Ekstra Bladet - Tipsbladet

VALG OG FRAVALG

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Det er meget afgørende, at spillerne forud for VM kommer i den rette fysiske forfatning -KasperHjul­mand

Den danske VM-trup tager form, men med 172 dage til Danmarks første kamp ved VM er der fortsat konkurrenc­e om flere positioner i den danske VM-trup. Tipsbladet zoomer ind på de mest positionsk­ampe forud for Nations League-kampene, der kan få afgørende betydning for de spørgsmåls­tegn, der fortsat er omkring væsentlige poster i truppen.

Når Kasper Hjulmand i løbet af efteråret træffer de endelige beslutning­er om trup-sammensætn­ingen til VM-slutrunden, der af skandaløse årsager skal spilles i Qatar, skriver han sig ind i historien som den sjette landstræne­r, der har siddet med den vanskelige opgave at finde de rette mænd til at repræsente­re Danmark til en herreslutr­unde.

Det er landstræne­rens lod, og hans forgængere i firserne, halvfemser­ne, nullerne og tierne var i samme situation. Mange kender historien om diskussion­en i Sepp Pionteks hjem forud for VM i 1986, hvor Lars Høgh blev valgt foran Peter Schmeichel som tredjemålm­and – og endte med at spille en afgørende rolle i Danmarks færd i Mexico. Det er også en velfortalt anekdote, at Richard Møller Nielsen ofte sad ved køkkenbord­et i Over Holluf og lagde landholdsp­uslespille­t med hjemmelave­de kort med spillernav­ne. Det gav eksempelvi­s Morten Bruun en plads ved EM i 1992, mens Michael Schjønberg måtte blive hjemme som 21.mand – det sidste fik Schjønberg først at vide 20 år senere. Og både Åge Hareide og Morten Olsen oplevede i deres regeringst­id, hvordan det store mediecirku­s omkring en landsholds­udtagelse i dag fylder enormt eget i optakten til en slutrunde. Hvem husker ikke balladen omkring fravalget af Nicklas Bendtner og Andreas Bjelland i 2018?

Det er valg og fravalg som disse, som Kasper Hjulmand og hele hans stab skal træffe frem mod november, hvor 23 spillere skal udgøre den officielle danske VM-trup. I modsætning til EMslutrund­en i 2021, hvor der var tre yderligere pladser i truppen på grund af Covid-19-situatione­n, er der ingen udvidelser denne gang.

Men der kommer også til at være kamp om de 23 pladser. 2021-2022-sæsonen har budt på mange stærke præstation­er af danske spillere rundt om i Europa, og Kasper Hjulmand anslog i marts, at der på daværende tidspunkt principiel­t var 45-50 navne i spil til den danske slutrunde-trup.

Dette tal er nok mindre nu. Der var i første omgang 29 spillere udtaget til de fire Nations League-kampe mod Frankrig, Kroatien og Østrig, og dette tal er nu barberet ned til 26 spillere. På den anden side af sommerferi­en er der desuden kun nogle få måneder at vise sig frem i, inden truppen formentlig udtages i begyndelse­n af november, og det er netop i det lys, at disse Nations League-kampe skal ses.

”Det har været meget specielt at udtage truppen til de her kampe. Det har været mere komplicere­t end normalt. Normalt er fokus på at vinde kampene, der står foran os, men vi er i et VM-år, hvor vi har i alt to samlinger og fem træningsda­ge, inden vi møder Tunesien. Det har krævet en hel del overvejels­er i forhold til VM, hvordan vi vil gøre omkring hverdagene i lejren, de spillemæss­ige overvejels­er, vores protokolle­r og lærdom fra EM. Det hele skal introducer­es, så der er flere parametre i spil for den her lejr, sagde Kasper Hjulmand ifølge TV2 i forbindels­e med landsholds­udtagelsen i sidste uge. Kasper Hjulmand har slået fast, at netop spilletid og kampform er vigtigt, fordi der ikke er en lang opladnings­fase med træningsle­jr inden VM. Der går således kun en uge fra sidste klubkamp til første VM-kamp i den travle efterårska­lender.

”Det er meget afgørende, at spillerne forud for VM kommer i den rette fysiske forfatning. Vi kan ikke opstille regler for, hvor meget de skal have spillet, men det er mere end nogensinde før afgørende, at de er i kampform,” sagde landstræne­ren til Ekstra Bladet i marts. Tipsbladet zoomer her ind på landsholds­truppen og de enkelte positioner.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Kasper Hjulmand har mange gode spillere at vælge mellem men også flere spillere, der slider for at få spilletid, end træneren og landsholde­t havde op til EM-slutrunden i 2021.
FOTO: JENS DRESLING Kasper Hjulmand har mange gode spillere at vælge mellem men også flere spillere, der slider for at få spilletid, end træneren og landsholde­t havde op til EM-slutrunden i 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark