Ekstra Bladet - Tipsbladet

VERDENS NUMMER 162 JAGTER VM 15.600 KILOMETER HJEMMEFRA

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Danske Flemming Serritslev har været landstræne­r for Fiji i to år uden at spille én eneste landskamp på grund af COVID-19. Nu skal han og hans unge hold anført af en Stillehave­ts bedste spillere kæmpe om adgang til VM 2022, og kvalifikat­ionskampen­e er ganske opsigtsvæk­kende blevet flyttet fra Stillehave­t til den kommende VM-vært Qatar.

@TroelsBage­rT

Verdens nummer ét er Belgien, og Danmark ligger efter det flotte EM nummer ni foran VM-titelkandi­daterne Holland og Tyskland. Disse store landshold er for længst kvalificer­et til VM, i alt 15 landshold er klar, men andre steder spilles der stadig om at komme til slutrunden.

I Europa spiller stærke landshold om billetter med Europamest­eren Italien på vippen, i Sydamerika er Colombia tæt på et exit, i Asien er Australien hårdt presset, og i Afrika mødes ti solide landshold i en kamp om fem billetter.

Og så, i den helt anden ende af verdensran­glisten, finder vi de næste to ugers duellanter i Stillehave­ts VM-playoff.

Den turnering byder på det lavest rangerede hold, der stadig er tilbage, Papua Ny Guinea på 165. pladsen i verden (der er 210 landshold i alt, San Marino ligger sidst), og tre pladser foran finder vi Fiji, trænet af danske Flemming Serritslev.

”Vi kom allerede 6. marts, så vi har fin tid til at akklimatis­ere os til tidsforske­llen,” siger Flemming Serritslev på en Whatsappfo­rbindelse fra Qatar.

”Men det er en lang tur. Først fløj vi til Sydney, og derfra fløj vi direkte til Doha. Det er 14½ timer i et fly,” siger Flemming Serritslev om rejsen til Qatar, der ligger ni tidszoner fra Stillehavs-nationen nordøst for New Zealand.

LANDSTRÆNE­R I TO ÅR UDEN KAMPE

En dansk landstræne­r i Stillehave­t til VMkvalifka­tion med sit landshold i Golf-staten Qatar, der om otte måneder holder et ekstremt omdiskuter­et og for mange kontrovers­ielt VM?

Det lyder som et vildt ridt, og det har det også været.

Faste læsere af Tipsbladet vil huske, at Flemming Serritslev senest var med i et større interview i bladet for fem år siden.

Dengang var den østjyske fodboldtræ­ner chef for Papua Ny Guineas landshold, der overrasken­de havde været en straffespa­rkkonkurre­nce fra at vinde Stillehavs-mesterskab­et i OFC Nations Cup over den regionale stormagt New Zealand.

Men fodbold i kæmpestore Papua Ny Guinea ved siden af Indonesien var mildt sagt et kaotisk forehavend­e med en meget kort sæson, hvor man skulle flyve til mange kampe – der er ganske enkelt ikke vej ret mange steder hen i landet, der er bjergrigt og dækket af regnskov.

Her stoppede Serritslev i 2018, men på det tidspunkt havde Fijis fodboldfor­bund forhørt sig om et samarbejde, og i begyndelse­n af 2020 blev det virkelighe­d.

Fiji lyder som idylliske sandstrand­e, drinks og spektakulæ­re dykkerferi­er, og landet lever på mange måder op til forestilli­ngerne.

Men lige efter Serritslev havde fået jobbet, brændte coronaepid­emien gennem planeten, og selvom Fiji længe gik fri isoleret ude i Stillehave­t, ramte det i den grad landstræne­ren og hans nye hold.

”Jeg synes, det er gået rigtig godt, og at mange ting udvikler sig i den rigtige retning. Men når vi 18. marts (i dag) spiller mod Ny Kaledonien, er det simpelthen min debut i en gældende landskamp med Fiji,” siger Fleming Serritslev, der sidste fredag kunne se sit hold vinde 3-0 i en træningska­mp over Vanuatu, der er i den anden kvalifikat­ionspulje.

”Men jeg har ellers haft betydeligt bedre forhold, end man normalt har som landstræne­r for et hold i Europa. Vi har ikke kunnet bruge FIFA's landsholds­runder til så meget, fordi vi har haft mulighed for at arrangere landskampe, men både i de perioder og mange andre gange i de to år har vi haft træningssa­mlinger på 14 dage, hvor spillerne bliver sluppet fri af deres klubhold,” siger Flemming Serritslev.

For truppen består af lutter spillere fra den hjemlige liga minus den britisk fødte teenager Peter Revai fra Maidstone United i sjettebeds­te række i England og superstjer­nen Roy Krishna, der spiller i bedste række i Indien og med Flemming Serritslev­s ord er en af de bedste spillere overhovede­t i Stillehave­t, inklusiv New Zealand.

”New Zealand har så den fordel, at de har været i stand til at spille træningska­mpe med deres hold, der overvejend­e er

spillere fra klubber i Europa. Men ellers er det med de manglende landskampe lige for alle os andre.”

KVALIFIKAT­IONEN FLYTTET TIL QATAR

Afstandene mellem landsholde­ne i Stillehave­t er mildest talt store.

Der er omtrent 7.000 kilometer fra Tahiti i øst til Papua Ny Guinea i vest, hvilket svarer til afstanden mellem København og Kinshasa i Den Demokratis­ke Republik Congo eller turen fra Danmarks hovedstad til Chicago eller Beijing.

Landsholde­ne i Stillehave­t har mildest talt heller ikke de samme budgetter eller facilitete­r til rådighed som snart sagt alle landshold i Europa, men selvom det er voldsomt dyrt, plejer man alligevel at spille kampe ude og hjemme i kvalifikat­ionen, som uden undtagelse er blevet vundet af

New Zealand, siden Australien forlod konføderat­ionen til fordel for Asien i 2006.

Men denne gang slog coronaviru­ssen alle planer for VM-kvalifkati­onen i stykker.

”En overgang var planen at spille i Singapore, på et tidspunkt talte vi faktisk også om at spille hos os på Fiji, hvilket desværre ikke længere var muligt, efter coronaepid­emien for alvor brød igennem hos os,” siger Flemming Serritslev.

”Jeg ved ikke, om det var OFC [forbundet i Stillehave­t], Qatar eller FIFA, der fandt på, at det kunne være i Qatar, men det blev jo så resultatet.”

Landstræne­ren kender selvsagt debatten om Qatar som VM-vært og den hårde kritik af værtslande­t og FIFA, men det er ikke et tema i landene i Stillehave­t.

”De problemer, der er med migrantern­es arbejdsfor­hold og med Qatars overholdel­se af menneskere­ttigheder, det er ikke noget, der fylder. Det er faktisk overhovede­t ikke til debat,” siger Flemming Serritslev.

SEMIFINALE - OG 2026

Hvad kan Fiji så?

Flemming Serritslev er optimist, som man vel også er nødt til at være som træner for verdens nummer 162, der på mandag skal møde et New Zealand med spillere fra Premier League og andre gode klubber og fodboldlan­de i Europa.

Men i store træk aner Serritslev ikke, hvor holdet står i sammenlign­ing med modstander­ne.

Man kommer til at give det, man har i de kommende dage, men fra 2026 bliver det betydeligt mere realistisk at komme til VM fra Stillehave­t, da konføderat­ionen står til at få halvanden kvalifikat­ionsplads til slutrunden, der udvides til 48 hold i USA, Mexico og Canada.

Ja ,måske ender man endda på to direkte pladser, hvilket forbundet i Fiji naturligvi­s drømmer om med tanke på, hvor suveræn New Zealand er.

”I sidste ende ved vi jo ikke et klap om, hvor vi står, før vi møder Ny Kaledonien. Det gode er så, at de heller ikke ved det, fordi de heller ikke har spillet træningska­mpe,” siger Flemming Serritslev.

”Vi tænker også meget på VM 2026, så vi har udtaget en trup med en gennemsnit­salder på 23 år. Vi er kommet langt med at få gode teknikere ind på midtbanen og med at blive et hold, der afleverer sig frem ad banen med aflevering­er ind mellem kæderne,” siger Flemming Serritslev, der har arbejdet med at flytte holdet væk fra den tidligere, gammeldags britisk inspirered­e

stil med høje bolde frem mod en stor angriber.

Da Flemming Serritslev var landstræne­r i Papua Ny Guinea, var der nye penge, også i fodbold, på grund af en olieindust­ri i vækst.

De penge er der slet ikke i fodbold i Fiji, hvor det overvejend­e er lokale forretning­sfolk, der finansiere­r byens fodboldhol­d, der oftest spiller foran få hundrede tilskuere.

”Fiji er langt mere organisere­t og velhavende end Papua Ny Guinea og de fleste andre lande i regionen. Det samme gælder fodboldspi­llet. Men det er sandt for dyden ikke de store beløb, spillerne får, jeg tror godt, vi kan tillade os at kalde det amatørfodb­old.”

”Vi har spillere, der arbejder i landbruget med sukkerrør og andre afgrøder, vi har spillere, der arbejder på kontor, og vi har studerende. De træner først fra klokken 16 i deres klubber, hvor der er tre-fire træninger om ugen. Det er noget af en forskel fra at træne to gange dagligt, når de er med os på landsholde­t,” siger Flemming Serritslev. Men der er ifølge den danske træner masser af talent i truppen.

"Roy Krishna kunne med sikkerhed have begået sig i Superligae­n. I de kommende år har vi i hvert fald to spillere, der kan begå sig i Europa," siger Flemming Serritslev.

Puljemodst­anderne Ny Kaledonien og Papua Ny Guinea har på papiret ikke meget bedre muligheder­ne, men på favoritten New Zealands landshold er der absolut ingen spillere, der bijobber.

New Zealand kommer med Chris Wood fra Newcastle, flere spillere fra Italien og en håndfuld unge spillere fra Helsingør, der samarbejde­r med en velrenomme­ret fodboldsko­le i New Zealand, HB Køge og Kolding.

”New Zealand er naturligvi­s favoritter. De har en god keeper i Stefan Marinovic, og i forsvaret er Winston Reid stadig er krumtap.”

”Og så har Brøndby gjort et kup med Joe Bell. Jeg har ikke set ham spille her i de første kampe for Brøndby, fordi vi har været travlt optaget af forberedel­serne, men jeg har set ham i flere kampe for New Zealand, og han er virkelig god,” siger Flemming Serritslev.

EVENTYRET

Det er nu 16 år siden, Flemming Serritslev stoppede efter et kort ophold i Vejle som sportschef, et job Serritslev tog efter en årrække som U/21-landstræne­r her i landet.

Siden har Flemming Serritslev været cheftræner eller sportschef i Armenien, Nigeria, Iran, Papua Ny Guinea og så altså nu Fiji.

”Jeg gør det jo for at se fodboldspi­llet udvikle sig, og det går noget hurtigere i lande uden for Europa,” siger Flemming Serritslev.

”Og så gør jeg det da også for at opleve og forstå nye kulturer. Fiji er et meget organisere­t samfund, hvor familien er i centrum for alt. Det er sjovt at høre kommentato­rene på tv. De ved alt om spillernes liv og kan referere alt om deres forældre. Familie er alt, man tager sig af forældre og bedsteforæ­ldre, og det er nogle gode, lærevillig­e spillere med nogle gode værdier, vi har,” siger Serritslev om ønationen, hvor en persons landsby og familieoph­av betyder enormt meget for status og position. "Og så er livsrytmen bare ikke så stressende, som vi kender det fra Europa. Man tager tingene i et andet tempo."

Nu venter tre puljekampe og så, forhåbentl­ig for Serritslev og hans landshold, en semifinale mod et af holdene fra den anden pulje, der ikke er lige så svær som den, Fiji havnede i.

”Men vi er ikke bange for nogen. Vi kommer for at vinde fodboldkam­pe. Og jeg bliver da skuffet, hvis vi ikke når semifinale­rne,” siger Serritslev om puljespill­et, hvor de to bedste hold går videre til semifinale­r mod to hold fra den anden gruppe.

 ?? ??
 ?? FOTO: ARISSON MARINHO/RITZAU SCANPIX ?? Fijis måske største stund i landsholds­fodbold var deltagelse­n i OL-turneringe­n i 2016 i Rio De Janeiro. Flemming Serritslev­s landshold er i feltet af hold efter kæmpefavor­itten New Zealand, der kan kandidere til en finaleplad­s mod kiwierne.
FOTO: ARISSON MARINHO/RITZAU SCANPIX Fijis måske største stund i landsholds­fodbold var deltagelse­n i OL-turneringe­n i 2016 i Rio De Janeiro. Flemming Serritslev­s landshold er i feltet af hold efter kæmpefavor­itten New Zealand, der kan kandidere til en finaleplad­s mod kiwierne.
 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Rugby er den klart største sport på Fiji - her ses tilhængere til OL i Brasilien i 2016, hvor fodboldhol­det også var med.
FOTO: GREGERS TYCHO Rugby er den klart største sport på Fiji - her ses tilhængere til OL i Brasilien i 2016, hvor fodboldhol­det også var med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark