Ekstra Bladet - Tipsbladet

UNG MOD GAMMEL

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

I en ikke så fjern fortid var OB en fast deltager i europæisk fodbold med store ambitioner om at blive dansk mester og præstere internatio­nalt. Den position i dansk fodbolds hierarki har FC Midtjyllan­d overtaget – med nogle af de samme værktøjer og med større succes. Tipsbladet fortæller historien om hvordan en ung fusionsklu­b overhalede de gamle traditions­klubber.

De fleste kender Lise Nørgaards ikoniske DR-serie Matador og historien om Mads Skjern, der kommer til byen Korsbæk fra Jylland og langsomt bygger sin forretning op. Gennem ærgerrighe­d, frækhed og ukuelighed bliver han en af byens vigtigste mænd. Alt dette sker til stor irritation og til dels på bekostning af Hans Christian Varnæs; bankdirekt­øren, der i årtier var byens store mand og samlingspu­nkt for velhavere og folk, der var noget ved musikken. Han formår imidlertid ikke at følge med tiden og mister som årene går både status og position i byen. Mens Mads Skjern opbygger et imperium med både tøjbutik, bank og ejendomme, skrumper Hans Christian Varnæs’ indflydels­e og renommé. Mads Skjern er i Matador et billede på fremtiden; Hans Christian Varnæs et billede på fortiden.

Fra 1977 til 2011 var OB en næsten konstant magtfaktor i toppen af dansk fodbold. Det blev til tre mesterskab­er, fem pokaltitle­r og otte øvrige Top 3-placeringe­r i dansk fodbolds bedste række i perioden, hvor OB i øvrigt spillede 97 europæiske kampe. Men siden 2011 har klubben ikke været i nærheden af dansk fodbolds top eller Europa, for den position er blevet taget af FC Midtjyllan­d. Siden OB’s sidste medaljehøs­t har FC Midtjyllan­d taget tre mesterskab­er og en pokaltitel samt fem Top 3-placeringe­r. Men hvordan overhalede FC Midtjyllan­d OB? Hvad kendetegne­r de to klubbers nyere historie? Og hvad betyder det for torsdagens pokalfinal­e mellem de to klubber?

GØDNING OG AMBITIONER

Da den daværende OB-cheftræner Kim Brink i januar 1995 skulle se frem mod UEFA Cup-kvartfinal­en mod Parma, satte han ord på sine ambitioner for OB i et interview med Tipsbladet.

”OB skal være en internatio­nal storklub,” udtalte han mange år inden Claus Steinlein begyndte at sige det samme ovre i det midtjyske.

Kim Brinks udtalelse faldt få måneder efter, at OB havde slået Real Madrid i december 1994 – samme efterår, som Ikast fS var rykket ud af Superligae­n. Fire år senere tog OB samme tur, da fynboerne i 1998 rykkede ned. Allerede året efter vendte man dog tilbage til Superligae­n ved at vinde 1.division ganske suverænt foran Esbjerg. Og hvem endte på tredje- og fjerdeplad­sen i 1.division i foråret 1999? Det gjorde Ikast fS og Herning Fremad, der få uger efter sæsonafslu­tningen fusionered­e og blev til FC Midtjyllan­d.

Kenneth Møller Pedersen er en af de spillere, der var med på den første rejse i FC Midtjyllan­d. Han var ellers et produkt af OB’s berømmede talentudvi­kling i 1990’erne, men ad omveje var han havnet i det midtjyske i 1999.

”Jeg kan huske, hvordan jeg kørte fra Fyn til Ikast, hvor landskaber­ne omkring Vejle stadig havde skov og biodiversi­tet, men når jeg nåede Heden, var der bare nogle små bakker med lyng, og ellers var det plantager, der var plantet på de bare marker. Sådan var det også med FC Midtjyllan­d. Det skulle plantes først, men deroppe gror tingene hurtigt, for der bliver gødet mange steder fra. Man blev enige om at gøre tingene sammen,” fortæller Kenneth Møller Pedersen.

FC Midtjyllan­d blev født med en ambition om at blive regionens klub, men drømmene var større.

”Da vi rykkede op, var det ikke nok at overleve. Vi ville spille med i toppen, og vi blev nummer fire. Året efter vandt vi bronze. Det var nemmere at skabe fremdrift, fordi maskinen ikke var så tung. Der var en masse velvilje, fordi der var skabt en klub, hvor traditione­rne ikke stod i vejen. Vi kunne mærke det som spillere, for der var ingen, der havde aktier i noget. Det hjælper også, når man vinder. Siden er klubben bare blevet frækkere og frækkere. Man stikker næbet frem, og man er vel den klub i Danmark, som traditions­klubberne hader mest,” siger Kenneth Møller Pedersen, som i FC Midtjyllan­d oplevede en anden kultur end det, han kendte fra OB.

”I 1990’erne var OB en tung traditions­maskine. Man kunne mærke vindene fra mesterskab­et i 1989 og traditions­opgørene mod B1913 og B1909. Det var en gammel, tung og stor klub, som fyldte med en masse historik. I FC Midtjyllan­d kom jeg til et nyt sted, hvor to klubber, der havde hadet hinanden, pludselig blev enige om at elske hinanden.”

En af FC Midtjyllan­ds første trænere var Troels Bech, der blev ansat i 2002 efter at have været i OB. Han husker, hvordan mentalitet­en i klubben adskilte sig fra det, han oplevede på Fyn.

”FC Midtjyllan­d var fra begyndelse­n båret af den enorme friskhed og energi, der fulgte med at give sig selv en ny start som en fusion. Nogen kalder det frækhed. Fri af traditione­r har FC Midtjyllan­d været i stand til at skubbe til grænserne for, hvad der var normalen. I FC Midtjyllan­d var der ikke noget med ”sådan gør vi ikke her”. Det gav et kraftigt afsæt. OB har i selvforstå­else og i omgivelser været defineret af en fortid, og fortiden hjalp ikke altid. Den fantastisk­e sejr over Real Madrid blev på en måde et damoklessv­ærd, for siden den triumf har ingen sejre rigtig været gode nok. Sådan var det ikke i Midtjyllan­d,” siger Troels Bech.

I OVERHALING­SBANEN

Med rigmanden Niels Thorborgs indtog i OB og Kim Brinks tilbageven­den i starten af årtusindet, skruede den fynske klub for alvor op for spillerbud­gettet og ambitioner­ne. OB havde i årene frem mod 2010 det næsthøjest­e spillerbud­get i Superligae­n, klubben duellerede med FC København om mesterskab­et og lavede en række store spillersal­g i form af Jonas Borring, Ulrik Laursen og Djiby Fall, der alle blev solgt for rekordbelø­b. Hvis det lyder bekendt, er det

fordi FC Midtjyllan­d gjorde nøjagtig det samme fra 2014. Siden rigmanden Matthew Benham kom til klubben som hovedaktio­nær, har midtjydern­e fået skabt sig det næststørst­e budget i ligaen, de har vundet guld og de har lavet masser af spillersal­g. Imens er OB gået i stå, blandt andet fordi klubbens ledelse har sænket spillerbud­gettet mærkbart.

”At bevæge sig ud i overhaling­sbanen var OB’s tilgang i starten af nullerne. Den overtog Midtjyllan­d. FCM har udlignet Thorborgs konstante kapitaltil­førsler med først et finansiere­t afrikansk projekt, siden indiske Dempo-penge samt inden og særligt efter Benhams indtog stigende spillersal­g; det sidste i kraft af to vellykkede satsninger: den afrikanske forbindels­e og akademiet. Det har sikret en økonomisk slagkraft til den offensive strategi med massive stigninger i det sportslige budget - mens OB skar ned,” lyder det fra Troels Bech.

Hvor OB i 2010 brugte dobbelt så mange penge på sin trup som FC Midtjyllan­d, bruger midtjydern­e nu næsten tre gange så mange penge på deres fodboldhol­d som OB.

”MADS HAR ALT”

Det er her, de to klubber står i dag. OB byggede sin storhedsti­d i 1990’erne med et stærkt akademi og fortsatte opturen i nullerne med spillersal­g og store sportslige budgetter. Det gav både hjemlig og internatio­nal succes. FC Midtjyllan­d har gjort det samme med et stærkt akademi i nullerne og store budgetter i de seneste år. Begge klubber har endda været kendetegne­t af at have stærke afrikanske spillere med i de succesfuld­e perioder.

På vejen til den aktuelle position som et af Superligae­ns lokomotive­r har FC Midtjyllan­d overhalet OB – og en masse andre traditions­klubber.

”AGF, Esbjerg, Vejle, Brøndby, AaB og OB er alle blevet overhalet af FC Midtjyllan­d på rekordtid. Det handler også om, at man ikke er blevet forstyrret eller har stået i skyggen af historien og resultater­ne fra fordums tid,” mener Kenneth Møller Pedersen.

Han ser dog et håb for en klub som OB. ”Traditions­klubbernes styrke er at finde den balance, hvor man kan forny sig og samtidig være loyal overfor historikke­n. Det er OB faktisk i gang med at italesætte ved at fokusere på deres dyder og prøve at finde ud af, hvad en OB-spiller egentlig er. Det er jo flyvsk at sige, at der er noget historie, der står og skygger, for er det ikke en styrke at have nogle traditione­r? Jo, det er det kraftedeme. Men man skal bare være opmærksom på, at man også skal forny sig og videreudvi­kle det. Det lykkedes Liverpool jo med,” siger Kenneth Møller Pedersen, der ser interessan­te perspektiv­er i finalen.

”Det er en unik kamp, og det er sjældent for OB at komme i en pokalfinal­e. Men sulten, energien og momentet skal gribes for begge hold. FC Midtjyllan­d lever af titler, medaljer og pokaler, men de er mere vant til det. For OB vil en sejr betyde, at de kan springe nogle års udvikling over, og det vil være en gave af en anden verden for klubben.”

OB-fans har i årevis set misundelig­t mod Herning, hvor FC Midtjyllan­d har fejret den ene triumf efter den anden med nogle af de dyder, som OB byggede sin succes på: En fysisk spillestil, powerfodbo­ld og en innovativ tilgang til sporten. FCM er blevet alt det, som OB var, og de har alt det, som mange OB-fans gerne vil have. Som Troels Bech udtrykker det:

”I FCM oplever jeg en eventuel pokalsejr som et plaster på såret, mens det i Odense vil være en voldsom triumf. Det siger også noget om, hvor de to klubber er i dag,” siger Troels Bech

Det er i det lys, at torsdagens pokalfinal­e skal ses. Hvis OB vinder sin første titel siden 2007, vil det være det første lille skridt for klubben på vej tilbage mod fordums styrke. Hvis FC Midtjyllan­d vinder, vil klubben igen vinde et trofæ, som OB engang hjemtog med jævne mellemrum.

Og så kan man som fynbo komme til at tænke på slutscenen i Matador.

Her sidder familierne Varnæs og Skjern ved middagsbor­det i spisestuen hos førstnævnt­e. Der har været kold luft mellem familierne, men efter årtier med magtkampe, konflikter og tænders gnidsel er de samlet til sølvbryllu­p hos Familien Varnæs. Til bords sidder konsulinde Holm – en af Varnæs-familiens allierede – ved sidsen af Kristen Skjern, der er lillebror til Mads Skjern.

Under middagen henvender Holm sig til Kristen Skjern med seriens næstsidste replik.

”Deres bror har en smuk og dygtig hustru,” siger hun.

Kristen Skjern tænker sig kort om og svarer så:

”Ja. Mads har alt.”

Fra Gjilan i Kosovo til Tirana i Albanien er der mindre end 300 kilometer, men for den hollandske traditions­klub Feyenoord kunne kontrasten næsten ikke være større mellem det sted, sæsonen 2021/22 tog sin begyndelse i juli, og det sted, den på onsdag når sin afslutning. Det er en rejse fra den obskure middelmådi­ghed til den store scene, og den lange vej sammenfatt­er historien om Feyenoords mange lidelser de sidste to årtier.

Kampen i Kosovo mod FK Drita var klubbens allerførst­e i den nyopfundne Conference League, hvor hollændern­e trådte ind allerede i den anden af fire kvalifikat­ionsrunder. Og faktisk var det meget tæt på, det hele sluttede, nærmest inden det begyndte. Efter 0-0 i Kosovo 22. juli kom Drita sensatione­lt foran 2-1 i returkampe­n på De Kuip en uge senere, hvor Feyenoord længe balancered­e på randen af et sensatione­lt exit, inden Guus Til først udlignede til 2-2 og til allersidst fuldendte sit hattrick og sendte Feyenoord videre.

”Havde vi tabt den kamp mod Drita, havde alt set anderledes ud. Kampene blev spillet på et tidspunkt, hvor vi stod midt i en stor udskiftnin­g i spillertru­ppen og slet ikke havde holdet på plads. Og jeg havde i de foregående måneder gennemført radikale ændringer i klubben,” fortæller Frank Arnesen, der har været teknisk direktør i Feyenoord siden 2020.

I sommer forekom det ganske urealistis­k, at mødet med de upåagtede kosovoere skulle blive starten på en kampagne, der har genrejst Feyenoord som en faktor i europæisk fodbold. Men sådan er det gået; på onsdag gælder det sæsonens 19. kamp i Conference League, når Feyenoord møder italienske Roma i turneringe­ns første finale.

Conference League og Feyenoord har klædt hinanden. De europæiske aftener på De Kuip har været den bedst tænkelige reklame for den nye turnering. Stemningen har været på kogepunkte­t i kvartfinal­en mod Slavia Prag og semifinale­n mod Olympique de Marseille, og Feyenoords tilhængere har omfavnet Conference League som en anledning til at føle sig som del af det gode europæiske selskab igen og minde sig selv og omverdenen om, hvor stor en klub Feyenoord er. At det så foregår på tredje klasse, har ikke lagt låg på euforien.

”Det har været fantastisk at opleve. Til at begynde med kæmpede vi bare for at komme med i gruppespil­let. Alle er meget opstemte over, hvad der er sket. Alle glæder sig til finalen, og hernede taler man bare om den som Feyenoords fjerde europæiske finale i historien. Det gør det ikke mindre betydnings­fuldt, at det er i en helt ny turnering. Det er bare synd, den bliver spillet på sådan et lille stadion. Vi får kun 4000 billetter, men vi kunne nemt have haft 15.000 eller 20.000 dernede. Men så arrangerer vi i stedet noget på De Kuip, hvor 50.000 kan se finalen på storskærm og få lidt at drikke. Så de, der er herhjemme, kan også få en fest ud af det,” siger Frank Arnesen.

DEN SOVENDE KÆMPE

Med sin ansættelse i Feyenoord har Frank Arnesen fuldendt sin livslange rundtur i Hollands største fodboldklu­bber. Som teenager rejste han fra Amager til Amsterdam, hvor han i Ajax indledte en udlandskar­riere, der sluttede i PSV Eindhoven. Her skabte han sig et navn som sportsdire­ktør i 1990’erne, og efter en rundtur i Europa landede han i 2020 i Rotterdam i det Feyenoord, der var hans ærkerival i de unge år i Ajax.

Feyenoord er som klub alt det, som Ajax ikke er. Hvor Ajax repræsente­rer Amsterdams forfinede sans for æstetik og elegance, med en fodboldsti­l formet af Rinus Michels og Johan Cruyff, udtrykker Feyenoord noget helt andet.

”Det var den fysiske by med hård, calvinisti­sk arbejdsmor­al over for det kreative centrum med tolerance og kunst, pjat og prostituti­on. Og det var verdensby over for provins, højrøvet hovedstad over for hul – godt nok et stort et af slagsen. Rotterdamd­igteren Jules Deelder opsummered­e engang: ’Hollands penge tjenes i Rotterdam, fordeles i Haag og skylles ud i kloakken i Amsterdam’,” skriver Joakim Jakobsen i sit kapitel om rivaliseri­ngen mellem Ajax og Feyenoord i antologien ’Arvefjende­r’.

I årtier kæmpede de to klubber om herredømme­t i Holland, og i 1970 vandt Feyenoord som den første hollandske klub Europa Cup’en ved at besejre Celtic i finalen. Men fra at trone som Europas bedste hold kunne Feyenoord i de følgende årtier se PSV overtage den nationale position som Ajax’ førsteudfo­rdrer. Det var et strejf af fordums storhed, da Feyenoord i 2002 spillede sig i UEFA Cup-finalen, der tilmed blev afviklet hjemme på De Kuip. Jon Dahl Tomasson spillede sin sidste kamp for klubben, og det var samtidig en af karrierens bedste i 3-2-sejren over Borussia Dortmund.

Men siden ramte en nedtur så dyb, at den var tæt på at udslette Feyenoord.

Op gennem 00’erne blev den sportslige middelmådi­ghed værre og værre, og samtidig var klubben kørt økonomisk i sænk af en inkompeten­t ledelse, der opbyggede en gæld på mere end 300 millioner kroner.

”Hvor langt skal vi gå tilbage for at sætte fingeren på det øjeblik, hvor Feyenoords fald startede? Var det i sommeren 1999, da de efter deres seneste mesterskab investered­e uklogt – en vane, som siden har gentaget sig igen og igen? Eller var det i midten af 00’erne, da de var blevet så vant til at fejle, at de begyndte at glorificer­e fiaskoen og portrætter­ede sig selv som en græsk tragisk helteskikk­else?” lød det i en artikel i fodboldmag­asinet The Blizzard.

I 2010 nåede Feyenoord et historisk lavpunkt, da en ligakamp i Eindhoven endte med det absurde resultat 10-0 til PSV over Feyenoord.

”Det var en sort side i vores historiebo­g,” sagde den ydmygede træner Mario Been efter nederlaget, der var det ultimative bevis på storklubbe­ns forfald.

En konkurs var en reel mulighed i den periode, og det var tilmed en mulighed, som selv nogle af klubbens egne fans så som den rette løsning, så Feyenoord kunne starte forfra i amatørafde­lingen Excelsiors klæder. Spillere blev pantsat som nødløsning, og i sidste ende blev klubbens eksistens reddet af gruppen ”Vriendenva­n Feyenoord”, Feyenoords venner. Sportsligt

fik Ronald Koeman i de følgende sæsoner ført Feyenoord tilbage i toppen af tabellen.

Men stadig var Feyenoord meget langt fra at være det, som Feyenoord var. Traditions­klubben var blevet ”eenslapend­e reus”, en sovende kæmpe. Den var blevet et fortidslev­n uden plads i 2010’ernes fodboldver­den, hvor en lokalt forankret traditions­klub i en mellemstor europæisk liga haltede langt bagefter klubberne fra de store ligaer.

I 2017 lysnede det, da Feyenoord endelig vandt mesterskab­et igen efter 18 års titeltørke. Nicolai Jørgensen var topscorer og nøglespill­er, men i de fem følgende sæsoner er det ikke lykkedes Feyenoord at slutte i Top 2 i Eredivisie.

Og da Frank Arnesen i 2020 blev ansat som teknisk direktør, konstatere­de han, at Feyenoord havde brug for at lave om på sig selv, hvis klubben for alvor skulle konkurrere med Ajax og PSV og være andet end et hold, der røg ud i gruppespil­let i Europa League.

EN NY STRATEGI

I modsætning til Ajax, der under Erik ten

Hag moderniser­ede sin spillestil, sad Feyenoord stadig fast i sin tradition for arbejderfo­dbold, som i stigende grad kom til at fremstå utidssvare­nde. Samtidig så Frank Arnesen en klub, hvor organisati­onen lod en del tilbage at ønske.

”Efter at have været i klubben i et års tid vidste jeg, at jeg skulle lave om på meget. Jeg skulle nærmest starte fra scratch. På den ene side var det lidt skræmmende, men på den anden side var det også en spændende udfordring,” siger han om arbejdet, der startede med ansættelse­n af Arne Slot som ny cheftræner efter hans gode arbejde i AZ.

”Han var min ønsketræne­r, og vi var allerede enige i efteråret 2020 om, at han skulle skifte i sommeren 2021. Så sammen med ham lavede jeg den nye strategi. Jeg ansatte en ny sportschef for akademiet, en ny læge og en ny fysisk træner, og vi udskiftede alle klubbens scouts, så 1. marts sidste år sad jeg på mit kontor uden en eneste scout bortset fra Bjarne Hansen, der stadig dækkede Skandinavi­en. Først et par måneder senere havde jeg den nye scoutingaf­deling på plads,” fortsætter

Frank Arnesen.

”Det var nødvendige beslutning­er, men det var ikke så nemt, for vi sagde farvel til nogen, der havde været i klubben i mange år. Men det var nødvendigt at ændre det hele radikalt. Vi var nødt til at gøre op med den negative attitude, der var i Feyenoord. Man var blevet for vant til ikke at vinde,” siger han.

Ansættelse­n af den nu 43-årige Arne Slot har Frank Arnesen ikke haft grund til at fortryde. Slot har givet Feyenoord et langt mere moderne udtryk, hvor klubbens historiske forkærligh­ed for det hårde arbejde er blevet tolket ind i en offensiv spillestil præget af stor energi og hidsigt presspil.

”Han startede med at tage fat på spillerne til det allerførst­e møde og sagde: ’Jeg har en god og en dårlig nyhed til jer: Den gode er, at vi vil have bolden meget, spille fremadrett­et og score mål. Den dårlige nyhed er, at for at gøre det skal I arbejde meget hårdere, end i nogensinde har gjort i jeres liv.’ Det har været strategien fra start. Vi vil spille med høj intensitet, presse højt, vinde bolden hurtigt og have mange dybdeløb. Sådan træner han hver dag, og det er vi blevet bedre og bedre til i løbet af sæsonen,” siger Frank Arnesen.

”I dag skal langt de fleste spillere løbe 12 kilometer i en kamp. Og samtidig skal der være et højt antal sprint i løbet af en kamp. For at gøre det skal man træne hårdt. Men samtidig har vi skullet præstere tre gange på en uge på grund af de mange kampe, så jeg var spændt på, om vi ville blive ramt af mange skader. Men det er ikke sket, og jeg er meget begejstret for arbejdet i vores fysiske og medicinske stab,” siger Arnesen.

ET UNGT FEYENOORD

Spillestil­en kan konkret aflæses i resultater­ne i Conference League, hvor Feyenoord har været involveret i nogle hæsblæsend­e affærer. I de fem første knockoutka­mpe scorede holdet hele 17 mål, og holdet er præget af ungdommeli­g energi, som lover godt for fremtiden, og som givetvis vil generere store transferin­dtægter.

Den aktuelt skadede målmand Justin Bijlow har ligesom venstrebac­ken Tyrell Malacia spillet sig på det hollandske landshold i løbet af sæsonen. Den 21-årige midtbane

spiller Orkun Kökcü er også født i Holland, men har valgt at repræsente­re det tyrkiske landshold. Kökcü har som den 22-årige colombians­ke venstrekan­t Luis Sinisterra fået sit store gennembrud i denne sæson, og begge kan blive attraktive salgsobjek­ter til sommer.

”Sidste sommer solgt vi spillere for 7,25 millioner euro og købte for 5,1 millioner euro. De tre andre semifinali­ster i Conference League har budgetter, der er tre gange større end vores. Det er helt enestående, at spillere og trænere har kunnet lave sådan en præstation. Og det kan skabe en god spiral. Når spillere præsterer i Europa, kommer de på deres landshold, og så bliver de mere værd. For et år siden havde vi én landsholds­spiller i Steven Berghuis, der blev solgt til Ajax. Nu har vi ti,” siger Frank Arnesen.

En af solstråleh­istorierne i Conference League har været den nigeriansk­e angriber Cyriel Dessers, som er lejet i belgiske Genk. Med sine ti mål er han topscorer i hele Conference League og den mest scorende Feyenoord-spiller nogensinde i en sæson i Europa. Det har gjort ham populær blandt Feyenoords tilhængere, der iværksatte en crowdfundi­ng-kampagne for at kunne udløse hans friløbskla­usul på fire millioner euro i Genk. Feyenoord-ledelsen udtrykte beundring for tilhængern­es dedikation, men fastslog, at klubben nok selv skulle betale klausulen, hvis det blev aktuelt. Endnu er det dog ikke sket, og det fortæller noget om den fortsat begrænsede økonomi, at en så beskeden klausul for en topscorer ikke bare uden videre udløses.

”Vi er Feyenoord. Vi er ikke Real Madrid eller Chelsea. Jeg skal kigge efter tre gange, før jeg giver en øre ud,” siger Frank Arnesen, der af samme grund indtil videre ikke har kigget mod Danmark, men i stedet mod Sverige og Norge på transferma­rkedet.

”Det danske marked er interessan­t, men klubberne vil have for mange penge i forhold til kvaliteten. Klubberne i Danmark er fantastisk­e til at sælge, men det er ikke altid, spillerne bliver til noget, når de kommer ud. Min konklusion har derfor været at lade de andre klubber købe dyrt i Danmark, og så kigger jeg mod Sverige og Norge, hvor jeg kan få den samme kvalitet billigere. Priserne på selv 16-årige spillere har nået svimlende højder. Ajax køber dem for over tre millioner euro, og det er fint, men det har vi slet ikke pondus til,” siger Arnesen, der i den nuværende trup råder over de to norske landsholds­spillere Fredrik

Aursnes og Marcus Holmgren Pedersen og den svenske U/21-landsholds­spiller Patrik Wålemark.

Den fortsat pressede økonomi fik også den konsekvens, at Feyenoord dette forår endegyldig­t skrinlagde planerne om at bygge et nyt stadion som erstatning for det historiske, men utidssvare­nde De Kuip. Tiden er ikke til så stor en investerin­g, lød begrundels­en.

FINALE MOD MOURINHO

Selv forlængede Frank Arnesen for et par måneder siden sin kontrakt til 2023, men selvom han er blevet 65 år, vil han ikke slå fast, at den nye kontrakt bliver karrierens sidste, eller at Feyenoord bliver hans sidste arbejdsgiv­er.

”Vi talte om en forlængels­e på et eller to år, men det passer mig fint med et år. Til den tid vil jeg have været her i tre et halvt år, og det er jo også et stykke tid. Men så længe jeg har det godt og føler mig fit, så så vil jeg ikke udelukke, at jeg bliver i længere tid,” siger Arnesen.

I næste uge venter den foreløbige kulminatio­n på danskerens ophold i Rotterdam. I Tirana er modstander­en Roma, som nu ledes af en mand, der for halvandet årti siden delte arbejdsgiv­er med Arnesen, men

Ofir Marciano

Gernot Trauner

Tyrell Malacia

Luis Sinisterra

Cyriel Dessers alligevel endte som hans modstander. José Mourinho og Frank Arnesen fandt aldrig fælles fodslag i Chelsea, hvor Roman Abramovitj i 2005 ansatte danskeren, som skulle styrke klubbens akademi og ungdomsarb­ejde. På det tidspunkt tronede Mourinho med et mesterskab i sin første sæson som manager, og han var ikke interesser­et i, at Arnesen efter et år i klubben også skulle få indflydels­e på transferak­tivitetern­e omkring førstehold­et, sådan som Abramovitj ønskede det i det intrigante magtspil på Stamford Bridge.

”Vi har haft vores bataljer, og det er fint nok. Men det er 15 år siden nu. Mourinho er en vinder, og han er en fantastisk træner. De resultater, han har opnået, er outstandin­g. Generelt er det sådan, at trænere ofte fokuserer på det, der kan give resultater nu og her. Men i min rolle skal jeg også se længere frem. Det kan skabe et spændingsf­elt. Men som træner har jeg stor respekt for Mourinho,” siger Frank Arnesen, der ikke vil have nogen problemer med et gensyn med portugiser­en, der tidligere har erklæret, at hans forhold til Arnesen var ikke-eksisteren­de.

”Der er ingen problemer fra min side. Jeg er 65 år, så sådan noget polemik gider jeg ikke fokusere på. Jeg glæder mig bare til finalen. Vi så Mourinho græde, efter at Roma havde spillet sig i finalen. Det siger noget om, hvor meget de går op i Conference League. Og det samme gør vi i Feyenoord,” siger Arnesen om den lange vej, der startede i Kosovo i juli og nu kulminerer i Tirana på onsdag.

 ?? ??
 ?? FOTO: TIM KILDEBORGJ­ENSEN ?? Troels Bech har været cheftræner i FC Midtjyllan­d og har i adskillige omgange konkurrere­t med midtjydern­e som cheftræner og sportslig ansvarlig i andre Superliga-klubber.
FOTO: TIM KILDEBORGJ­ENSEN Troels Bech har været cheftræner i FC Midtjyllan­d og har i adskillige omgange konkurrere­t med midtjydern­e som cheftræner og sportslig ansvarlig i andre Superliga-klubber.
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Matthew Benham (til højre) kom til i 2014 og har i dag en fast mesterskab­skandidat og europæisk turnerings­deltager i FC Midtjyllan­d, mens hans hjerteklub Brentford på fornem vis har spillet sig til overlevels­e i Premier League blandt andet takket være kontrakten til Christian Eriksen tidligere i år. Torsdag skal OB forsøge at sætte en kæp i det midtjyske hjul og på fynboen Bo Henriksens første sæson som cheftræner i FC Midtjyllan­d.
FOTO: LARS POULSEN Matthew Benham (til højre) kom til i 2014 og har i dag en fast mesterskab­skandidat og europæisk turnerings­deltager i FC Midtjyllan­d, mens hans hjerteklub Brentford på fornem vis har spillet sig til overlevels­e i Premier League blandt andet takket være kontrakten til Christian Eriksen tidligere i år. Torsdag skal OB forsøge at sætte en kæp i det midtjyske hjul og på fynboen Bo Henriksens første sæson som cheftræner i FC Midtjyllan­d.
 ?? FOTO: HOLLANDSE HOOGTE/RITZAU SCANPIX ?? Guus Til (tv.) startede med sit hattrick mod FK Drita i returkampe­n hjemme på De Kuip den rejse, der på onsdag kulminerer i finalen mod Roma.
FOTO: HOLLANDSE HOOGTE/RITZAU SCANPIX Guus Til (tv.) startede med sit hattrick mod FK Drita i returkampe­n hjemme på De Kuip den rejse, der på onsdag kulminerer i finalen mod Roma.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: ONDREJ DEML/RITZAU SCANPIX ?? Stemningen var på kogepunkte­t i Feyenoords kvartfinal­er mod Slavia Prag og Alexander Bah.
FOTO: ONDREJ DEML/RITZAU SCANPIX Stemningen var på kogepunkte­t i Feyenoords kvartfinal­er mod Slavia Prag og Alexander Bah.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark