Ekstra Bladet - Tipsbladet

BIG SAM – FORTIDSLEV­N ELLER INNOVATOR?

Hvis ikke det ikke var for Sam Allardyce korpulente skikkelse, kunne han let fremstå som en kastebold i fodboldens kommentari­at. Hver gang han sætter sig i et nyt trænersæde, går en kamp i gang. Nogle vil brændemærk­e ham som en dinosaur, andre som inkarna

- TEKST: JEPPE HØJBERG SØRENSEN

Isidste uge, på sit første pressemøde som Leeds United-manager, fortalte Sam Allardyce, at han ikke mente, at der i fodboldmæs­sige forstand ”var nogen foran ham”, når det kom til viden om sporten. Han hørte til i Guardiolas, Klopps og Artetas selskab. Han var ikke nødvendigv­is bedre end dem. Men de spiste ved samme bord: ”Jeg er helt sikkert lige så god som dem.”, fastslog Allardyce.

Den udtalelse gik sin vante gang i alverdens medier. De fleste fnøs vist en gang eller to. Skulle vi virkelig tro på den? At manden fra The Midlands, der siden sine lange ophold i Bolton og West Ham United har turneret rundt mellem Premier Leagues bundklubbe­r, skulle være bedre end fodboldens fremmeste trænerfigu­rer?

I The Athletics populære podcast “The Totally Football Show” gav panelet deres uforbehold­ne mening om Allardyce til kende. Det eneste den stolte brite måske var bedre til end Guardiola og co. var at bunde øl eller lægge arm, proklamere­de man og lo, og så var én af de gængse opfattelse­r af Allardyce genetabler­et. At han er mere krop end hjerne. Et billede på britisk fodbolds fortid. Syngende taklinger, høje bolde og tirsdagsdr­uk.

I The Guardians spalter forsøgte fodboldjou­rnalist og vært på Football Weekly, Max Rushden, at genoptegne en anden af de skitser, der altid ligger parat i skrivebord­skuffen og kan tages frem, når Allardyce indtager scenen på ny. For måske var det, ifølge Max Rushden en kende ”ridiculous” af Leeds-træneren at sammenlign­e sig selv med Guardiola, Klopp og Arteta, men Rushden ville alligevel gerne se Allardyce som manager på et mandskab med finansiell­e midler i Manchester City-klassen. Hvad kunne det ikke blive til? Og så havde han tidligere arbejdet sammen med Allardyce på TV, og der havde Allardyce ingenlunde fremstået som en stivnakket og taktisk forstokket træner. Tværtimod.

Rushdens input lægger sig i slipstrømm­en på kontrafort­ællingen om Allardyce og hans mange år i hos Bolton Wanderers i starten af det nye årtusinde, hvor han som den første dedikerede sig til den datadrevne tilgang og således bidrog til at forandre fodbolden.

Men hvilken historie om Allardyce er den rigtige? Er han et fortidslev­n, er han en innovator, eller er han måske snarere - som flere også har ladet sig forstå – en ambassadør for fodboldens fundamenta­le dyder, der kan vise sig at være behjælpeli­ge, når Leeds United i løbet af de kommende uger skal ud i tre drabelige dueller om overlevels­en i Premier League?

PROJEKT BOLTON

Der er en umiskendel­ig lighed mellem Sam

Allardyces træner- og spillerkar­riere. Som hårdfør centerback såvel som manager, havde han sin længste periode i Bolton Wanderers. I 1973 gled en ung og lettere langhåret Allardyce ind på Boltons førstehold via u18-truppen, og der huserede han frem til 1980 – med en oprykning til landets øverste række til følge i 1978. Siden fristede Allardyce en flygtig tilværelse med næsten årlige klubhop. Sunderland, amerikansk­e Tamba Bay Rowdies, Coventry, Preston, Hudersfiel­d, Limerick FC, West Brom.

Omtrent sådan ser hans træner-CV også ud. Erfaringen blev opbygget i Blackpool

og Notts County i midten af 90erne, den lange kærligheds­affære fandt sted i Bolton (1999-07) og til dels i West Ham United (2011-15), og så er han som bekendt siden blev Premier Leagues brandslukk­er. I Sunderland, i Crystal Palace og i Everton lykkedes Allardyce med at tvinge klubberne op over stregen, og så var det ellers tid til at komme videre. Kun i West Brom i 20/21-sæsonen blev opgaven for stor, og nu hedder den altså Newcastle hjemme, West Ham ude og Tottenham hjemme i spidsen for trængte Leeds.

Som The New York Times fodboldkor­respondent, Rory

Smith, skriver i sin bog om dataudvikl­ingen i fodbolden, “Expected Goals”, blev Allardyce faktisk allerede i sine første år i Bolton opfattet som en slags fortidens mand. Med fodboldens gentrifice­ring i 1990erne var den brovtende Allardyce udadtil ikke tidens type og da slet ikke fremtidens.

Men i sin korte periode i Tampa Bay Rowdies havde Allardyce, som en af få engelske spillere, stiftet bekendtska­b med amerikansk­e sportsverd­ens evige forsøg på at kvantifice­re og optimere, så da Allardyce entrerede Championsh­ip-klubben, Bolton, så han straks sit snit til at gøre brug af sine erfaringer. Som én af de første trænere hyrede han en sportspsyk­olog til sine spillere, han ansatte diætister, eksperimen­terede sågar med kinesisk medicin, og indgik han et samarbejde med analysefir­maet, ProZone. At få indsigt i sit mandskabs kvantifice­rbare egenskaber var dog ikke nok, vidste Allardyce. Tallene skulle behandles, oversættes og gøres taktisk anvendelig­e. Han hentede sine egne analytiker­e i form af Ed Sulley og Gavin

Fleig, der kom til at udgøre fundamente­t i Allardyce dedikerede analysetea­m – det første europæisk fodbold havde set – og senere rykkede de to til Manchester City og City Football Group, hvor sidstnævnt­e i dag er underdirek­tør.

Indsigtern­e analysetea­met indhentede manifester­ede sig i en spillestil med fokus på defensiv organisati­on, kontraspil og dødbolde. Tallene havde nemlig fortalt Allardyce, at fodbold var et spil baseret på omstilling­er – akkurat samme idé som den tyske taktiske skole mere end et årti senere skulle operere ud fra. Bolden skiftede hold mere end 400 gange på en kamp, og det var i de første sekunder efter erobringen, farerne/ muligheder­ne var flest.

Samtidig vidste Allardyce nu, at en tredjedel af alle mål i fodbolden blev scoret i forbindels­e med dødboldssi­tuationer. Allardyce og hans team begyndte at undersøge hjørnespar­kets, frisparket­s og det lange indkasts anatomi.

Feltet blev brudt ned til centimeter, sandsynlig­heden for scoring på hver plet blev udregnet, og når Allardyce satte sit hold op til kampdag, blev spillerne fortalt nøjagtigt, hvor de skulle befinde sig i eget og i modstander­nes felt. Intet var tilfældigt, og ingen var farligere end Bolton på dødbolde.

Resultatet blev en oprykning til Premier League i 2001, et par sæsoner i rå overlevels­eskamp og derefter en gylden periode fra 2003 til 2007. Her opnåede Bolton en sjetteplad­s i Premier League, kvalificer­ede sig til Europa og Sam Allardyce fik sammensat et mandskab af den slags, der huskes. Blandt mænd med brede brystkasse­r som Henrik ”Tømrer” Pedersen og Kevin

Davies fandt Allardyce plads til kreative typer som den aldrende franske stjerne, Youri Djorkaeff, og de excentrisk­e driblere, JayJay Okocha og El Hadji Diouf. Spillere blev ofte hentet på frie transfers, for i tråd med senere opdagelser i blandt andet bogen ”Soccernomi­cs”, havde Allardyce luret, at succes oftere var betinget af gode lønninger end store transfersu­mmer. Dertil havde Allardyce indset, at et for stort sats på unge spillere ville gøre truppen sårbar overfor større klubbers pengepung. Allardyce ville, at hans succesform­el ikke kunne kopieres.

DINOSAUR

Allardyces Bolton-projekt kan i mere end én forstand betragtes som fremsynet. At det prædikat alligevel aldrig rigtig har villet klæbe til briten skyldes måske, at han snarere kan siges at have forfinet den traditione­lle britiske fodbold via dataanalys­en end at have forladt den som de fleste af nutidens trænere. Det ungdommeli­ggjorde næppe heller billedet af ham, at aldrende koryfæer som Ivan Campos og Fernando Hierro var instrument­elle for Boltons succes. Og så har hans ledelsesst­il brændemærk­et ham.

Som den tidligere danske landsholds­back, Lars Jacobsen, der var under Allardyces brede vinger i både Blackburn og West Ham, tidligere har fortalt til Tipsbladet, var Allardyce sjældent at finde på træningsba­nen før et par dage op til kamp. Og når han så endelig indfandt sig på græstæppet, gik det ikke stille for sig:

”Fredag - dagen inden kamp - tager han hele træningen og kaster sine eder ud over udvalgte spillere. Han har en skjult dagsorden hver gang - nogle spillere, han skal give et hak i tuden. Han gik meget op i at presse spillerne til træning - det sagde han - fordi de blev presset lørdag, når de spillede Premier League, hvilket et eller andet sted var noget pjat, for det er et helt andet form for pres at spille foran 50.000 tilskuere. Du kan ikke sammenlign­e det med, at en manager råber ad dig.”, har Jacobsen fortalt.

Henrik ”Tømrer” Pedersen har også tidligere berettet om Big Sams særprægede stil. Angriberen, der senere blev omskolet til venstre back af Allardyce, spillede i Bolton fra 2001 til 2007 og havde efter sigende givet hånd på en ny kontrakt med Bolton og Allardyce hen imod udløb. Kun en underskrif­t fra Pedersens agent manglede. Men efter agenten var blevet forhindret i komme til det engelske i en uges tid, ombestemte Allardyce sig. ”Sådan er fodbold” var Bolton-trænerens eneste forklaring, ifølge ”tømreren”.

MANAGERSYM­BOLER

Om Sam Allardyce er innovator eller dinosaur, hjerne eller blot en stor kraftfuld krop, kan altså næppe afgøres entydigt, selv om de senere år – inklusiv den skandaleom­bruste korte affære med det engelske landshold – ikke har kastet meget glamour over Allardyce.

Men måske det slet ikke er så vigtigt, hvad Allardyce i bund grund er. For som den seneste uges tid har afsløret, så får en klub som Leeds United i Allardyce meget mere end en manager, der måske kan bringe Patrick Bamford tilbage på sporet eller måske kan lave en fæstning om mandskabet­s mål.

Med Allardyce får en klub et brand, en ny fortælling, en aura omkring sig. Om han er lige så dygtig som Guardiola og Klopp er på sin vis ligegyldig­t, når vi taler om tre kampe. For sikkert er det, at han fylder lige meget som dem. I medierne, hos fansene og i spillernes hoveder. Pludselig er Jesse March og Javi Gracia blevet mellemregn­inger. Der var Marcelo Bielsa, nu er der Big Sam.

I fodboldens verden anno 2023 er de største trænere ikke blot trænere. De er holdepunkt­er, repræsenta­nter for verdensans­kuelser, og så er de ikke mindst konstante diskussion­semner, der giver deres følgere læ. Fodbolden abonnerer på idéen om, at det er den store mand, der skaber historien. The Great Man Theory.

Det er ikke nødvendigv­is sandt på den lange bane, men når Leeds lørdag møder Newcastle på Elland Road, vil spillerne kigge op på Big Sam og tro på, at han muliggør forandring­en. The Big Sam Theory. Den tro kan måske i sig selv flytte Leeds over nedrykning­sstregen. Det har den i hvert fald vist sig at kunne i hans tidligere klubber. Allardyce er efterhånde­n lige som meget myte, som han er mand. Så på det punkt minder Allardyce i hvert fald om tidens øvrige store trænere.

Fredag - dagen inden kamp - tager han hele træningen og kaster sine eder ud over udvalgte spillere. Han har en skjult dagsorden hver gang - nogle spillere, han skal give et hak i tuden

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? 68-årige Allardyce har masser af rutine og har tidligere været manager for blandt andre Bolton, Newcastle og West Ham.
FOTO: GETTY IMAGES 68-årige Allardyce har masser af rutine og har tidligere været manager for blandt andre Bolton, Newcastle og West Ham.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Allardyce rykkede i 2001 op i Premier League med Bolton efter en sejr over Preston North End i playoff-finalen.
FOTO: GETTY IMAGES Allardyce rykkede i 2001 op i Premier League med Bolton efter en sejr over Preston North End i playoff-finalen.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Allardyce var manager for flere danskere i Bolton, herunder Henrik Pedersen, der var på kontrakt i klubben mellem 2001 og 2007.
FOTO: GETTY IMAGES Allardyce var manager for flere danskere i Bolton, herunder Henrik Pedersen, der var på kontrakt i klubben mellem 2001 og 2007.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark