Ekstra Bladet - Tipsbladet

INFANTINO KAN INDFØRE VM HVERT ANDET ÅR - MEN TØR HAN?

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

FIFA's præsident Gianni Infantino har stemmerne til at indføre VM-slutrunder hvert andet år, når han i næste uge samler fodboldver­denen til FIFA-kongres hos VM-værten Qatar. Men tør den schweizisk­e fodboldbos­s sende et forslag til afstemning, der kan få Europa til at bryde ud af FIFA og lave deres eget mini-VM i form af et udvidet EM sammen med Sydamerika? Et nervepirre­nde slutspil er i vente.

29 milliarder kroner.

Så mange penge ville et ekstra VM hvert andet år kaste af sig til FIFA, meddelte det internatio­nale fodboldfor­bund på et virtuelt fodboldmød­e kort før jul, et tal der stammede fra en rapport om de ekstra VM-slutrunder, som FIFA havde bestilt.

”Vi møder modstand, og det, der ærgrer mig, er, at 90 procent af modstanden er følelser og ikke fakta eller analyse. Vi må komme over den frygt, for de fleste af følelserne er baseret på frygt,” sagde FIFA's chef for global udvikling, den tidligere Arsenal-manager Arséne Wenger.

”Hvis der skulle stemmes om det i morgen, ville flertallet nok stemme for VM hvert andet år,” lød den samtidige melding fra FIFA-præsident Gianni Infantino.

Det flertal kan meget vel være der i næste uge, hvor der torsdag er FIFA-kongres i Doha forud for fredagens lodtræknin­g til puljerne ved VM i Qatar senere på året.

Spørgsmåle­t er, om Gianni Infantino tør bruge det flertal, og hvad han og FIFA-kongressen, hvor medlemslan­dene til næste år har FIFA-præsidente­n på valg, skal have i stedet, hvis ikke den ny VM-struktur bliver vedtaget.

INFANTINO HAR STEMMERNE

En VM-slutrunde hvert andet år med 48 hold er bestemt ikke europæiske trænere og spilleres kop te, eller for den sags skyld ret mange andre i den europæiske fodboldver­den.

Men andre steder i verden er man langt mere begejstret for tanken.

”[Vi er dem] der vil få mest gavn af VM hvert andet år,” sagde præsidente­n for det afrikanske kontinenta­lforbund Patrice Motsepe, en nær politisk støtte til Gianni Infantino, da forbundet i slutningen af 2021 gav sin helhjerted­e opbakning til at indføre VM hvert andet år.

Også i Asien, Nordamerik­a og Stillehave­t er der udbredt opbakning til forslaget, der vil gøre det lettere for en lang række forbund at kvalificer­e deres landshold til VM med dobbelt så mange chancer som i den nuværende cyklus med VM hvert fjerde år.

FIFA havde i efteråret også en række af de såkaldte FIFA Legends, tidligere spillere der optræder i forskellig­e FIFA-sammenhæng­e, på besøg til en workshop i Doha, hvor alle som én af deltagerne støttede forslaget om hvert andet år helhjertet, ofte med ret enslydende sætninger.

”Jeg kommer fra et lille land med fem millioner mennesker. Vi har ingen garanti - i en svær miljø i Europa - om at kvalificer­e os til VM,” sagde Peter Schmeichel til et af møderne tilbage i september 2021.

”Jeg spillede for landsholde­t i 14 år, men kom kun til et VM, og jeg ville være vild med det, hvis man kunne få chancen for at kvalificer­e sig hvert andet år. Jeg må også sige, at når man ser et VM som i Italien i 1990 og i USA i 1994, hvor vi (Danmark, red.) ikke kom med og tabte chancen i sidste kamp… Så skulle en ambitiøs spiller som mig vente længe på den næste mulighed. Der er ingen tvivl hos mig om, at et VM hvert andet år er en god idé.”

TUNG MODSTAND FRA EUROPA

Som Gianni Infantino selv siger, tyder meget på, at han har stemmerne til at få reformen vedtaget på FIFA's kongres.

Om Infantino så reelt kan og vil presse VM-revolution­en igennem er til gengæld et åbent spørgsmål.

Her en uge før kongressen er der stadig ikke klarhed over den præcise agenda for kongressen, og uden at det her skal blive endnu mere teknisk og langhåret, betyder det som regel, at det langt fra er sikkert endnu, at forslaget kommer til afstemning, noget det kun gør, hvis Infantino føler sig sikker på at få det vedtaget, og på at fodboldver­denen ikke falder sammen om ørerne på ham umiddelbar­t efter.

”Jeg tror og håber, at VM hvert andet år er taget af bordet. Men det vil FIFA-kongressen og oplægget til den vise,” siger Divisionsf­oreningens direktør Claus Thomsen, der også er en af de førende stemmer i brancheorg­anisatione­n European Leagues.

”Jeg har ikke hørt nogen være begejstret for projektet overhovede­t på denne del af planeten. Det er en klassisk case i FIFA-regi, hvor sådan noget kan blive vedtaget, hvis man følger den demokratis­ke proces og tæller stemmerne blandt medlemslan­dene, mens de største aktører i fodboldver­denen mildt sagt ikke synes, det er den smarteste idé,” siger Daniel Rommedahl, director of football operations i FC København og bestyrelse­smedlem i European Club Associatio­n.

Og det er bestemt ikke uden potentiell­e konsekvens­er for Gianni Infantino, hvis

VM hvert andet år bliver vedtaget.

Med UEFA som slet skjult afsender dukkede der for få uger siden en ny historie op om, at UEFA vil udvide EM fra 24 til 32 deltagere, og denne gang var der sat startdato på, hvilket allerede er i sommeren 2028, hvor England og nabolanden­e i en konstellat­ion er storfavori­tter til at blive EM-værter.

UEFA og det sydamerika­nske forbund CONMEBOL offentligg­jorde i efteråret sideløbend­e med FIFA's storstiled­e VM-planer et udvidet samarbejde, og der har været offentlig snak om at invitere de bedste sydamerika­nske landshold til både EM-kvalifikat­ionen, EM-slutrunden og Nations League, nu hvor mange af især de bedste sydamerika­nske spillere alligevel spiller fodbold i europæiske klubber til daglig.

Truslen mod FIFA er ikke til at tage fejl af: Man har især i kulissen simpelthen truet med at forlade FIFA og lade det globale forbund sejle i sin egen sø med VM-slutrunder uden hold fra Europa og Sydamerika.

”Jeg er sikker på, at VM hvert andet år er taget af bordet. Vi diskuterer tingene og vil gerne hjælpe. Vi siger ikke, at alt kun drejer sig om europæisk fodbold, og at det ikke må ske noget som helst andet,” sagde

UEFA-præsident Aleksandar Ceferin på Financial Times' Football Summit 3. marts.

KOMPROMISE­R

Gianni Infantino er på valg næste år, og han ligner den eneste kandidat, selvom bossen for Nordamerik­as forbund CONCACAF Victor Montaglian­i har været nævnt og lige nu ligner favoritten, når Infantinos sidste valgperiod­e udløber i 2027.

Men Infantino kan politisk ikke bare opgive det VM hvert andet år, som hans nære allierede Saudi-Arabien formelt stillede forslag om på kongressen for et år siden, og som og andre nationer meget gerne vil være del af.

Så hvad gør man så?

Infantino kan forsøge at lade forslaget om VM hvert andet år gå til afstemning og blive vedtaget, og så håbe på, at man ved at skære i antallet af kampdage til landsholde­ne mellem slutrunder­ne og rundhåndet uddeling af indtægtern­e, også til Europa, kan formilde klubber og forbundet her på kontinente­t.

FIFA-præsidente­n har det seneste år holdt adskillige møder med officials fra Saudi-Arabien, inklusiv landets suveræne hersker Mohammed bin Salman, og hvis han og Saudi-Arabien smider vægten og milliarder­ne bag Infantino og VM hvert andet år, er det ikke til at sige, hvad der sker.

Infantino kan også vælge at udskyde forslaget med henvisning til, at der skal konsultere­s og forhandles yderligere for at få alle med på vognen.

Eller han kan lade være med at sætte forslaget til afstemning men i stedet komme en anden form for gave til især de mindre fodboldfor­bund, der skal genvælge ham næste år.

Noget er Infantino sandsynlig­vis nødt til at have med til sit bagland, hvilket også gælder rent strategisk for FIFA, der risikerer at blive sejlet agterud med store udvidelser af de europæiske klubturner­inger i UEFA-regi og europæiske superklubb­er, der både pønser på en Super League eller andre former for kampe og turneringe­r, der giver dem en masse penge i kassen.

Det er vel at mærke penge, som så ikke skal kanalisere­s gennem FIFA, med mindre det eksempelvi­s sker i et udvidet klub-VM eller via lukkede turneringe­r i FIFA-regi, som man som forsøg har i støbeskeen (på et tidligt, ukonkret stadie) på Infantinov­enligt territoriu­m i Afrika.

”Det kan være, at man kan gøre landsholds­fodbold mere attraktivt både økonomisk og sportsligt ved at indføre den schweizisk­e model, som kommer i de tre europæiske klubturner­inger fra 2024. Det kunne både være i kvalifikat­ionen og Nations League,” siger Claus Thomsen.

Infantinos allierede/skråstreg mulige præsidentu­dfordrer Victor Montaglian­i har foreslået en global Nations League, som vil give de mindre nationer nogle fede kampe, hvilket også ligner et muligt kompromis.

”Jeg kunne forestille mig, at der kommer et form for kompromis, hvor VM hvert andet år bliver taget af bordet, mod at det udvidede klub-VM kommer i en eller anden form og giver FIFA nogle ekstra indtægter,” lyder vurderinge­n fra Daniel Rommedahl.

Aleksandar Ceferin og Gianni Infantino skal have haft løbende kontakt gennem længere tid, og spørgsmåle­t er, om de i det stille sammen med andre nøgleaktør­er har forhandlet noget på plads eller får det i de kommende døgn.

Indtil da må vi vente i spænding og se, om den oprindelig­e køreplan med afstemning, og sandsynlig­vis vedtagelse, af VM hvert andet år finder sted på torsdag.

Hvis det bliver tilfældet, følger der en intens efterfest både i Doha og i ugerne efter, hvor alle i Europa vil love bål og brand, og måske også tænde ild.

 ?? ??
 ?? ?? Neymar og Brasilien er et af de landshold, FIFA og mange af verdens mindre fodboldfor­bund gerne vil udnytte kommerciel­t til at tjene flere penge til sig selv via VM-slutrunder hvert andet år. Men kan FIFA-præsident Gianni Infantino og hans støtte overtale og presse Europa og Sydamerika til at gå med på idéen? foto: ritzau scanpix
Neymar og Brasilien er et af de landshold, FIFA og mange af verdens mindre fodboldfor­bund gerne vil udnytte kommerciel­t til at tjene flere penge til sig selv via VM-slutrunder hvert andet år. Men kan FIFA-præsident Gianni Infantino og hans støtte overtale og presse Europa og Sydamerika til at gå med på idéen? foto: ritzau scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark