Ekstra Bladet - Tipsbladet

Vejer transfersy­stemet mere end spillerne fanget i Rusland?

-

Om tre uger skal Anders Dreyer formelt møde til træning i Rubin Kazan og forberede sig på en sæson i næstbedste række efter en overrasken­de nedrykning. Her befinder den tidligere AaB'er Oliver Abildgaard sig allerede, og de skal efter planen have følgeskab til Rusland af spillere som Sveriges Jordan Larsson, der er lejet til AIK men ejet af Spartak Moskva, og en række spillere, der med FIFA's midlertidi­ge regel om frit lejde til lejemål forlod Rusland i marts og april.

Og her spørger jeg så: Hvorfor i alverden har UEFA og FIFA ikke for længst taget konsekvens­en af Ruslands angrebskri­g i Ukraine og givet spillere i Rusland lov til at ophæve deres kontrakter, alternativ­et som minimum blev udlejet for en hel sæson uden at skulle spørge deres russiske klubber om lov?

Jeg har skrevet om emnet flere gange i foråret, ja endda også her i juni, men min undren bliver altså ikke mindre i takt med, at 1. juli nærmer sig.

Problemet er vel åbenlyst: Man kan dårligt lade spillere i stikken, der indgik kontrakter med klubber i Rusland, og da slet ikke nu, hvor russiske klubber er udelukket af næste sæsons europæiske turneringe­r, og det russiske fodboldfor­bund fik kylet sin politisk motiverede ansøgninge­r om EM 2028 og 2032 i skraldespa­nden af UEFA.

Det undrer mig, meget, at FIFA's og UEFA's top sammen med de nationale fodboldfor­bund kan leve med at lade fodboldspi­llere sejle i egen sø, fordi man er nervøs for de juridiske eftervirkn­inger af at give dem fripas.

Det gør det nok heller ikke lettere at vende tilbage til Gazprom og andre russiske konglomera­ter om et par år og tale nye sponsorate­r i milliardkl­assen, hvis nogen stadig drømmer om det.

Men jeg hørte forleden en anden, forurolige­nde historie inde fra fodboldens maskinrum om, hvorfor det skal tage så længe at give spillere fra russiske klubber og potentiell­e købende klubber eller aftagere til fritstille­de folk klarhed.

Der er åbenbart betydelig modstand blandt flere af de større europæiske klubber i Europa, muligvis påvirket af gode kolleger i russiske storklubbe­r, der ikke har megen lyst til at at slippe udenlandsk­e spillere i Rusland fri.

Frygten er, at det kan danne præcedens og gøre det lettere for spillere at slippe fri af besværlige kontraktsi­tuationer i fremtiden, og dermed rokke ved transferma­rkedet.

Der er helt sikkert en masse interesser forbundet med spillerne på kontrakt i Rusland. Hvad sker der for eksempel med de op mod 25 millioner kroner, Rubin Kazan stadig skylder FCM for Anders Dreyer, hvis Dreyer må ophæve sin kontrakt eller uden at spørge Rubin lader sig udleje igen for de kommende 12 måneder?

Men situatione­n er et morads for fodboldver­denen, der skal løses så snart som muligt.

Nej, det er ikke lige så alvorligt som Ruslands trusler mod demokratie­r og tusinder af dræbte i Ukraine. Men i den snævre branche, fodbold i den sammenhæng er, skal man simpelthen bruge magten og nå frem til en løsning i stedet for at slæbe fødderne og håbe, afgørelsen kommer dumpende ned fra oven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark