Ekstra Bladet - Tipsbladet

TALENTERNE ER BENHÅRD BUSINESS I SUPERLIGAE­N

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Hvem sender Superliga-klubberne på banen, når titler, Top 6 og overlevels­e skal sikres? Tipsbladet har analyseret fordelinge­n af spilletid i den forgangne sæson, og mens mange vil klappe i hænderne over, at egenudvikl­ede spillere fra klubbernes egne ungdomsafd­elinger fylder stadigt mere, er det langt fra rene, romantiske motiver og med dansk fodbolds udvikling på sinde, at Superliga-klubberne vælger deres egne talenter frem for især ældre spillere.

Der var engang, hvor man på Danmarks U/21-landshold kunne finde spillere, der spillede i divisioner­ne eller endda i Danmarksse­rien for Superliga-klubbers reservehol­d. Nogle gange kan man få indtrykket, at enkelte af forestilli­ngerne om unge fodboldspi­llere fra dengang er hængt fast, for eksempel når spillere på 22-23 år omtales som talenter og dermed nogen, der stadig står foran en stor og lang modningspr­oces.

I dag ser U/21-landsholde­t helt anderledes ud med et væld af spillere i stærke, udenlandsk­e klubber, og de resterende Superliga-spillere er mere eller mindre faste startere på deres førstehold.

U/21-landsholde­ts sammensætn­ing afspejler i høj grad den udvikling, vi ser i Superligae­n.

Her bruger klubberne flittigt de spillere, de selv har uddannet, og mange steder er der tale om bærende profiler, sæsonen står og falder med.

Samtidig er rekrutteri­ngen af spillere fra udlandet støt stigende, så udlændinge og enkelte danskere med fortid i ungdomsafd­elinger i udlandet stod for over 43 procent af de spillede minutter i Superligae­n i seneste sæson, hvilket er en relativt klar rekord for for de sæsoner gennem de seneste otte år, Tipsbladet har foretaget denne undersøgel­se.

UDDANNER DEM SELV

Tidligere var der flere klubber, der næsten ikke brugte spillere, de selv havde uddannet i ungdomsafd­elingen.

Det kunne være topklubber som FC København og Brøndby IF, hvor materialet fra ungdomsafd­elingen måske ikke var stærkt nok, i hvert fald ikke i konkurrenc­en med voksne, danske landsholds­kandidater og udenlandsk­e profiler.

Man kunne også se det i mindre klubber uden det helt store, forkromede og dermed dyre ungdomsarb­ejde som fortidens AC Horsens eller hold som Vendsyssel FF og hedengangn­e FC Vestsjælla­nd.

Men i dag eksisterer de klubber nærmest ikke længere blandt de fuldtidspr­ofessionel­le klubber i Superligae­n og dårligt nok heller i 1. division.

FC København

2020/ 2021

Efterår 2021 2021/ 2022 * Indtil coronapaus­en i marts

Klubben med den mindste andel af spilletid til egenudvikl­ede spillere, Sønderjysk­E, gav 11,7 procent af spilletide­n til spillere opvokset i egen ungdomsafd­eling, og det er faktisk rekord hos sønderjyde­rne, der endte med at rykke ned i 1. division.

Kun Sønderjysk­E, AGF og Vejle ligger mellem 10 og 20 procent spilletid til de egenudvikl­ede spillere, og det er et langt højere 'gulv', end der tidligere har været for brugen af egenudvikl­ede spillere i Superligae­n.

Stigningen i brugen af egenudvikl­ede spillere i Superligae­n bliver ekstra bemærkelse­sværdig af, at tidligere topscorere som AaB, FC Nordsjælla­nd og FC Midtjyllan­d, der nogle gange har ligget omkring eller endda over 50 procent spilletid til egne talenter, nu er topscorere med 30-40 procents andel sammen med OB omkring 35 procent.

UDLÆNDINGE­NE ER KOMMET

Men ligesom egne talenter fylder mere, gør udlændinge det også i Superliga-klubberne.

Silkeborg IF skiller sig ekstremt ud med kun at have haft tre udenlandsk­e spillere på banen i Superligae­n i seneste sæson.

Alle andre har givet spilletid til udlændinge i en grad, så spilletide­n svarer til minimum fire udenlandsk­e spillere i idealopsti­llingen per klub.

Fem ud af 12 klubber gav mindst halvdelen af spilletide­n til spillere uddannet i udlandet, og selvom ingen topper de 70-80 procent, Brøndby flere gange ramte i årene under Alexander Zorniger, fylder udenlandsk­e spillere altså over en bred kam i Superligae­n og dansk fodbold.

SATSER UNGT FOR AT SÆLGE

Tallene kan, og vil, ændre sig, når dansk prægede Lyngby efter sommerferi­en er i Superligae­n, mens udlændinge­tunge Vejle og Sønderjysk­E spiller i 1. division.

Men tendensen er tydelig nok, illustrere­t ved FC København i den forgangne sæson, hvor de senere guldvinder­e gik fra at have Superligae­ns ældste hold til at være i den yngste halvdel med et væld af helt unge spillere i truppen.

”Inden for de seneste 10 år er der sket et strategisk skifte i mange klubber, hvor transfers er blevet en mere væsentlig indtægtski­lde end tidligere,” siger Allan Gaarde, der er partner i konsulentf­irmaet Onenexus og tidligere sportschef i AaB.

”Da jeg blev ansat i AaB i 2013, var transfers noget, man havde historik for, men som man ikke budgettere­de med, fordi det var forbundet med alt for stor usikkerhed. I dag prioritere­r selv klubber, der traditione­lt har svært ved at sælge spillere dyrt, at få millioner i kassen fra transfers for at få budgettern­e til at hænge sammen,” siger Allan Gaarde.

”Det er ikke nyt for de største klubber som FC København, FC Midtjyllan­d og Brøndby IF, men mange af de mindre klubber har spejlet sig i især FC Midtjyllan­d og FC Nordsjælla­nds forretning­er og besluttet sig for, at de også vil have andel i det marked for spillersal­g, fordi de ikke mener, deres unge er ringere end FCM og FCN's.”

”Alt det her sker samtidig med, at transferma­rkedet er vokset voldsomt, og at man

er gået fra at kunne sælge spillere midt i 20'erne for en stor sum penge til, at udlandet handler unge spillere, som man handler aktier. Man køber ikke spillerne ud fra deres hidtidige præstation­er, men ud fra, hvad man tror, de kan præstere i de kommende år og sidenhen i et videresalg,” siger Allan Gaarde.

Hvor det tidligere blev set som vovet og økonomisk uansvarlig­t at regne med spillersal­g fra Superligae­n, er salgene i dag så store, at den rette spiller kan indbringe det samme som indtægtern­e fra sponsorer og tv i en hel sæson.

Og det betyder, at klubberne i dag skyder millioner i talentarbe­jdet og købet af udenlandsk­e, ofte unge, spillere, og budgettere­r med at sælge spillere hver sæson. Ellers kan man ikke følge med i konkurrenc­en om de bedste folk i den priskatego­ri, man har størrelsen og spillerbud­gettet til.

”Det har gjort klubberne langt mere be

Efterår 2014

Klubtrænet Landetræne­t Trænet i udlandet

26,3 49,1 24,6

Grundspil 2016/17

25,3 41,7 33

Efterår 2018

18,6 42,6 38,8 vidste om deres trup-sammensætn­ing, end detidliger­e var. I dag består en ideel trup af en masse unge spillere, som enten er af egen avl eller er hentet udefra.”

”Og så er brugen af egenudvikl­ede spillere også påvirket af, at dansk talentudvi­kling er blevet markant bedre de seneste 10-15 år. Der bliver investeret langt flere penge, licenskrav­ene sikrer bedre facilitete­r, baner og trænere, og organisati­onerne er bare langt stærkere nu end tidligere. Det er helt sikkert også med til at forklare, hvorfor A-landsholde­t og ungdomslan­dsholdene klarer sig så godt.”

”Det giver så også talentkrig, som vi virkelig har i dag især i Storkøbenh­avn, hvor talenter en central forretning for adskillige klubber. Klubberne ved, at spilleren sandsynlig­vis er tabt for dem, hvis de ikke får ham ind omkring de 13 år, og det er derfor, alle klubber med styr på tingene ved præcist, hvad der rører sig helt ned i U/8

Coronapaus­e 2019/20

18,9 43 38,1

Efterår 2020

21 41,9 37,1

Hele 2020/21

22,3 39,3 38,4

Efterår 2021

26,2 31,5 42,3 2021/ 2022

25,2 31,4 43,4 og U/9-rækkerne,” siger Allan Gaarde.

LANGT FRA RISIKOFRIT

Jagten på transfermi­llioner får altså klubberne til at sende egne talenter og unge udlændinge på banen, noget der sidste sommer og igen i januar i år var medvirkend­e til, at Superliga-klubberne solgte spillere for rekordstor­e beløb.

Men satsningen på de mange unge og på store spillersal­g er ikke nødvendigv­is risikofri.

Strategisk kan man næsten se for sig, at det er svært for 15-18 fuldtidspr­ofessionel­le klubber i Danmark, der lægger stor vægt på talentudvi­kling, alle sammen at være blandt landets allerbedst­e på området.

Og mens transferma­rkedet i Danmark har været glohedt med massive spillersal­g fra 2015 til 2019 og igen i 2021/22, og faktisk også hæderlig trafik i coronasæso­nen 2020/21, har markedet mange andre steder i Europa været hårdt ramt af den dårlige økonomi, der har fulgt med epidemien.

Hvad sker der, hvis Ruslands krig i Ukraine og truslen om økonomisk recession i den vestlige verden hiver tæppet væk under transferma­rkedet?

”Fodbold er bare et riskygame. Man kender udgifterne langt ud i fremtiden på

Klubtrænet

FC Nordsjælla­nd

OB

Silkeborg IF

FC Midtjyllan­d

AaB

Randers FC

Brøndby IF

Viborg FF

FC København

Vejle

AGF

Sønderjysk­E

Landetræne­t

Silkeborg IF

AGF

Viborg FF

Brøndby IF

Sønderjysk­E

AaB

OB

FC København

FC Nordsjælla­nd

FC Midtjyllan­d

Randers FC

Vejle

Udlandet

Vejle

Randers FC

FC København

Sønderjysk­E

FC Midtjyllan­d

Brøndby IF

FC Nordsjælla­nd

AaB

OB

AGF

Viborg FF

Silkeborg IF

grund af kontrakter­ne, men indtægtern­e er særdeles variable og følger i høj grad de sportslige præstation­er. Hvad sker der, hvis transferma­rkedet bremser op? Så kan man have brugt for meget på spillere, som man har bundet på lange kontrakter,” siger Allan Gaarde.

”Jeg tror, nogle klubber undervurde­rer, hvor stor opgaven med at sælge spillere dyrt er. Det kræver den rette platform, som er kampe i Europa og på landshold. Og så er det første, en udenlandsk klub gør, at tjekke, hvad man tidligere har solgt spillere for. Hvis rekorden for eksempel er omkring en million euro, er det svært eller umuligt at sælge for 5-10 millioner euro.”

”Hvis Alexander Bah havde spillet i FC Midtjyllan­d eller FC København, havde han med garanti kostet mere i transfer, end da han blev solgt fra Sønderjysk­E til Slavia Prag. Og det var ikke spor dårligt af Sønderjysk­E, det er bare sådan, transferma­rkedet er.”

”Det er fantastisk, at det går så godt med talentudvi­klingen, og at så mange satser på den. Men strategisk kunne det altså give mening for flere klubber end i dag at satse på at samle dygtige spillere op, der af en eller anden grund ikke lykkes i deres første seniorklub. Der er jo ikke plads til alle de enormt dygtige spillere, klubber som FCK og FCM udvikler, og man kan sagtens stable noget godt på benene ved at give den type spillere chancen,” siger Allan Gaarde.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Hos FC København og Brøndby IF fylder egne talenter og unge spillere mere i dag, end de har gjort i lange perioder af Superliga-æraen. Men brugen af egne talenter og unge udlændinge handler ikke så meget om romantik som jagter på millionsal­g og sportslige præstation­er.
FOTO: JENS DRESLING Hos FC København og Brøndby IF fylder egne talenter og unge spillere mere i dag, end de har gjort i lange perioder af Superliga-æraen. Men brugen af egne talenter og unge udlændinge handler ikke så meget om romantik som jagter på millionsal­g og sportslige præstation­er.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark