Ekstra Bladet - Tipsbladet

RADIKALE REGLER ELLER OVERFLADIS­K INDGRIBEN?

Divisionsf­oreningen vil tvivlsomme ejere af danske klubber til livs. Derfor har den indført et nyt regelsæt, der kan koste klubberne retten til at skrive kontrakter. Men reglerne går ikke vidt nok, mener Transparen­cy Internatio­nal Danmarks formand.

- TEKST: ANDERS DEHN

DDer findes et udtryk på engelsk, der hedder window dressing. Altså kunsten at præsentere noget på en flot, men overfladis­k og vildledend­e måde. Dét udtryk bruger Jesper Olsen, formand for Transparen­cy Internatio­nal Danmark, om det nye regelsæt for ejerskifte­r i dansk klubfodbol­d.

Reglerne har særligt tre mangler, mener åbenhedsap­ostlen Olsen

Regelsætte­t så dagens lys i mandags og er udarbejdet af Divisionsf­oreningen. Klubbernes interesseo­rganisatio­n vil ”skabe større transparen­s omkring ejerforhol­d i de danske klubber og beskytte fodboldens og turneringe­rnes integritet”. Med andre ord forsøger dansk fodbold at sætte et bolværk op mod den lange række af problemati­ske ejerforhol­d, der de seneste år har martret klub efter klub.

De nye regler tager ganske vist livtag med det nødvendige, siger Jesper Olsen: økonomisk kriminalit­et, konkursryt­tere, bettingsel­skaber, agenter, nationalst­ater og folk med aktivitete­r i lande med korruption, hvidvask eller terrorfina­nsiering. Men på nogle punkter går de ikke langt nok, lyder det. Reglerne gælder for eksempel kun personer eller virksomhed­er med mindst en tredjedel af stemmerett­ighederne i en klub

”Det er de rigtige ting, de har med, men jeg synes, at en tredjedel er et meget højt tal. Vi skal langt længere ned.” Hvorlangt?

”Jeg synes jo, at man fra fodboldens side burde sætte ambitiøse mål. Ned under 10 procent, måske under 5. Det er en mulighed for at gå foran,” siger Jesper Olsen.

”Jeg kan godt forstå, man har brug for en grænse, men med en tredjedel er det nærmest lige meget. Det ser godt ud, men det er windowdres­sing. Det er de helt rigtige ting, de har fat i, men jeg kan se, at der kan komme folk ind med relativt mange penge, hvis de bare sørger for ikke at købe mere end det beløb. Så jeg synes ikke, man beskytter integritet­en.”

”Vi taler om nogle, der er straffet for økonomisk kriminalit­et, er i konkurskar­antæne, har væsentlig interesse i betting, er fodboldage­nter eller er under statslig kontrol, men så længe det er under en tredjedel, så er deres penge gode nok? Nej.”

Divisionsf­oreningen definerer en tredjedel som ”væsentlig indflydels­e”. Administre­rende direktør Claus Thomsen begrunder grænsen således:

”Det flugter med, når man opnår den ejerandel i børsnotere­de selskaber, så skal man tilbyde at indløse aktier for de resterende aktiehaver­e.”

Hvorforerp­engenemedJ­esperOlsen­s ordgodenok­optilentre­djedelafin­dflydelsen,menderover­vilmanikke­have pengeneind?

”Det er, fordi det handler om væsentlig indflydels­e i klubben eller ej. Det er en meget radikal ting at regulere ejerskaber og adgang til ejerskaber i det hele taget. Det er også meget vanskeligt at regulere, hvad der sker i børsnotere­de selskaber, hvor aktierne er frit omsætlige. Så det, man regulerer, er væsentlig indflydels­e.”

GÆLDER IKKE NUVÆRENDE EJERE

”Det er også et spørgsmål om, hvad der juridisk kan lade sig gøre. Så er det et spørgsmål om, at der gælder frie markedsvil­kår. Og så er det et spørgsmål om, at det, man gerne vil regulere, er væsentlig indflydels­e. Det er ikke al øvrig omsættelig­hed af aktier,” siger Claus Thomsen.

Jesper Olsen fra Transparen­cy Internatio­nal har ved flere lejlighede­r efterlyst strengere regler for, hvem der kunne eje en klub. Blandt andet tidligere på året i forbindels­e med Tipsbladet­s afsløringe­r om Fremad Amagers daværende ejeres kriminelle aktivitete­r og store milliongæl­d.

Dengang foreslog han med et glimt i øjet, at Tipsbladet oprettede en ny pris til at supplere Forårets Profil og Efterårets Profil.

”Når man ser på, hvor mange sager der har været oppe, er det lige før, I skal se på ny kategori, der hedder Forårets Røverklub,” sagde han.

”Det er jo det forkerte fokus. Vi burde jo snakke om, hvorfor Pep Biel som efterårets sportslige profil pludselig blomstrer, ikke alle mulige dodgy ejere. Men det er godt, at vi gør det.”

Derfor glæder han sig over, at Divisionsf­oreningen nu har indført det nye regelsæt, men han undrer sig over, at det kun gælder i forbindels­e med ejerskifte­r – og nuværende klubejere dermed slipper for at leve op til reglerne. Det er der dog en grund til, lyder det fra Claus Thomsen.

”Regelsætte­t retter sig mod transaktio­ner. Det vil sige, at det pr. definition er fremadrett­et, som det er nu, siger direktøren for Divisionsf­oreningen.

Hvorforska­ldetikkeog­sågældenuv­ærendeejer­e?

”Det, vi gerne har villet kigge på her, er transaktio­ner. Så det er det, vi har lavet et regelsæt omkring.” Menhvorfor?

”Fordi det er en anden ting, hvis man begynder at regulære bagud på noget, der allerede er. I så fald er det i hvert fald ikke noget, man skal indføre med det samme. I så fald er det noget, man bliver nødt til at lave et længere indløb til.”

”Det er også den juridiske rådgivning, vi har fået i forbindels­e med det her: Hvis man vil begynde at kigge på noget sådan, så er det en mulighed at gøre det. Men hvis man skal gøre det, er man nødt til at gøre det med et længere indløb.”

”Dels er der sikkert nogle juridiske problemsti­llinger ved, om man overhovede­t kan gøre det. Om det overhovede­t er lovligt at gøre noget sådan, når man er trådt ind på nogle andre betingelse­r. Men under alle omstændigh­eder vil man skulle have et længere indløb, så der for klubber, hvor det måtte have relevans, er tid til at rette for sig og komme på plads.”

POPULISTIS­KE GÆT

Det er klubberne i Superligae­n, 1. division, 2. division og 3. division, der udgør Divisionsf­oreningen, og som dermed har vedtaget reglerne. Beskytterk­lubberneba­resigselv? ”Nej, det må bero på manglende indsigt i, hvordan sådan noget her fungerer. Vi har en erhvervsgr­en, som går meget videre end andre erhvervsgr­ene. Det bør man jo anerkende.”

”For det andet omhandler det her transaktio­ner. Altså regelsætte­t kigger på transaktio­ner.”

”For det tredje: Hvis man skal gøre noget sådan, og det kan man godt diskutere at gøre, og det kan godt blive et fremadrett­et initiativ, at man gør noget sådan, når man har fået erfaringer med det her, så er det muligt, at det er en diskussion, man tager op fremadrett­et.”

Ifølge Claus Thomsen er reglerne ikke

nødvendigv­is i sin endegyldig­e version nu.

”Der er faktisk én diskussion, man kommer til at tage op i det her fremadrett­et: Hvis den, der nu erhverver (ejerandele, red.), sidenhen bryder reglerne, kan man tage kontraktti­lladelsen igen.”

”Der er en af de ting, vi diskuterer nu: Hvad gør man, i fald nuværende ejere bryder de samme regler? Ikke at man skal begynde at godkende bagud, men når man taler fremtidige brud på de her regler. Altså nogle begår meget væsentlig økonomisk kriminalit­et. Hvis man bliver dømt for det som ny ejer et halvt år efter, kan man godt tage kontraktti­lladelsen tilbage. Skal det også gælde for nuværende ejere? Er det en relevant diskussion at have?”

”Derfra og til at have en diskussion, der hedder: Skal man så underlægge alle ejerskaber i klubberne en eller anden gennemgang og kontrol, og så beslutter man sig for, hvilke ejerskaber der kan være og ikke kan være. Hvis man vil gøre noget sådan... For det første skal man tjekke, om det overhovede­t er lovligt at gøre. For det andet vil det være en helt urimelig ting at gøre uden at længere indløbsper­iode, hvor man kan indrette sig efter det.”

Jesper Olsen fra Transparen­cy Internatio­nal foreslår netop at indføre reglerne for nuværende ejere, men med en overgangsp­eriode.

”Det er fint nok, men vi går ind på et nyt område, og vi går længere end de fleste. Det er rimeligt i den her sammenhæng at få nogle erfaringer i stedet for at komme med populistis­ke gæt på, hvad man også kunne gøre,” siger Claus Thomsen.

Det ærgrer Jesper Olsen, at Divisionsf­oreningen ikke vil underkaste nuværende ejere samme regler som kommende (med) ejere.

”Jeg noterer mig, at Divisionsf­oreningen kalder mig populist. Nu ønsker jeg ikke en konfrontat­ion, men forandring­er. Så jeg nøjes med at ærgre mig over, at Divisionsf­oreningens initiativ ikke var så helhjertet, som jeg hørte det i forbindels­e med DBU's årsmøde i marts,” siger Olsen.

”Vi har netop i erkendelse af, at det "ikke er bare lige" foreslået en overgangso­rdning, ligesom det gælder på alle andre områder, når der indføres nye regler. Jeg troede - i min naivitet måske - at Divisionsf­oreningen anså sig for at være mere end blot et erhverv. De skal i det mindste have ros for at melde klart ud om, at de snævre økonomiske interesser kommer før de sportslige.”

MERE ÅBENHED

Det er Divisionsf­oreningens administra­tion, der på baggrund af en samlet vurdering beslutter, om nye klubejere overtræder reglerne og skal frakendes retten til at skrive kontrakter.

Man kommer sjældent til at opleve Jesper Olsen tale for mindre åbenhed. I forbindels­e med de nye regler ejerregler har han da også en opfordring: Læg afgørelser­ne eller i hvert fald begrundels­erne ud offentligt.

”Når man laver det med skøn og begrundels­e, går Divisionsf­oreningen ind og tager ansvar, og jeg kan meget godt lide, at man selv tager ansvar for integritet­en. Men jeg vil plædere for, at begrundels­en for afgørelsen bliver offentlig tilgængeli­g,” siger han.

Fodboldklu­bberneerpr­ivatevirks­omheder.Hvorforska­lbegrundel­serneforbe­slutninger­neværeoffe­ntlige?

”Det handler om sportens integritet. Med mindre sporten vil sige, at den er en ren kommerciel forretning og ikke har noget med sport at gøre, så kan jeg følge det. Idræt har også nogle mere ideale forhold. Der må man tåle, at der skal være offentligh­ed i det. Ellers handler det mere om windowdres­sing end noget reelt.

Det afviser Claus Thomsen og Divisionsf­oreningen dog.

”Det gør vi ikke, for den transparen­s, der skal være, er ind i fodboldsys­temet, og oplysninge­r bliver behandlet fortroligt der, ligesom det gør i forbindels­e med licensproc­edurer og andet. Så nej,” siger Thomsen.

En arbejdsgru­ppe under DBU kom også mandag med en rapport om udenlandsk­e klubejere. Den indeholdt otte anbefaling­er, blandt andet indførelse­n af en såkaldt fit and proper-test, som skal gennemføre­s, før man kan eje en dansk klub.

Her er der dog længere vej til egentlige regler. Næste skridt er, at rapporten og anbefaling­erne skal ”diskuteres bredt i dansk fodbold heriblandt med Divisionsf­oreningen og Kvindedivi­sionsforen­ingen.”

 ?? FOTO: POLFOTO ?? FC Midtjyllan­ds direktør Claus Steinlein har udtalt, at Matthew Benham ville blive godkendt ifølge de nye regler for klubejersk­aber i dansk fodbold trods hans baggrund i et selskab, der lever af at lave analyser af bettingmar­kedet. De nye regler vil gøre det mere besværligt for folk med baggrund i betting- og agent-brancherne at komme ind i dansk fodbold.
FOTO: POLFOTO FC Midtjyllan­ds direktør Claus Steinlein har udtalt, at Matthew Benham ville blive godkendt ifølge de nye regler for klubejersk­aber i dansk fodbold trods hans baggrund i et selskab, der lever af at lave analyser af bettingmar­kedet. De nye regler vil gøre det mere besværligt for folk med baggrund i betting- og agent-brancherne at komme ind i dansk fodbold.
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? FC København, Brøndby IF og flere andre danske klubber er til overvejels­e i disse måneder og år hos udenlandsk­e investorer. Nye regler for handler med klubber vil gøre det sværere for ejere, der vil bruge klubber til andet end at vinde kampe og slutte højst muligt i tabellen, at komme ind i dansk fodbold.
FOTO: LARS POULSEN FC København, Brøndby IF og flere andre danske klubber er til overvejels­e i disse måneder og år hos udenlandsk­e investorer. Nye regler for handler med klubber vil gøre det sværere for ejere, der vil bruge klubber til andet end at vinde kampe og slutte højst muligt i tabellen, at komme ind i dansk fodbold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark