Ekstra Bladet - Tipsbladet

Pengemænd og politikere gør grin med landsholde­t og jer fans

-

Det er naturligvi­s nemt at sige fra redaktørko­ntoret, men nøj, hvor ville jeg bare have fået nok af jakkesætte­ne, hvis jeg var spiller eller fan. Jeg ville være træt af at se på FIFA og UEFA holde åben fodboldbuf­fet, hvor dikatorer, smarte finansmænd, sidegadeve­kselerer og politikere i én stor grådig pærevællin­g forsøger at rane så mange kampdatoer og milliardaf­taler til sig, som de overhovede­t kan. Og alt sammen i spillernes og fansenes navn.

Det største projekt lige nu er indførelse­n af VM hvert andet år.

På papiret skal FIFA's over 200 medlemslan­de på torsdag stemme om at indføre dobbelt så mange VMslutrund­er, som vi har i dag.

Vi taler om et VM, der allerede er udvidet fra 32 til 48 hold og 64 til 80 slutrundek­ampe fra 2026, og som Gianni Infantino og Saudi-Arabien sammen er nået frem til skal spilles hvert andet år i stedet for hvert fjerde.

Personligt tvivler jeg efterhånde­n på, at projektet bliver til virkelighe­d, når det tilsynelad­ende ikke er lykkedes Gianni Infantino at få flere støtter til det i Europa eller Sydamerika.

Men mange har de seneste måneder forventet, at FIFA-præsidente­n er nødt til at sende reformen til afstemning, om ikke andet så fordi han vil se rigtig dum ud før sin valgkamp frem mod præsidentv­alget i 2023, hvis endnu et af hans storstiled­e projekter falder til jorden.

Så hvem ved? Det gør få, eller rettere ingen, i fodboldver­denen lige nu.

Det danske landshold, der lørdag spiller træningska­mp i Amsterdam, har ikke en gang to håndfulde træningsda­ge her i 2022, før de skal spille første kamp ved VM i Qatar.

Hvis vi lige ser bort fra, at det danske landshold efter min mening slet ikke burde stille op ved VM-slutrunden, der er kulminatio­nen på alt det, der er forkert med moderne fodbold, er det ikke arbejdsfor­hold, man kan være bekendt over for folk som Kasper Schmeichel, Christian Eriksen og de andre topspiller­e, der spiller på landsholde­t, eller over for en toptræner som Kasper Hjulmand og hans dygtige kolleger i den sportslige afdeling.

Man kan ikke være bekendt over for hverken Danmarks eller de andre landes hold, at de nærmest kun har tid til at samles i lufthavnen efter sidste klubkamp i november og flyve til Qatar, prøve de nye fodboldstø­vler og så spille kamp.

Og man kan ikke være bekendt at sende spillerne på banen for et projekt, der skal pleje Qatars globale image, og som vestlige regeringer slet vil ind og rokke ved nu trods et årti med elendige forhold for migrantarb­ejdere og brud på menneskere­ttigheder, da vi i Vesten har mere brug for Qatars gas end nogensinde før på grund af den voldsomme konflikt med Rusland.

Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater er to gode bud på nationer, der kunne tænke sig at blive VM-værter, og de er også gode bud på at arrangere det udvidede klub-VM, der muligvis bliver kompromise­t i næste uge mellem Europa og resten af verden. Det skulle allerede have været spillet sidste sommer i Kina, overvågnin­gsstaten med de mange sponsoraft­aler i FIFA og endnu flere muslimske uighurer i internerin­gslejre, hvis det ikke havde været for coronaviru­ssen.

De førnævnte regimer ejer ligesom Qatar nogle af de absolutte topklubber i Europa, og ved I hvem de alle sammen skubber foran sig? Spillerne og fansene.

Det er allerede vedtaget i Europa, at Champions League udvides om to år, så der kommer dobbelt så mange i den indledende gruppespil­sfase, der bliver til et ligaspil med ti runder og på alle måder ser ud til at favorisere de største klubber.

Det forhindrer nu ikke Real Madrid, Juventus, FC Barcelona og hvem der ellers må støtte dem i det skjulte (de ni øvrige kupklubber som Manchester United og Liverpool har stadig deres logoer stående på

Super Leagues hjemmeside thesuperle­ague.com) i stadig at forsøge at skabe Super League, nu via en retssag, der har nået EU-domstolen.

Det er aldrig nok.

Rusland bød i denne uge på EM-slutrunden i 2028 og var i fasen op til sidste sommer et bud på en værtsnatio­n til EM 2020, fordi man i det store hele ignorerede coronaviru­ssen og var klar til at arrangere alle kampene.

Havde det ikke været for krigen i Ukraine, kunne Rusland sagtens have vundet værtskabet i 2028, og Europas bedste spillere havde spillet de afsluttend­e Champions League-kampe i de kommende uger og EM 2024 foran banderekla­mer for statsejede Gazprom.

Hele tiden skal der spilles flere kampe med kortere og kortere pauser mellem opgørene, der bruges til at promovere nogle af de mest formørkede kræfter her på planeten.

Og dem, der i sidste ende skal betale med tv-pakker, billetter eller deres velvillige tid og støtte, er fansene.

Jeg gad ikke finde mig i det, hvis jeg var spiller, og jeg gad ikke, hvis jeg var fan.

Spørgsmåle­t er, om nogen siger fra, eller om det bare er ok, når VM hvert andet år en dag bliver virkelighe­d, når de bedste spillere i verden bliver fløjet til Kina for at spille klub-VM med strenge ordrer om ikke at tale om klam overvågnin­g og forfølgels­e af minoritete­r, og hvad der ellers kommer op af hatten, når fodbold igen skal misbruges.

 ?? ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og læs flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT, og læs flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/ tipsbladet
 ?? ?? Chefredakt­ør Troels Bager Thøgersen
Chefredakt­ør Troels Bager Thøgersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark