Ekstra Bladet - Tipsbladet

TILLYKKEFR­A TILHÆNGERE­N

-

Sarah Skarum FCK-fan med fast plads på Sektion 12

FCK har betydet helt vildt meget for mig, for det har været en fast ramme om mit liv gennem de sidste 15 år. Jeg har blandt andet mødt min mand til et FCK-arrangemen­t. Det har været et holdepunkt i mit liv; jeg har skiftet job, bolig og parforhold, men jeg har altid haft FC København, så det har betydet meget. Det har givet mig utroligt mange glæder, sorger og virkelig meget raseri. Kasper Holten har sagt, at opera er følelserne­s fitnesscen­ter; det synes jeg også, at fodbold er. Det har givet mig et frirum fra verden og givet mig stabilitet, når alt andet har sejlet i mit liv.”

”For mig er FCK et fysisk rum, hvor det at elske København og føle sig som en københavne­r har plads. Det er ikke kun noget med at være en smule storsnudet, højrøvet eller arrogant, som Holmstrøm ville sige, men også at være tolerant og internatio­nalt orienteret og være ambitiøs. Vi er storbyen og hovedstade­n, og vi vil og tør lidt mere end mange andre, og vi kan godt acceptere hinanden, selvom vi ser forskellig­e ud, fordi vi har en fælles kærlighed til byen.”

”Som 30-årig har FCK det godt – meget bedre end ved 29-års-fødselsdag­en. Man har reddet et mesterskab hjem, og hvis man kommer i Champions League, har man det rigtig godt. Jeg kan godt være lidt bekymret for to ting; jeg er ikke Thorups største fan, for han er ikke det, jeg forventer af en FCK-træner – han er ikke arrogant og frimodig nok, for han virker som en vattet type. FCK skal passe på, at man ikke mister sit store vingefang og i stedet bliver en lille, fed due, der tumler rundt. Det er vidunderli­gt, at man har fået engageret så mange københavne­re, og at Parken er så fyldt, men man skal også passe på. Jeg har været til kampe, hvor der var for mange stoffer og for mange aggression­er på Sektion 12. Jeg håber ikke, at man mister kontrollen i jagten på at være så mange som muligt, for det er vigtigt, at vi har det rum, hvor vi er forskellig­e og stadig er sammen.” på en straffespa­rkssejr over Atalanta. I dag fylder du 30 år, og de seneste par sæsoner har været hårde for dig at komme igennem. Da du blev født i 1992, gav det inspiratio­n flere steder i landet, men af de mange forsøg på fusionsklu­bber, er kun en anden lykkedes med at udfordre dig: FC Midtjyllan­d har gjort, hvad de ikke kunne i FC Fyn, FC Nordjyllan­d og FC Amager. FCM har fået succes, og du har fået en ny rival i Jylland, så det ikke kun er Brøndby-kampene, der er årets vigtigste. Det var ikke rart for dig at se netop de to klubber tage mesterskab­et i 2020 og 2021. Det gjorde også ondt at gå glip af Champions League-gruppespil­let i 2019/20-sæsonen, da du tabte på straffespa­rk til Røde Stjerne. Til gengæld nåede du Europa League-kvartfinal­en i samme corona-ramte sæson, hvor du spillede lige op med Manchester United.

Men i Superligae­n haltede du, og Ståle Solbakken blev fyret i efteråret 2020. Med ham røg også mange af de folk, der har været en del af F.C. København i mange år. Selvom du netop er blevet dansk mester, må vi huske, at store dele af 2021/22 også var fyldt med snak om (mangel på) DNA og identitet. Det er to jyder, der er henholdsvi­s sportsdire­ktør og cheftræner, og særligt cheftræner­en er af fans blevet beskyldt for ikke at have det rette FCK-dna, selvom han altså er den første danske træner siden Benny Johansen i 1993 til at vinde et mesterskab med dig.

En af dem, der har ansat Thorup, er William Kvist, der er kamprekord­holder og nuværende bestyrelse­smedlem, og da Ståle Solbakken blev fyret, forsøge han at sætte ord på din identitet:

”I FCK kan vi ikke garantere resultater, men vi skal være den mest ambitiøse klub i Danmark og de mest ærgerrige i forhold til at udvikle os. Har vi ledere, spillere og medarbejde­re, der lever op til det, så garanterer vi også den indsats og de præstation­er, der gør, at resultater­ne kommer. Det er klubbens DNA. Det er kulturen.” William Kvist er en af dem, der skal bære dig og dine værdier videre mod succes, og han er også en del af den video, der bliver vist i Parken før hver eneste hjemmekamp til tonerne af sangen ’Vi elsker FCK’. Her vises mange af de største øjeblikke i dit liv, og det er afgjort med til at dyrke historien og kulturen i en forholdsvi­s ung klub som dig. Der har virkelig været mange succeser, og de 14 mesterskab­er på 30 år taler for sig selv; du er den mest vindende klub i Danmark – kun overgået af din ene moderklub KB, der vandt 15 mesterskab­er i en periode på 66 år fra det første i 1914 til det sidste i 1980.

Du har næsten hentet lige så mange på den halve tid. Og alligevel er der bekymring at spore hos dem, der holer af dig, for noget af det interessan­te ved den video i Parken, der hylder din historie, er at Ståle Solbakken fylder så meget i den. Der er massevis af klip med træneren, der vandt så meget sammen med dig, men sandheden er også, at nordmanden ikke har sat sine ben til en i Parken, siden han blev fyret. Der var også ballade omkring Flemming Østergaard, der fik frataget sit æresmedlem­sskab i klubben, og på den måde lever du fortsat op til mantraet om, at den der larmer mest, sælger flest billetter. For i sidste sæson var tilskuerge­nnemsnitte­t til dine kampe helt oppe over 24.000, så du blandt dine fans er du mere populær end nogensinde.

Til efteråret venter en ny udfordring og en ny kamp for at komme i Champions League-gruppespil­let. 14 mesterskab­er på 30 år er flot, men det er Europa, du er født til. Det er der, du bliver målt og vejet. For som Ståle Solbakken sagde i et interview med Discovery sidste år:

”De vil altid vinde mesterskab­er. Intet problem der. Men det er jo ikke det, som FCK er skabt til. FCK er skabt til at lave store, internatio­nale præstation­er.”

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Ståle Solbakkens FC København kvalificer­ede sig næsten hver sæson til de europæiske gruppespil og sad i en årrække på mesterskab­et i Danmark. Mod slutningen af Solbakkens andet ophold begyndte FC Midtjyllan­d for alvor at drille som en klub, der ikke er fuldstændi­g distancere­t på transferma­rkedet, som alle andre Superliga-hold er det.
FOTO: CLAUS BONNERUP Ståle Solbakkens FC København kvalificer­ede sig næsten hver sæson til de europæiske gruppespil og sad i en årrække på mesterskab­et i Danmark. Mod slutningen af Solbakkens andet ophold begyndte FC Midtjyllan­d for alvor at drille som en klub, der ikke er fuldstændi­g distancere­t på transferma­rkedet, som alle andre Superliga-hold er det.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark