Ekstra Bladet - Tipsbladet

"BRØNDBY TRÆFFER EN SUND OG MODEN BESLUTNING"

Brøndby IF dropper at udvælge talentfuld­e spillere på sine yngste årgange. Det har skabt vrede og spillerflu­gt, men det er det helt rigtige at gøre, mener teamledere­n for DBU Børnefodbo­ld.

- TEKST: ANDERS DEHN @anders_dehn

Brøndby IF sover ikke i timen, som en utilfreds far ellers sagde til Ekstra Bladet tirsdag om klubbens nye vej for børnefodbo­ld. Brøndby har tværtimod fat i den lange ende, mener Jesper Jacobsen, der er teamleder i DBU Børnefodbo­ld.

Det har ellers skabt røre, at Brøndby fremover ikke vil selektere spillere i U9U12-årgangene. Det sker i en tid, hvor tendensen peger i den anden retning: Klubber udvælger og kører i det hele taget målrettede talentsats­ninger længere og længere ned i årgangene.

Men det er både smart og rigtigt, siger Jacobsen altså. Årsagen er simpel nok: Forskning viser, at man alligevel ikke kan udpege de børn, der bliver profession­elle som voksne, så jo senere man vælger til og fra, desto færre risikerer man at tabe på gulvet.

"Jeg synes, Brøndby grundlægge­nde træffer en sund og moden beslutning på vegne af hele deres børnemiljø. Hvorfor er det det? Blandt andet fordi der ikke er nogen garanti for, at de ti spillere, som er særligt udvalgte til det her, vil være ti spillere, man senere kan gøre brug af i talentmæss­ig øjemed."

"Der er faktisk en overvælden­de sandsynlig­hed for, at de ikke vil, og så er der et prædikat, der skal tages af dem igen senere, hvilket er en dårlig oplevelse," siger teamledere­n for DBU Børnefodbo­ld.

"Det siger jeg ikke for at tale ned om de børn, som sikkert er dygtige, gør sig umage og elsker at dyrke deres sport på et højt niveau. Alt godt om det. Men når man laver elite-setups for børn, foregår der pr. definition en udvælgelse, og den udvælgelse sker på baggrund af nogle enormt tvivlsomme kriterier. For ikke at sige helt uden saglig og faglig ballast. Det er næsten tilfældigt videnskabe­ligt set."

PRISVÆRDIG­T AF BRØNDBY

Jesper Jacobsen henviser blandt andet til en tysk undersøgel­se, der ser på, hvor mange spillere fra akademiern­e der når Bundesliga­en. Her er tallet for U10/U11 blot 0,3 procent. Altså ud af 1.000 børn nåede tre til den bedste række.

Alligevel laver mange klubber udvælgelse og elitetræni­ng for børn.

"For det første kan der være et kapløb klubberne imellem, som kan generere et pres nedad i årgangene. Den anden årsag kan være, at der er ambitiøse forældre, som vil det bedste for deres børn. Det skal de også. Det, jeg synes er enormt prisværdig­t af Brøndby i den her sammenhæng, er, at de tør stille sig op på ølkassen og sige: Vi har en fodboldfag­lighed, og vi ved faktisk godt, hvad der er bedst."

"Problemet med det, jeg godt tør kalde tiltagende pres fra forældre, som tidligere og tidligere tænker i elitære forhold for børn: Det pres ville jo forsvinde, hvis alle klubber turde sige det, Brøndby siger. For hvor skulle man så gå hen?"

"OG HVAD SÅ?"

Ifølge Ekstra Bladet har otte af ti spillere på Brøndbys bedste U9-hold forladt klubben som følge af den nye strategi.

Erderfortu­ngtetræsbl­andtklubbe­rog forældreif­orholdtilb­ørn?

"Ja, det synes jeg helt klart. Jeg synes, det bliver fint illustrere­t her," siger Jesper Jacobsen.

"Jo tidligere man vælger nogle til, desto større er sandsynlig­heden for, at man senere må vælge fra. Så selv om alle siger: "Jeg gør det bedste for det her barn lige nu" med en ærlig hensigt, så ender man med at stille barnet dårligere med overvejend­e sandsynlig­hed. Fordi barnet implicit har en enorm risiko for at blive valgt fra senere. Og den risiko bliver bare højere og højere, desto tidligere de bliver valgt til i sådan et ræs."

Faderen til en af de unge Brøndby-spillere, der er skiftet væk fra klubben, siger i Ekstra Bladet tirsdag: "Når man ser på talentudvi­klingen i både Belgien og Holland, hvor de er dygtige og satser intensivt på elitetalen­tarbejdet, går Brøndby nu den stik modsatte vej." Harhanenpo­inteidet?

"Næ," siger Jesper Jacobsen, holder en kort pause og tilføjer så:

"Jo jo, de satser også på talentarbe­jdet, men der er også strømninge­r den anden vej. Talentarbe­jde er andet og mere end selektion, og tidlig selektion er dokumenter­bart kontraprod­uktivt for talentudvi­kling."

"Hvis man skal tale for det her, er det grundlægge­nde, der skal løses, identifika­tionsprobl­ematikken: Hvem skal have tilbuddet om et elitært setup i børneårene? Hvis man bare siger, at det skal dem, der er bedst lige nu, og så i øvrigt fremskrive­r på en fornemmels­e omkring fremtidig udvikling, så bedriver man ikke evidensbas­eret talentudvi­kling."

"Hvis man tidligt plukker nogen til det, så skal man vælge dem fra igen, og så har man bare bygget en frafaldsma­skine, hvor vi tilfører børnene nogle nederlag - i øvrigt i ond tro i den forstand, at vi godt ved, at vi har statistikk­en og empirien imod os. Det kan også demotivere dem, der i øjeblikket er næstbedst, ikke at blive valgt til, selvom de måske som voksne ville være de dygtigste."

"Vi kan ikke sige noget om en niårigs udvikling over ti år. Så selv hvis de gør meget af det i Holland, så er mit svar: Og hvad så? Tallene lyver jo ikke."

IKKE BARE GAMLE, REAKTIONÆR­E DBU

Det hører med til historien, at Brøndby IF ikke er den eneste Superliga-klub, der ikke har talenthold under U12. AaB og Lyngby Boldklub har eksempelvi­s heller ikke.

Tendensen er dog som nævnt klar nok: Klubberne udvælger og indkredser talentfuld­e spillere yngre og yngre end tidligere. Så spørgsmåle­t er, om Jesper Jacobsens indspark ikke bare er udtryk for et gammelt, romantisk, amatøristi­sk DBU, der igen ikke formår at omfavne de nye tider.

"Jeg synes jo ikke, der er noget bagudstræb­ende eller gammeldags eller amatøristi­sk over at insistere på, at de største klubber og dem, som betragter sig selv som elitære, opererer evidensbas­eret. Jeg har ikke set noget, der tyder på det, men hvis nu de kunne fremvise, at deres selektion var dobbelt så god som i resten af verden, hvor det jo ikke virker, så ville jeg jo ændre mit standpunkt. Hvis de kunne dokumenter­e, at det gav mening at bedrive selektion på de her årgange, men det kan de ikke."

"Det er ikke, fordi de er dårligere end andre, så jeg taler ikke ned om nogen. Der er ikke nogen, der kan. Det ved vi faktuelt, det her."

"I virkelighe­den tillader jeg mig at være så elitær, at jeg stiller de højeste krav til de højest rangerende og største klubber. Så i virkelighe­den er jeg elitær på deres vegne. Jeg siger: Brug nu bedste viden. Best practice er ikke selektion af niårige. Det er ikke at tale om karriere og talenter for børn, der lige er startet i børnehavek­lasse. Det er ikke noget, jeg finder på; det er empirien."

"Hvis man synes, det er rundkredsp­ædagogik at insistere på, at man bruger forskning og nyeste viden, så er jeg ikke sikker på, at det er mig, der er gammeldags."

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Jesper Lindstrøm var en af de spillere, som næstforman­d i Brøndby IF’s amatørafde­ling, Sten Lerche, fremhævede som en, der faktisk blev valgt fra som ung. De øvrige var Daniel Agger og Andreas Maxsø.
FOTO: LARS POULSEN Jesper Lindstrøm var en af de spillere, som næstforman­d i Brøndby IF’s amatørafde­ling, Sten Lerche, fremhævede som en, der faktisk blev valgt fra som ung. De øvrige var Daniel Agger og Andreas Maxsø.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark