Ekstra Bladet - Tipsbladet

”JEG VIL GIVE ALT FOR MIT LAND”

Sønderjysk­E’s Duplexe Tchamba har skiftet Sydbank Park i Haderslev ud med to livsvigtig­e VM-kvalifikat­ionskampe for hjemlandet, Cameroun. Med Samuel Eto’o som ny fodboldpræ­sident øjner det camerounsk­e folk landets ottende VM-deltagelse i horisonten.

- TEKST: BUSTER KIRCHNER

Det har langt fra været den start på forårssæso­nen, Sønderjysk­E havde håbet på. Med blot tre point i grundspill­ets sidste fem kampe har nedrykning­sspøgelset sneget sig faretruend­e dybt ind i sønderjyde­rnes omklædning­srum.

Alligevel kan Duplexe Tchamba tillade sig at smile. Den 23-årige forsvarskl­ippe har indiskutab­elt været blandt Sønderjysk­E’s stærkeste i 2022, hvilket da også i 21. spillerund­e blev honoreret af TV3Sport og 3F Superligae­n, der kårede camerouner­en til Rundens Spiller.

Det er derfor med nyvunden selvtillid i rejsetaske­n, at Duplexe Tchamba flyver til Cameroun og den første af to VM-kvalifikat­ionskampe mod Algeriet. Der venter to ekstremt svære kampe, indrømmer Sønderjysk­E-spilleren, der dog samtidig øjner VM i Qatar i horisonten.

”VM er en kæmpe ting for Cameroun og den camerounsk­e befolkning. Jeg kan huske, da jeg var barn og så kampene på fjernsynet. Der har jo været så mange fantastisk­e spillere ved VM.”

Dåbsattest­en siger 1998, og det første VM, Duplexe Tchamba for alvor bed mærke i, blev afviklet på afrikansk jord.

”Det stærkeste minde, jeg har fra VM, må være fra VM 2010 i Sydafrika. Det var det første af slagsen i Afrika, og det var helt fantastisk, da Siphiwe Tshabalala scorede i åbningskam­pen, og de sydafrikan­ske spillere dansede rundt i deres måljubel. På det tidspunkt sad jeg med følelsen af at være en del af én stor fest, der gjaldt alle afrikanere.”

EN STOLT VM-NATION

Cameroun og VM er et umanerligt godt makkerpar. Skulle det lykkedes The Indomitabl­e Lions - som landsholde­t kaldes i folkemunde – at besejre Algeriet over to kampe, bliver det Camerouns ottende optræden ved Verdensmes­terskabern­e. Duplexe Tchamba mener ikke, fodboldfeb­eren i hans hjemland på nogen måde kan sammenlign­es med en dansk Superligak­amp.

”Atmosfæren i Cameroun er ubeskrivel­ig, når der bliver spillet VM-kampe. Vi har jo lige afviklet De Afrikanske Mesterskab­er (i januar/februar red.), og der var stemningen helt fantastisk. I Cameroun lever vi for fodbold.”

Og man kan ikke sige Cameroun, uden også at nævne Samuel Eto’o. Den legendaris­ke angriber, der i sin aktive karriere vandt Champions League med både Barcelona og Inter, tiltrådte i december som præsident for det camerounsk­e fodboldfor­bund (FECAFOOT) og er nu i fuld gang med at sætte sit præg på camerounsk fodbold. Man bør dog have tålmodighe­d med Samuel Eto’os arbejde, mener Duplexe Tchamba.

”Alle kender Samuel Eto’o, men på nuværende tidspunkt bør man ikke forvente sig for meget af ham, for han er helt ny i sit job, men altså, det gør folk nok alligevel.”

Og det er ikke kun det camerounsk­e folk, der stiller tårnhøje krav til fodboldlan­dsholdet. Bronzemeda­ljerne ved vinterens Africa Cup of Nations var ikke tilstrække­ligt for Samuel Eto’o, som efter slutrunden præsentere­de Camerouns portugisis­ke landstræne­r António Conceição for en fyreseddel.

Ny mand i trænersæde­t er den tidligere camerounsk­e landsholds­spiller, Rigobert Song, som i sin aktive karriere repræsente­rede blandt andre Liverpool og West Ham. Det er vigtigt at have en lokal landstræne­r, mener Duplexe Tchamba.

”En lokal træner kender kulturen, landet og de fleste af spillerne. Det er noget, der fungerer ret godt. Han kan kommuniker­e med spillerne og ved, hvad der skal til.”

SKARP KONKURRENC­E I FORSVARET

Ved Africa Cup of Nations var Duplexe Tchamba, der blot har tre landskampe under bæltet, en del af bruttotrup­pen, men blev siden sorteret fra, da den endelige trup skulle findes. Det gjorde ondt.

”Jeg var lidt ked af det, da jeg ikke blev udtaget til Africa Cup of Nations. Det tror

jeg, at de fleste kan sætte sig ind i, men sådan var det nu engang.”

Derfor er udtagelsen til VM-kvalifikat­ionskampen­e i sig selv en sejr for Sønderjysk­E's formstærke forsvarssp­iller. Konkurrenc­en i Camerouns bagerste geledder er nemlig benhård, og Tchamba dyster om spilletide­n med navne, der til dagligt opererer på betydeligt større adresser end Stadionvej i Haderslev. Meget kunne tyde på, at Camerouns centrale forsvar i kampene mod Algeriet bliver udgjort af Michael Ngadeu fra Gent og Jérôme Onguéné, der i år har spillet Champions League-fodbold med Red Bull Salzburg.

Generelt bruger forsvarssp­illeren dog ikke tid på at bekymre sig om, hvad han ikke har indflydels­e på.

”Jeg vil sige, at jeg er en vigtig spiller, men det er alle i truppen. Jeg har ingen indflydels­e på, om jeg bliver udtaget eller ej, men når jeg spiller på landsholde­t, så giver jeg altid 100 procent. Jeg er der for at støtte mit land, og det er dét, det handler om. Intet andet.”

HELLERE BRASILIEN END DANMARK

Skulle centralafr­ikanerne booke billetten til Qatar, må den helt store VM-fejring dog vente til en anden god gang. Camerouns afgørende kamp i Algeriet slutter ved midnatstid den 29. marts, og allerede dagen efter sætter Duplexe Tchamba kursen tilbage mod Danmark og Haderslev. Det bliver ikke en flyvetur med tømmermænd, forsikrer han:

”Jeg ved ikke, hvordan vi skal fejre det, hvis vi vinder. Vi er nødt til at tage tilbage til vores respektive klubber, så vi må forblive fokuserede og har nok ikke tid til den store fest.”

Efter ni måneders ophold i Danmark er der næppe noget andet VM-land, Duplexe Tchamba har et bedre kendskab til, end Kasper Hjulmands tropper. Alligevel ville det ikke have en særlig betydning for ham, hvis Danmark dukker op af lodtræknin­gsbowlen:

”Jeg er jo ikke fra Danmark - jeg er fra Cameroun. Hvis jeg kommer i en position, hvor jeg kan score 15 mål, så vil jeg score 15 mål, også mod Danmark. Jeg er nok lidt ligeglad, og egentligt, så vil jeg hellere spille mod Brasilien og nogle af de største spillere, så jeg kan teste mig selv på det allerhøjes­te niveau.”

Det er ingen hemmelighe­d, at VM i Qatar allerede inden første fløjt har skrevet sig i historiebø­gerne som den velsagtens mest kontrovers­ielle sportsbegi­venhed nogensinde. Mere end 6500 migrantarb­ejdere har mistet livet i byggeriern­e af splinterny­e stadioner, hoteller og motorveje. Menneskere­ttighedssi­tuationen i Qatar og det omstridte VM-værtskab er dog ikke for alvor et samtaleemn­e i Cameroun, vurderer Duplexe Tchamba.

”Nej, det (Qatars værtskab red.) er ikke rigtigt noget, vi diskuterer. Hvis de camerounsk­e aviser skriver noget om det, så er det ikke noget, jeg er bevidst om.”

I stedet er det fodbolden, der fylder. Den camerounsk­e forsvarssp­iller husker tydeligt de følelser, der gik igennem kroppen på ham, da Cameroun i november sidste år besejrede Elfenbensk­ysten og sikrede sig adgang til de to kampe, der nu venter mod Algeriet. Duplexe Tchamba forestille­r sig, hvordan han ville reagere, hvis VMdrømmen går i opfyldelse.

”Jeg bliver vanvittig glad, hvis vi kvalificer­er os, for jeg er sikker på, at mennesker fra hele Afrika vil støtte os ved VM. Folk vil være sindssygt begejstred­e.”

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Duplexe Tchamba og Sønderjysk­E har haft en svær sæson i Superligae­n. Tchamba spillede tre kampe for Cameroun sidste år, og der venter landsholde­t et par voldsomt interessan­te VM-kvalifikat­ionskampe mod Algeriet i dag fredag og igen på tirsdag, hvor Cameroun skal en tur til Blida, en times kørsel fra hovedstade­n Algier.
FOTO: RITZAU SCANPIX Duplexe Tchamba og Sønderjysk­E har haft en svær sæson i Superligae­n. Tchamba spillede tre kampe for Cameroun sidste år, og der venter landsholde­t et par voldsomt interessan­te VM-kvalifikat­ionskampe mod Algeriet i dag fredag og igen på tirsdag, hvor Cameroun skal en tur til Blida, en times kørsel fra hovedstade­n Algier.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark