Ekstra Bladet - Tipsbladet

KLOGT, KYNISK KØBENHAVN

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Før søndagens derby er FC København nummer ét i Superligae­n og på vej mod det første mesterskab siden 2019. Men de seneste par kampe har været hakkende, og 2022 har budt på offensive udfordring­er. Alligevel er klubbens midtbanepr­ofil Rasmus Falk fortrøstni­ngsfuld, for han peger på en stærk defensiv og et ungt hold med udviklings­potentiale som nøglerne til en succesfuld FCK-fremtid på både kort og lang sigt.

Der bliver fejret nogle runde fødselsdag­e i København her i 2022. Til september er det 30 år siden, at Parken blev indviet i 1992; det skete et par måneder efter fødslen af den nye fodboldklu­b FC København, der efter at have spillet de første kampe på Østerbro Stadion rykkede ind på det store stadion, hvor den stadig har hjemmebane. Men hvor fejringern­e af disse jubilæer stadig ligger et par måneder ude i fremtiden, har en af spillerne i FC København allerede kunne fejre 30-års-fødselsdag i år. Det er Rasmus Falk, der i januar fyldte rundt og i dag er en af de mest erfarne spillere i Superligae­n.

I FC København er han også den spiller i truppen, der har været i klubben længst tid og har spillet flest kampe. Han har tilmed også langt mere FCK-anciennite­t end både sportsdire­ktør, cheftræner og de mange nye stabsfolk, der er kommet til det seneste halvandet år, så udover fødeåret 1992 har Rasmus Falk rigtig meget til fælles med den klub, han er en del af. Derfor er han også den rette at spørge, når det handler om FC Københavns udvikling.

Med fire runder tilbage af sæsonen og udsigt til søndagens derby er FC København nummer et i Superligae­n med udsigt til det første mesterskab siden 2019, men det er ikke i hus nu, og fans af klubben kigger bekymret på de seneste fire runder, der blot har budt på fire point og senest to målløse kampe. Det taler ind i et 2022, hvor man ganske vist startede med at vinde en masse, men hvor de seneste otte kampe kun har budt på syv scoringer. I hele turneringe­n er man gået fra banen 14 gange med maksimalt én scoring. Så FC Københavns førsteplad­s bygger primært på en stærk defensiv, der har leveret 16 clean sheets og kun har lukket 17 mål ind, men for Rasmus Falk og kompagni er mellemregn­ingerne ikke så vigtige på dette stadie af sæsonen.

”For os handler det først og fremmest om at vinde,” siger han til Tipsbladet.

”Det er rigtigt, at det kun er i momenter, at det sprudler. Vi vil også gerne score nogle flere mål og ramme en ’10 ud af 10kamp’, men lige nu er det altoversky­ggende at samle point. VI har fire kampe tilbage, og vi ligger i en fantastisk position. Vi har det i vores egne hænder. Det handler om at gå ud og slå sig løs og gøre alt, hvad vi kan. Vi skal blive ved at forbedre nogle ting, men vi skal også fokusere og holde fast i de ting, som vi gør godt,” uddyber han.

Falk peger på, at man i sidste sæson lukkede uhyrlige 53 mål ind i 32 kampe – det højeste antal i dette årtusinde – og det hul er blevet lukket.

”Vi er svære at skabe chancer imod. Det er også en del af fodbold. Vi har et helt hold, der er klar til at hjælpe vores fantastisk­e målmand med at forsvare målet. Sidste år blev der peget fingre af, at der gik for mange mål ind. Nu ligger vi nummer ét, men vi får at vide, vi ikke sprudler nok. Men vi er altså i slutspille­t, og det handler om at samle point. Man kan tale om måden, vi vinder på, men vi tager det hele med; det handler om at vinde kampe. Vi skal bare have det mesterskab i år. Længere er den ikke,” siger Rasmus Falk.

Han medgiver, at der her på opløbsstræ­kningen i Superliga-sæsonen ikke skeles meget til udviklinge­n af spillet og de offensive udfordring­er.

”Jeg kunne godt gå ind i en masse ting, men det simple og rigtige svar er, at det lige nu handler om at vinde. Vi vil gerne underholde og imponere – specielt i Parken – for fodbold er også underholdn­ing, men lige nu er fodbold et mesterskab, der skal vindes. Det skal vi gøre alt for. Måden det sker på er vi lidt ligeglade med. Vi skal stadig huske, at vi har spillet mange gode kampe, og så har der været kampe, hvor vi har været i kloge. Der har været kampe, hvor vi har vundet, fordi vi var kyniske og kloge og spillede den rigtige kamp. Det tæller også med,” siger Rasmus Falk.

ET YNGRE FC KØBENHAVN

Netop kynisme og klogskab er nogle af de kompetence­r, som tidligere FCK-hold har været båret af. Tidligere Ståle Solbakkenh­old har også været dygtige til at vinde kampe med ét mål og levere mange clean sheets. Alligevel ser Rasmus Falk en stor forskel på det nuværende hold og nogle af de andre de mandskaber, han har været

en del af gennem sine snart seks år i klubben.

”Der er forskel på holdene, for det er en klub, hvor der bliver skiftet meget ud. Der bliver solgt og købt spillere for mange penge. Kigger man på de gode år i FC København som eksempelvi­s i 2016/17, hvor jeg kom til, følte jeg, at vi kunne spille med to hold. Der var samlet en virkelig stærk trup, som var helt fantastisk,” siger Rasmus Falk med et blik på et af de mest succesfuld­e FCK-hold, der både præsterede i Champions League-gruppespil­let og leverede et af de mest suveræne mesterskab­er i klubbens historie.

”Der var en perfekt kombinatio­n af sultne spillere, der stadig havde prøvet en del samt nogle rutinerede kræfter med spillere, der havde prøvet en hel masse. Folk som Tom Høgli, Mikael Antonsson og William Kvist. De fik måske ikke al spilletid, men de var eddermagme dygtige at have i en fodboldtru­p. De havde en masse kvalitet på fodboldban­en, men de havde også kvalitet udenfor banen. De rystede ikke på hovedet, når de ikke spillede. De tog deres rolle fuldstændi­g ind og gjorde det perfekt. Dengang havde jeg følelsen af, at det var et hold, der kørte helt af sig selv,” siger Rasmus Falk.

Han peger på foryngelse­n af FCK-truppen som en af årsagerne til de mere ustabile præstation­er i denne sæson, og han mener, at et mesterskab på denne baggrund vil være anerkendel­sesværdigt.

”I år er gennemsnit­salderen noget lavere. Der har været større udskiftnin­g, og der er blevet hentet en masse talent ind. Roony Bardghji er 16 år, og der er også Hákon Haraldsson, Isak Jóhannesso­n, William Bøving, Elias Jelert og Victor Kristianse­n, som er unge spillere,” siger Falk med henvisning til nogle af de i alt 15 FCK’ere under 20 år, der har fået spilletid på førstehold­et i alle turneringe­r i denne sæson.

I sidste sæson var gennemsnit­salderen i FC Københavns startopsti­llingrn i Superligae­n på 27 år og 123 dage, højest i Superligae­n. I denne sæson ligger snittet på 25 år og 194 dage.

”De vil blive bedre og bedre, men de har spillet en stor rolle i, at vi er der, hvor vi er nu. De har fået mange kampe og mange minutter, og vi regner med, at de bliver bedre. Vi skal vinde guld i år, men vi skal også være et FCK-hold, der næste år står med guldet. Der er så meget potentiale i mine øjne, og det glæder jeg mig til at følge,” siger Rasmus Falk, inden han igen trækker en tråd til de mesterhold, han har været en del af.

”Når vi kigger på de seneste to mesterskab­er, har vi haft mindst ti spillere i truppen, som har prøvet meget og spillet en masse europæiske kampe og fået hår brystet. I denne sæson har vores anfører Zeca været ude i størstedel­en af sæsonen. Jeg har selv haft et halvt år, hvor jeg ikke var i startopsti­llingen. Vi har hevet gennemsnit­salderen meget ned, solgt Jonas Wind til Wolfsburg og hentet en masse nyt ind. Vi har et hold med et kæmpe potentiale og er i gang med at bygge på et hold, som bliver bedre og bedre de næste år. Men i år er der heller ingen undskyldni­ng. Det er alle klar over. Vi skal vinde i år. Det gør vi mens vi stadig har en ide om at der er et stort potentiale i de unge drenge, der er 16-18-20 år,” siger han.

NYT HOLD – SAMME KRAV

Det er efterhånde­n halvandet år siden, at FC København indledte den store forandring af ledelse og stab med ansættelse­n af Jess Thorup som ny cheftræner. Siden er der også kommet ny sportsdire­ktør, ligesom der er skiftet ud på stort set alle positioner i staben foruden de mange køb og salg af spillere. Rasmus Falk er nu en af efterhånde­n få spillere i truppen, der også var en del af Ståle Solbakkens FCK, og det gør noget ved trup og en kultur, når man

ge spillere bliver skiftet ud. Han har godt kunne mærke, at hverdagen er blevet anderledes i takt med truppens sammensætn­ing.

”Det er den forskel, jeg har mærket i år. Der er stadig nogen, der har været her i noget tid, men der er ikke så mange som tidligere. Det er blevet en yngre trup, og det er også friskt. Jeg synes, at kvaliteten på træningsba­nen er god. Det er intenst, men der er mange spillere, der er meget unge. Der er også forskel på, hvordan man træner, når man er 33 og når man er 19 i et tæt kampprogra­m. Når man forynger en trup så meget, som vi har gjort, er der også et fokus på, at nogle spillere skal udvikle sig samtidig med, at vi skal vinde. Der er nogle spillere, der har fået værdifuld erfaring i år ved at være med i et tæt løb omkring mesterskab­et. Når vi snakker om kultur og DNA, giver det også noget erfaring at spille den slags kampe i FCK i en ung alder. Det skal vi også gerne have gavn af i de næste mange år,” siger Rasmus Falk.

For at bruge en kliché er FC København i gang med at bygge en motorvej, mens de kører på den, og på den måde er det også et nyt FCK, der på søndag møder Brøndby i endnu en vigtig kamp i mesterskab­sspillet. Da Rasmus Falk kom til klubben i 2016, var truppen i slutningen af en cyklus; nu er man i begyndelse­n af en cyklus. Men kravene til resultater og spil er de samme.

”Jeg tror, at Jess Thorup har tænkt nogle tanker om, hvordan han kunne få også til at vinde hurtigt. Han har nok skulle gøre nogle ting anderledes. Vi gør tingene på en anden måde nu i forhold til da han lige var kommet til. Vi har skiftet meget ud. Jeg har været heldig at være med på begge rejser, og det ER et nyt FC København. Men det er et FC København med de samme målsætning­er,” siger Rasmus Falk.

”Vi træner og spiller på en anden måde, og vi gør en masse ting anderledes end tidligere, men jeg har heller aldrig oplevet, at der er to chefer, der går helt samme retning. Der har været noget strategisk i, at vi ville forynge truppen, men det har ikke ændret på, at vi skal vinde mesterskab­er og være lige så dominerend­e i Europa som tidligere. Det bliver svært, for vi har godt nok været gode, men det er vores målsætning, og det er ambitionen blandt spillerne. Vi skal have mesterskab­et til København, koste hvad det vil,” fastslår den 30årige midtbanema­nd.

FC København fylder også 30 år til sommer, og det er altafgøren­de for klubben, at det kan fejres med et mesterskab.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Rasmus Falk har en aftale med FC København tre sæsoner til og har nu været i hovedstade­n i seks år, hvor han nu har spillet flere Superliga-kampe for FCK, end han nåede i Odense for OB. Falk og FCK spillede i søndags 0-0 i Herning i en kamp, hvor FC Midtjyllan­d-spillerne gik hårdt til Falk, der ligger som en relativt dybt liggende playmaker, når FCK er i boldbesidd­else.
FOTO: JENS DRESLING Rasmus Falk har en aftale med FC København tre sæsoner til og har nu været i hovedstade­n i seks år, hvor han nu har spillet flere Superliga-kampe for FCK, end han nåede i Odense for OB. Falk og FCK spillede i søndags 0-0 i Herning i en kamp, hvor FC Midtjyllan­d-spillerne gik hårdt til Falk, der ligger som en relativt dybt liggende playmaker, når FCK er i boldbesidd­else.
 ?? ??
 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ?? Rasmus Falk og FC København skal gerne have løst den mindre scoringskr­ise, man er i med syv mål i de otte seneste Superligak­ampe. FCK's målscore er dog ti mål bedre end FC Midtjyllan­ds.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX Rasmus Falk og FC København skal gerne have løst den mindre scoringskr­ise, man er i med syv mål i de otte seneste Superligak­ampe. FCK's målscore er dog ti mål bedre end FC Midtjyllan­ds.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark