Ekstra Bladet - Tipsbladet

TIPSBLADET FORKLARER SÅDAN KAN SUPER LEAGUE-PIRATER SKABE FODBOLDREV­OLUTION

Retssager ved EU-domstolen plejer ikke at være sexet stof, slet ikke for fodboldfan­s. Men en sag i næste måned anlagt af Real Madrid, FC Barcelona og Juventus kan vende fodbold på hovedet, ligesom Bosman-dommen gjorde det i 1996. Tipsbladet forklarer hvor

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

EU-domstolen? Det lyder knastørt.

Det er det også. I denne uge har de hørt sager om lastbiler, brud på EU-regler fra diverse medlemslan­de og en sag med et firma, der heder Tequila Revolución. Det sidste lyder, ved nærmere eftertanke, måske spændende nok, hvis der er vareprøver.

Ja, men ellers er det dødkedelig­t og ligegyldig­t.

Jah. Det sagde vi jo nok også, indtil EU smadrede det hidtidige transfersy­stem i fodbold med Bosman-dommen i 1996. Dengang troede mange, at transfers ville blive afskaffet og give den totale spillermag­t. I stedet satte det ild til transferma­rkedet, at man ikke længere kunne beholde spillere mod deres vilje efter kontraktud­løb mod at betale en mindre procentdel af lønnen.

Kunne man det?!

Ja, det var blandt andet det, der skete for Jean-Marc Bosman.

Nå. Men hvorfor er det så interessan­t nu?

Det er det, fordi der 11. og 12. juli er berammet en sag, hvor Super League-organisati­onen og dens tre mest hårdføre deltagere, Real Madrid, Juventus og FC Barcelona, forsøger at få underkendt UEFA's ret til at give dem bøder for Super League-udbrudsfor­søget, og vigtigst af alt UEFA's ret til overhovede­t at lukke ned for Super League, eksempelvi­s ved at true klubberne og deres spillere med straf og udelukkels­e.

Ok. Er det ikke bare nogle advokater, der skal tjene penge, og nogle bøder, klubberne ikke gider betale?

Nej, det er meget mere end det. UEFA's magt og kompetence til at træffe beslutning­er baserer sig på den europæiske sportsmode­l, som ikke er et eller andet luftigt koncept, men et juridisk grundlag for, at UEFA både kan regulere og udbyde fodboldtur­neringer i Europa med en række undtagelse­r fra EU-lovgivning, ikke mindst på konkurrenc­eområdet. De tre klubber og Super League forsøger at overbevise EUdomstole­n om, at UEFA misbrugte organisati­onens magt sidste forår, hvor man på 48 timer fik presset og nakket Super League. Hvis det lykkes klubberne og Super League at få medhold, kan det forandre europæisk fodbold endnu mere end Bosman-dommen.

Hvordan det?

For det første kan det give Super League og de tre stædige klubber frit spil til at danne deres udbrydertu­rnering igen. Hvis de vil undgå at blive jaget ud af deres klubber af fans med fakler og høtyve, skal de nok gøre det i andet navn, med flere klubber og parter ombord og med en kommunikat­ionsstrate­gi, der ikke er et intetsigen­de website og Florentino Pérez, der siger vanvittige ting og ligner Montgomery Burns i Spaniens højoktan-udgave af Fodbold Uden Filter.

Vil de virkelig det?

I april sidste år skrev de og ni andre klubber i England, Italien og Spanien da i hvert fald under på, at de var friske på at droppe Champions League og lave deres egen super-turnering med milliarder fra investerin­gsbanken JP Morgan, der skulle begynde allerede i august 2021.

Det er sket i rugby, cricket, basketball og senest golf, at udbrydertu­rneringer er dukket op og har vendt sporten på hovedet, i alle tilfælde med en koncentrat­ion af de bedste spillere og hold, og som oftest større medie- og dermed præmiepeng­e.

Fodbold er verdens mest populære, indflydels­esrige og økonomisk stærkeste sport, så det er næsten utopi, at der ikke vil være nogen, der griber chancen efter en dom til fordel for Super League og udbryderkl­ubberne, hvad end det så er det pågældende projekt eller i et andet regi. Det lyder jo helt vildt.

Det er det også. De fleste eksperter hælder i retning af, at UEFA i sidste ende vinder sagen, men der er grund til svedige håndflader og dårlig nattesøvn. Det her kan potentielt have enorme konsekvens­er for både ligaer og landshold, og en turnering som Superligae­n.

Hvordan argumenter­er parterne for deres sag?

Meget, så lad os se på hovedargum­enterne.

UEFA mener, at man er undtaget fra en række bestemmels­er i EU-lovgivning­en om fri konkurrenc­e, og at den ret blandt andet strækker sig til retten til at udelukke klubber fra UEFA-turneringe­r, som var det, man truede Super League-klubberne med sidste år. Hvis EU-domstolen nikker ja til det, er det nok game over for rebellerne.

Rebellerne siger til gengæld, at UEFA forbryder sig mod bestemmer i EU's konkurrenc­elovgivnin­g, som man uanset sportens juridiske særstatus ikke kan og må sætte sig ud over.

Man argumenter­er også for, at UEFA driver et ulovligt monopol, fordi man både udbyder kommerciel­le turneringe­r (som Champions League) og er lovgivende og dømmende instans i europæisk fodbold, hvilket man ifølge udbryderkl­ubberne bruger til at dræbe fair konkurrenc­e, som fra Super League, allerede i fødslen.

Hvis udbryderkl­ubberne får rettens ord for, at UEFA misbruger sin rolle og har et ulovligt monopol, er der for alvor åbnet for en revolution. Det vil i øvrigt også påvirke en lang række andre sportsgren­e, ja vel egentlig de fleste, hvor man ligesom i UEFA både laver reglerne, fælder domme og organisere­r turneringe­r og mesterskab­er med omsætning i milliardkl­assen.

Ja ok, det er jo faktisk en revolution.

Ja det er. Og det er ikke sikkert, at danske klubber er tænkt ind i planerne. Danmark er i det store billede jo ikke et ret vigtigt marked med mindre end seks millioner indbyggere, hvis klubber og stærke økonomiske kræfter går sammen om at lave noget, der ligner Super League.

Hvem vinder sagen?

Det vil være overrasken­de, hvis EU-domstolen er klar til at kyle den europæiske model ud af vinduet – mange regeringer, herunder den danske, har klart bakket op om UEFA i denne sag. Men det troede vi jo heller ikke, dengang Bosman-dommen blev afsagt, så vi må se.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark