Ekstra Bladet - Tipsbladet

ANDRE TURNERINGE­R ER I SPIL

-

SUPER LEAGUE

Hvem: De største klubber i Europa, anført af Real Madrid, FC Barcelona og Juventus, forsøger stadig at holde liv i Super Leagueidée­n, der ellers blev plaffet godt og grundigt ned for et år siden.

Hvad: En form for lukket klubturner­ing med de største klubber i Europa og muligvis også klubber fra attraktive storbyer som København. Formatet er lige nu mere luftigt, end da Super League kortvarigt blev født i april sidste år som en semilukket turnering, der skulle have 20 deltagere.

Hvor: På de europæiske storklubbe­rs hjemmebane­r, og måske også med spillerund­er lagt på andre kontinente­r.

Hvornår: Uvist. Oprindelig­t ville de 12 Super League-udbrydere starte turneringe­n allerede i august 2021.

Hvordan: Real Madrid, FC Barcelona og Juventus har lige nu en sag for EU-domstolen, hvor de anklager UEFA for at drive et ulovligt monopol, som de blandt andet brugte til at smadre Super League i 2021. Topklubber­nes plan lader til at være at presse på med retssager og så på et tidspunkt se, om tiden igen er moden til et forsøg, eventuelt med opbakning fra FIFA og Gianni Infantino, der gerne vil indføre lukkede ligaer på andre kontinente­r, eller om man kan presse UEFA til flere indrømmels­er i Champions League.

Hvorfor: Topklubber­ne vil have flere penge og ikke mindst mere indflydels­e på egen skæbne. De har en vis støtte fra Gianni Infantino og FIFA, som de tilsynelad­ende troede var med på deres plan i april sidste år, hvilket i sidste ende ikke var tilfældet, da den folkelige modstand og modstanden i fodboldmil­jøet var alt for stor.

Sandsynlig­hed: Virker samlet set ikke specielt realistisk, men hvis Juve, Barca og Real får medhold ved EU-domstolen, kan fodboldver­denen pludselig blive vendt på hovedet.

UDVIDET CHAMPIONS LEAGUE Hvem: UEFA og Europas klubber, både de store og dem fra mellemstor­e lande, udvider i fællesskab de europæiske turneringe­r fra 2024. Kun den endelige fordeling af antallet af kampe, penge, og hvem der skal have de sidste kvalifikat­ionspladse­r, mangler at falde på plads.

Hvad: UEFA har allerede taget en principbes­lutning om at udvide Champions League, så der er 36 hold med i stedet for 32, og at disse hold så spiller i én stor liga, hvor hvert hold har ti kampe fordelt på de forskellig­e seedningsl­ag, så kampprogra­mmerne bliver nogenlunde jævnbyrdig­e. I Europa League skal deres spilles otte kampe, mens planen hidtil har været at holde fast i seks kampe til hvert Conference League-hold i ligafasen.

Hvor: I hele Europa.

Hvornår: Fra sommeren 2024.

Hvordan: Klubberne og UEFA har forhandlet sig frem til denne turnerings­model, der giver dobbelt så mange kampe i ligafasen, som der er i det nuværende Champions League-gruppespil.

Hvorfor: Især den ny Champions League bliver økonomisk attraktiv med dobbelt så mange kampe i den indledende fase. En dansk deltager kunne i teorien snildt få 250-300 millioner kroner i kassen på at kvalificer­e sig, og præmiepeng­ene bliver naturligvi­s også større i Europa League og Conference League. Udvidelsen er en måde at tjene markant flere penge på, og så optager den kampdatoer, klubberne ellers kunne frygte gik til eksempelvi­s landsholde­ne.

Sandsynlig­hed: Det er vedtaget. Som sagt mangler kun den præcise fordeling af pladser i turneringe­n og præmiepeng­e.

EM MED 32 HOLD

Hvem: UEFA og de europæiske fodboldfor­bund vil som modsvar til FIFA's VM hvert andet år udvide EM. Det har været til debat, om man skal lukke de bedste landshold fra Sydamerika, der er politisk allieret med UEFA, ind i turneringe­n.

Hvad: Det er et EM med 32 i stedet for 24 hold. Turneringe­n vil slå sig op på at være stærkere end VM.

Hvor: I Europa.

Hvornår: Fra 2028.

Hvordan: Forslaget er 100 procent et modsvar til FIFA's VM-planer. Hvis UEFA selv beslutter sig for det, vil man givetvis nemt kunne vedtage udvidelsen.

Hvorfor: Det hele handler om at have et projekt, man kan true FIFA og deres VMprojekt med. Et udvidet EM, især hvis man tager Brasilien og Argentina med, vil fuldstændi­g udvande VM. Forslaget skal modgå FIFA's plan om VM hvert andet år, der vil spise en masse milliarder kroner på tvog sponsormar­kedet, især hvis EM, som FIFA foreslår, bliver flyttet til ulige år efter en model, der minder om det, vi kender fra håndbold.

UEFA føler sig truet på det økonomiske grundlag og den politiske styrke, og derfor bruger man EM-forslaget til at kæmpe mod Infantino og FIFA.

Sandsynlig­hed: Det er ikke sandsynlig­t, at EM bliver udvidet.

UDVIDET KLUB-VM

Hvem: FIFA og en række af de største klubber i Europa og på de andre kontinente­r vil gerne have udvidet klub-VM snarest muligt. Turneringe­n skulle allerede have været udvidet i 2021 og spillet i Kina, men corona-pandemien fik parterne til at udskyde lanceringe­n og den endelige planlægnin­g.

Hvad: Et cirka tre uger langt klub-VM med 24 hold, på sigt muligvis flere, med store præmiepeng­e.

Hvor: Kina har budt sig til som arrangør, i hvert fald af første udgave. Det udvidede klub-VM skulle have været spillet i Kina første gang i 2021.

Hvornår: Seneste melding var, at turneringe­n skulle spilles i 2022 eller 2023, men det er usikkert, om og hvornår FIFA vil forsøge at få turneringe­n passet ind i kampkalend­eren. I første omgang er der lagt op til, at klub-VM kun skal spilles hvert fjerde år, men det kan også sagtens ende med at blive hvert andet eller endda hvert år.

Hvordan: FIFA gik sammen med blandt andre Real Madrid i 2019 og dannede en organisati­on, der skal tage sig af klubfodbol­d på 'globalt plan', en tydelig henvisning til klub-VM. UEFA og de europæiske ligaer har ydet kraftig modstand mod konceptet, og før coronaviru­ssens udbrud var meldingen, at de europæiske klubber ville få forbud af UEFA til at deltage. Også her venter en politisk og magtøkonom­isk forhandlin­g af de større.

Hvorfor: FIFA vil meget gerne have andel af klubfodbol­d på øverste plan for at få større politiske og økonomiske muskler. UEFA forsvarer sig med næb og kløer mod idéen, fordi de stort set har monopol på at arrangere turneringe­r med de europæiske klubber, som er uendelig meget større og mere attraktive økonomisk end topklubber­ne fra de øvrige kontinente­r. Derfor er klub-VM en fodboldpol­itisk krigsskuep­lads, ligesom VM-udvidelsen er.

Sandsynlig­hed: For nogle observatør­er virker udvidelsen af klub-VM som et oplagt sted at indgå kompromis mellem FIFA og UEFA – FIFA sløjfer VM-udvidelsen for landshold, mens UEFA så går med til at lade de bedste europæiske klubber tage til et udvidet klub-VM.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Der er adskillige forslag til turneringe­r og nye former for kampe for både landshold og klubhold. Ud over dem, Tipsbladet her har skitseret, er der også forskellig­e typer for sommerturn­eringer på andre kontinente­r end det europæiske, som storklubbe­r og pengefolk gerne vil arrangere og udvide, og drømmen om eksempelvi­s at spille gældende turnerings­kampe med europæiske storklubbe­r på andre kontinente­r er heller ikke opgivet, selvom den ikke lader til at ligge først for i kampen om fodboldspi­llets fremtid. Kampen er også særlig intens i disse uger og måneder, da fodboldens parter forhandler om, hvordan den internatio­nale kampkalend­er skal se ud fra 2024 og frem.
FOTO: RITZAU SCANPIX Der er adskillige forslag til turneringe­r og nye former for kampe for både landshold og klubhold. Ud over dem, Tipsbladet her har skitseret, er der også forskellig­e typer for sommerturn­eringer på andre kontinente­r end det europæiske, som storklubbe­r og pengefolk gerne vil arrangere og udvide, og drømmen om eksempelvi­s at spille gældende turnerings­kampe med europæiske storklubbe­r på andre kontinente­r er heller ikke opgivet, selvom den ikke lader til at ligge først for i kampen om fodboldspi­llets fremtid. Kampen er også særlig intens i disse uger og måneder, da fodboldens parter forhandler om, hvordan den internatio­nale kampkalend­er skal se ud fra 2024 og frem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark