Ekstra Bladet - Tipsbladet

Barca og Reals hemmelige plan kan ændre alt

- Chefredakt­ør Troels Bager Thøgersen

FC Barcelona og Real Madrid er selvfølgel­ig bitre rivaler, og med Joan Laportas comeback i den catalanske klub er den høje cigarførin­g og albuerne tilbage helt oppe i næse- og øjenhøjde.

Så det bliver et intenst og dramatisk Clásico, vi får at se i weekenden.

Ikke fordi de to klubber er i nærheden af deres bedste niveau, der skal stadig meget til.

Men FC Barcelona ligner efter et par katastrofe­år igen et fodboldhol­d og en klub, der inden for en overskueli­g fremtid spiller med om mesterskab­et, hvis Joan Laporta og hans gæve svende fortsat har held med at rekruttere spillere trods en enorm gæld.

Og Florentino Pérez' gamle drenge med Luka Modric og Karim Benzema i front ser ud til at have en sidste nat med kliken tilbage i sig, selvom kliken efterhånde­n er noget smal, før det formentlig står på genfødsel fra sommer af med den forventede aftale til Kylian Mbappé og givetvis flere andre transfers, der i en tredje epoke skal sende Pérez' Real mod stjernehim­len i Europa.

Men i kulissen er Florentino Pérez og Joan Laporta trods al rivaliseri­ngen allierede i en kæmpestor krig, der kan ændre fodbold for evigt.

Vi er ikke der, hvor Pérez og Laporta strikker uldsweatre til hinanden i fødselsdag­sgave og skal gå caminoen sammen til efteråret.

Men sammen med Juventus og italienern­es detroniser­ede ECA-boss og klubpræsid­ent Andrea Agnelli fører de to Clásico-bosser en retssag, der nu har nået EU-domstolen.

Det handler om European Super League, der led en grim død efter 48 timers liv i april sidste år. Men, død er turneringe­n så ikke alligevel, for de tre kupmagere har aldrig undsagt turneringe­n i modsætning til de ni andre klubber fra England, Spanien og Italien, der kom krybende tilbage til UEFA i månederne efter

Super League-fadæsen.

Laporta, Pérez og Agnellis argument er, at UEFA mod al rimelighed og EU-lovgivning både skriver reglerne i europæisk fodbold og er turnerings­arrangør med Champions League som den helt store sællert, og dermed driver et ulovligt monopol, hvor man kvaser potentiell­e konkurrent­er som Super League som både lovgivende, udøvende og dømmende magt.

Der går givetvis en rum tid endnu, før EUdomstole­n kigger på sagen, endsige er klar til at fælde en dom, men sagen hænger som en sky over europæisk fodbold.

Joan Laporta og hans folk har adskillige forklaring­er på, hvordan de vil redde FC Barcelonas økonomi. Det storstiled­e Espai Barca-projekt skal på sigt give klubben enorme indtægter, alle indtægter skal i det hele taget øges, og at det sker for endnu flere lånte penge end de over 10 milliarder kroner, man i dag skylder væk, er på sigt intet problem.

Jeg tror også, at Super League er indregnet i Laportas projekt. Enten ved at den bliver virkelighe­d efter retssagen ved EU-domstolen, i tilfælde af at sagen falder ud til klubbernes fordel, eller ved at UEFA indgår et kompromis af frygt for et nederlag og dermed hælder endnu flere penge over til de største klubber fra Champions League.

Der er gang i et vildt spil i topfodbold i disse uger, hvor Super League, en UEFA-udvidelse af EM til 32 hold fra 2028, FIFA-præsident Gianni Infantinos VM hvert andet år, et udvidet klubVM og andre muligheder er i spil.

FIFA's kongres 31. marts i Doha, Qatar, hvor Infantino lige nu planlægger at få vedtaget VM hvert andet år, måske allerede fra 2028, er katalysato­r for en hård kamp om magten og pengene.

Det handler ikke så meget om fodboldspi­llet som om, hvem der får milliarder­ne fra medieselsk­aber, sponsorer og potentiell­e kæmpe investerin­ger fra især Mellemøste­n og måske Kina, betalt ind på deres bankkonto.

UEFA, FIFA og superklubb­erne i Europa vil hver især være dem, der løber med den store gevinst, og i de næste to-tre uger får vi flere dramatiske manøvrer at se i kampen for at tryne rivalerne.

Men det er også et risikabelt spil, der udfolder sig.

Pérez og Laportas retssag kan i sidste ende føre til en Super League men også til andre udbryderli­gaer, hvis FIFA og UEFA mister deres monopol på profession­el fodbold.

Der spilles med høj risiko, og alle kneb tages i brug.

Jeg tvivler på, at det er tilfældigt, at La Liga i denne uge postulered­e, at økonomien i FC Barcelona er helt i hundene, og at klubben jo kan redde sig ved at tage imod en kontrovers­iel La Liga-handel med en kapitalfon­d, der mod en betaling her og nu overtager en betydelig procentdel af ligaens, og dermed Barcelonas, økonomiske rettighede­r i de kommende årtier.

Og mon ikke vi snart får nye træk at se fra Laporta og Pérez, når lige fodboldkam­pen søndag aften er overstået.

I kulissen er Florentino Pérez og Joan Laporta trods al rivaliseri­ngen allierede i en kæmpestor krig, der kan ændre fodbold for evigt

 ?? ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og læs flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og læs flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark