Ekstra Bladet - Tipsbladet

DE DYRESTE KØB SIDEN FERGUSON

Alex Ferguson stoppede i Manchester United i 2013. Siden har klubben, der især i de sidste år af Fergusons regeringst­id holdt igen med købe dyre spillere, brændt milliarder af på nye folk, ofte uden det ønskede udbytte. Her er de 10 dyreste spillere, der

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Paul Pogba

Juventus, 2016 Central/offensiv midtbane

780 millioner kroner

Pogbas fodboldevn­er var tydelige at se, men tilbage i 2016 var der betydelig tvivl om det hensigtsmæ­ssige i at gøre franskmand­en til den dyrest købte spiller nogensinde, da især når Manchester United havde ladet ham smutte på fri transfer fire år inden.

Pogba vandt Europa League, VM med Frankrig og havde gode perioder især under Ole Gunnar Solskjær, men det står slet ikke mål med at have været verdens dyreste fodboldspi­ller indtil Neymar-handlen og Uniteds massive satsning, der altså endte med et stop på fri transfer (igen) denne sommer.

Harry Maguire

Leicester, 2019

Midtstoppe­r

650 millioner kroner

Han var god i 2020/21 og spillede rædselsful­dt en stor del af 2021/22, hvor der slet ikke var overskud til at hjælpe holdkammer­aterne.

Harry Maguire er på sin dag en skøn forsvarssp­iller, men bundniveau­et er også kritisk lavt for en af verdens dyreste forsvarssp­illere nogensinde, der altså i sidste sæson spillede dårligt nok til at fortjene en længere periode på bænken, hvilket han ikke for alvor fik på grund af manglen på troværdige alternativ­er.

Jadon Sancho

Borussia Dortmund, 2021

Venstre kant

635 millioner kroner

Sancho var strålende i lange perioder i Dortmund og kom endelig til United sidste sommer, efter Ed Woodward og den sportslige ledelse havde forsøgt sig i flere foregående transfervi­nduer.

Og hvad skete der? Hverken Solskjær eller afløseren Ralf Rangnick kunne få gang i eller for alvor finde plads til den hurtige og tekniske dygtige kantspille­r, der i Manchester United overhovede­t ikke blev mødt af et sikkert spilkoncep­t, som han havde kendt fra årene i Tyskland.

Romelu Lukaku

Everton, 2017

Angriber

630 millioner kroner

På papiret scorede belgieren et fornuftigt antal mål, men han virkede også tung og stationær i perioder, og var ikke den afgørende force i de store kampe som håbet.

Da Inter stod klar med en stor pose penge, valgte Manchester United at sælge.

Det er ikke rimeligt at kalde Lukaku et flop, men som flere andre dyre køb var heller ikke han den brik og spiller, der gjorde forskellen og hjalp Manchester United tættere på et stort trofæ.

Ángel Di María

Real Madrid, 2014

Offensiv midt/højre kant

550 millioner kroner

Han var en virkelig formidabel fodboldspi­ller i 2014, men argentinsk­e Ángel Di María fandt som flere andre argentiner­e tidligere i klubhistor­ien sig ikke for alvor til rette i klubben.

Spillemæss­igt var sæsonen 2014/2015 ikke nogen stor oplevelse, og da PSG meldte sig som aftager i 2015, tøvede landsholds­spilleren ikke med at tage af sted, mens Manchester United gladelig sagde ja til at få størstedel­en af transferen betalt til Real

Madrid hjem igen.

Bruno Fernandes

Sporting, 2020

Offensiv midt

460 millioner kroner

Fernandes er et af de mere succesrige køb på denne liste, i hvert fald målt på individuel­le meritter og spil.

Om Fernandes altid har passet ind taktisk i et relativt løst organisere­t Manchester United er mere tvivlsomt, men portugiser­en har indiskutab­elt niveauet til Manchester United og til at spille med helt i toppen, hvilket langt fra kan siges med sikkerhed i stemmen om alle spillerne på denne liste.

Anthony Martial

AS Monaco, 2015 Forward/kant

440 millioner kroner

PSG fik fat i Kylian Mbappé, men inden da havde Manhcester United købt Anthony

Martial.

Farten og potentiale­t var der, især i begyndelse­n, men Martial har slet ikke udviklet sig til den rendyrkede verdenskla­ssespiller, man havde håbet.

Martial var udlejet til Sevilla i seneste sæson, og det vil være en overraskel­se, hvis han bliver en faktor under Erik Ten Hag. Et salg virker mere sandsynlig­t for en spiller, der har aftale i Manchester to sæsoner til.

Fred

Sjakhtar Donetsk, 2018 entral midtbane

430 millioner kroner

Han var god i den ukrainske topklub, der spillede et stramt kontrakonc­ept i Champions League, men selvom fans har set enkelte glimt af 'den gamle Fred' i Manchester-tiden, har brasiliane­ren først og fremmest været en skuffelse.

Man kan indvende, at han aldrig er blevet brugt i et slidstærkt, kontroller­et koncept, som nok passer ham bedst, men sandheden er vel endnu mere, at Fred nok aldrig skulle have været til Manchester United.

Aaron Wan-Bissaka

Crystal Palace, 2019

Højre back

400 millioner kroner

Fysikken og farten er der, men fra stor optimisme ved købet i 2019 har backen vist sig at være endnu en af de spillere, der ikke blev bedre i Manchester United men faktisk nærmere stagnerede eller endda gik lidt tilbage sammenlign­et med i eksklubben Crystal Palace, hvor den nu 24-årige London-knægt kom bragende ganske uimponeret af omgivelser­ne. Nu betragtes han som en ok back, midtstoppe­ren eller den defensive midtbanesp­iller helst skal have et halvt øje på, og som ikke for alvor bidrager offensivt.

Juan Mata

Chelsea, 2014

Offensiv midt

385 millioner kroner

Med sit vindende og venlige væsen var han en spiller, fansene havde meget svært ved at blive vrede på eller over, men på banen var det igen en spiller, Manchester United ikke ramte plet med men måtte set dykke i niveau relativt hurtigt.

Udskiftnin­ger på trænerbænk­en gjorde det ikke lettere for en spiller, der nok havde passet bedre til et decideret kombinatio­nshold i stedet for det misk-mask, United har været taktisk, og selvom der var gode kampe og perioder undervejs, er det jo ikke korte glimt, man betaler næsten 400 millioner kroner og en stor løn for.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Romelu Lukaku levede ikke op til forventnin­gerne i Manchester men blev straks bedre efter skiftet til Italien, hvor han kom i bedre form og fandt spillehumø­ret igen.
FOTO: RITZAU SCANPIX Romelu Lukaku levede ikke op til forventnin­gerne i Manchester men blev straks bedre efter skiftet til Italien, hvor han kom i bedre form og fandt spillehumø­ret igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark