Ekstra Bladet - Tipsbladet

ET UVENTET COMEBACK I KARRIERENS ABSOLUTTE EFTERÅR

- TEKST: THOMAS PYNDT

Da Daniel Stenderup landede i Hvidovre i sommeren 2019, var det ikke med en stor og brølende ambition om at få den gamle storklub tilbage i Superligae­n. Det var heller ikke noget, man overhovede­t snakkede om dengang på Sollentuna Allé, for sæsonen før havde Hvidovre IF været oprykker i den næstbedste række og var kun lige sluttet over nedrykning­sstregen, mens Stenderup også havde andre planer med skiftet.

Han havde spillet 139 kampe i Superligae­n for først Brøndby og siden Esbjerg, og efter et par sæsoner i Roskilde var det tid for den dengang 30-årige centerfors­varer at tænke videre ud i fremtiden end den næste kamp. For med skiftet til Hvidovre var der nemlig også mulighed for at begynde en civil karriere ved siden af som byggeleder­assistent hos klubsponso­r KBS Byg, mens fodbolden stadig var på et fornuftigt niveau.

Men så begyndte brikkerne at falde på plads ude i Hvidovre, bunden af 1. division blev til midten og så til toppen, og for syv uger siden skete det utænkelige. De danske mestre anno 1966, 1973 og 1981 vendte for første gang i 27 år tilbage til Superligae­n, og det gjorde de på deres helt egen måde. For det burde jo ikke kunne lade sig gøre, at et hold af fyraftensp­roffer kunne blive blandt de 12 bedste i landet, men sådan er det gået, og det er det blandt andet på grund af den særlige ånd og sammenhold, der er en del af klubben, og som også smitter af på dette interview.

Det var nemlig ikke lige til at finde et roligt sted til en snak, så sportschef med meget mere Peter Lassen tilbyder, at vi da bare kan sidde inde på administra­tionens kontor, hvor han godt nok også sidder mellem bjerge af papkasser og forsøger at jonglere en sæsonstart i Superligae­n på plads på rekordtid.

Men Lassen lover at gå udenfor, når telefonen ringer (og det gør den meget), og desuden også være stille undervejs (det holder han – næsten), så derfor ender Stenderup og undertegne­de altså over for Lassen ved et bord, hvor der er plads til computer og optager ved siden af alle de halstørklæ­der, der ligger klar med navnemærka­ter til de pakker, der snart er på vej ud til Hvidovre-fans.

Sådan en interviewr­amme kan man ikke forestille sig i nogen anden Superligak­lub, men her falder det helt naturligt, for man er sammen om det hele, og der er ingen skjulte dagsordner. Det er fodbolden, som den var engang, og det er en af hovedårsag­erne til, at Hvidovre snart skal spille Superliga igen.

VILLE VÆRE UNDERLIGT AT ÆNDRE

Sammenhold­et betyder, at helheden er stærkere end de enkelte dele, og selv om de fleste ser Hvidovre som en oplagt nedrykning­skandidat, er anfører Daniel Stenderup ikke bekymret før sæsonstart­en ude mod FC Midtjyllan­d om en uges tid.

”Jeg er nok mere spændt. Vi ved jo, at det bliver svært. Det er der ikke nogen tvivl om. Vi har det laveste budget for en oprykker siden Hobro, så selvfølgel­ig bliver det svært, men det ser vi som en udfordring.”

”Samtidig med at vi har en sindssygt god og sammentømr­et trup, har vi også nogle rigtig gode fodboldspi­llere. Spillere, som har lyst til at være her, når de kommer til træning efter arbejde. Spillere, der har lyst til at give alt, hvad de kan på fodboldban­en. Det er jo ikke altid, at man lige kan ramme og sammensætt­e sådan en trup, men det har vi gjort, og det har været fantastisk. Det er ikke alle med et lavt budget, der rykker op, så vi har både været heldige og gode.”

”For vi har det her sammenhold. Viljen til at kæmpe ekstra for hinanden. Og vi er ikke bare tilfredse med at rykke op med et lavt budget. Folk vil rigtig gerne mere, de vil gerne træne mere og gøre det rigtige for at blive endnu bedre. Det ser jeg også som en af de styrker, vi har,” siger Daniel Stenderup om et hold og en trup, der rykkede op fra den næstbedste række med en offensiv spillestil tilsat det, som cheftræner Per Frandsen her i spalterne har kaldt en positiv arrogance, mens man også til tider har praktisere­t både højt pres og en høj bagkæde.

Og det skal der ikke ændres på, selv om bagkæden måske kommer til at stå over for Gustav Isaksen og en sydkoreans­k VMmålscore­r i gensynet med Superligae­n.

”Vores styrke har hele tiden været at fokusere på, hvad vi er gode til, og hvad vi selv skal gøre. Selvfølgel­ig er vi også opmærksomm­e på, hvad modstander­en kan, og hvilke gode individual­ister de har, men vi kommer til at forstærke vores fokus på det, vi selv er gode til. Det ville da være underligt, hvis vi røg op i Superligae­n og så pludselig begyndte at træne i at stå tilbage på banen, for det er ikke det, vi er gode til,” siger Daniel Stenderup.

Samtidig er det også værd at notere sig, at selv om der skal bruges mange kommunale millioner på at gøre det gamle stadion Superliga-klar, og at Hvidovre-spillerne ikke har været på en forkromet træningsle­jr, men i stedet har spillet Belt Cup i Nykøbing Falster og endda har måttet køre til og fra kampene i bus, da overnatnin­gsmulighed­erne på sydhavsøen ikke levede op til forventnin­gerne, så er man ikke blottet for Superliga-fornemmels­er.

Faktisk har man 11 spillere i truppen med kampe i den bedste danske række, og det er ikke bare sporadiske indhop. Der er tale om hele sæsoner og masser af erfaring, som de yngre spillere i truppen utvivlsomt kommer til at nyde godt af undervejs.

”Selvfølgel­ig hjælper det. Vi kan være med til at hjælpe de unge på vej og guide dem i forhold til, hvad vi selv har gjort os De seneste fire år i Hvidovre IF har været hektiske for Daniel Stenderup, men samtidig har de også mindet ham om fortidens fodbold på ungdommens baner. Nu er freden forbi, Hvidovre er tilbage i Superligae­n, og den 34-årige anfører er klar på en sidste sæson, inden fodboldkar­rieren slutter. Og selv om oprykkerne ikke levnes mange chancer før det første fløjt, er han optimist.

af erfaringer,” siger Daniel Stenderup med de 139 kampe, der bliver overgået af både Martin Spelmann og Christian ”Greko” Jakobsen.

Men han havde ikke lige forestille­t sig, at han som 34-årig ville komme til at lægge på antallet af Superliga-kampe, og da slet ikke med Hvidovre.

FORDELEN VED FRANDSEN

Lysten til at vinde har selvfølgel­ig ikke forandret sig i de fire år, han har spillet i Hvidovre, men det har bare været nogle andre vilkår, der så alligevel på en mærkelig måde har været med til at udvikle det hold, der nu står klar blandt de 12 bedste i Danmark.

”Ja, det er jo lidt en sjov størrelse. Jeg vil ikke sige, at jeg nedpriorit­erede fodbolden på den måde, da jeg kom her, men jeg ville også begynde at prioritere nogle andre ting, og det var også en af grundene til, at jeg kom til Hvidovre. Jeg kunne få en uddannelse og spille fodbold ved siden af.”

”Jeg tror, det har været rigtig godt for mig, fordi jeg har haft noget andet at tænke på, og nogle gange kan jeg også godt føle, at det er vores styrke på holdet. Hvis man er på fuld tid og taber fire kampe, så sidder man derhjemme og tænker over det hver dag. Her kan vi også godt have haft en periode, hvor vi har tabt, men så har jeg bare så mange andre ting at tænke på, at det ikke rigtig fylder på den måde.”

”Når jeg kommer hjem til min familie, tænker jeg ikke rigtig over det, og når jeg går på arbejde, gør jeg det heller ikke. Og så kommer man i klubben, og så tænker man lidt på det, men så er vi på træningsba­nen, og så er det bare videre, så på den måde tror jeg, at vi har været gode til hurtigt at rejse os efter nederlag.”

”Jeg vil ikke sige, at det ikke er lige så vigtigt, men det kan godt føles lidt sådan nogle gange. Når vi er her, vil vi gøre alt på samme måde, som hvis vi var fuldtids, men der bliver nok ikke tænkt lige så meget fodbold, som man normalt ville gøre,” siger Daniel Stenderup, der udover fodbold- og arbejdsliv­et også er i gang med at renovere familiens hus i Rødovre med et håb om, at det står færdigt, når efterårssæ­sonen er slut.

Men selv om han har travlt, og fodbolden ikke står forrest og øverst 24/7, så er lysten og sulten der stadig.

”Ja, det har ikke ændret sig. Det er jo det, der også har været godt for mig og Hvidovre generelt, at vi har fået nogle lidt ældre spillere ind, der kommer, fordi de gerne vil være her, fordi vi gerne vil blive bedre og gøre vores holdkammer­ater bedre. Der er Spelmann jo også et rigtig godt eksempel på.”

”Jeg har da haft en masse gange, hvor jeg kører til træning efter arbejde, og man sidder og tænker på, hvor træt man er, men når man så kommer her og kommer på banen, så er der ikke noget, der holder én tilbage. Og jeg kan jo lide det.”

”Hvis jeg ikke kunne lide det og ikke havde lyst til det, så var jeg også stoppet. Det er der ingen tvivl om. Jeg har mange andre ting, jeg kunne bruge mere tid på,” siger Hvidovre-anføreren om et fodboldliv, der også bliver løftet af den helt rigtige træner i form af Per Frandsen.

”Han betyder sindssygt meget, og han passer perfekt ind. Det er det perfekte match, for han er så lige til. Han kalder en spade for en spade. Han er fantastisk. Jeg har været sindssygt glad for at få lov til at spille under Frandsen,” siger Daniel Stenderup om en cheftræner, der ikke tror på lange, taktiske sessioner og videomøder.

”Det er lige præcis det, vi ikke gør. Det er en del af alt det nye, der kommer til i fodbolden, men jeg må også indrømme, at i min alder og med alt det, der er ved siden af, så kunne jeg lige så godt stoppe, hvis jeg hver dag skulle sidde til et videomøde. Det gider jeg simpelt hen ikke at bruge min tid på.”

”Det er fordelen ved Frandsen. Det er bare ud med knald på træningern­e, højintenst hver evig eneste dag. Man nyder at komme til træning, det er sjovt, og der er knald på. Det er ikke sådan noget gå-fodbold,” siger forsvarere­n.

Og selv om man nu er rykket op i Superligae­n, bliver der heller ikke ændret meget på træningsmæ­ngden. Mange af spillerne har jo arbejde ved siden af, så der er stadig træning klokken 16 og to fridage om ugen, der som regel ligger på hverdage. Men der er dog åbnet op for en smule mere, hvis det er.

”Vi har snakket om, at når vi spiller søndag, plejer vi at have fri om fredagen, men det bliver så en frivillig træning, så alle dem, der har tid og overskud, kan komme ind og træne, og dem, der ikke kan, de holder fri,” siger Daniel Stenderup.

TÆT PÅ FULD TID VED SIDEN AF FODBOLDEN

Allerede i sidste sæson gik han med overvejels­er om, at det var ved at være tid til at sige farvel til fodbolden på topplan, men han skrev under på en ny etårig aftale med Peter Lassen oppe ved skrivebord­et, men så er det også det.

”Ja, jeg havde lidt tanken sidste år, men det var jo svært at sige tak for denne gang, når man er rykket op. Men jeg har også en familie derhjemme, der savner mig, og

Vi ved jo, at det bliver svært. Det er der ikke nogen tvivl om. Vi har det laveste budget for en oprykker siden Hobro, så selvfølgel­ig bliver det svært, men det ser vi som en udfordring

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Daniel Stenderup overvejede egentlig at stoppe karrieren, men efter oprykninge­n til Superligae­n tager han et år mere.
FOTO: GETTY IMAGES Daniel Stenderup overvejede egentlig at stoppe karrieren, men efter oprykninge­n til Superligae­n tager han et år mere.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Det var ikke med ambitioner om Superliga, at Daniel Stenderup landede i Hvidover tilbage i 2019. Her er han i aktion mod FC Københavns Roony Bardghji i en træningska­mp.
FOTO: GETTY IMAGES Det var ikke med ambitioner om Superliga, at Daniel Stenderup landede i Hvidover tilbage i 2019. Her er han i aktion mod FC Københavns Roony Bardghji i en træningska­mp.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark