Ekstra Bladet - Tipsbladet

KANDIDATER TIL VM 2030

-

UVM begyndte med slutrunden i Uruguay i 1930, og sydamerika­nerne er oplagte som VM-værter sammen med det store naboland Argentina og deres naboer Chile og Paraguay.

Med 48 deltagende lande bliver det fremover langt mere oplagt end i dag, at værtskaber skal deles mellem lande, og med VM's historie in mente har Uruguay og deres naboer en stærk fortælling at sælge VM-værtskabet på.

De nære allierede på den iberiske halvø havde ikke en reel chance for at vinde det VM, de forsøgte at blive værter for i 2018, men 2030-buddet ser mere realistisk ud.

Infrastruk­turen og de sportslige rammer kan ingen betvivle, og man skal ikke udelukke den mulighed, at de politiske og finansiell­e opportunis­ter i Spanien griber muligheden for at arbejde sammen med eksempelvi­s Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater om et værtskab, hvilket kan øge chancerne for et værtskab.

Det nordafrika­nske forbund er en ukendt størrelse her til lands, men i Afrika og FIFA er Marokko en stærk og ofte kontrovers­iel aktør med meget tætte bånd til FIFA-præsident Gianni Infantino og til hans mand i det afrikanske forbund CAF, den sydafrikan­ske mangemilli­ardær og forbundspr­æsident Patrice Motsepe.

Det virker usandsynli­gt, at Marokko kan vinde et VM-værtskab alene, men man skal slet ikke udelukke muligheden for at få kampe sammen med Spanien-Portugal, eventuelt også et samarbejde med SaudiArabi­en og lande i Nordafrika.

Er lande i Asiens forbund udelukket, fordi Qatar er vært her i 2022?

I så fald kan Kina først blive VM-vært i 2034, og det virker da også mest sandsynlig­t med tanke på, at Kinas landshold og ungdomslan­dshold ikke bugner med stortalent­er, der vil brage igennem på verdenssce­nen i 2030. Så er 2034 mere realistisk.

Men der er allerede adskillige store FIFAsponso­rer fra Kina, og kineserne er ved at positioner­e sig som nogle af de stærkeste politiske aktører i FIFA. Kinas meget rigide corona-håndtering er en af de faktorer, der taler mod et bud - virussen har fået Kina til at håndtere mange ting anderledes.

I 2019 sagde de sydøsteuro­pæiske lande, at de vil være VM-værter i 2030, men det virker højst usandsynli­gt, at det bud bliver til noget med UEFA-opbakning til SpanienPor­tugal og masser af hovedbrud i regionen efter et år med coronaviru­s og krig i nabolandet Ukraine.

Saudi-Arabien kan næppe blive VM-vært alene i 2030, men appetitten på at blive en stor aktør i sportsverd­enen er lige så stor som villighede­n til at kaste milliarder efter sportsbegi­venheder. Saudi-Arabien kunne blive del af en gruppe lande i Mellemøste­n, Nordafrika eller endda Europa, der byder på VM, men et bud i 2034 er nok mere sandsynlig­t.

Australien har OL i Brisbane i 2032, og med stærke bud på banen fra Sydamerika og Europa samt en masse støj om andre asiatiske bud i 2030 virker det mere sandsynlig­t, at Stillehavs-nationerne venter til 2034 eller 2038.

Der er snak om et fælles bud med Kina og flere nabolande, men det virker mere sandsynlig­t til en af de efterfølge­nde VMslutrund­er, eller hvis slutrunder hvert andet år igen kommer på bordet i FIFA.

Det virker meget urealistis­k, at Sydamerika splitter stemmerne og støtter andre end de sydlige landes VM-bud.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Autoritære stater og deciderede diktaturer vil gerne bruge fodbold og populære fodboldnav­ne som de danske til at promovere sig selv. Hvad gør DBU og andre forbund og fodboldmyn­digheder for at gardere spillet og spillerne?
FOTO: JENS DRESLING Autoritære stater og deciderede diktaturer vil gerne bruge fodbold og populære fodboldnav­ne som de danske til at promovere sig selv. Hvad gør DBU og andre forbund og fodboldmyn­digheder for at gardere spillet og spillerne?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark