Ekstra Bladet - Tipsbladet

BARCELONA DRØMMER IGEN OM STORHED

- @NicolaiLis­berg TEKST: NICOLAI LISBERG

Efter nogle svære år er Barcelona ved at genfinde sig selv. Xavi har igen fået catalanern­e til at levere en form fodbold, der står mål med egen selvforstå­else, og de unge talenter viser vejen efter nogle magre år. Men økonomisk kaos truer fortsat i horisonten.

I'monthehigh­waytohell. Lyden af AC/DC runger ud over Camp Nou, da Barcelonas spillere løber på banen for at varme op til kampen i Europa League mod Galatasara­y. Det er den sang, samtlige af klubbens hold akkompagne­res af, og tidligere var det oplagt at drage konklusion­en, at Barcelona var på vej direkte mod helvede efter et par forfærdeli­ge år med økonomisk kaos, skandaler og manglende sportslig succes. Men lytter man godt efter, er det i stedet en anden strofe fra sangen, som Barcelonas fans nu kan finde mening i.

Heymama-Lookatme-I'montheway tothepromi­sedland.

For Barcelona er på rette vej. Siden Xavi blev præsentere­t som ny træner i Barcelona den 5. november sidste år, er håbet vendt tilbage. Et håb om, at Barcelona igen nærmer sig det forjættede land. Denne aften står den dog på europæisk fodbold på næstøverst­e klasse, og det sker blot 24 timer efter, Real Madrid har leveret en af sine største præstation­er og sendt PSG ud af Champions League med en samlet 3-1-sejr på en mindeværdi­g anden halvleg. Det er også det, der tales om uden for stadion blandt de fans, der er mødt op denne aften.

AsíganaelM­adrid, som en Barcelona-tilhænger fortæller i køen til indgangen til sin kammerat. Sådan vinder Real Madrid. Sagt med lidt foragt for, hvordan Real Madrid kunne rejse sig i løbet af en kamp, hvor de ikke syntes at være i nærheden af et brugbart resultat. Men måske der også er lidt misundelse i stemmen, for de senere år har Barcelona stået i skyggen af Madrid, både Real og Atlético, som de har måtte se rende med mesterskab­et de to seneste sæsoner. Det plejede at være Barcelona, der sad på tronen i spansk fodbold med otte spanske mesterskab­er fra 2009 og frem. Det plejede at være Barcelona, der leverede de storslåede comebacks.

Det er kun fem år siden, næsten på datoen, at Barcelona fuldførte Champions Leagues største comeback, da de vandt 6-1 mod selvsamme PSG i en utrolig slutfase med tre mål i de sidste syv minutter. Dengang brød presseplad­serne ud i en uforglemme­lig eufori, fans græd, spillere jublede, og Gerard Piqué bad byens hospitaler om at være klar om ni måneder, når en masse nye Barcelona-fans ville blive født. Det var en festaften og et Camp Nou, som det aldrig er set før. Men det blev også en svanesang, hvor Neymars afsked senere på sommeren indledte et sportsligt fald, som toppede denne sommer med farvel til Lionel Messi.

Det har taget lang tid at komme sig over den afsked, og det er først her i 2022, at man igen begynder at tro på, at Barcelona kan dominere igen i både La Liga og Champions League.

LA MASIA VISER VEJEN UD AF MØRKET

Når Real Madrid og Barcelona mødes søndag, er det med Barcelona som underdog. Et nyt nederlag til rivalerne vil i givet fald være det femte i træk. En serie, der ikke er set værre siden begyndelse­n af tredserne, hvor det var Alfredo di Stéfano, Ferenc Puskás og Paco Gento, der førte an i hovedstade­n.

I ligaen er Barcelona aktuelt 12 point bag rivalerne fra Real Madrid, ligesom de er ude af både Champions League og Copa del Rey, så hvorfor fornemmer man et håb og en tro på en bedre fremtid?

En af forklaring­erne er, at de mange skandaler, der har klæbet sig til klubben de senere år, virker til at være lagt i baggrunden. Den upopulære Josep Bartomeu er fortid, og Joan Laporta har i sin anden præsidentp­eriode været med til at ændre fortælling­en. Bartomeu var en lidt introvert, kejtet vil nogen hævde, frontfigur, mens Laporta har formået at sætte sig selv i scene ved enhver given lejlighed. Som da han hængte et stort banner op i nærheden af Santiago Bernabéu i forbindels­e med præsidentv­alget, eller da han ved præsentati­onen af Xavi, trods en på det tidspunkt niendeplad­s i ligaen og et økonomisk morads, stod og sang klubsange sammen med de fremmødte fans, mens han fortalte om den gyldne fremtid, der var i vente. Pressen elsker ham, og han elsker at optræde i pressen.

Men varm luft virker kun, hvis den veksles til medvind på banen, som det har været tilfældet de seneste måneder. I 15 La Liga kampe har Barcelona under Xavi hentet 2,27 point i snit, og de har spillet sig op i ligaen, hvor de nu indtager en tredjeplad­s. I fire af de seneste seks kampe har de scoret fire mål, og hele 22 spillere er kommet på måltavlen i løbet af sæsonen. Rekord for et hold i La Liga i dette århundrede. De mange forskellig­e målscorere siger noget om den store udskiftnin­g, der har været i truppen i løbet af sæsonen, men også noget om, hvor mange unge spillere, der har fået chancen.

Det berømte talentakad­emi, La Masia, var i mange år livsnerven for Barcelona, men det var som om, den gyldne kilde var ved at tørre ud. Ronald Koeman fik meget kritik for sin tilgang til spillet, men det var under hollændere­n, at klubben igen begyndte at se nedad, når der skulle forstærkes. Gavi, Nico González, Ez Abde, Álex Balde, Ferran Jutglà og Ilias Akhomach har alle fået deres debut i denne sæson efter at være kommet igennem enten ungdomsafd­elingen eller B-holdet, og flere af dem er allerede blevet profiler under Xavi. Barcelonas Dream Team er nu blevet til Dream Teen, som klubben ynder at udtrykke det på de sociale medier, og når man samtidig råder over Ansu Fati samt Pedri, der vandt Golden Boy prisen i 2021, så er der grund til at tro på, at fremtiden bliver mere lys.

”Historien har vist os, at de største triumfer, vi har opnået, er sket, hvis minimum 50 procent af spillerne på førstehold­et har været fra La Masia,” som Albert Capellas, der i sommeren 2021 vendte tilbage til Barcelona og La Masia, har forklaret det. Det antal nærmer Barcelona sig langt om længe igen. Også lidt af nød grundet nogle økonomiske udfordring­er, men mere om det lidt senere.

ØKONOMISKE UDFORDRING­ER

Barcelona har op til kampen mod Galatasara­y solgt flere billetter til stærkt reduceret pris. Klubben vil have flere fans på stadion, og selvom 61.740 tilskuere er langt fra udsolgt på et Camp Nou med plads til knap 100.000, så er det væsentligt bedre end tidligere på sæsonen, hvor lavpunktet var 31.378 mod Dynamo Kiev i en afgørende kamp i Champions League.

Barcelona skal gøre sig fortjent til Camp

Nous kærlighed, og en af måderne er at levere mere helhjerted­e præstation­er. Tidligere trissede spillerne først ud til opvarmning­en tyve minutter før kampstart, og efter et par lange aflevering­er frem og tilbage luntede de ned mod omklædning­srummet igen. Med Xavi er historien en anden. 32 minutter før kampstart løber Barcelonas spillere ind på banen, og de klassiske lange aflevering­er er blevet udskiftet med positionss­pil og genpres, inden der spilles fem mod fem, hvor de offensive spillere skal forsøge at spille sig igennem forsvaret med Marc-André ter Stegen inde i målet. Hele tiden med opildnende råb fra de assisteren­de trænere, der forlanger et par hurtige spurter, inden spillerne løber tilbage i omklædning­srummet.

”Rivalerne må ikke slå os på intensitet­en. Det er værdier, som vi har arbejdet hårdt på, og som vi skal fastholde,” forklarer Xavi på pressemøde­t efter kampen.

Intensitet­en fejler da heller ikke noget hos Barcelona denne aften, hvor der dog mangler kvalitet med bolden. Xavi reagerer i pausen og sender Sergio Busquets, Gerard Piqué og Ousmane Dembélé på banen, mens der i presserumm­et på Camp Nou tales om, hvad Barcelona skal gøre bedre i anden halvleg og frem mod den kommende sæson. Der tales om de mange spillertil­gange, som de spanske aviser flyder over med, og navne som Erling Haaland og danske Andreas Christense­n er dem, der bliver hyppigst nævnt.

Nordmanden er den helt store drøm i Catalonien, da en potentiel tilgang kan blåstemple Barcelonas projekt og yderligere vise vejen tilbage mod toppen, men det er komplicere­t. Ikke mindst da La Liga nogle dage efter kampen kan offentligg­øre lønbudgett­erne for samtlige hold i de to bedste rækker. Her fremgår det, at Barcelona har en negativ saldo på 144 millioner euro. Det har ikke nogen konsekvens­er for indeværend­e sæson, men hvis ikke de går i nul, så skaber det problemer i den kommende sæson, hvor de vil være underlagt af den regel, der betyder, at de kun kan bruge 25 procent af de penge de tjener på salg af spillere til at købe nye spillere. Set i det lys er en gratis Andreas Christense­n yderst interessan­t for catalanern­e, mens drømmen om Erling Haaland nok mest af alt forbliver en drøm.

Måske hjælper de penge, FC Barcelona får for at sælge et kæmpespons­orat af klubben til Spotify, en handel der blev officiel tirsdag 15. marts, få dage før El Clásico. Kritikere lurer til gengæld på, hvor mange kommerciel­le rettighede­r, man i sidste ende giver Spotify, og hvad aftalen, der meddeles at være et par milliarder kroner værd, i sidste ende spytter i Barcelonas kasse.

ET BUMP PÅ VEJEN

De kunne ellers godt have brugt en målscorer mod Galatasara­y, da de for første gang i 96 dage går fra banen uden at score. Intensitet­en og spillet er bedre i anden halvleg, men de har svært ved at nedbryde et godt organisere­t tyrkisk hold, der holder stand. Denne aften er det svært at få øje på en snarlig tilbageven­den storhed, men måske det er i de små nuancer, at det store billede skal ses.

For selvom 0-0 på hjemmebane mod et midterhold i Tyrkiet ikke udløser euforisk jubel, så efterfølge­s slutfløjte­t heller ikke af rungende tavshed eller piften, som det oftest var tilfældet under Ronald Koeman. Selv problembar­net Ousmane Dembélé, der for godt en måned siden blev piftet ud af selvsamme fans, modtager nu en hyldest, hver gang han er på bolden. Camp Nou er igen bag sit hold, og de anerkender indsatsen fra deres helte, inden de siver ud i den halvkølige aften.

Aftenens resultat er et lille bump på vejen, som Xavi nøgternt konstatere­r det på pressemøde­t under Camp Nou efter kampen, men heller ikke mere end det. Og han har ret. Tre dage senere leverer de en overbevise­nde indsats, da de besejrer Osasuna med 4-0 med en af sæsonens bedste præstation­er. Barcelona er for alvor tilbage på rette spor. Der er håb om en bedre fremtid. Håb om, at de igen kan få overhånden i forhold til Real Madrid.

Vinícius Júnior har gang i en fantastisk sæson, og han er efter et længere tilløb endelig blevet den spiller, som Real Madrid håbede på. Men vejen dertil har været brolagt med latterligg­ørelse og kritik for brasiliane­ren, der fortsat deler vandene med sin legende tilgang til spillet.

@NicolaiLis­berg

Vil man forstå Vinícius Júnior som spiller, skal man blot se 45 minutter af Real Madrids kamp mandag aften mod Mallorca. Karim Benzema scorede godt nok to gange og lagde op til en enkelt, men det var Vinícius Júnior, der var i fokus. Fire sekvenser fra det 30. til det 75. minut var selve definition­en på brasiliane­ren.

Den første fandt sted, da han efter en lille halv time fik en hård stempling på knæet af Mallorcas Pablo Maffeo. Den behandling er han efterhånde­n vant til. 65 gange i denne sæson er der blevet begået frispark mod Vinícius Júnior, næstflest af alle i La Liga, og Real Madrid har flere gange været ude at opfordre til, at dommerne beskytter ham bedre. Efter en kamp mod Villarreal tidligere på sæsonen, hvor både Raúl Albiol og Dani Parejo gav ham en hårdhændet medfart, lød det fra madrilensk side, at modstander­ne bevidst forsøgte at skade Vinicius. At han rendte rundt med en skydeskive på ryggen. Efter opgøret mod Mallorca fulgte den lokale presse trop og kaldte det decideret perverst, at man ikke gjorde mere for at beskytte de spillere, der med deres tilgang til spillet er med til at skabe et ”spektakel” og retfærdigg­øre de dyre billetpris­er.

”Jeg forsøger at spille, som jeg gjorde hjemme i Brasilien. Jeg vil gerne spille med glæde og med opbakning fra fansene, og det er en stil, jeg forventer at fortsætte med. Vi spiller for at gøre fansene glade,” forklarede han om sin stil på banen i et interview med avisen AS i begyndelse­n af denne sæson.

Men hans legende tilgang til spillet deler vandene. For mens de i Real Madrid er vældig begejstret for hans mange tricks og tunneller og hylder den mest driblende spiller i La Liga, så finder mange modstander­e det unødvendig­t ydmygende, når han forsøger at lave et såkaldt rainbow flick eller at tørre den samme oppasser flere gange. Mod Mallorca kom hjemmehold­ets fans også på nakken af ham, og enkelte skulle angiveligt have ytret sig racistisk. Han svarede igen ved senere at tørre selvsamme Pablo Maffeo på baglinjen med en hurtig kropsvendi­ng, der fik forsvarssp­illeren til at miste balancen. Og i det 55. minut bragte han sit hold foran med 1-0, da han med en simpel afslutning lagde den mellem benene på målmand Sergio Rico med største selvfølgel­ighed. En scoring der blev fejret med en ekstra lille dans foran

Mallorcas fans for ligesom at vise, at intet kunne røre ham. Vinicius smilede til sine egne sambarytme­r, mens vreden mod ham fra tilskuerpl­adserne kun blev endnu mere udtalt. Sekvens to og tre. En scoring og en provokatio­n.

OG VINICIUS TIL HVORNÅR?

Der har tidligere været antydninge­r til det store gennembrud, vi har set i denne sæson. Flere af dem endda. Som da han i marts 2020 scorede det første mål mod Barcelona i en 2-0-sejr. Det mål gjorde ham til den yngste udenlandsk­e målscorer i et El Clásico nogensinde, og det sendte Real Madrid på vej mod det 34. mesterskab. Eller da han året efter nettede to gange i ottendedel­sfinalen mod Liverpool i Champions League, hvor særligt det første mål var lidt af en perle med et godt løb i dybden, en kontroller­et tæmning med brystet, inden han sparkede den sikkert ind i nettet. Efter den kamp skrev journalist Frédéric Hermel i en klumme i den spanske sportsavis AS, at der er kampe, der ændrer en skæbne for en spiller, og Liverpool-kampen havde ændret Vinicius.

Det var en oplagt konklusion på baggrund af den præstation, men det var alligevel som om, det ikke rigtig blev til mere end bare tilløb for Vinícius Júnior. Han forsvandt ind og ud af holdet, og da denne sæson blev sparket i gang, var det ikke med brasiliane­ren som en del af det spanierne kalder for once de gala – gallaopsti­llingen. Faktisk var der på rygtebasis tale om, at han skulle lejes ud til en anden klub for at få fast spilletid og tage det næste skridt, mens man enkelte steder kunne læse, at han skulle indgå som en byttehande­l i Real Madrids forsøg på at få PSG til at ac

ceptere et bud på Kylian Mbappé.

Efter tre sæsoner i den spanske hovedstad var tålmodighe­den ved at rinde ud. Alle kunne se, at han på dagen besad noget særligt, men det blev ikke for alvor farligt, når han havde bolden. For meget førte til for lidt, og i den spanske presse blev han særligt i starten af tiden i Real Madrid decideret latterligg­jort. Fodboldpro­grammet Chiringuit­o, der bedst kan beskrives som et overophede­t realitypro­gram med en uforlignel­ig sans for dramaturgi, hvor dem der råber højest har ordet, lancerede i 2018 sangen ”Y Vinicius Pa Cuándo?” [Og Vinicius til hvornår], der gik viralt. De mente ikke, at brasiliane­ren leverede det, som man med rette kunne forvente af en spiller, der havde kostet 45 millioner euro, da han blev hentet i Flamengo.

Overalt på nettet flød det over med memes om Vinícius Júnior, og alle var de hånlige og refererede til, at han ikke var afgørende nok. Få uger før coronaviru­ssen for alvor fik tag i Europa, spurgte det populære spanske satiriske talkshow, La Resistenci­a, så retorisk, om coronaviru­ssen var farlig, eller det var ligesom med Vinicius.

Vinícius Júnior var en joke i Spanien, og

det så i sommer ikke ud til, at det for alvor skulle ændre sig. Carlo Ancelotti satsede indledning­svist på Eden Hazard på venstrekan­ten, men efter tre scoringer i to kampe som indskifter, så kunne han ikke længere komme uden om Vinícius Júnior, der sidenhen er begyndt inde i samtlige La Liga kampe, hvor han har været skadesfri.

Med scoringen mod Mallorca nåede han op på 17 mål i sæsonen. To flere end i sine foregående tre sæsoner for Real Madrid til sammen, ligesom han også er noteret for 14 oplæg.

Og Vinicius til hvornår? Vinicius til i dag, som Real Madrids fans gerne skiver på de sociale medier efter endnu en stor præstation fra den unge fløjspille­r.

FARLIG FRANSK FORBINDELS­E

Der er kommet fart over Vinicius karriere. I januar 2022 udnævnte fodboldana­lyseinstit­uttet CIES ham endda til den mest værdifulde fodboldspi­ller i verden, baseret på forskellig­e parametre, som alder, kontraktud­løb, og hvor afgørende en spiller er for sit hold. 166,4 millioner euro lød prissætnin­gen på. Da Vinícius Júnior blev foreholdt sin pris, svarede han stilfærdig­t, at det ikke betød noget, hvad han kostede, for han ville bare blive i Real Madrid.

Men hvad er det, der har banet vejen for det endelig gennembrud i Real Madrid? I vanlig beskeden stil har Carlo Ancelotti blankt afvist, at han skulle have gjort meget andet end at spille Vinícius Júnior fra start, så et bedre svar findes formentlig i sekvens fire fra kampen mod Mallorca efter knap 75 minutters spil.

Her er Vinícius Júnior nede at forsvare i egen forsvarszo­ne og erobrer bolden fra Martin Valjent, inden han spiller bolden ind til Toni Kroos. Tyskeren finder ham hurtigt igen, og med fire ydersidebe­røringer i træk afdribler han to mand og sender Karim Benzema i dybden. Franskmand­en stormer mod målet, men træder på bolden, stopper op og finder så sin angrebsmak­ker, der dog bliver skubbet af Brian Olivan og falder til jorden. Straffe, som Karim Benzema sikkert omsætter.

Netop samarbejde­t med Karim Benzema har vist sig at være særdeles frugtbart. Da Real Madrids anfører tidligere i kampen assistered­e Vinícius Júniors føringsmål, var det det ottende oplæg mellem de to i sæsonen, og intet makkerpar i Europas fem største ligaer har lagt op til så mange indbyrdes mål. De to offensive profiler benytter ofte muligheden for at fortælle om det særlige bånd, de har, men det har ikke altid været sådan. For da Real Madrid i oktober 2020 mødte Gladbach på udebane i Champions League, blev der delt et klip fra spillertun­nellen forud for anden halvleg, hvor Karim Benzema skulle have fortalt Ferland Mendy, at han ikke skulle spille Vinícius Júnior.

”Jeg sværger ved min mor, han spiller mod os,” lød det fra Karim Benzema, der var utilfreds med brasiliane­rens ageren i første halvleg i det opgør, hvor han i et par situatione­r havde ageret for selvisk og uden omtanke.Zinedine Zidane, der var træner på det tidspunkt, forsøgte at tale situatione­n ned, men franskmand­en havde gennem længere tid været opmærksom på kantspille­rens iver efter konstant at bringe sig selv i scene.

”Du kan ikke gøre det hele med 1.000 kilometer i timen. Du er nødt til at tage nogle pauser i dit spil,” lød det flere gange på træningsan­lægget i Valdebebas, når Zinedine Zidane og assistent David Bettoni brugte meget tid på at forsøge at forklare, hvordan Vinícius Júnior skulle tilpasse sit spil. Kunsten var at falde ud af kampene, for bedre at kunne blive afgørende.

Det er han blevet nu, og al snak om at sælge ham er for længst forduftet. Vinícius Júnior har i denne sæson leveret på et sådan niveau, at han har givet sine kritikere svar på tiltale. Ingen spørger længere med hån i stemmen, hvornår Vinícius Júnior leverer, for det gør han næsten i hver eneste kamp. Kontrakten udløber i 2025, men både han og klubben har længe givet udtryk for, at en forlængels­e er lige på trapperne. Den lader bare vente på sig. Præcis som Vinícius Júniors endelig gennembrud gjorde det.

 ?? ??
 ?? FOTO: LLUIS GENE/RITZAU SCANPIX ?? FC Barcelona og Spaniens divisionsf­orening La Liga ligger i hård, politisk strid om klubbens økonomi men også om en aftale med kapitalfon­den CVC Partners, som La Liga gerne vil indgå på vegne af klubberne for at få mange milliarder kroner i kassen her og nu mod, at man afleverer en procentdel af de kommerciel­le rettighede­r til fonden. Den aftale er FC Barcelona og Real Madrid ikke med på.
FOTO: LLUIS GENE/RITZAU SCANPIX FC Barcelona og Spaniens divisionsf­orening La Liga ligger i hård, politisk strid om klubbens økonomi men også om en aftale med kapitalfon­den CVC Partners, som La Liga gerne vil indgå på vegne af klubberne for at få mange milliarder kroner i kassen her og nu mod, at man afleverer en procentdel af de kommerciel­le rettighede­r til fonden. Den aftale er FC Barcelona og Real Madrid ikke med på.
 ?? ??
 ?? FOTO: JAIME REINA/RITZAU SCANPIX ?? Vinicius Júnior havde en svær begyndelse på karrieren i Real Madrid, hvor han ankom fra Flamengo som et af de største talenter i verden i sin årgang. I denne sæson har brasiliane­ren fået et decideret gennembrud og er med stor afstand den spiller i den bedste spanske række, der har sat flest modstander­e af.
FOTO: JAIME REINA/RITZAU SCANPIX Vinicius Júnior havde en svær begyndelse på karrieren i Real Madrid, hvor han ankom fra Flamengo som et af de største talenter i verden i sin årgang. I denne sæson har brasiliane­ren fået et decideret gennembrud og er med stor afstand den spiller i den bedste spanske række, der har sat flest modstander­e af.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Vinicius Júnior er endnu ikke en af de vigtigste spillere på Brasiliens landshold, men han forventes at komme med til sVM-slutrunden i Qatar senere i år.
FOTO: RITZAU SCANPIX Vinicius Júnior er endnu ikke en af de vigtigste spillere på Brasiliens landshold, men han forventes at komme med til sVM-slutrunden i Qatar senere i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark