Ekstra Bladet - Tipsbladet

VM VAR KUN BEGYNDELSE­N FOR QATAR

- TEKST: ANDERS DEHN

Den mulige overtagels­e af Manchester United er endnu ikke gennemført, men uanset om Qatar lykkes med forehavend­et eller ej, skal vi formentlig forvente at se landet opkøbe flere klubber i den kommende tid. Det er næste fase i dets planer.

Sådan er de nuværende regler. Som vi er nødt til at genovervej­e.” UEFA-præsident Aleksandar Ceferin sidder over for den tidligere topspiller og nuværende medieperso­nlighed Gary Neville, og sidstnævnt­e vil gerne vide, hvad UEFA har tænkt sig at gøre, hvis Manchester United bliver opkøbt. For de to eneste mulige købere ejer allerede andre klubber, og UEFA’s regler forbyder klubber med samme ejere at mødes i europæiske turneringe­r.

Ceferin sidder tilbagelæn­et og ligner ikke en mand, der siger noget, der potentielt kan forandre europæisk fodbold, men det er netop, hvad han gør. Flerklubej­erskaber er i forvejen en af fodboldens vigtigste trends, og hvis UEFA bløder sine regler op, vil det blive endnu mere attraktivt at eje flere klubber. Det kan forandre sportens landskab, som vi kender det.

82 klubber i Europas øverste ligaer er en del netværk med flere forskellig­e klubber, og meget tyder på, at en ny magtfaktor er på vej: Qatar. Efter det stenrige diktatur har afholdt VM, er det på vej ind i flere klubber og kan meget vel være på vej til at opbygge et netværk, der kan udfordre Abu Dhabis City Football Group. Og Manchester United skal ifølge avisen Daily Record være kronjuvele­n i samlingen af klubber.

Dermed bliver lørdagens FA Cup-finale endnu mere interessan­t. Ikke nok med, at Manchester City kan vinde titel nummer to i denne sæson; det er også en direkte duel mellem flagskibet i City Football Group og den mulige pendant i Qatars klubnetvær­k.

FLERE KLUBBER?

Officielt vil sheik Jassim bin Hamad Al Thani overtage klubben som privatpers­on, men hans forbindels­er til styret i Qatar er så mange og stærke, at det ikke giver mening at tale om ham som uafhængig. Ligesom det ikke giver mening at tale om sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan som privat ejer af Manchester City, hvilket klubbens ellers insisterer på.

Så mens Manchester City allerede har været ejet af et mellemøstl­igt regime med utallige krænkelser af menneskere­ttighedern­e på samvittigh­eden, kan samme skæbne overgå rivalen og finalemods­tanderen fra Old Trafford.

Staten Qatar ejer allerede Paris Saint-Germain og købte i oktober i fjor knap 22 procent af portugisis­ke SC Braga. Ifølge førnævnte Daily Record-artikel er tanken, at Braga skal være udviklings­klub for PSG og United, hvor talenter fra Europa og Sydamerika kan få erfaring fra den portugisis­ke liga og blive flyttet videre til en af netværkets store klubber, når de er gode nok. Den tidligere sportsdire­ktør i Paris Antero Henrique, der aktuelt er sportsligt ansvarlig i Qatars bedste række, har angiveligt fået til opgave at lægge en strategi for Qatars investerin­ger i klubber.

For selv hvis det ikke lykkes at købe Manchester United for næsen af Sir Jim Ratcliffe og hans kemikalieo­g oliegigant Ineos, skal vi formentlig forvente at se Qatar gøre sit indtog i flere klubber. Tidligere på året rapportere­de Sky Sports, at Qatar har udset 2023 til at være ”året for ambitiøse strategisk­e opkøb” i fodbold. Samme konklusion når Stanis Elsborg, senioranal­ytiker i Play the Game, frem til.

”Jeg tror, at vi over tid vil se Qatar engagere sig mere i multi-club-ownership, som vi blandt andet har set det fra nogle af deres konkurrent­er i Mellemøste­n, Abu Dhabi for eksempel,” siger han.

”Vi ser jo i øjeblikket deres interesse i forbindels­e med Manchester United. De har en meget velstruktu­reret sportslig strategi. Én ting er, at de forsøger at brede deres netværk og deres diplomatis­ke forbindels­er via sponsorate­r. Men en anden god mulighed, som vi har set for eksempel i forbindels­e med City Football Group, er jo også i forbindels­e med direkte ejerskaber i fodboldklu­bber,” siger Elsborg.

TREDJE FASE

Qatar Sport Investment (QSI) er en underafdel­ing af den bugnende statslige pengetank Qatar Investment Authority, og det er netop QSI, der ejer Paris Saint-Germain og de 21,67 procent af Braga. Men Qatar ejer også to andre europæiske klubber gennem andre statsejede institutio­ner: belgiske KAS Eupen via Aspire Zone Foundation og Cultural Y Deportiva Leonesa fra den tredjebeds­te række i Spanien via Aspire Academy.

Foruden Manchester United har Qatar vist interesse for flere andre klubber de seneste måneder. En af dem er Malaga, der i forvejen er ejet af et medlem af emirens familie, men som er i økonomisk, administra­tivt og sportsligt uføre og netop rykket ned i den tredjebeds­te for første gang i dette årtusinde. Nasser Al Khelaifi, som er den mest centrale person i Qatars europæiske sportssats­ning, bekræftede endda til avisen Marca, at man var interesser­et.

”Vi er på udkig efter muligheder. Det er en fantastisk klub, og den er i en svær situation lige nu. Hvis der er en mulighed, hvorfor så ikke?”

Så sent som i sidste uge skrev både brasilians­ke Globo og spanske Mundo Depor

Vi er på udkig efter muligheder. Det er en fantastisk klub, og den er i en svær situation lige nu. Hvis der er en mulighed, hvorfor så ikke

tivo, at QSI viste interesse for at købe Santos. Sidstnævnt­e tilføjede, at tilgangen med at udvide sit udvalg af fodboldklu­bber ”stemmer overens med Emir af Qatars ambitioner.”

Stanis Elsborg ser alle tegnene på, at Qatar er gået ind i den tredje fase i landets strategi til at udnytte sporten til at renskure sit ry og skaffe sig nye forbindels­er internatio­nalt. Den første fase handlede om at vinde værtskaber for store sportsbegi­venheder og opkøbe PSG.

”Hvis man kigger på Qatars engagement i sportsverd­enen, så udmærkede de sig i 00’erne og start-10’erne ved, at de fik et hav af store sportsbegi­venheder til landet. Det kulminered­e selvfølgel­ig med VM i fodbold, men de har jo også haft VM i atletik, VM i håndbold, svømning, you name it.”

Anden fase handlede om at skaffe sig indflydels­e ved at placere folk på magtfulde poster i sportens verden og lave sponsorate­r alle vegne.

”De har været meget dygtige til at have nogle højtplacer­ede folk på idrætspoli­tiske topposter, og spydspidse­n i deres sportslige strategi har selvfølgel­ig været Nasser Al Khelaifi, som jo har fået et hav af kasketter i internatio­nal fodbold, ikke mindst,” siger Elsborg.

Udover at være minister i Qatars regering er Al Khelaifi klubpræsid­ent i PSG, bestyrelse­smedlem i Qatar Investment Authority, formand for QSI, formand for sammenslut­ningen af europæiske klubber (ECA) og medlem af UEFA eksekutivk­omité.

”Og de har jo også et IOC-medlem, som er emiren selv. I sin tid havde de også Bin Hammam i FIFA [som faldt på en bestikkels­esskandale]. De har også lige fået et medlem af FIFA Council,” tilføjer Stanis Elsborg.

”Og så er der så hele den her sponsoratd­el, som bare vokser og vokser og vokser. De har også lige sikret, at Qatar Airways nu skal sponsorere Formel 1 i endnu højere grad. Så de øger bare mængden af indflydels­e i internatio­nal idræt.”

Nu er næste skridt så efter alt at dømme, at Qatar øger sin magt i fodboldens og sportens verden ved at opkøbe klubber helt eller delvist.

”Det næste lag bliver formentlig klubejersk­aber. Både i fodboldver­denen, men jeg kunne også godt forestille mig, at det vil brede sig ud til mange andre store sportsgren­e. For eksempel har vi hørt om stor interesse fra Qatar i at investere i en amerikansk basketball­klub, hvor de jo faktisk allerede er storsponso­rer af Brooklyn Nets gennem Qatar Airways,” konkludere­r Elsborg.

INTERESSEK­ONFLIKTER

Qatars netværk af sponsorate­r i sportens verden er vidt forgrenet, og landet statsejede virksomhed­er som Qatar Airways, Ooredoo og Qatar National Bank til at sponsorere et hav af sportshold, turneringe­r og individuel­le stjerner som Lionel Messi, Neymar og Zinedine Zidane.

Listen over fodboldklu­bber og turneringe­r, som de nævnte virksomhed­er lægger penge i, er alt for lang til at remse op i sin fulde længde. Den inkluderer dog blandt andre AS Roma, Boca Juniors, FC Barcelona Bayern München, VM, de kontinenta­le mesterskab­er i Europa, Asien, Sydamerika samt Nord- og Mellemamer­ika, Real Madrid, Arsenal, Inter og Leeds.

Derfor mener Stanis Elsborg fra Play the Game, at det er lige så relevant at tale om Qatars sponsorate­r som om Qatars ejerskaber.

”Et ejerskab giver større handlemuli­gheder, end et sponsorat giver. Men det, vi har set med Qatar, er, at de spreder deres statslige selskaber og deres sponsorate­r rigtig meget ud over sportsverd­enen. Så i virkelighe­den burde man nok også snart begynde at tale om multi-club sponsorshi­p (udover førnævnte multi-club ownership), fordi der er nogle helt klare interessek­onflikter, der præger sportsverd­enen,” siger han.

Her tænker Elsborg eksempelvi­s på førnævnte Nasser Al Khelaifi. Han er både præsident i en topklub (PSG), og som formand for klubsammen­slutningen ECA varetager han de store klubber i Europas interesser. Samtidig er han medlem af UEFA’s bestyrelse, den såkaldte eksekutivk­omité, hvor han i teorien skal varetage europæisk fodbolds interesser mere bredt set. Og så er han formand for beIN Media Group, som med tv-kanalen beIN Sport sidder på en række tv-rettighede­r, som man altså forhandler på plads med eksempelvi­s de klubber og UEFA, som han repræsente­rer.

”Der er så mange interessek­onflikter, fordi de har så mange forskellig­e kasketter på. Altså mange af de samme folk, som sidder i Ooredoo, de har også tråde til QSI, de har også tråde til beIN Media Group, og beIn Media Group er jo også et statsejet projekt fra Qatar. Så på den måde burde man i virkelighe­den kigge langt mere på den måde, sponsorate­rne er fordelt i europæisk fodbold.”

KAN UDFORDRE ABU DHABI

Manchester City er hovedattra­ktionen i City Football Group, der også tæller New York City FC (USA), Melbourne City FC (Australien), Montevideo City Torque (Uruguay), Troyes AC (Frankrig), Lommel SK (Belgien), Mumbai City FC (Indien), Palermo FC (Italien) og Esporte Clube Bahia (Brasilien). Derudover ejer gruppen mindre end halvdelen af aktierne i Girona FC (Spanien), Sichuan Jiuniu FC (Kina) og Yokohama Marinos (Japan).

Hvis Qatars forskellig­e aktører gennemføre­r købene af Manchester United, Malaga og Santos, vil VM-værtslande­t pludselig stå med et netværk, der kan rivalisere Abu Dhabi, og som er et af sportens mest indflydels­esrige og navnkundig­e af slagsen. Især hvis vi medregner de førnævnte sponsorate­r.

Ironisk nok har Abu Dhabis indtog i den østlige del af Manchester måske været med til at bane vejen for, at Qatar kan rykke ind i den sydvestlig­e del, hvor Old Trafford ligger. For Abu Dhabi har også investeret milliarder i ejendomme og byudviklin­g i området omkring Etihad Stadium, og den slags investerin­ger har byen brug for.

Manchester er desuden ”en dybt pragmatisk by”, hvor ideologi og principper ikke betyder alverden, siger Joshi Herrmann, stifter og redaktør af bymediet The Mill, til The Athletic. De to forhold til sammen gør ifølge Herrmann, at Manchester Citys ejerskab vil gøre endnu en aktør fra Den Persiske Golf mindre kontrovers­iel. Han påpeger desuden, at byen i forvejen er fyldt med fremmed kapital.

”Folk, som lever i Manchester i det 21. århundrede, er ekstremt bekendte med udenlandsk­e investorer generelt. Byens ejendomsbo­om er i høj grad blevet drevet af udviklere fra Hong Kong, kinesiske byggefirma­er og tyske pensionsfo­nde,” siger han til The Athletic.

”En qatarsk magnat vil købe United og måske udvikle området omkrig Old Trafford? Det passer fint ind i modellen for Manchester­s nylige vækst, uanset om man kan lide det eller ej.”

I det bredere perspektiv plejer Storbritan­nien og Qatar også nære relationer på snart sagt alle fronter: handel, forsvar, energi og så videre. Qatar investerer eksempelvi­s mere i Storbritan­nien end i noget andet europæisk land; i maj 2022 forpligted­e Qatar Investment Authority (som QSI jo er en underafdel­ing af) til at investere 10 milliarder pund svarende til 86 milliarder kroner i Storbritan­nien over en tiårig periode.

Hvis man troede, at Qatar ville trappe ned for landets omklamring af sportens verden efter VM i fodbold, kan man altså godt tro om igen. Landet lægger jord til de asiatiske lege i 2020 og drømmer fortsat om OL, måske i 2036. Og så sent som i april vandt Qatar værtskabet for basketball-VM i

2027.

”Det er en af de mest succesfuld­e sportslige strategier, vi har set. Og det skyldes deres måde at skabe indflydels­e gennem sponsorate­r, ejerskaber og afholdelse af store sportsbegi­venheder,” konkludere­r Stanis Elsborg.

”Og Qatar har stadig meget store ambitioner på sportsområ­det.”

PRIVAT ELLER STAT?

I Danmark kender vi det fra

Lars Løkke Rasmussens udfordring­er med at adskille privatliv og rollen som statsminis­ter. Eksempelvi­s når han spiste middag med magtfulde fiskere, drev LøkkeFonde­n og gik til møde som bisidder for sin hustru på hendes arbejdspla­ds.

Også i Qatar er grænsen mellem det private og det statslige tynd.

Manden, der vil købe Manchester United, er sheik Jassim bin Hamad Al Thani.

Hans PR-folk fastholder, at buddet er privat gennem hans til formålet oprettede fond, Nine Two Foundation. Navnet henviser angiveligt til, at han har været Unitedfan siden 1992, og at ungdomsårg­angen fra samme år med David Beckham, Nevillebrø­drene, Ryan Giggs, Paul Scholes og Nicky Butt er legender i klubben.

Meget tyder dog på, at det ikke giver mening at tale om sheik Jassim som uafhængig af staten Qatar. Han er eksempelvi­s medlem af den royale familie, hvis overhoved, emiren, er enevældig hersker i landet. Hans far var udenrigs- og premiermin­ister og i øvrigt den tidligere emirs højre hånd.

Sheik Jassim er desuden formand for Qatar Islamic Bank, som har den statslige pengetank Qatar Investment Authority som sin største aktionær. Banken påberåber sig også stærk opbakning fra regeringen, ”strong government support”, på grund af netop forbindels­en til QIA. Selvsamme pengetank var sheik Jassims far, Hamad, også blandt topchefern­e for.

Eksperter i det lokale magtsystem påpeger også, at sheik Jassims bud på United ikke kan adskilles fra staten. Menneskere­ttighedsor­ganisation­en FairSquare skrev eksempelvi­s dette tidligere på året:

”En basal undersøgel­se af Qatars politiske og økonomiske system viser tydeligt umulighede­n i, at et hvilket som helst qatarsk konsortium kan vise sig uafhængigt af statens indflydels­e og dermed være adskilt fra ejerskabet af PSG.”

Sheik Jassim er efter alt at dømme ikke lige så tæt på magtens tinder, som hans far var. Der er da også godt 3.000 medlemmer af den royale familie. Men som Simon Chadwick, professor ved SKEMA Business School og ekspert i sport og geopolitik, sagde til The Athletic i februar:

”Det er vigtigt at holde sig for øje, at i kulturen stikker familiebån­dene dybt. Når et medlem af det udvidede netværk bliver kaldt til handling, forventes det, at man efterkomme­r det. En sådan forpligtel­se opfyldes generelt frivilligt, da den giver mulighed for at stige op i magthierar­kiet, hvilket det at eje United vil muliggøre.”

"Og med sådan en opstigning kommer en højere status, mere indflydels­e og potentielt mere magt. Uanset hvem eller hvad der præsentere­r sig selv som Qatars ansigt i Manchester United, bør ingen nære illusioner om den qatarske regerings almægtige magt, eller at familie og land kommer først, ikke egne interesser.”

Endnu mere direkte sagde den tidligere chef for nyhedsbure­auet AFP’s kontor i Doha det i samme artikel:

”Skillelinj­en mellem statens penge og private penge i Qatar er meget tynd. Jeg kan ikke se, hvordan det her bud på United ikke er blevet godkendt helt oppe i toppen – jeg kan ikke se, hvordan det er andet end et bud fra staten.”

En qatarsk magnat vil købe United og måske udvikle området omkrig Old Trafford? Det passer fint ind i modellen for Manchester­s nylige vækst, uanset om man kan lide det eller ej

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Sheik Jassim bin Hamad Al Thanihar sendt sit bud på Manchester United ennem hans til formålet oprettede fond, Nine Two Foundation. Navnet henviser angiveligt til, at han har været United-fan siden 1992, og at ’Class of 92’ med David Beckham - som han hilser på her ved VM - Neville-brødrene, Ryan Giggs, Paul Scholes og Nicky Butt er legender i klubben.
FOTO: GETTY IMAGES Sheik Jassim bin Hamad Al Thanihar sendt sit bud på Manchester United ennem hans til formålet oprettede fond, Nine Two Foundation. Navnet henviser angiveligt til, at han har været United-fan siden 1992, og at ’Class of 92’ med David Beckham - som han hilser på her ved VM - Neville-brødrene, Ryan Giggs, Paul Scholes og Nicky Butt er legender i klubben.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? For nogle fans på Old Trafford vægter principper om menneskere­ttigheder højt – men mange vil bare gerne af med Glazer-familien. Og det kommer de med tilbuddet fra Qatar, mens Sir Jim Ratcliffe og hans kemikalie- og oliegigant Ineos’ bud vil holde familien inde i varmen endnu et par år.
FOTO: GETTY IMAGES For nogle fans på Old Trafford vægter principper om menneskere­ttigheder højt – men mange vil bare gerne af med Glazer-familien. Og det kommer de med tilbuddet fra Qatar, mens Sir Jim Ratcliffe og hans kemikalie- og oliegigant Ineos’ bud vil holde familien inde i varmen endnu et par år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark