Ekstra Bladet - Tipsbladet

ENSTEMMIG LANDSHOLDS­DUO: ÆRGERLIGT OG UACCEPTABE­LT

Sæsonerne har nået sin ende rundt omkring i fodboldeur­opa, hvilket nogle steder har budt på glædesrus, mens andre er gået hjem med slemme skuffelser. Lige så hårdt det kan være at være fodbold fan, lige så sjovt kan det også være. Men sommetider tager føl

- TEKST: MIKKEL FUHR NIELSEN

Store følelser er i spil, når oprykning, nedrykning, medaljer og europæiske pladser er på spil. Følelser, der særligt i denne sæson er kommet til udtryk på lægterne på godt og lidt for ofte ondt.

Et par eksempler er Sheffield Uniteds Billy Sharp, der blev overfaldet i England, Saint-Etienne-fans, der kastede romerlys og fyrværkeri i retning af deres modstander­e, mens Joachim Andersen i næstsidste Premier League-spillerund­e selv stod midt i orkanens øje på Goodison Park.

”Da de [Everton, red.] scorer til 3-2 med ti minutter igen, løber fansene på banen. Jeg har aldrig nogensinde set det før, for de havde jo ikke vundet endnu. Det var meget overdrevet, og alle fansene kom hen i vores hoveder og råbte alle mulige grimme ting,” siger stopperen ved onsdagens landsholds­samling.

Everton havde brug for en sejr, som ville sikre dem endnu en sæson i Premier League. De sejrede med 3-2 over Crystal Palace, hvor særligt danskerens manager, Patrick Vieria, fik den værst tænkelige medfart.

Patrick Vieira havde på vej ud af banen en råbende og gestikuler­ende Everton-fan helt oppe i ansigtet, som han viftede væk med et spark. Noget, som efterfølge­nde skabte stor røre i England.

”Det er fans, der opfører sig fuldstændi­g tåbeligt, og måske skulle han [Patrick Vieira, red] have været lidt mere cool. Selvom jeg lige nu synes, at der er et eller andet billede af, at fans må gøre hvad de vil, mens vi ikke må gøre noget.”

FRANSKE PROBLEMER

Joachim Andersens danske landsholds­kollega i OGC Nice, Kasper Dolberg, synes også, at tendensen er havnet et ærgerligt sted.

”Det er, som om det er kommet ud af kontrol. Man har set det mere og mere med Saint-Ètienne, da de rykkede ud. Det er fandeme ærgerligt. Det kan være farligt, der er mange følelser på spil,” siger Kasper Dolberg ved onsdagens landsholds­samling.

Kasper Dolberg var tilbage i efteråret en del af kampen mod Marseille, som blev afbrudt efter 75 minutter, da fans invaderede banen. Det opgør endte med at blive spillet om senere.

”Det føler jeg ikke som sådan, jeg har været [bange, red.], selv da det skete der mod Marseille. Det var mere en frustratio­n, at kampen blev afbrudt, da vi var foran. Set i bakspejlet er det da ærgerligt,” siger Dolberg.

Episoden i Saint-Ètienne fandt sted dagen efter Champions League-finalen i Paris, hvor kickoff blev udskudt i 36 minutter som følge af de franske myndighede­rs store problemer med logistikke­n omkring kampen.

I Saint-Ètienne blev flere spillere slået under baneinvasi­onen og måtte flygte ned i spillertun­nellen.

I Nottingham i England fik en Forest-fan et halvt års fængsel efter at have nikket Sheffield Uniteds anfører Billy Sharp en skalle under en baneinvasi­on i sekunderne efter, Forest havde spillet sig i Championsh­ip-finalen via straffespa­rkskonkurr­ence.

Landstræne­r Kasper Hjulmand advarer ligesom spillerne mod tendensen og kan frygte, hvilke tiltag, der kommer i brug, hvis baneinvasi­onerne ikke stopper.

"Det er jeg bekymret for. Det er en bekymrende udvikling – især for os der tænker tilbage til Hillsborou­gh, og hvad der skete på det tidspunkt, hvor der var så mange baneinvasi­oner. Man begyndte efterfølge­nde at grave grøfter og sætte hegn op, og det skal vi helst ikke tilbage til, for så ved vi, hvad det kan ende med," siger Kasper Hjulmand og tilføjer:

"Det er som om, at det er forsvundet fra hukommelse­n, men jeg kan i hvert fald godt huske det, og det er en bekymrende udvikling, at folk synes, det er en fantastisk ide at løbe ind på banen. Jeg håber ikke, at der skal nogle bump til, og jeg håber ikke, at vi skal til at bygge hegn igen, for der har vi været."

Landsholds­spillerne har i denne uge været samlet i Helsingør for at forberede sig på Danmarks fire Nations League-kampe mod Frankrig, to gange Østrig og Kroatien.

 ?? FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT/RITZAU SCANPIX ?? Baneinvasi­oner har været et stort problem i Europa i dette forår. Her er det efter Saint-Ètiennes nedrykning til Ligue 2.
FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT/RITZAU SCANPIX Baneinvasi­oner har været et stort problem i Europa i dette forår. Her er det efter Saint-Ètiennes nedrykning til Ligue 2.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark