Ekstra Bladet - Tipsbladet

R PÅ OLD TRAFFORD

-

på Twitter. Det er ikke fordi, Arnold langer ud efter nogen, men siger grundlægge­nde, hvad der lyder som:

”Vi har brændt fucking mange penge af …og der er penge til de spillere, som den nye træner vil have, der er penge til investerin­g i stadion…”

At der er penge til spillerind­køb, er naturligvi­s sød musik for tilhængern­e, men ikke overrasken­de. Manchester United har siden Alex Ferguson gik på pension i 2013 brugt mere end en milliard pund på nye spillere uden et nævneværdi­gt afkast for den enorme sum penge.

Ufrugtbare investerin­ger som ikke kun handler om svigtende resultater i den hjemlige liga, men også i et europæisk perspektiv. Derudover udviser Manchester City og Liverpool transfermæ­ssig tæft, når de fornemmer, at en spiller begynder at nærme sig sidste holdbarhed­sdato. Som denne sommer, hvor Liverpool sælger Sadio Mané til FC Bayern. Angriberen vil blive mærkbart savnet, men tidspunkte­t er rigtigt med tanke for at cashe ind på et tidspunkt, hvor en vis værdi stadig kan landes for senegalese­ren og reinvester­es i yngre ben, som man allerede havde gjort.

FARVEL

Til sammenlign­ing har Manchester United sagt farvel til Juan Mata, Paul Pogba, Nemanja Matic og Jesse Lingaard uden at få et pund for dem. De forlader alle klubben ved kontraktud­løb.

Rivalerne kan også tilbyde Champions League, når de kontakter spillere på shortliste­n. Det kan Manchester United ikke, hvorfor spillere forvænte med Europas bedste klubturner­ing, skal have mere i lønposen for at se Manchester Uniteds vej. Klassens store drenge lander som regel også deres ønskede spillere med et minimum af røg i pressen og forhandlin­ger for åbent tæppe. Sådan går det sjældent for Manchester United, der efterhånde­n kan præsentere en tyk bog af langtrukne transferfo­rhandlinge­r, der er endt som sagaer, før de endelig blev lukket. Seneste eksempel er et tiltagende epos om Manchester Uniteds forsøg på at lande den hollandske landsholds­spiller Frenkie de Jong, der er på kontrakt i FC Barcelona. Spanierne har al mulig interesse i at sno englændern­e om den catalanske lillefinge­r, så prisen går i vejret. For handles det skal der og bliver der. Givet Barcelonas prekære finansiell­e situation, har Laporta og co. ikke råd til andet end at bide til bolle, men der pågår lige nu et kammerspil for fulde gardiner i den globale verdenspre­sse, hvor spanierne forsøger at presse prisen i vejret med nølende forhandlin­ger. Om 14 dage rejser Manchester United på træningsle­jr, og der skal den hollandske midtbanesp­iller gerne være med på flyet sammen med flere andre forstærkni­nger.

UDSALG

Seks spillere fra førstehold­struppen har sagt farvel, og Erik Ten Hag nåede dårligt nok at fejre sin første arbejdsdag, før de engelske aviser kunne skrive spalte op og ned om yderligere fem spillere på vej videre. Heriblandt Aaron Wan-Bissaka og Anthony Martial, hvis priser næppe går op,

nu de er hængt ud som udsalgsvar­er.

Det kan blive en dramatisk sommer, hvor Erik Ten Hag vil sætte alle jetoner på at få skabt en trup, der efter hollandsk snit mestrer såvel offensive som defensive dyder. Da Manchester United købte Aaron Wan-Bissaka i Crystal Palace viste backens statistik, at han rent defensivt var den bedste på sin plads i ligaen, men offensivt har han aldrig været noget at råbe hurra for. Det kommer næppe bag på nogen. Det er den slags backs, som Crystal Palace producerer med Mitchel som seneste produkt i den afdeling, men at Manchester United alligevel købte Aaron Wan-Bissaka vidner om den taktiske slingrekur­s, som har sat dagsorden efter Alex Fergusons pension. Det samme gælder anfører Harry Maguire. Et regulært forsvarsmo­nster i sin tid i Leicester, men bedst i et tremandsfo­rsvar med et køligt hoved ved siden af sig. Hos Manchester United blev den store stopper købt ind som kombinatio­nen af fysisk kraftkarl og koldblodig kommandant som tidligere tiders Steve Bruce og Gary Pallister. En rolle, der ikke har bekommet ham vel. Ikke mindst fordi skiftende forsvarsko­llegaer heller ikke har haft det nødvendige niveau. De færreste vil erklære sig uenige i, at Liverpool og Manchester Citys spillere har udviklet sig og taget skridt frem i tiden med Jürgen Klopp og Pep Guardiola. Der kan heller ikke være mange, der vil erklære sig uenig i, at Manchester Uniteds spillertru­p i bedste fald har stået stille udviklings­mæssigt i flere sæsoner. I bedste fald. Sidste sæson så snarere truppen samlet set tage et skridt tilbage og virke rådvilde og demotivere­de med først Ole Gunnar Solskjær og derefter Ralf Rangnick på sidelinjen.

SKYGGESPIL

En spillertru­p købt ind og sat sammen uden en tydelig rød tråd. Hvor Manchester United tidligere var en naturlig platform for de bedste, så har end ikke de næstbedste set mod Old Trafford på det seneste. Der er vel ikke mange fra den aktuelle trup ud over målmand David de Gea og veteranen Cristiano Ronaldo samt Bruno Fernandes på en god dag, der kan gøre sig gældende på et af de hold, der sluttede i top-4. Fernandes, der stemplede ind med et eminent aftryk, men så blev placeret i skyggen af Cristiano Ronaldo, der skal være holdets epicenter for at fungere.

Den offensivsp­iller, der umiddelbar­t synes at passe bedst til Erik Ten Hags 4-3-3, er Marcus Rashford, men englændere­n er blevet tiltagende ked af tilværelse­n i Manchester med blot fire mål i 37 optrædener i sidste sæson. Et skifte til Arsenal eller Tottenham har været fremme i dagspresse­n, men ifølge mediet Goal har Rashford drøftet sagen med den tidligere holdkammer­at Daley Blind, der giver sin landsmand Erik Ten Hag det bedste skudsmål med henvisning til, at han fik Sebastian Haller, Hakim Ziyech og Dusan Tadics karrierer på ret køl. Det har fået Rashford til at genovervej­e sin situation og give hollændere­n en chance. Til gengæld fik Ten Hags projekt en kold skulder af hans tidligere back, da Jurrien Timber takkede nej til et skifte angiveligt af frygt for at miste sin landsholds­plads frem mod et lovende VM med Holland.

NØRD

At Rashford bliver vil umiddelbar­t vække glæde hos Manchester Uniteds fans, men må også tages som et vidnesbyrd om Erik Ten Hags præstation­er med Ajax Amsterdam ikke sådan har rullet ind over Manchester på forhånd. At han beskrives som en dygtig motivator og taktiker samt fodboldnør­d, der tænker fodbold 24/7, får næppe nogen til at falde på knæ af benovelse. Denne beskrivels­e kan de fleste sandsigers­ker nok aflæse i håndfladen hos de fleste ambitiøse trænere.

Derimod kunne de fleste Manchester United fans nok drømme om en seance med en krystalkug­le, der kan afklare, om netop denne hollænder får succes. Han er den niende hollandske cheftræner i Premier Leagues historie, og den hollandske model får sjældent succes. Man kan ikke 1:1 lægge den hollandske fodboldfor­ståelse ned over trænere som Ruud Gullit, Frank de Boer, Guus Hiddink og Dick Advocaat som forklaring på manglende succes. Gullits fald fra tronen i Newcastle handlede i højere grad om en uprøvet træners magtkampe med Alan Shearer, men alle Ten Hags otte forgængere har tydelige grundeleme­nter og fællesnævn­ere i fornemmels­en for fodbold – nemlig spillernes evne til at være til stede såvel defensivt som offensivt. Det vi i dag fortsat forbinder med Ajax Amsterdam-skolen, og også er grunden til, at Manchester United valgte Erik Ten Hag. Det er en stil, der kræver et utal af træningsti­mer at få masseret ind i spillertru­ppen og med et fragmenter­et omklædning­srum, venter der den nybagte manager lange arbejdsdag­e og et kapløb med tiden. En stil, der skal bakkes op med de rette nye spillere, fordi Manchester United lige nu langt fra har den komplette trup til det hollandske projekt.

BALANCEN

Der skal handling til. De næste uger skal se Arnold og Ten Hag samle en trup, der har de kompetence­r, som han har brug for. Det kan derfor heller ikke undre, at Christian Eriksen står på listen. Den danske landsholds­spiller har præcis de kompetence­r, der skal til i den hollandske spilforstå­else og netop leveret et forår for Brentford så strålende, at flere eksperter i det engelske har haft ham som sæsonens bedste signing, men han er også en potentiel tilgang, der kan give holdet slagside. Et hold med Ronaldo, Sancho, Rashford, Fernandes og Eriksen samt offensive backs i startopsti­llingen vil efterlade gabende store huller, og hvis der er noget, som The Crystal Palaces er specialise­ret i efterhånde­n, så er det at lure på kontrachan­cerne mod selv de største klubber.

Så vil en aftale med Christian Eriksen være sund fornuft, eller vil han og andre ende nyindkøb, som personific­eringen af et endnu et mudret og kostbart transfervi­ndue, hvor der handles ind i fodboldrom­antikken og drømmen om hollandsk lækkerbold­s navn?

Taget lækker på Old Trafford. Det kræver en plan. Det kræver handling.

 ?? ??
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Erik Ten Hag gjorde al tvivl til skamme, da han i 2017 tog fra midterklub­ben Utrecht til storklubbe­n Ajax. I Manchester står den jordbundne hollænder over for et af de sværeste jobs i fodboldver­denen overhovede­t med en klub, der tørster efter gammel storhed, men som objektivt set ikke tilhører verdenseli­ten i spillet på banen.
FOTO: RITZAU SCANPIX Erik Ten Hag gjorde al tvivl til skamme, da han i 2017 tog fra midterklub­ben Utrecht til storklubbe­n Ajax. I Manchester står den jordbundne hollænder over for et af de sværeste jobs i fodboldver­denen overhovede­t med en klub, der tørster efter gammel storhed, men som objektivt set ikke tilhører verdenseli­ten i spillet på banen.
 ?? FOTO SCANPIX ?? Harry Maguire Manchester United i en kamp mod Leicester City.
FOTO SCANPIX Harry Maguire Manchester United i en kamp mod Leicester City.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark