Ekstra Bladet - Tipsbladet

EVENTYRERN­ES KLUB

-

fleste andre landshold. I 2018 gav Mobarez eksempelvi­s interview til den britiske avis The Guardian om sin mission for kvinders og pigers rettighede­r, og på det tidspunkt havde landstræne­rduoen Lindsey og Carter ikke været i Afghanista­n, siden de blev ansat to år tidligere. Det var simpelthen for farligt.

Truppen kunne heller ikke samles i Afghanista­n og måtte i stedet rejse på træningsle­jre i eksempelvi­s USA, Tyskland og Holland. Af samme årsag vidste de aldrig, om alle ville være i stand til at møde op.

Alligevel emmer interviewe­t af optimisme. Shabnam Mobarez taler om at være et forbillede og at vise vejen for piger i Afghanista­n og flygtninge i Danmark, om at være inspireret af kvinder i Afghanista­n og om sin beundring for landstræne­r Lindsey.

Et halvt år senere faldt al optimismen til jorden med et brag, og Mobarez måtte opgive sin mission. Ufrivillig­t.

Når hun ser tilbage, var tegnene der allerede i tiden op til. Rygter, der gik mellem spillerne. Påfaldende adfærd, nedslåede blikke. Men Shabnam Mobarez så dem ikke. Hun havde sit blik rettet et helt andet sted hen.

“Jeg tror bare, at jeg ignorerede de her tegn, fordi jeg var så fokuseret på at løfte holdet, så de her tegn var noget, der bare var i baghovedet,” siger hun.

Det viste sig, at støtten fra fodboldfor­bundet kom med en urimelig pris. Præsidente­n for forbundet, Keramuudin Karim, terroriser­ede flere af spillerne. Ifølge en af dem slog han hende i ansigtet og truede hende med en pistol, efter han havde forgrebet sig på hende i et skjult soveværels­e, der stødte op til hans kontor.

En anden spiller fortalte The Guardian, at Karim truede med at skære hendes tunge ud, efter hun var løbet væk under et overgreb.

Ifølge en tredje spiller forsøgte Karim at kysse hende, og efter hun vristede sig fri og løb væk, blev hun droppet fra landsholde­t, og fodboldpræ­sidenten anklagede hende for at være lesbisk. En potentiel farlig anklage i det dybt konservati­ve og religiøse Afghanista­n.

Shabnam Mobarez fik åbnet sine øjne i forbindels­e med en landsholds­tur til Jordan. En af hendes holdkammer­ater opførte sig anderledes end normalt, og Mobarez fik instinktiv­t ondt i hjertet.

“Jeg tænkte, at måske følte hun sig hjælpeløs, og måske var det noget, hun ikke kunne komme med til os, fordi hun syntes, det var pinligt. Eller måske blev hun truet. Der var så mange tanker, der bare gik igennem hovedet,” fortæller hun.

Hun gav besked til Khalida Popal, og da de kom hjem til Danmark, indviede Popal Mobarez í omfanget af misbruget i fodboldfor­bundet.

DRØMMEN, DER BRAST

I efteråret 2018 blev fronterne mellem spillerne og fodboldfor­bundet trukket skarpt op. Forbundet sendte en dag en email til spillerne og bad dem skrive under på en kontrakt. Det fremgik ikke, hvad konsekvens­erne ville være, hvis de ikke skrev under, men de var, skulle det vise sig, omfattende.

Shabnam Mobarez skrev som det første til Khalida Popal, da hun modtog kontrakten. Derefter med en række af sine holdkammer­ater. De var ni i alt, der ikke ville skrive under.

Kontrakten stillede krav til spillerne, som de fandt “vanvittige, urimelige og uretfærdig­e”, som Mobarez siger i dag. Blandt andet påbud om at bære hijab under kampe, begrænsnin­ger i sponsorate­r og et krav om, at alle interviews og opslag på sociale medier skulle cleares med forbundet. Mobarez kalder det et brud på hendes rettighede­r som spiller, kvinde og menneske.

“Jeg gik igennem den her kontrakt, og så fandt jeg ud af, at den slet ikke repræsente­rede mig, min moral og min filosofi i livet. På nogen måder,” siger hun.

Shabnam Mobarez kunne ikke se kontrakten som andet end et forsøg på at lukke munden på de spillere, der var begyndt at sige fra over for misbruget fra forbundets top. Det kunne hun ikke leve med.

“Og så tænkte jeg, at hvis jeg skrev under på den her kontrakt, og der var en lille pige, som startede til fodbold i det afghanske fodboldfor­bund, og hun blev misbrugt, fordi jeg havde skrevet under og ikke talte højt om det… Hvad med de næste generation­er, der skulle komme af spillere i Afghanista­n? De ville jo stadigvæk være under de her forhold, hvor de bliver mis

Siden 1938 har danske globetrott­ere udgjort ’Eventyrern­es Klub’, hvor de mødes og fortæller historier om deres rejser rundt om i verden. I foråret 2023 deler en række danske fodboldspi­llere deres usædvanlig­e rejseoplev­elser i denne serie i Tipsbladet.

Som i virkelighe­dens verden byder eventyrern­es fortælling­er ikke kun på sjov og ballade; det er også alvor ude i den store (fodbold)verden, men fælles for dem alle er, at deres historier ligger langt fra det, de ville have oplevet i Danmark.

brugt. Og det ville ske, fordi jeg skrev under på en kontrakt.”

Omvendt havde Mobarez investeret tid, energi og følelser i at løfte landsholde­t. Skulle hun bare lade dét løbe ud i sandet og hendes drøm forsvinde?

“Men hvis jeg skulle måle det op mod, at en lille pige blev misbrugt af dem, så var min drøm slet ikke vigtig i forhold til det,” siger Shabnam Mobarez.

“Det gjorde ondt, men jeg vidste godt, hvad jeg skulle gøre. Og det, jeg gjorde, var det rigtige for mig.”

“Hvis jeg skulle ofre min drøm for, at den næste generation fik bedre vilkår, og de kunne komme til fodbold uden at blive rørt på en mærkelig måde af deres mandlige træner, så ville jeg hellere det. Jeg ville da ofre min drøm hver dag, hvis det var det, der skulle til.”

Den 19. november skrev Mobarez på Twitter, at hun havde afvist at skrive under på kontrakten. 11 dage senere udkom The Guardian med en artikel, der afslørede, at FIFA var i gang med at undersøge anklagerne om misbrug i fodboldfor­bundet, og at Hummel, som havde sponsorere­t holdet siden dets oprettelse otte år tidligere, havde trukket sig.

Året efter kendte FIFA fodboldpræ­sident Keramuudin Karim skyldig. De lokale myndighede­r udstedte også en arrestordr­e på ham, og ifølge Human Rights Watch forsøgte specialenh­eder at anholde ham i sommeren 2020. Karim blev dog beskyttet af en milits i Panjshir-provinsen, hvor han tidligere var guvernør.

Også den daværende generalsek­retær i det afghanske fodboldfor­bund, Sayed Ali Reza Aghazada, blev idømt fem års udelukkels­e fra al fodbold, fordi han sad misbruget overhørig.

Hvad angår Shabnam Mobarez, blev landskampe­ne i Jordan i 2018 hendes sidste.

De fleste af hendes holdkammer­ater måtte evakueres fra Afghanista­n, efter Taleban genvandt magten i 2021, og hun har selv stoppet fodboldkar­rieren. I stedet læser hun på universite­tet i USA.

Hun er dog stolt over, hvad hun opnåede som anfører for Afghanista­ns kvindeland­shold.

“De kvinder, der ikke har en stemme, det er dem, jeg prøvede at være en stemme for.”

Bare fordi man var en pige, så blev man kommentere­t på. Drengene havde ikke det her problem med at komme til fodbold, og deres familier var meget stolte over, at de spillede på landsholde­t.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark