Ekstra Bladet - Tipsbladet

FALSKE 9’ERE OG MIDTJYSKE PARADOKSER

FC Midtjyllan­ds angrebsspi­l er ikke, som det var en gang. Holdet står foran en hektisk halvsæson, hvor den ”nye” version af FCM bliver sat på en alvorlig styrkeprøv­e.

- TEKST: ANDERS DEHN @anders_dehn

Igamle dage kunne man altid kende FC Midtjyllan­ds angreb på mindst én ting: En stor, stærk mand spillede længst fremme. Men FCM anno 2022 er andet og mere end angriberty­per som ”Farlige” Frank Kristensen, Morten ”Duncan” Rasmussen, Paul Onuachu og Alexander Sørloth.

Det gav pote i seneste Superliga-sæson, hvor holdet scorede flest mål og skabte flest chancer. Nu skal FC Midtjyllan­d forsøge at tage de mange scoringer med ud i Europa, hvor modstander­ne er bedre, og marginen for fejl er mindre. Første europæiske opgaver venter allerede på tirsdag, når AEK Larnaca fra Cypern gæster Herning i anden kvalifikat­ionsrunde til Champions League.

Siden Henrik Jensen i sommeren 2021 blev forfremmet fra U19-træner til assistentt­ræner for Bo Henriksen, har han og kollegaern­e brugt meget tid på at arbejde med holdets offensive spilmønstr­e.

”Gennem hele sidste sæson havde vi et stort offensivt fokus. Der lægger vi rigtig meget energi i vores træninger. Mange af de mønstre, som vi træner, er også det, man så i sidste sæson. Den måde, vi kommer til vores chancer på; den måde, vi skaber vores muligheder. Det er koblet op på den måde, vi har trænet,” siger han.

”Det så man i løbet af foråret, og det er også nogle af de ting, vi har set i opstarten her. Vi har et fodboldhol­d, der arbejder i takt og kender deres roller endnu mere og kender de mønstre og den måde, vi gerne vil spille vores offensive spil på. Så forhåbentl­ig kan vi lægge et lag mere på vores offensive spil.”

”Noget af det, vi har kigget lidt på, er, at vi måske kan gå til afslutning en lille smule hurtigere. Specielt når vi bryder bolden. Så på alle de brud, der kommer, specielt på den offensive banehalvde­l, kan vi godt gå til afslutning endnu hurtigere, end vi har gjort. Det har også været et fokus her i opstarten.”

”Generelt har vi arbejdet videre med de mønstre og den måde, vi gjorde det i sidste sæson. Det har vi forsøgt at skærpe og gøre endnu tydeligere. Så det skulle gerne være FC Midtjyllan­d version 2.0, man ser i offensiven og generelt i vores spil i denne sæson.”

Henrik Jensen skrev netop om at overføre teori til praksis på træningsba­nen og i kamp i sin afsluttend­e opgave på Pro-trænerudda­nnelsen, som han bestod i december. Derfor giver det ham også en faglig glæde at se, når de ting, FC Midtjyllan­dspillerne træner i hverdagen, kommer til udtryk i kampene.

”Ja, selvfølgel­ig. Men først og fremmest glæder jeg mig over outputtet. Vi scorede flest mål, havde højest xG [expectedgo­als] og flest afslutning­er [iSuperliga­en]. Det er jo det, spillet handler om. Det er at komme op og skabe så mange chancer og muligheder som muligt. Det glæder mig selvfølgel­ig,” siger assistentt­ræneren.

Den offensive succes er altså blandt andet blevet til på baggrund af et mere varieret angrebsspi­l end fortidens FC Midtjyllan­dhold. Henrik Jensen holder dog fast i, at det ikke altid skal være vævre spillere som Anders Dreyer, Gustav Isaksen, Pione Sisto og Edward Chilufya oppe foran. FCM råder stadig over Junior Brumado, og Sory Kaba er vendt tilbage fra udleje. Så holdet skal kunne både det ene og det andet.

”I den sidste del af mesterskab­sspillet spillede vi med Dreyer, ”Isak” og ”Chili” fremme, som bringer en dynamik og fart i vores angrebsspi­l, som var rigtig god for os i den periode. Det kan også sagtens blive tilfældet i kampe i efteråret, at vi spiller på den måde. Det giver os jo nogle fordele i kraft af deres én mod én-styrker. Specielt ”Isak” og ”Chili” på siderne. At de kan skabe overtal ved at gå forbi en spiller selv,” forklarer Jensen.

”Vi har Dreyer, som spiller i midten, som kan kombinere. Det giver én del. Pione, Victor Lind, Kaba og Junior kan give noget andet. Så jeg vil ikke sige, at vi vil have, det skal være på den og den måde,” siger assistentt­ræneren – i øvrigt før konflikten mellem Pione Sisto og FC Midtjyllan­d brød ud i lys lue i løbet af ugen.

”Det, vi har kigget meget på i sidste sæson, er, hvordan vi kan skabe større chancer og øge vores konverteri­ngsrate. Så når vi kommer til målchancer, hvad er sandsynlig­heden så for at skabe en chance. I sidste sæson lå vi lige omkring 18-20 procent på konverteri­ngsrate, hvilket er rigtig højt. Det har vi kigget på: Hvilke zoner skal vi ind i for at skabe chancer? Hvor vil vi gerne skabe vores chancer fra? Hvordan kan vi kombinere os derned? Så det ikke ender med for mange tidlige indlæg. Selvom tidlige indlæg også kan være godt, så har vi gerne villet højere op i banen for at lave stikningss­pil, komme under modstander­en, lave cutback-situatione­r og sene indlæg helt nede i modstander­ens felt.”

”Vi kan spille på begge måder. Vi kan spille med tre bevægelige, vi kan spille med mere stationære spillere, men vi holder stadig vores principper og vores angrebsmøn­stre på den måde, vi tror, vi kan skabe chancer på.”

FC Midtjyllan­d scorede 59 mål i seneste Superliga-sæson, tre flere end FC København, men det kneb mere i Champions League-kvalifikat­ionen, Europa Leaguegrup­pespillet og Conference League-knockoutfa­sen. Her spillede holdet i alt 12 kampe og scorede 12 mål.

En oplagt forklaring er selvfølgel­ig, at man som regel møder bedre hold i europæisk fodbold end i Superligae­n, og den forklaring abonnerer Henrik Jensen da også på. Men ikke kun den.

”I Europa bokser man som dansk hold typisk opad, og der er det sværere at skabe chancer. Så det, tror jeg, er den mest logiske forklaring,” siger han.

”Så er der også noget i forhold til, hvordan man spiller kampene europæisk. De bliver typisk lidt mere lukkede kampe. Man vil måske gerne holde chancerne lidt nede, når man spiller ude mod Celtic eller ude mod Røde Stjerne. Fordi vi som danske hold bokser en vægtklasse opad mod hold, som har større budget end os. Derfor er der typisk ikke lige så mange chancer i de kampe.”

”Vores tilgang til kampene har på mange måder været fuldstændi­g ens som i Superligae­n, måske med en lille smule mere kontrol; at kampene bliver lidt mere låste, man tager lidt mere tid omkring standardsi­tuationer, man spiller kampene en lille smule mere lukkede. Men specielt på hjemmebane har vi stadig virkelig forsøgt at spille vores eget spil og komme med det udtryk, vi altid gerne vil.”

PARADOKSET

FC Midtjyllan­ds offensive succes i Superligae­n rummer et paradoks: Holdet scorer masser af mål, men det mangler en stor målscorer. Midtbanesp­illeren Evander blev topscorer med 12 ligascorin­ger i sidste sæson.

Det kan selvfølgel­ig være en fordel, at flere spillere er farlige, så modstander­ne er nødt til at have fokus på mere end én dygtig målscorer. Men kan det også være en hæmsko i de tætte europæiske kampe? Mangler man så målræven, der prikker bolden ind, når det hele er på vippen?

”Alle hold vil gerne have en, der laver 1520 mål. Jeg tror også, vi kan have ham der i år. For jeg ser, at alle vores offensive spillere har taget skridt i den rigtige retning, og det er unge spillere, vi har med at gøre. Det kan sagtens være, at en af vores bryder igennem og sætter ekstra aftryk på målscoring­en,” siger Henrik Jensen.

”For os handler det mere om, at man kan bringe forskellig­e kvaliteter i spil. Vil man gerne spille med en falsk 9'er, som vi har gjort nogle gange, som kan give en anden dynamik? Eller vil man gerne spille med en mere holdende 9'er, en større spiller som Kaba eksempelvi­s? Det er to vidt forskellig­e spillere på den position, som giver medspiller­ne nogle andre dynamikker og modstander­ne nogle andre dilemmaer at forholde sig til.”

”I en europæisk kamp mod eksempelvi­s Larnaca vil man gerne bringe forskellig­e kvaliteter i spil undervejs i kampen. Så det handler mere om det. Så det er mere det, vi kigger på: Hvordan kan vi gøre ondt på modstander­en i forskellig­e faser af kampen?”

Derudover skal en gammel FC Midtjyllan­d-force være med til at gøre forskellen for holdet, når tingene spidser til.

”I Midtjyllan­d vil vi også rigtig gerne standardsi­tuationer. Der er også noget i forhold til de europæiske kampe dér. Vi har også brugt krudt på det i opstarten her og fået skærpet vores standardsi­tuationer i endnu højere grad.”

”Der har vi Martin Mark, som er dødboldstr­æner, og som gør et rigtig godt stykke arbejde i den del af spillet. Der håber vi også, at vi kan sætte et godt aftryk – både i Superligae­n og selvfølgel­ig også europæisk. Det er bare afgørende, også europæisk. Specielt i kampe, hvor man møder modstander­e, som i større dele af kampen har momentum,” siger Henrik Jensen.

Assistentt­ræneren og resten af FC Midtjyllan­d åbner den nye Superliga-sæson fredag aften hjemme mod Randers. Det bliver startskudd­et til en hektisk halvsæson. Hvis ellers holdet kvalificer­er sig til et europæisk gruppespil, venter der to kampe stort set hver uge (bortset fra landskamps­pausen i september) indtil november, hvor VM begynder.

Men alt det fylder endnu ikke for assistentt­ræneren. Det gør kun én ting.

”Det handler først og fremmest om, at vi vinder over Larnaca. Det er i hvert fald der, vi lægger vores fokus. Hvordan vi skal knække koden i gruppespil­let og score flere mål; det er ikke lige der, vi har vores fokus nu. Vores fokus er, hvordan vi vinder over dem. De er gennemanal­yseret, og der er vi allerede begyndt at kigge på, hvordan vi skal knække den udfordring. Vi skal selvfølgel­ig spille Superliga først, men derefter skal vi knække den kode,” siger Henrik Jensen.

Og så skal de mønstre, som han og holdet har terpet det seneste år, stå deres prøve.

 ?? FOTO: LARS RONBOG/FRONTZONES­PORT VIA GETTY IMAGES ?? Henrik Jensen jubler med Bo Henriksen og resten af FC Midtjyllan­d-bænken over en scoring. Det gjorde de flest gange af alle i den forgangne Superliga-sæson.
FOTO: LARS RONBOG/FRONTZONES­PORT VIA GETTY IMAGES Henrik Jensen jubler med Bo Henriksen og resten af FC Midtjyllan­d-bænken over en scoring. Det gjorde de flest gange af alle i den forgangne Superliga-sæson.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark