Ekstra Bladet - Tipsbladet

INSTAGRAMB­ESKED SENDTE JEPPE I ARMENE PÅ HAITIS LANDSHOLD

Hvad laver en fyr fra Kolding på Haitis landshold?

-

VICTOR RISAGER

JJeppe Simonsen er opvokset i Kolding, han havde frem til januar tilbragt hele sit fodboldliv i danske klubber, han har spillet for flere danske ungdomslan­dshold, og hans navn klinger så dansk, som det overhovede­t kan.

Men når den tidligere Sønderjysk­E-spiller over de kommende uger skal spille landskampe, er det ikke som en del af Kasper Hjulmands danske landshold, der skal møde Frankrig, Østrig, Kroatien og så Østrig igen i Nations League.

I stedet skal Jeppe Simonsen i aktion for Haiti, hvor han blev født, inden han blev adopteret som etårig, og som han har spillet fem kampe for siden debuten i 2021.

“Det er jo selvfølgel­ig lidt specielt at være opvokset i Kolding og spille for Haiti. Også fordi jeg ikke rigtig har nogle relationer til Haiti, andet end at jeg er født derovre. Det var også lidt specielt, da jeg var derovre første gang, for jeg havde aldrig været der før. Men jeg er glad for min beslutning. Jeg har altid følt, at jeg har manglet et eller andet i forhold til Haiti,” siger Jeppe Simonsen til Tipsbladet.

På grund af sin opvækst i Kolding var Simonsens forhold til Haiti i mange år heller ikke noget stort. Han har hverken kendt nogen i eller besøgt det caribiske land, og hans kendskab til landet har været begrænset til, hvad han kunne høre i nyhederne. I dag er det anderledes.

“I takt med at jeg er blevet ældre og har udviklet mig har jeg fået lysten endnu mere til at komme derover og se, hvad det er for et land. Hvad jeg egentlig kunne have stået i. Jeg er jo heldig at få lov til at blive adopteret og ikke skulle rende rundt derovre. For hvem ved, hvad der ville være sket for mig? Jeg ved det ikke.”

“Den del har været med til at påvirke mig, og på en eller anden måde har jeg haft lyst til at give tilbage, og det kan jeg gøre ved at spille for landsholde­t og repræsente­re dem i Europa,” fortæller dansk-haitianere­n.

Men hvis forbindels­en til Haiti var så sparsom, hvordan i alverden kom den nuværende Podbeskidz­ie-spiller så i kontakt med landets fodboldfor­bund? Det er en sjov historie.

“Det er faktisk meget specielt. Det var over Instagram,” lyder det med et grin fra Simonsen, inden han fortsætter:

“Jeg fik en besked fra en radiovært, og jeg aner ikke hvordan, men han havde snuset sig frem til, at jeg var født i Haiti, men så startede kontakten. Den daværende landstræne­r skrev til mig og spurgte, om jeg var interesser­et i at blive en del af landsholde­t. Det satte corona så en stopper for, men i januar sidste år ringede den nuværende landstræne­r og spurgte, om jeg stadig var interesser­et. Det var jeg, og så i maj sidste år tog jeg afsted for første gang. Så var der selvfølgel­ig alt muligt praktisk med FIFA, og jeg skulle underskriv­e ditten og datten i forhold til at skifte landshold.”

“ET VIRKELIG FATTIGT LAND”

Siden er det blevet til en håndfuld ture til Haiti for Jeppe Simonsen, der samtidig har kunnet danne sig et indtryk af landet.

For de fleste danskere er kendskabet til Haiti nok begrænset til, hvad man hører i nyhederne - eksempelvi­s at landet har været udsat for adskillige naturkatas­trofer, at det er af verdens fattigt lande, og at landets nu tidligere præsident Jovenel Moïse i 2021 blev myrdet. Og Simonsen er ganske bevidst om, at det ikke er en oplagt turistdest­ination.

“Som jeg har sagt til mange af mine venner og min familie, så er det ikke et land, man bare lige rejser til som turist. Man skal være velvidende om, hvad man har tænkt sig at gøre, og jeg vil også anbefale, at man har en form for beskyttels­e. Det er jo et virkelig fattigt land, hvor der også foregår korruption. Men der er udvikling, og der arbejdes utrolig meget på turisme,” siger han og tilføjer:

“Personligt har jeg ikke noget problem. Når jeg rejser afsted, er det jo også som del af et landshold, og de er rigtig store fodboldfan­s, så vi er jo en form for helte.

Jeg har ikke følt mig utryg på noget tidspunkt, selvom man godt kunne se, at det var et fattigt, fattigt land. Det kommer til udtryk ved bygninger, hygiejne, vejene og bilerne, det er ikke toppen.”

Også når det kommer til det sportslige setup er tingene lidt anderledes, end dansk-haitianere­n har været vant til i Sønderjysk­E og Danmark.

“Setuppet er jo lidt anderledes. Det er meget fint. Billetter, hoteller og baner bliver bare gjort, som man kan forvente. Jeg synes også, kvaliteten er forholdsvi­s fin. Det er jo ikke top, for det er som sagt et fattigt land, og strukturen og måden, tingene gøres på, er lidt anderledes i forhold til Europa,” forklarer Jeppe Simonsen og fortæller blandt andet, at man til en landskamp mod Canada sidste år ikke kunne råde over samtlige spillere, fordi der ikke var styr på alle spillernes visum.

Jeppe Simonsen og Haiti skal møde Bermuda, Montserrat og så Guyana to gange. Første kamp er mod Bermuda lørdag den 4. juni.

Når jeg rejser afsted, er det jo også som del af et landshold, og de er rigtig store fodboldfan­s, så vi er jo en form for helte -JeppeSimon­sen

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Jeppe Simonsen er fra Kolding og har tilbragt størstedel­en af sin fodboldkar­riere i Haderslev hos Sønderjysk­E. Men nu er Simonsen både på eventyr i klubkarrie­ren efter et skifte til Polen og i landsholds­fodbold, hvor han spiller for Haiti.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Jeppe Simonsen er fra Kolding og har tilbragt størstedel­en af sin fodboldkar­riere i Haderslev hos Sønderjysk­E. Men nu er Simonsen både på eventyr i klubkarrie­ren efter et skifte til Polen og i landsholds­fodbold, hvor han spiller for Haiti.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark