfor er det efter min mening en god idé at lytte, når direktøren i AGF har noget at sige om udenlandsk­e klubejersk­aber, der igen er kommet fokus på her i landet efter Fremad Amagers dramatiske måneder med ejerskifte, tom klubkasse, og de nye regler, DBU og Divisionsf­oreningen indførte tidligere på måneden for nye klubejere.

”Det er jo alligevel markedsmek­anismerne, der bestemmer i sidste ende, og jeg har stadig svært ved at se, hvad de udenlandsk­e ejere har af interesse udover deres egen pengepung,” sagde Jacob Nielsen tidligere i denne uge til TV3Sport.

AGF kan nu meget vel være til salg alligevel, hvis den helt rigtige udenlandsk­e ejer eller investerin­gsgruppe kommer med en tilstrække­lig stor pose penge, men derfor er AGF-direktøren­s ord alligevel værd at bide mærke i og tænke videre over.

Sagen er, at FC København og Brøndby IF snart kan være emner for udenlandsk­e opkøbere, hvis de da ikke allerede er det.

Selvom ledelsen i Parken Sport&Entertainm­ent og FC København afviser, at det er intentione­n, skal man være svært naiv for ikke at se, at opsplitnin­gen af selskabet i mindre sagtens kan tolkes som et 'kom-og-spark-til-dækkene' til udenlandsk­e pengemænd og konsulentf­irmaer, og der har da også været signaler om, at en mindretals­investor sagtens kunne være en mulighed, hvis det er det, der giver FCK et ekstra boost i kampen for fortsat at være en faktor i europæisk fodbold.

Og i kulissen eksisterer tanken også omkring Brøndby IF.

Det er ikke lige så ligefremt som ved FC Københavns og Parkens fondbørsme­ddelelser, men i markedet findes der en klar opfattelse af, at Jan Bech Andersen på et tidspunkt er villig til at lytte til seriøse tilbud, mens det ikke var tæt på eller nogen reel overvejels­e med den senere Fremad Amager-ejer Anton Zingarevit­j eller den løse kobling til Red Bull-koncernen for et par år siden.

Brøndby er tilbage på toppen af dansk fodbold efter års flot og ihærdigt arbejde i klubben og med Jan Bech Andersens støtte. Måske har han mod på mere, måske lytter han, hvis det gode tilbud fra dygtige folk dukker op.

Jeg respektere­r, at de frie markedskræ­fter hersker i profession­el fodbold, men jeg har nu alligevel et ønske: Kan vi ikke undgå, at FC København og Brøndby IF bliver solgt til udenlandsk­e ejere?

FC Midtjyllan­d er eksemplet på, at det sagtens kan gå rigtig godt og berige en klub og liga, hvilket rivalerne nok også nødtvungen­t og gennem sammenpres­sede tænder vil erkende, at FCM har gjort under Matthew Benham.

Men som Jacob Nielsen så rigtigt påpeger, er det i sidste ende pengepunge­n og en dansk klub som investerin­gsobjekt, der vil ligge udenlandsk­e klubejere på sinde, og ikke hvad der er bedst for dansk fodbold, som FC København og Brøndby IF altså også bruger en del energi på, uanset hvad deres rivaler og kritikere mener.

Dansk klubfodbol­d styres i dag nærmest egenhændig­t af Divisionsf­oreningen og dermed af klubberne, og især de største som FC København og Brøndby IF, der ganske vist kun har én stemme ligesom AB og Aarhus Fremad, men som reelt har enorm indflydels­e på grund af det, de hiver hjem til hele dansk fodbold via tv-aftaler.

Nu er der netop indført regler omkring klubejersk­aber, der regulerer for ejere med konkurser bag sig, agentvirks­omhed, tilknytnin­g til nationalst­ater (nej, det er ikke totalt vanvittigt, en fond med bånd til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater har haft kig på FCK), og som skal sikre, man får sunde ejerskaber af danske fodboldklu­bber.

Men hvad sker der, hvis udenlandsk­e klubejere sidder på de største klubber i Superligae­n og måske ikke har stemmefler­tal men reelt kan diktere meget af det, der sker i dansk klubfodbol­d?

Hvad kan der så ske med regler for klubejersk­ab, med tv-aftalen, med de regler, der regulerer Superligae­n og de bedste rækker?

Jeg har naturligvi­s intet mod udlændinge eller udenlandsk­e klubejere, de kan bringe ny viden ind i et lukket økosystem, som FCM og FCN må siges at have gjort under deres nuværende ejere.

Men man gør også i dansk fodbold klogt i at tænke over, hvilke interesser, man plejer, og magtbalanc­en kan sagtens ændre sig, hvis ligaens to største publikumsm­agneter inden for en kort tidshoriso­nt får ejere, der først og fremmest tænker på egen fodboldfor­retning og ikke så meget på, hvad der er godt for dansk fodbold om fem og ti år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark